Paluszki surimi

Paluszek surimi waży 16 g.

  100g na zdjęciu (16 g)
Energia 112 kcal 18 kcal
Białko 7,8 g 1,2 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 18,0 g 2,9 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Paluszki surimi kalorie w 100g: 112kcal

Zobacz więcej: sztuka 16g paluszek surimi

Ostatnia aktualizacja: 2015.09.18

Ważenie dodano: 2010.05.13 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Frosta

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Agnieszka 2010/06/26 00:11
    A gdzie jest białko??? Zdziwił mnie ten wykres...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/26 09:33
    Hmm.. zarówno na moim, jak i na Macieja komputerze, wszystko wyświetla się prawidłowo. Proszę spojrzeć raz jeszcze. Na wykresie źródeł energii znajdują się 2 kolory. Niebieski oznacza energię z białek, zielony - energię z węglowodanów. W przypadku wykresu składu produktu, kolor niebieski oznacza zawartość procentową białka.
    Izabela
  • Agnieszka 2010/06/26 14:57
    Dzięki za odpowiedź. Wszystko wskazuje na to że komputer odmówil mi posłuszeństwa- wiele stron nie działało mi prawidłowo
  • gabriela 2010/08/19 10:42
    o fajnie paluszki surimi,ja je obtoczę w panierce(tarta bułka i jarzynka,oraz jajko) obsmaze je z obu stron i zależe jajeczniczą-pychotka!!1polecam
  • gabriela 2010/08/19 10:43
    jak na biało to mało ma??
  • często je kroję na kanapki w plasterki :) fajny dodatek i mało kaloryczny, bo zazwyczaj skrajam połowę paluszka
  • sa bardzo dobre! najlepsze z lidla, inne nie sa takie dobre, ja dzis robilam w panierce, jajko bulka tarta i na patelnie, ile to moglo miec kcal? polowe zrobilam w panierce polowe zjadlam bez, bo sporo to tluszcuz pochlonelo.
  • A co to tak wgl to surimi? xD
  • to takie niby krabowe :P
  • niby. W sklepach w wiekszosci wypadkow mozna kupic tylko taka "podrobke", czyli mielone mieso ryb ponoć o smaku kraba (wystaczy sklad przeczytać). Zreszta jak widac ten "krab" ma duzo wegli jak na mieso, a to dlatego, ze dodaja do tych paluszkow cukier.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/11 15:36
    W nazewnictwie handlowym paluszki surimi często utożsamiane są z paluszkami krabowymi, natomiast z punktu widzenia technologii żywności, surimi - to farsz rybny, który po zastosowaniu odpowiednich zabiegów podczas produkcji, będzie charakteryzował się wysoką stabilnością w czasie zamrażalniczego przechowywania. Czyli surimi to "baza" do paluszków. Do produkcji surimi używa się najczęściej ryb chudych o jasnej barwie (dorsz, mintaj itp...), dodatkami są zazwyczaj: krochmal pszenny, krochmal ziemniaczany, białko jaj w proszku, olej sojowy, cukier, sól, wino ryżowe, syrop ziemniaczany, tapioka, olej palmowy oraz dodatki smakowe jak ekstrakt krabowy i glutaminian sodu.
  • @ Marta: czujesz połowę paluszka na kanapce? :P ja skrajam 2.
  • To sie ję surowe?gdzie można to surimi kupić? i z jakiej firmy najlepiej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/23 17:45
    @olaa: "To sie ję surowe?" Tak, najczęściej dodaje się do sałatek, kanapek, przystawek, sushi. Niektórzy smażą je w głębokim tłuszczu.
    Na ilewazy.pl zamieściłam kiedyś dwie sałatki z dodatkiem surimi:
    1. z selerem naciowym: http://ilewazy.pl/porcja-salatki-z-selerem-naciowym-i-surimi
    2. z kukurydzą: http://ilewazy.pl/porcja-salatki-z-surimi-i-kukurydza
    "gdzie można to surimi kupić?" Praktycznie w każdym markecie i większych sklepach spożywczych. Występują w postaci chłodzonej, w zalewie, mrożone.
    "i z jakiej firmy najlepiej?" przyznam szczerze, że nie jestem ich zwolenniczką. Może inni użytkownicy wypowiedzą się w tym temacie? Albo wypróbuj z dwóch różnych firm, aby przekonać się, które Ci bardziej odpowiadają.
  • według mnie, to nie ma żadnego konkretnego smaku.
  • to ma przepyszny smak! I wyjątkowy.
    Co do formu to nie polecam w zalewie- sa rozmiękniete i bez smaku. Najepsze sa moim zdaniem mrożone z Lidla (2.99zł / 250g) w we wszytskich zastosowaniach na ciepło poecam- czuc ich wyjątkowy smak!
  • Jak je przyrządzacie? Kilka razy próbowałam coś zrobić, ale zawsze mi wychodziły takie mdłe.
  • Ja paluszki surimi zjadam najczęściej prosto z opakowania, ale jak chcę się nimi najeść, to przekrawam każdy paluszek wzdłuż podsmażam trochę i zalewam roztrzepanym jajkiem z przyprawami, przekręcam i zdejmuję z patelni przyrumieniony z obu stron. Taki niby omlecik, pycha :-)
  • widziałam na jednym opakowaniu przepis na paluszki surimi w cieście piwnym
  • Kupiłam w Polomarkecie surimi mrożone (było dosyć tanie) i chociaż je uwielbiam, to ta firma jest do bani i paluszki są okropnie suche... Czy mogę coś zrobić, żeby zwilgotniały i były lepsze?
  • Uwielbiam surimi, najbardziej w sushi i sałatkach. Kiedyś dużo tego wcinałam. Niestety znajomy który pracował przy stoisku z rybami wyjaśnił co to surimi. To takie rybne parówki, czyli w składzie jest wszystko. Mieli się najgorsze resztki i odpadki :(
  • Spróbujcie surimi z twarogiem. Kroicie paluszki na małe kawałki i dodajecie do rozrobionego ze śmietaną/jogurtem twarogu. Dobrze smakuje z dużą ilością pieprzu i szczypioru.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę