Szprot w pomidorach

Porcja szprota w pomidorach waży 170g (masa ryby to 85g)

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 108 kcal 184 kcal
Białko 11,8 g 20,1 g
Tłuszcz 4,3 g 7,3 g
Węglowodany 5,6 g 9,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Szprot w pomidorach kalorie w 100g: 108kcal

Zobacz więcej: 170g porcja pomidory szprot

Ostatnia aktualizacja: 2014.07.28

Ważenie dodano: 2011.07.06 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: szproty (50%), sos pomidorowy (50%): woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, skrobia modyfikowana, ocet, sól, proszek pomidorowy (zawiera soję), cebula, przyprawy (zawierają seler), zagęstnik (guma guar, guma ksantanowa). Może zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, jaj, mleka.
Producent: Graal

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • super ! czekałam na takie ważenie :)
  • Fuuuu nienawidzę szprotek ivsardynek, nawet nie ma jak z tego ości wydlubac :/
  • zgadzam się z haruką ;] chociaż kiedyś mi te ostki i kręgosłupki nie przeszkadzaly...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/07 09:06
    @haruka; @nimfaa: ale właśnie te ości charakteryzują się wysoką zawartością wapnia i dlatego warto zjadać rybkę w całości, czyli ze szkieletem włącznie :) To jest kwestia przyzwyczajenia. Znam kilka takich osób, którym na początku to przeszkadzało, a teraz jest to obojętne pod kątem smaku.
  • ja tam na przykład szproteczki w pomidorkach uwielbiam :)
  • z tym wapniem to nie wiedziałam, dziękuję :) zawsze takie szprotki można zmiksować z twarożkiem i mieć pastę rybną ;] a po chrupiącym szkielecie nie będzie śladu ;)
  • Ja również nie przepadam za chrupiącym szkieletem, dlatego zawsze robię pastę rybną. Jest naprawdę prosta, wystarczy zgnieść rybę widelcem, dodać trochę majonezu, cebuli, sera żółtego (mała kostka) i wymieszać. Może i ma sporo kalorii przez majonez, ale jest przepyszna.
  • @dm: nie przepadam za majonezem niestety ( a może na szczeście :P)... Możnaby też użyć szprotek do sosu do spaghetti, może z dodatkiem świeżych liści szpinaku- trzeba będzie się pobawić w kuchni w wielkie improwizacje i wypróbować różne opcje ;)
  • @dm ale robisz bombe kaloryczna ;) ciesze sie, ze nie lubie majonezu, bo pewnie mialabym problemy z odmawianiem sobie :P a co do wapnia to chyba bardziej przekonuje mnie zmielenie skorupek z jajek i dosypanie do czegos takiego proszku niz ryba "w calosci" :)
  • mało :)
  • BaŁaMuTkA 2011/07/07 19:15
    jak rybki z puszki... to ja wole w oleju :)
  • a gdzie to można kupić? w sensie, luzem, czy w puszce?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/07 22:09
    @mika: tak wygląda puszka: http://www.graal.pl/MENU/Produkty/Obrazki_G_katalog/GSZWP170G.png
  • dziękuje :)
  • Szprot jest pyszny, moja ulubiona rybka.
  • Warto jeść takie puszkowane rybki?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/22 18:28
    @Pinka: ryby w puszcze traktować należy jako urozmaicenie własnego menu. Spożywać zamiennie z innymi rybami. Jak wspomniałam w jednym z powyższych komentarzy, drobne gatunki ryb w puszcze zawierają znaczną ilość wapnia.
  • Chciałabym się dowiedzieć jak te kalorie rozkładają się na sos i szprota, jeżeli zjadam takie szprotki bez tego sosu to ile maja kalorii?
  • Były by smaczne gdyby były bez piasku!!!!
  • Oj będzie z tego paprykarz, będzie.. >:D
  • myślę że to nie jest jakaś " bomba kaloryczna"
    jak zjemy połowe mniej z rozsądkiem to całkiem dobra sprawa.. ja osobiście lubie ; )
  • Witam serdecznie!
    Przeglądając różne rybki w puszkach nasunęło mi się jedno pytanie (być może wynika ono z przepracowania przedurlopowego, prosze mnie wyprowadzić z błędu):
    porównując ryby w oleju szprotki mają 2 razy tyle kalorii co sardynki (oczywiście przeliczając na tę sama masę produktu). Natomiast patrząc na ryby w pomidorach wychodzi na to, że to sardynki mają dwukrotnie większą kaloryczność. Czy wynika to z porównania masy do objętości (na sardynkach zje się mniej oleju, niż na szprotkach?). bo zgłupiałam.... pozdrawiam.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę