Szprot w pomidorach

Porcja szprota w pomidorach waży 170g (masa ryby to 85g)

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 109 kcal 185 kcal
Białko 11,8 g 20,1 g
Tłuszcz 4,3 g 7,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g 2,7 g
Węglowodany 5,6 g 9,5 g
Cukry proste 4,1 g 7,0 g
Błonnik b.d. -
Sól 1,4 g 2,4 g

Szprot w pomidorach kalorie w 100g: 109kcal

Zobacz więcej: 170g porcja pomidory szprot

Ostatnia aktualizacja: 2014.07.28

Ważenie dodano: 2011.07.06 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: szprot 60% (ryba*** Sprattus sprattus (SS), obszar połowu: Północno-Wschodni Atlantyk FAO 27 lub Morze Bałtyckie FAO 27llld, kategoria narzędzia połowowego: włoki pelagiczne (OTM)), sos pomidorowy (40%) - woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sól, pomidory w proszku, cebula suszona, ekstrakt przypraw (pieprz, ziele angielskie, pietruszka, seler, goździki, chilli), przyprawy, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), ekstrakt papryki, maltodekstryna *** nazwa łacińska, obszar i metoda połowu wskazane w numerze partii po literze P
Informacje: Może zawierać: gluten, gorczycę, mleko, jaja, soję.
Producent: Graal

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • super ! czekałam na takie ważenie :)
  • Fuuuu nienawidzę szprotek ivsardynek, nawet nie ma jak z tego ości wydlubac :/
  • zgadzam się z haruką ;] chociaż kiedyś mi te ostki i kręgosłupki nie przeszkadzaly...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/07 09:06
    @haruka; @nimfaa: ale właśnie te ości charakteryzują się wysoką zawartością wapnia i dlatego warto zjadać rybkę w całości, czyli ze szkieletem włącznie :) To jest kwestia przyzwyczajenia. Znam kilka takich osób, którym na początku to przeszkadzało, a teraz jest to obojętne pod kątem smaku.
  • ja tam na przykład szproteczki w pomidorkach uwielbiam :)
  • z tym wapniem to nie wiedziałam, dziękuję :) zawsze takie szprotki można zmiksować z twarożkiem i mieć pastę rybną ;] a po chrupiącym szkielecie nie będzie śladu ;)
  • Ja również nie przepadam za chrupiącym szkieletem, dlatego zawsze robię pastę rybną. Jest naprawdę prosta, wystarczy zgnieść rybę widelcem, dodać trochę majonezu, cebuli, sera żółtego (mała kostka) i wymieszać. Może i ma sporo kalorii przez majonez, ale jest przepyszna.
  • @dm: nie przepadam za majonezem niestety ( a może na szczeście :P)... Możnaby też użyć szprotek do sosu do spaghetti, może z dodatkiem świeżych liści szpinaku- trzeba będzie się pobawić w kuchni w wielkie improwizacje i wypróbować różne opcje ;)
  • @dm ale robisz bombe kaloryczna ;) ciesze sie, ze nie lubie majonezu, bo pewnie mialabym problemy z odmawianiem sobie :P a co do wapnia to chyba bardziej przekonuje mnie zmielenie skorupek z jajek i dosypanie do czegos takiego proszku niz ryba "w calosci" :)
  • mało :)
  • BaŁaMuTkA 2011/07/07 19:15
    jak rybki z puszki... to ja wole w oleju :)
  • a gdzie to można kupić? w sensie, luzem, czy w puszce?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/07 22:09
    @mika: tak wygląda puszka: http://www.graal.pl/MENU/Produkty/Obrazki_G_katalog/GSZWP170G.png
  • dziękuje :)
  • Szprot jest pyszny, moja ulubiona rybka.
  • Warto jeść takie puszkowane rybki?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/22 18:28
    @Pinka: ryby w puszcze traktować należy jako urozmaicenie własnego menu. Spożywać zamiennie z innymi rybami. Jak wspomniałam w jednym z powyższych komentarzy, drobne gatunki ryb w puszcze zawierają znaczną ilość wapnia.
  • Chciałabym się dowiedzieć jak te kalorie rozkładają się na sos i szprota, jeżeli zjadam takie szprotki bez tego sosu to ile maja kalorii?
  • Były by smaczne gdyby były bez piasku!!!!
  • Oj będzie z tego paprykarz, będzie.. >:D
  • myślę że to nie jest jakaś " bomba kaloryczna"
    jak zjemy połowe mniej z rozsądkiem to całkiem dobra sprawa.. ja osobiście lubie ; )
  • Witam serdecznie!
    Przeglądając różne rybki w puszkach nasunęło mi się jedno pytanie (być może wynika ono z przepracowania przedurlopowego, prosze mnie wyprowadzić z błędu):
    porównując ryby w oleju szprotki mają 2 razy tyle kalorii co sardynki (oczywiście przeliczając na tę sama masę produktu). Natomiast patrząc na ryby w pomidorach wychodzi na to, że to sardynki mają dwukrotnie większą kaloryczność. Czy wynika to z porównania masy do objętości (na sardynkach zje się mniej oleju, niż na szprotkach?). bo zgłupiałam.... pozdrawiam.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę