Porcja małży w sosie własnym

Małże w sosie własnym

Porcja małży w sosie własnym waży 70 g.

  100g na zdjęciu (70 g)
Energia 103 kcal 72 kcal
Białko 17,4 g 12,2 g
Tłuszcz 2,8 g 2,0 g
Węglowodany 1,7 g 1,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Małże w sosie własnym kalorie w 100g: 103kcal

Zobacz więcej: 70g porcja sos małże własny

Ostatnia aktualizacja: 2018.03.04

Ważenie dodano: 2012.09.25 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: małże, woda, sól.

Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • kocham, kocham, kocham :) ale tylko świeże, w Belgii/Francji, gotowane w białym winie. i z frytkami!
  • yum!
  • sama nigdy nie przygotowuję, ale jak tylko mam okazję załapać się 'na gotowe', to bardzo chętnie. Najlepsze w białym winie :) całkiem przyjemna opcja na dość lekką kolację.
  • hello kitty 2012/09/26 09:42
    Gdzie można je kupić i jak rozpoznać dobre?
    Czy można do czegoś porównać smak czy jest on charakterystyczny?
  • Wygląda jak roztopione cukierki, tylko trochę mniej zachęcająco...
    Przyłączam się do pytania hello kitty.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/09/26 12:21
    @hello kitty, @K: Kupione w którymś z marketów (Piotr i Paweł chyba), jak rozpoznać dobre nie mam pojęcia. Te konkretne miały smak niezbyt wyrazisty, ale przyjemny (jednak ciężko mi go do czegoś przyrównać), mają taki charakterystyczny posmak co może pewnie co niektóre osoby odstraszać, ale jako ciekawostka warte na pewno wypróbowania.
  • nie wziełabym do ust tego nawet za 1000 zł fe
  • polecam małże z firmy Abba. Zarówno te w sosie własnym jak i w prowansalskim. Pyszne, ja uwielbiam.
  • W lidlu są tanie (ok. 9,90zł) tylko nie zawsze. W makro są ponoć świeże owoce morza.
  • ale mało, spodziewałam się więcej kcal, a są zdrowe i teraz juz nie widzę ograniczeń żadnych żeby je jeść ;)
  • Uwielbiam wszelakie owoce morza! Być może ktoś uzna to za świętokradztwo, ale najlepiej lubię takie rzucone na teflonową patelnię z odrobiną przypraw. Wspaniale też smakują jako jeden ze składników "Paelli" firmy Frosta.
  • Kocham malze :) Kalmary i osmiornica sa tez pyszne.
  • @hello kitty

    smak małży mi się zawszy kojarzył z czymś pomiędzy wyraźnym pasztetem a wątróbką w bardzo pozytywnym sensie. no, chyba, że ktoś nie 'trawi' obu...
  • nigdy nie jadlam :(
  • mule najlepsze z solą czosnkową! :)
  • właśnie sie obrżarłam w occie OMNOMNOM
  • Kosztowałam małże w zupie, i ostatnio na pizzy, zaciekawiły mnie na tyle, że mam zamiar kupić i coś z nich przyrządzić :) Smaczne, lekko słodkawe, i podoba mi się ilość białka :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/25 14:13
    @Tvk_91 jedyne małże, które mi kiedykolwiek smakowały to świeżuteńkie, malutkie zjedzone na lunch w Barcelonie :)). Inne podejścia zakończyły się fiaskiem smakowym.
  • Lubię małże we wszelkiej postaci :-) .
  • @Ijon a podpowiesz jakiś smaczny prosty przepis? :) Mam dostęp póki co do małży mrożonych, chętnie wypróbuję z jakimś sosem + ziemniaki albo ryż, warzywa
  • Tvk_91
    Najlepsze jest to co bardzo proste jeżeli chodzi małże :-) . Zbytnio nie kombinuj ! . Masełko do niego por lub cebulka jak lubisz też trochę czosnku ,trochę pieprzu , oczywiście sporo świeżej natki pietruszki . Do tego wrzucasz małże i podlewasz białym dobrym winem . Gotujesz ok 4-5 minut , choć jest taka szkoła że maksymalnie do otwarcia się muszli . Poeksperymentuj ! . Ja też gotuję w czystej wodzie , by póżniej je wykorzystać do marynowania w oliwie wymieszanej z octem jabłkowym lub winnym białym z dodatkiem tymianku , pieprzu i odrobiny soli . Również w sosie pomidorowym , znacznie taniej wychodzi niż kupne :-) . Najważniejsze nie przegotuj ich ok od trzech do pięciu minut , to zależy od wielkości .Smacznego !
  • @Ijon dzięki za podpowiedzi :)
    A takie małże mrożone, które są już obrane z muszli, to się do czegoś nadają? Bo właśnie takie mam dość łatwo dostępne; czy lepiej pokombinować i dostać takie w muszlach?
  • Tvk_91
    Zdecydowanie polecam świeże , trzymaj się sposobu przyrządzenia podanego na opakowaniu . To jak z rybą , mrożona jest jak najbardziej zjadliwa ale to nie to samo co świeża :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę