Pieczony filet z mintaja

Porcja pieczonego fileta z mintaja (z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy z oliwek) waży 50g (waga zamrożonego fileta przed smażeniem wynosiła 130g).

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 103 kcal 52 kcal
Białko 16,0 g 8,0 g
Tłuszcz 4,3 g 2,2 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Pieczony filet z mintaja kalorie w 100g: 103kcal

Zobacz więcej: 50g porcja mintaj

Ostatnia aktualizacja: 2018.06.29

Ważenie dodano: 2009.12.03 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 35 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • bardzo dobrze ze to zwazyliscie to jedna z najpopularniejszych ryb jedzonych na diecie ale czy mogl by mi ktos podac przepis jak zrobic w taki sposob tego mintaja czyli pieczonego??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/01/31 22:09
    Witam serdecznie,
    Cieszymy się, że powyższe ważenie jest przydatne :) Poniżej podaję przepis:

    Składniki:
    • Filet z mintaja 1 sztuka (ok. 130g)
    • Czosnek 1 ząbek
    • Cytryna połówka dużej lub 1 mała sztuka
    • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
    • Sól, pieprz świeżo zmielony

    Sposób przyrządzania:
    • Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok 180°C.
    • Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
    • Miażdżymy ząbek czosnku.
    • Kroimy 2 plasterki cytryny, z reszty wyciskamy sok.
    • Filety nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny.
    • Folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek.
    • Umieszczamy w niej rybę i zawijamy.
    • Pieczemy ok. 30 minut.
    • Mintaja wyjmujemy z folii, układamy na talerzu wraz z plasterkami cytryny (oraz z innymi ulubionymi składnikami)
    • Rybę możemy również zapiekać w naczyniu żaroodpornym.

    Pozdrawiam
    Izabela
  • Karolina 2010/04/26 23:40
    dziękuję bardzo za ten przepis :) ostatnio właśnie szukałam przepisu na pieczoną rybę :)
    dziękuję że jesteście!!
  • Magdalena 2010/08/03 18:03
    Czy to co jest na zdjęciu, i kalorie co do tej rybki, to jest dokładnie ta sama to której Pani Izabela podała przepis? Czyli wartość odżywcza czosnku i cytryny jest uwzględniona? Czy to są kalorie do samego upieczonego mintaja?
  • Magdalena 2010/08/25 17:23
    I czemu on jest taki żółty?
    U mnie zawsze z wierzchu jest biały, a od spodu brązowy, bo przypieczony, ale nie żółty - nie taki jak na zdjęciu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/26 10:28
    Magdaleno: Wykonując obliczenia, nie uwzględniałam czosnku i cytryny (byłoby to plus ok. 10 kcal).
    Pieczony był w folii aluminiowej z funkcją termoobiegu. A żółty kolor na pewno pochodził od przyprawy tylko, że już nie pamiętam jakiej.
  • Czy kaloryczność oliwy była uwzględniana w tych obliczeniach? Jeśli tak to jaka byłaby kaloryczność tej ryby upieczonej bez oliwy?
  • swistak332 2011/06/27 17:15
    Czy pieczony w naczyniu żaroodpornym mintaj będzie miał podobną kaloryczność
  • z góry przepraszam, jeśli pytanie jest głupie ale nurtuje mnie ta rzecz i jest mi potrzebna do obliczeń :D
    jeśli ta porcja 52 kcal zawiera w sobie rybe i łyżeczkę oliwy z oliwek (41 kalorii) to czy możliwe, że ten kawałek rybki przygotowywany bez oliwy miałby 11 kalorii? ;o
  • Ja robię go bez tłuszczu, na parze wcale nie wychodzi suchy, a oliwa moim zdaniem psuje smak ryby ;)
  • @ neutrino: zdrowe tłuscze po wysmażeniu? raczej nie bardzo ;)
  • chodzi o wagę fileta PRZED WYSMAŻENIEM (kalorie uległy zagęszczeniu!)

    a jak dla mnie to do mintaja, soli, pangi itp. MUSI być sos lub oliwa, bo te ryby jada mułem i to nieziemsko ;/
  • Blania, a ktoś mówił tu o kaloriach przed i po przyrządzeniu?
    ja też zawsze smażę, ale nie na oliwie, tylko po prostu oleju. I przyprawiał obficie (ziołami i pieprzem), więc nie smakuje źle (a przynajmniej większość ryb - karpia nie zniosę, smakuje jak, za przeproszeniem, błoto).
  • przyprawiam* ;)
  • Hm, wyżej napisałam o wysmażeniu odnośnie tej oliwy. Miało być pieczeniu, chodziło mi ogólnie o obróbkę termiczną, jak coś. ;)
  • A czy filet gotowany w wodzie z przyprawami ma podobną kaloryczność?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/01 22:14
    @Majka: jeżeli obliczasz kcal, to bierz pod uwagę masę surowej ryby: http://ilewazy.pl/filet-z-mintaja
  • Platinum 2012/04/13 08:08
    Jezeli upieke filet z mintaja w piekarniku, bez dodatku zadnego tluszczu to jaka bedzie jego kalorycznosc w 100g ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/13 08:30
    @Platinum: żeby odpowiedzieć na to pytanie, należałoby zaważyć rybę przed i po obróbce, a następnie wykonać przeliczenia.
  • Platinum 2012/04/13 08:35
    Przed obróbką wazy 150g. Jak bardzo zmienia sie waga jak i kalorycznosc po upieczeniu ? Czesto tak jadam, wiec jestem ciekawa czy jest to niskokaloryczne czy wrecz przeciwnie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/13 08:56
    @Platinum: rozumiem, że te 150 g spożywasz sama ? W takim przypadku nie ma sensu przeliczać na 100 g. Kawałek będzie dostarczał zbliżoną ilość kcal przed obróbką i po obróbce. Będzie mniejszy, dlatego, że wyparuje z niego woda - ale nie kcal. Dopiero, gdybyś chciała z tego kawałka skonsumować np. tylko 75 g, dopiero można by pomyśleć o przeliczeniach, ale łatwiej po prostu oszacować, że zjadłam pół kawałka, czyli połowę kcal z całości.
    "Jak bardzo zmienia sie waga jak i kalorycznosc po upieczeniu ?" Tak jak napisałam w poprzednim komentarzu, należy znać wagę przed i po obróbce. Ostateczna masa upieczonej ryby będzie zależna od wielu czynników, np. ilości wody w surowym kawałku, temperatury pieczenia, czasu pieczenia itd...
  • Platinumx 2012/04/13 15:45
    Czyli mam rozumiec, ze filet przed obrobka ma 73kcal w 100g http://www.ilewazy.pl/filet-z-mintaja, czyli w 140g bedzie mial 140 * 73 / 100 co daje 102,2 kcal ? Nawet jezeli waga sie zwiekszy to ilosc kcal bedzie taka sama ? Czy wtedy mam liczyc ilosc kcal na rybe po przerobce. Czy z kazda ryba, zarowno jak i miesem z kurczaka i innym jest tak samo ?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/04/13 20:04
    @Platinumx: Tak, najprościej jest dodać 140 g świeżego mintaja do kalkulatora kalorii. W takim przypadku dopóki zjesz całą porcję i nie będzie Ciebie interesowało przeliczenie na konkretną ilość gramów to załatwia sprawę.

    Jeśli porcja świeżej ryby będzie większa i zjesz z niej np. połowę, to wtedy, żeby policzyć kalorie wystarczy podzielić wartość dla świeżej ryby przez 2 (to samo dotyczy innych ułamków, nie musisz wiedzieć, jaka jest waga po przygotowaniu, dopóki zjesz np. 1/4 czy 1/2 to obliczenia nadal będą proste).

    Bardziej skomplikowanie zaczyna się robić, gdy chciałabyś obliczyć kaloryczność w porcji produktu po obróbce cieplnej określonej w gramach (przykładowo ile kalorii jest w 100 g ugotowanej ryby). Wtedy musisz wiedzieć jaka była waga produktu przed i po obróbce cieplnej (żeby wiedzieć jak się zmieniła ilość wody - nie ma ona kalorii, ale swoje waży i przez to trzeba ją uwzględnić przy tych obliczeniach).

    Najłatwiej szacować kalorie z porcji przed przygotowaniem, wtedy kombinacji i obliczeń jest najmniej. Łatwe są też przeliczenia, gdzie zjadasz ilość gotowego produktu określoną w sposób ułamkowy (pieczesz całe ciasto i dzielisz je np. na 10 mniej więcej równych kawałków, kaloryczność jednego kawałka = kaloryczność całego ciasta/10). Przeliczeń na 100 g po obróbce cieplnej nie polecam, łatwo o błąd i stopień skomplikowania znacząco wzrasta (i trzeba znać wagę przed i po, żeby uwzględnić masę wody w obliczeniach).
  • a ile kalorii ma 100g mintaja pieczonego na grillu bez tłuszczu?
  • odejmij kalorie z łyżeczki oleju.. -.-
  • nana napisała: "z góry przepraszam, jeśli pytanie jest głupie ale nurtuje mnie ta rzecz i jest mi potrzebna do obliczeń :D
    jeśli ta porcja 52 kcal zawiera w sobie rybe i łyżeczkę oliwy z oliwek (41 kalorii) to czy możliwe, że ten kawałek rybki przygotowywany bez oliwy miałby 11 kalorii? ;o"
    zawsze piekę mintaja bez niczego (sama ryba w folii), potem go doprawiam-razem z cała sałatką. Ryba po upieczeniu ma wagę 50 gramów. Ponawiam pytanie nany: Czy rzeczywiście 50g upieczonego mintaja bez jakichkolwiek składników może mieć tylko 11 kcal? Czy, jak podaje przelicznik, w którym wykorzystałam rybę bez obróbki, 37kcal (w 50g)? Czy to wszystko jest bardziej skomplikowane i rzeczywiście konieczna jest wiedza o wadze przed obróbką i obliczenia? Będę wdzięczna za pomoc:)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/10 16:16
    @justin, @nana: "jeśli ta porcja 52 kcal zawiera w sobie rybe i łyżeczkę oliwy z oliwek (41 kalorii) to czy możliwe, że ten kawałek rybki przygotowywany bez oliwy miałby 11 kalorii? ;o”

    Nie można tego w ten sposób obliczać. Nasze informacje są przybliżone i orientacyjne i o ile biorąc pod uwagę większy kawałek ryby można by wartości interpolować w górę i proporcje będą podobne o tyle takie bezpośrednie odejmowane oliwy przy tak małej skali powoduje duży błąd (wyszło by, że na 100 g ryba po pieczeniu ma mniej kalorii niż po, co jest oczywistym błędem).

    Nie wiemy ile oliwy wchłonęło w rybę, ile zostało w piekarniku, a ile później na talerzu, jakiś wpływ ten dodatek oliwy będzie miał, ale jaki? może 10%, może 20% a może 30%? Nie jesteśmy w stanie tego dokładnie oszacować (jak pieczesz? w czym? jak długo? jaka to oliwa i jak się zachowuje w wyższej temperaturze?, itp. dziesiątki pytań i zależności, których nie sposób uwzględnić) i w praktycznym, codziennym robieniu bilansów próby przybliżania wyniku na łyżeczce oliwy są bez sensu (zbyt pracochłonne, nie przybliżające "prawdziwego" wyniku i wprowadzające zamęt). Przy większej porcji można mniej więcej próbować popatrzeć co się dzieje z oliwą przy pieczeniu takiej ryby, ale tu również będzie spory rozrzut i można to traktować tylko jako ciekawostkę (nie pamiętam naszego założenia przy tych obliczeniach, ale na pewno założyliśmy, że tylko część dodanej oliwy będzie w gotowym daniu, a później to przeliczyliśmy na tą małą porcję).

    Wnioski jakie można wyciągnąć patrząc na to ważenie i porównując z ważeniem ryby świeżej to: ryba pieczona przez stratę wody i dodatek oliwy jest bardziej kaloryczna w przeliczeniu na 100 g i zjadając ok. 100 g porcję takiej (po przyrządzeniu) ryby dostarczymy ok. 100 kcal (ile dokładnie nie wiadomo). I to w zasadzie koniec wniosków, dokładne obliczenia na liczbach przy tak małej skali nie są możliwe (i praktycznie potrzebne).

    "zawsze piekę mintaja bez niczego (sama ryba w folii), potem go doprawiam-razem z cała sałatką. Ryba po upieczeniu ma wagę 50 gramów. Ponawiam pytanie nany: Czy rzeczywiście 50g upieczonego mintaja bez jakichkolwiek składników może mieć tylko 11 kcal? Czy, jak podaje przelicznik, w którym wykorzystałam rybę bez obróbki, 37kcal (w 50g)?

    Najłatwiej szacować wartości odżywcze z masy przed obróbką. Przykładowo masz kawałek świeżej ryby: 70 g (który po pieczeniu będzie ważył pewnie 50 g), dodajesz go do kalkulatora i tyle. Jeśli nie będzie dodatków to nieważne ile będzie ważył po obróbce, wartości się nie zmienią (czyli dla 70 g surowej ryby ok. 50 kcal i po upieczeniu, mimo, że będzie ważył 50 g to nadal 50 kcal w tym samym kawałku).

    Tak jest najprościej, ale jak chcesz trochę pokombinować, to można kontynuować rozważania. Ważysz tą rybę po upieczeniu i nie jest już 70 g, tylko przykładowo 50 g (wyparowała woda z ryby - kalorii nie ma, ale swoje waży i przy pieczeniu jej ubywa) i teraz jak dodasz to 50 g do kalkulatora to czeka pułapka, bo te 50 g powinno dotyczyć ryby po pieczeniu a nie surowej. Masz taki błąd w Twoim pytaniu.

    Twoja ryba waży 50 g po pieczeniu, a nie podajesz ile miała przed i dodajesz do kalkulatora złe wartości, nie powinnaś dodać 50 g, tylko tyle ile ważyła przed (zakładam, że ok. 70 g), albo jak dodajesz to 50 g to powinno to dotyczyć ryby po pieczeniu, czyli jeśli by to było z dodatkiem tłuszczu tak jak w tym ważeniu to kalorii było by przykładowo ok. 50 a nie ok. 40. Liczbowo w tym przypadku różnica jest kosmetyczna i bilansie dziennym całkowicie do pominięcia, jeśli chodzi o wartości liczbowe, ale całość pokazuje błąd w obliczeniach.

    Tak naprawdę kluczem jest woda, która nie ma kalorii, ale wpływa na masy i objętości i przez to na obliczenia na 100 g. Dlatego lepiej szacować wartości z produktów przed obróbką bo wtedy nie trzeba jej uwzględniać i przeliczać na 100 g gotowego produktu.

    Pytaj jeśli coś jest niejasne.
  • Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Dopiero zaczynam lawirowac między zawilościami różnych zasad żywieniowych, dietetycznych procesów i wytycznych. Każda pomoc jest niezmiernie cenna. Państwa strona jest takim wsparciem. Życzę dalszych sukcesów!
  • a ile kcal by było w 50/100g pieczonego mintaja w bułce tartej i jajku?
  • Maciek3333 2018/06/27 16:02
    100 g surowej ryby ma.mniej kalorii bo ważysz rybę i wodę. Po upieczeniu ważysz tylko rybę. By wyszedł prawidłowy wynik trzeba poznać kaloryczność suchej ryby.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/27 17:22
    @Maciek3333 jeśli weźmiesz 100 g surowej ryby, a po upieczeniu będziesz miał 70 g to kaloryczność w 100 g surowej będzie taka sama jak kaloryczność 70 g upieczonej. Woda nie ma kalorii. Nie trzeba zatem znać kaloryczności ryby po upieczeniu, "suchej".
  • maciek33333 2018/06/28 14:54
    Nie Basia ;-)
    Badacz bierze surową rybę i wychodzi mu, że w 100 gramach jest ryba + woda, a całość daje 103 kcal.
    My sobie to pieczemy, woda odparowuje i 100 gram nie zawiera już wody - to jest już inny produktu.
    Jak tę rybę zaniesiesz do badacza, to w 100 gramach znajdzie tylko rybę i to zbada i nie może mu znowu wyjść 103 kcal, ale nawet 2 razy więcej.

    Wszystko byłoby OK, gdyby badacz badał same włókna ryby i podał wartość na opakowaniu.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/28 15:13
    Tylko, że jak upieczesz 100 g to nie wyjmiesz już 100 g tylko mniej.
    Zgadza się - 100 g surowej ryby ma inną wartość odżywczą niż 100 g pieczonej.

    Niemniej jednak tak, jak napisałam: " jeśli weźmiesz 100 g surowej ryby, a po upieczeniu będziesz miał 70 g to kaloryczność w 100 g surowej będzie taka sama jak kaloryczność 70 g upieczonej".
    :)
  • maciek333333 2018/06/28 15:37
    Dokładnie TAK.
    no to teraz muszę ustalić, czy wiśnie liczą z pestkami, czy bez ;-)
  • "Garść wiśni waży 80g. Owoce bez pestek ważą 70g"

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę