Makrela wędzona

Czubata łyżka rozdrobnionej w blenderze wędzonej makreli waży 35 g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 221 kcal 77 kcal
Białko 20,7 g 7,2 g
Tłuszcz 15,5 g 5,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,9 g 1,4 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 1,2 g 0,4 g

Makrela wędzona kalorie w 100g: 221kcal

Zobacz więcej: łyżka 35g makrela edzona

Ostatnia aktualizacja: 2014.05.08

Ważenie dodano: 2010.12.27 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • aaa dziękuję za zważenie:D
  • Witam,
    chciałabym się zapytać czy wartości dla pasty z makreli będą zbliżone do tych podanych wyżej?
    Szukałam w internecie i znalazłam informacje, że większość past ma ok. 180kcal i około 15g tłuszczu w 100g, a z kolei pasta Lisnera aż 650kcal i aż 66g w 100g.
    Czym może być spowodowana ta różnica? Bo nie jest ona mała.
    Ja kupuję pastę, która nie jest jakiejś konkretnej firmy, ale nie jest na pewno od Lisnera. I zastanawiam się ile kalorii może mieć ta moja?
  • Znalazłam informację, że pastelle z tuńczyka i pstrąga od Lisnera wyrabiane są na bazie majonezu. Ta, którą ja kupuję ma w składzie z tłuszczy tylko margarynę.
    Czy to możliwe, że ta różnica kalorii jest spowodowana majonezem? I czy jeśli moja pasta jest na bazie margaryny to znaczy, że jest mniej kaloryczna (i mogę ją szacować w okolicy 180kcal/100g)? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie liczę kalorii i staram się nimi nie przejmować, ale ta różnica mnie nieco zaskoczyła..
  • Hm, zapomniałam dodać, że pastelle z tuńczyka i pstrąga od Lisnera wyrabiane na bazie majonezu są z tej samej serii, co pastella z makreli, więc wnioskuję, że ta także jest na bazie majonezu, choć jednoznacznej takiej informacji nie znalazłam.
  • Ponawiam pytanie, bo chyba zostało przeoczone, a jest dla mnie dość ważne...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/26 09:40
    Emmo, to nie jest pasta, tylko zgodnie z opisem rozdrobniona w blenderze makrela, więc skład jest taki sam jak mięsa wędzonej makreli: http://www.ilewazy.pl/makrela-wedzona
    Oczywiście, wzbogacenie tej rozdrobnionej ryby w dodatki spowoduje zmianę wartości odżywczych.
  • aż tyle kalorii????? To ile wy tego nałożyliście z ryby? pół opakowania?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/26 13:49
    @marta: wyraźnie jest napisane pod zdjęciem: "Czubata łyżka rozdrobnionej w blenderze".
  • czubata ale czego ryby? to ile tam gram ryby było zużyte na taką łyżkę? Bo waga podana jest łyżki a ile ryby na to zużyto?
  • @marta Zmiksowanie w blenderze raczej wagi ani wartości odżywczej nie zmieniło. Popatrz sobie na http://www.ilewazy.pl/makrela-wedzona. Ilość kcal jest taka sama. Wg mnie w związku z tym można przyjąć, że na tą porcję zostało zużyte mięso wędzonej makreli o dokładnie takiej samej wadze (łyżka 35 g=35 g wędzonej nierozdrobnionej ryby).
  • Pani Izabelo, widzę, że jest to ryba a nie pasta...
    Pytam, czy orientuje się pani może jaką kaloryczność miałaby PASTA z makreli, skoro produkt jest podobny do tego powyżej.
  • To bez sensu, żeby łyżka miała aż tyle kcal, myślalam że góra 15-20!
  • marta: makrela to tłusta ale zdrowa ryba..
  • nie ma to jak jedząc coś patrzeć tylko na wartość kaloryczną...gratulacje Marto
  • świnkers 2013/02/17 16:32
    Łyżka nie ma w sobie kalorii bo to metal. Matko, czemu Wy macie takie pretensje i po co to nerwy? Makrela ma w sobie aż 15 g tłuszczu w 100 g.

    Dane do prostego obliczenia:

    1 g tłuszczu = 9 kcal.
    1 g białka = 4 kcal
    1 g węglowodanów = 4 kcal

    Proponuję zatem policzyć skoro takie problemy macie.
    W 35 g makreli jest: 5,4 g tłuszczu ; 7,2 g białka ; 0 g węglowodanów

    Zatem

    5,4 g tłuszczu x 9 kcal = 48,6 kcal

    7,2 g białka x 4 kcal = 28,8

    czyli

    28,8 kcal + 48,6 kcal = 77,4 kcal Po zaokrągleniu 77 kcal w 35 g wędzonej makreli.

    Proste? Jeśli tak to proszę następnym razem wziąć do ręki kalkulator i policzyć a nie narzekać, że jest gdzieś błąd i wypisywanie swoich żali że biedna ryba ma "aż 77 kcal"
  • świnkers 2013/02/17 16:36
    @ds Dokładnie to samo miałem dodać na koniec swojego wywodu matematycznego. Jak można ciągle liczyć te kalorie i sugerować się jakimiś tabelami wartości energetycznej? Przecież Nie wartość kaloryczna a wartość odżywcza jest najistotniejsza. Czy można porównywać bowiem np. 10 g smalcu do 20 g oliwy z oliwek? Wiele pewnie osób wybierze smalec bo przecież 10 g to 90 kcal a 20 g oliwy to 180 kcal, nie patrząc na to że smalec to tłuszcze nasycone miażdżycorodne a oliwa z oliwek to kwasy omega 3 i omega 6 m in. wzmacniające układ krwionośny.

    Pozdrawiam!
  • Z chlebkiem pełnoziarnistym i pomidorem KOOOOOOOOOOOOOCHAM. Najlepsze <3!
  • @emma ja wprowadzam jako łyżka wędzonej makreli i łyżka pasty jajecznej ze szczypiorkiem. zawsze dodaje do pasty z makreli szczypiorek więc się zgadza :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę