Porcja smażonej wątróbki drobiowej

Wątróbka drobiowa smażona

Porcja wątróbki drobiowej, obtoczona w mące, z dodatkiem małej cebulki, smażona na oliwie z oliwek waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 259 kcal 259 kcal
Białko 17,6 g 17,6 g
Tłuszcz 19,5 g 19,5 g
Węglowodany 4,0 g 4,0 g
Błonnik 0,1 g 0,1 g

Wątróbka drobiowa smażona kalorie w 100g: 259kcal

Zobacz więcej: 100g porcja wątróbka

Ostatnia aktualizacja: 2020.08.19

Ważenie dodano: 2009.12.22 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a ile może mieć kalorii taka porcja wątróbki, ale gotowana, bez żadnych dodatków ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/16 22:44
    Nie przeprowadzałam takich obliczeń, więc nie wiem jaki byłby ubytek wody podczas gotowania (co miałoby wpływ na ilość kcal dla 100 g). Jeżeli chcesz wkomponować ją do kalkulatora kalorii, użyj wartości dotyczących mięsa przed obróbką: http://www.ilewazy.pl/watrobka-drobiowa
  • Uwielbiam. Dziękuję za policzenie kcal :)
  • a ile mniej więcej miałby taka sama, ale nieobtoczona w mące wątróbka?
  • Mademoiselle 2011/05/15 10:01
    wystarczy zerknąć na ważenie porcji surowej wątróbki. są tam chyba 3 spore wątróbki, które mają razem 136 kcal. Jedna surowa ma więc około 45 kcal. Chyba, że się mylę? Jeśli tak, proszę mnie poprawić ;)
  • Mademoiselle 2011/05/15 10:03
    ...Chyba, że pod spodem na talerzyku są jeszcze dwie wątróbki, to wtedy kaloryczność jednej jeszcze bardziej się obniży. Sama zobacz: http://www.ilewazy.pl/watrobka-drobiowa
  • A ja mam pytanie: wątróbkę z cebulką dzisiaj dla męża przyżądziłam, lecz sama cebulkę tylko zjadłam. Ile kcal miała by np.łyżka tej cebulki?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/12 22:29
    @Kawaii: niestety, nikt nie jest w stanie udzielić precyzyjnej odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytanie. Wartość kcal zależeć będzie od różnych czynników, a między innymi od ilości użytego tłuszczu do przyrządzania potrawy. Nie wiadomo, ile było tłuszczu, ile tłuszczu wchłonęła cebula, czy z wątróbki substancje wymieszały się z cebulką itd ...
  • ILE WAŻYŁA WĄTRÓBKA PRZED SMAZENIEM?
  • prosze o odpowidz;)
  • nie wpadłabym na to, żeby wątróbkę usmażyć na oliwie z oliwek, jedno do drugiego w ogóle pasuje?
  • @cuckoo, dlaczego ma nie pasować? o.O wątróbkę (jak i inne mięsa) zazwyczaj smaży się na różnego rodzaju olejach, oliwy również używa się do bardzo wielu rzeczy, nie wiem dlaczego to tak Cię dziwi, że została użyta do wątróbki, przecież to aż tak smaku nie zmienia :d
  • Witam,
    nie polecam smażenia na oliwie, ma ona niską temperaturę dymienia, co w telegraficznym skrócie oznacza, że się szybko pali.
    Jeśli już koniecznie chcemy ją podgrzewać do zabójczej dla niej temperatury, to mieszajmy ją z innymi olejami roślinnymi (np. z arachidowym) lub tłuszczami pochodzenia zwierzęcego (masłem klarowanym).
    PS Ja wątróbkę przyrządzam w piekarniku. Smaruję ją tłuszczem (płynne masło klarowane i nie 5 łyżek tylko maksymalnie jedna na dwie porcje wątróbki) przy pomocy pędzelka, dodaję cebulkę i pieczarki. Termoobieg 160 stopni, ok.20 minut. W naczyniu żaroodpornym z przykrywką - proszę nie zamykać szczelnie bo się nam wątróbka ugotuje a nie upiecze :) Palce lizać :)
  • Witam,
    A ile kalorii miałaby watróbka smażona na maśle klarowanym. Bez mąki, soli, oliwy :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/25 20:18
    @AnaK: Wartość energetyczna będzie uzależniona od ilości dodanego tłuszczu i stopnia wchłonięcia tłuszczu przez mięso. Dla oszacowania wartości proponuję skorzystać z naszego kalkulatora kcal.
  • AnaK
    My smażymy na oleju kokosowym , pod koniec smażenia wątróbkę posypujemy majerankiem suszonym , mniamniuśne .
  • gajos120 2017/01/15 22:26
    Witam. Jak to jest z kalorycznością tej wątróbki? usmażona ma dużo wiecej tłuszczu niż surowa. To wydaje sie normalne ze wzgledu na tłuszcz do smażenia, ale co jeśli do smażenia użyje np oleju bezkalorycznego w sprayu lub "uduszę" ją np podlewając troche wody zamiast tłuszczu? będzie miała tyle kalorii co surowa? odjąć oczywiście trochę odparowanej z niej wody
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/16 07:52
    @gajos120: Jeżeli w czasie obróbki termicznej nie dodasz składników zawierających kcal, to możesz brać pod uwagę dla danej porcji te wartości:
    http://www.ilewazy.pl/watrobka-drobiowa.
  • Do tych co lubia watrobke! Z czym podajecie? Mi ziemniaki ani wszelkie ryze nie pasuja do tego dania. Zazwyczaj podaje z pieczywem lub jakimis grzankami.
    U mnie dzis na obiad z cebulka i jablkiem, obtoczona w mace i usmazona na masle klarownym. Do tego duszone osobno pieczarki z marchewka. Jak nic nie wymysle to i tym razem podam z chlebem. Akurat mam taki fajny z chili.
    Wszelkie sugestie mile czytane:)
  • Prawie zapomnialam wspomniec o majeranku. Odkad sprobowalam nie przyrządzam bez.

    @ljon smaczny pomysl. Dzieki!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/04/04 08:40
    @zubikacja oddaję głos wielbicielom, bo ja z obozu tych, co nie znoszą wątróbki.
  • @Barbara u mnie w domu sami wielbiciele watrobki. Kiedys jej nie wrecz nie znosilam ale z czasem zaczelam doceniac jej walory smakowe. Nigdy nie bedzie moim ulubionym daniem ani nawet nie znajdzie sie w pierwszej dziesiatce ale dobrze przygotowana dla mnie jest smaczna.
    Wczoraj podalam jednak z pieczywem zapieczonym z pesto i oliwa. Na odlegla pszyszlosc sprobuje wymyslic cus innego.
  • Zubikacja
    Bardzo się cieszę :-)) . Smacznego .
  • Witam. Nie zgadza mi się u poziom węglowodanów. W opisie jest info że wątróbka smażona jest z cebulką z dodatkiem mąki. Skoro łyżka mąki ma 10 g węglowodanów to wartość węgli tej wątróbki powinna być moim zdaniem wyższa
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/08/19 13:01
    @agnesss Zastanawialiśmy się, jak podejść do tego problemu. Z jednej strony, owszem, ponieważ autorzy ważenia nie podali, ile mąki (i jakiej) użyli do smażenia tej wątróbki, mogą budzić się pewne wątpliwości.
    Pierwsza kwestia to zawartość węglowodanów w różnych rodzajach mąki - np. krupczatka ma ich w łyżce 12,5 g, owsiana 5,6 g. Druga - jej ilość użyta do smażenia. Bez tych danych niemożliwe jest przeprowadzenie obliczeń.
    Z drugiej strony, zwróć uwagę, że surowa wątróbka drobiowa ma 0,6 g węglowodanów w 100 g: http://www.ilewazy.pl/watrobka-drobiowa. Ilość węglowodanów w naszej smażonej wątróbce z dodatkami jest więc wyższa. Oczywiście, ma na to również wpływ obecność cebuli - ona ma z kolei 5,2 g węglowodanów w 100 g (http://www.ilewazy.pl/duza-cebula). Ale ile jej dodano? Znowu - nie znając dokładnie przepisu, nie da się wyliczyć dokładnych wartości dla całego dania.
    Skomplikowane? No właśnie! Sądzimy więc, że intencją autorów ważenia było podanie wartości w pewnym stopniu uogólnionych - każda osoba, przygotowująca takie danie, może przyrządzić je nieco inaczej, korzystając z różnych ilości różnych mąk oraz różnej ilości cebuli.
    Dochodzą też czynniki niemierzalne: ile mąki, w której obtoczono wątróbkę, zostało na kawałku mięsa, ile się oddzieliło i zostało na patelni, jak gruba była taka "panierka"… Ufff! To kolejny powód, dla którego nie będziemy zmieniać danych w tym ważeniu - przyjmijmy, że wartości są uśrednione i uniwersalne :).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę