Smażony filet z pangi

Filet z pangi po usmażeniu waży 160g (1 łyżka mąki, 2 łyżki oleju z pestek winogron)

  100g na zdjęciu (160 g)
Energia 203 kcal 325 kcal
Białko 15,7 g 25,1 g
Tłuszcz 13,8 g 22,1 g
Węglowodany 4,5 g 7,2 g
Błonnik 0,1 g 0,2 g

Smażony filet z pangi kalorie w 100g: 203kcal

Zobacz więcej: porcja 160g panga

Ostatnia aktualizacja: 2015.07.03

Ważenie dodano: 2009.12.03 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • z uwagi na to, że Izabela i Maciej wydają się być wielbicielami zdrowego stylu odżywiania, ciekawa jestem co sądzą na temat pangi i wartości tej ryby.
    jeśli będą mieć Państwo chwilkę, to proszę o komentarz zwrotny, pozdrawiam :-)
  • apocalypse 2010/12/26 16:08
    ciekawostka na temat pangi: http://www.sfd.pl/PANGA__Przestroga__art.-t321239.html

    co do wartości odżywczych to panga zawiera niewiele kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E, przez co nie należy do najzdrowszych ryb.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/28 21:37
    Uważa się, że panga zawiera znikomą ilość kwasów tłuszczowych omega 3, przez co zostaje daleko w tyle jako wybór ryby dopełniający wartościowy posiłek. Ponadto prawdopodobnie nie należy do ryb poławianych z czystych wód i nie zbadano jeszcze dokładnie karmy...
    Osobiście nie polecam. Ponadto jadłam tylko raz z racji umieszczenia na ilewazy.pl i uważam, że w smaku zupełnie nie przypomina rybiego mięsa...
  • dziękuję za odpowiedź, dokładnie takie same infomacje posiadam i podobnego jestem zdania.
    niestety moja rodzinka "uparła" się na pangę, a mnie ona po prostu nie smakuję. głównie dlatego, że nie smakuje jak ryba.
  • Ojejku... zawsze myślałam , że ryba jest mniej kaloryczna... W szczególności , że podana porcja , to praktycznie pół ryby :) .
  • Sebisław 2011/02/20 22:17
    Sama ryba, w tym wypadku panga, to praktycznie samo białko, chociaż moim zdaniem wątpliwej jakości, tzn. jest hodowana podobnie jak kurczaki w macu ;)
  • @Tyś jesli zrobisz te rybke na parze lub ja upieczesz bedzie miala duuuzo mniej kalorii i zreszta bedzie smaczniejsza :)
  • @Haruka - chętnie spróbuję :)
    W ogóle w większości sklepów to mięso jest wątpliwej jakości ,a do tego kupując rybę kupuje się niemalże samą wodę , kiedy ją rozmrażam , zostaje z niej 1/3 tego co było... ;)
  • Sebisław 2011/02/20 23:01
    Kupuj świeżą i najlepiej gatunki morskie zawierające oprócz wysokiej jakości białka, również NNKT i witaminy z grupy B
  • czy to jest pół filetu z ryby? czy może 1/3. bo nie wiem jak obliczyć swój kawałek. proszę o odpowiedź
  • Okropna jest w smaku,to jedyna ryba której nie lubię ,a od momentu kiedy się dowiedziałam że jej wartości odżywcze są znikome w przeciwieństwie do innych ryb to już w ogóle omijam ją szerokim łukiem .Po za tym ta ryba ma tyle kalorii ,bo jest smarzona i panierowana w bułce tartej i jajku-najgorsza wersja ryby.Ja robię zazwyczaj rybę w naczyniu żaroodpornym z cebulką-zapewne podobnie został przyrządzony pieczony filet z mintaja(jest tu na stronie)-kaloryczność jest dużo mniejsza ,i jest smaczna.dla mnie ryba na parze to masochizm nawet będąc na diecie nie zamierzam się katować jedzeniem czegoś co mi nie smakuje skoro jest dużo potraw które są smaczne, niskokaloryczne i zdrowe.
  • jak to możliwe ze porcja ryby po grecku ma ok 280 kcal a taki mały kawalek ryby az tyle?
  • @olciaaa39 "aż tyle" ? Tylko ponad 40kcal, to nie jest taka duża różnica. Zauwaz, ze w składzie ryby po grecku podanej na stronie masz 100g ryby, a tu 160
  • a wie ktoś może ile owa ryba traci na wadze podczas pieczenia? czy w ogóle nie traci?
  • natalia45 2015/02/08 19:31
    czy ten obrazek przedstawia pół filetu ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/10 17:14
    @natalia45: "czy ten obrazek przedstawia pół filetu ? " Najprawdopodobniej. Z tego co pamiętam, w opakowaniu znajdowało się kilka kawałków o podobnej wielkości.
  • Olej z pestek winogron do smażenia pangi:) To jakby hamburgera z Maca popijać 200 letnim winem:d

    Opinie na temat pangi oraz innych tanich ryb (głównie z Azji) są w równym stopniu rozpowszechnione, co niesprawdzone (by nie powiedzieć, nieprawdziwe).
    To po prostu walka o rynek, której celem jest osłabienie tych ryb w oczach konsumentów, by chronić interesy własnego rybołóstwa. UE nie może znaleźć nic szkodliwego w składzie (bo wtedy mogliby zakazać) to ludzie mający w tym interes puszczają w eter zmyślone opowiastki, jakie to szkodliwe i niesmaczne;)
    Inna rzecz, że ludzie mają tendencje do oceniania wartości produktu po jego cenie. Kilkadziesiąt lat temu, gdy w Gdyni łowiono niebotyczne ilości dorsza, i był on tańszy niż obecna panga, to wszyscy nazywali tą rybę syfem, nikomu nie smakowała, a kiedy ją dodawano w barach do piwa (bo zagryska była obowiązkowa) to karmiono nią bezpańskie koty.
    Teraz, gdy stosunek cen ryb i mięsa uległ zmianie, to znów, smak i wartość zdrowotna oceniana jest przez pryzmat ceny:)

    Więc moja rada, jedzcie pangę, bo za kilka lat coś się stanie, jej cena skoczy kilkukrotnie w górę, naukowcy stwierdzą, że ona ma w sobie coś wartościowego (kawasy XS83:p czy inną magiczną formułę) i będziecie żałować:))
    Pamiętacie, jak mówiono o jajku z dekadę temu? Zły cholesterol, góra jedno tygodniowo - teraz mówią na odwrót. I nikt nie mówi o nich źle, nawet fanatycy higieny nie mówią skąd pochodzi, czym jest oblepione, i że mikodrobinki tego czegoś dostają się do posiłku w czasie rozbijania skorupki:p
    Podobnie zaczyna się mówić o ganionym do tej pory smalcu.
    Wszystko sprowadza się do tego, jaki co ma PiaR;)
  • "Olej z pestek winogron do smażenia pangi:) To jakby hamburgera z Maca popijać 200 letnim winem:d" - phi, ja robię popcorn na takim oleju ;P

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę