Żołądki z kurcząt

Żołądek z kurczaka waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 114 kcal 23 kcal
Białko 18,2 g 3,6 g
Tłuszcz 4,2 g 0,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g 0,2 g
Węglowodany 0,6 g 0,1 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,2 g 0,0 g

Żołądki z kurcząt kalorie w 100g: 114kcal

Zobacz więcej: sztuka 20g kurczak podroby żołądek

Ostatnia aktualizacja: 2018.05.24

Ważenie dodano: 2011.06.23 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Karolcia 2011/06/23 22:52
    Chciałabym mieć żołądek tej wielkości he he... ;D
  • Omg jak to paskudnie wyglada :O
  • jaki maciupeńki, no no Karolcia dobrze prawi, miło by było mieć taki zamiast swojego co by mało jeść i dobrze wyglądać. xD
    a tak poza tym, to żołądki to jedno z ulubionych dań mojego dziadka.
  • Mademoiselle 2011/06/24 10:37
    pychotka i mało kcal, mniam mniam
  • Wygląda ohydnie.
  • ileważy.pl namawia do przejścia na wegetarianizm ;)
  • Dobrze, że ja jestem wege. Nie tknęła bym:P
  • byłam fanką drobiu, ale widząc to chyba zrezygnuję nawet z piersi kurczaka i będę wierna kotletom sojowym.
  • zdjęcie jak zdjęcie.
    nikt do jedzenia nie zmusza :) nasze wnętrzności lepsze nie są
  • Robie od czasu do czasu gulasz z żołądków w białym koperkowym sosie na jogurcie- jest bardzo dobry.

    Choć w wersji bogatej na śmietanie i masełku jest jeszcze lepszy, ale już nie pamiętam kiedy jadłam. Może takich żołądków mój żołądek by już nie zniósł ;)
  • papryczqa 2011/06/24 17:48
    jo - soja jest bardzo niekorzystna dla kobiet
  • Senowa, ale naszych wnętrzności nikt nie oferuje do jedzenia ;)

    Papryczqa, dlaczego?? wydawało mi się, że jest szczególnie dobra przy anemii.
  • papryczqa 2011/06/24 18:25
    Przetwory sojowe moga pobudzac wzrost estrogeno-zaleznych guzów i powodowac problemy z tarczyca. Niska aktywnosc tarczycy jest kojarzona z trudnosciami podczas menopauzy. Izoflawony sojowe sa roslinno-dokrewnymi destruktorami. Na poziomie zywienia, moga zapobiec jajeczkowaniu i stymulowac wzrost komórek nowotworowych. Jedzenie zaledwie 30g (okolo 4 lyzeczko od herbaty) soi dziennie, moze spowodowac niedoczynnosc tarczycy z objawami letargu, zaparcia, przyrostu wagi i zmeczenia.
    Przetwory sojowe zawieraja inhibitory trypsiny, które spowalniaja przyswajanie bialek i wplywaja na funkcjonowanie trzustki. W testach na zwierzetach, dieta bogata w inhibitory trypsiny prowadzila do zahamowania wzrostu i zaburzen funkcjonowania trzustki. Przetwory sojowe zwiekszaja zapotrzebowanie organizmu na witamine D, potrzebna dla wytworzenia mocnych kosci i utrzymania normalnego wzrostu. Kwas fitynowy w przetworach sojowych skutkuje zmniejszeniem zdolnosci przyswajania zelaza i cynku, które sa potrzebne dla zdrowia i rozwoju mózgu a takze systemu nerwowego. W soi brakuje tez cholesterolu równiez potrzebnego do rozwoju mózgu i systemu nerwowego. Megadawki fitoestrogenów w recepturach sojowych zostaly wlaczone w wyniku obecnej tendencji ku coraz bardziej przedwczesnemu rozwojowi seksualnemu dziewczynek i opóznionemu rozwojowi chlopców.
    Jest tyle faktów, które są przeciw soi, że naprawdę nie warto się truć. W dzisiejszych czasach soja jest genetycznie modyfikowana, ma wiele toksyn itd. Wpływa niekorzystnie na gospodarkę hormonalną kobiet. Można wymieniać wymieniać jak soja w codziennej diecie szkodzi ;)
  • to mnie teraz zmartwiłaś, bo nie potrafię żyć bez kotletów sojowych i owsianki robionej na napoju sojowym :(
  • e tam, głupoty piszecie. tekstów w stylu "paskudnie i ohydnie wygląda" itd. aż nie chce się czytać. właśnie wygląda normalnie, jak każde surowe mięso. w smaku jest całkiem niezły a na pewno zdrowszy niż niejedne mięsne albo mięsno-podobne rzeczy...
  • @hajjjj glupoty? po to sa komentarze zeby wyrazac swoje opinie, ktore nie zawsze musza byc pozytywne. nie chcesz czytac to nie czytaj, nikt nie zmusza.
  • papryczqa 2011/06/24 20:30
    żołądek jak żołądek, został zważony jak np. skrzydełko z kurczaka czy porcja płatków. Osobiście nigdy nie jadłam, ale w sumie może w najbliższym czasie spróbuję, bo jestem ciekawa smaku :)
  • ja tez nigdy nie jadłam, a ze jest niskokaloryczne to dobrze bedzie jak mi zasmakuje, bo sa 2x tansze niz piers z kurczaka (aczkolwiek przepyszna). a co do soi to sie az przerazilam. moja mala siostra (rok 3 miesiace) ma skaze białkowa i mama czesto kupuje jej te sojowe jogurty. jeszcze ma specjalne mleko w proszku, ale tu raczej nie mam obawy bo pediatra to przypisał.
  • Oj tam nie przesadzajcie z ta soja. Jakby tak patrzeć to były badania, w których np. udowodniono szkodliwość mięsa i w ogóle białek zwierzęcych, w innych szkodliwość fruktozy, w tych soi. Jakby tak na to pstrzec to najlepiej żyć o wodzie i salacie...
  • papryczqa 2011/06/24 21:57
    haruka tu nie o to chodzi. Wszystko jest dla ludzi, ale jeśli ktoś codziennie je soję w sporych ilościach to nie jest to bezpieczne tym bardziej, że jo jest kobietą. Tu bardziej chodzi już o sprawy hormonalne, a nie jakieś tam. Każdy ma wolną wolę i je, co chce ;-)
    btw wątpię, żeby ktoś dał radę przeżyć tylko na wodzie i sałacie ;p
  • Popieram Harukę. Tak swoją drogą - co w dzisiejszych czasach nie jest na swój sposób zatrute?
    W sumie to sałaty też nam nie wolno, bo związki metali ciężkich. A woda to w ogóle - kwaśne deszcze itp. :P
    Jak ktoś lubi soję, to niech je na zdrowie. Sama nie mam nic przeciwko kotletom sojowym.
    A żołądki dobre są. Z czym porównać? Hmm... jak dla mnie trudno powiedzieć. W każdym razie z podpieczoną cebulką i odrobiną kminku są świetne.
  • kaligula 2011/06/24 23:56
    Ale przecież po co sobie szkodzić dodatkowo ? Z dwojga złego mniejsze wybieraj. Równie dobrze możemy być na diecie batonikowo-frytkowej, bo przecież "dzisiaj wszystko szkodzi".

    szkodliwość fruktozy jest biochemicznym faktem - wiele badań ją potwierdza.
    Szkodliwość soi też jest dobrze udokumentowana.
    Jeśli są wiarygodne badania trzeba daną teorię uznać za fakt. Jeśli nie ma, odrzucić. Ale naukowcy są zaślepieni i działają pod ogromną presją finansową.
    Widać to dobrze przy teorii jakoby tłuszcze nasycone i cholesterol powodowały choroby serca. Jedyne jej dowody to dwa źle przeprowadzone badania - pierwsze Aniczkowa, który wywołał miażdżycę u roślinożernych (!) królików karmiąc je żółtkami jaj i badaniem statystycznym Keysa, do którego dobór materiału był skandaliczny.

    Chętnie z kimś e-mailowo podyskutuję na temat nasyconych, cholesterolu, miażdżycy, bo ileważy niestety nie ma forum.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/06/25 07:29
    Bardzo proszę o komentowanie żołądków, komentarze nie na temat będa usuwane.
  • zainspirowaliście mnie do ich spróbowania ; )
  • OMG, wciąż ciężko mi uwierzyć, ze ludzie jedzą takie rzeczy... ;P
  • są niskokaloryczne i mają dużo białka... w sam raz dla osób odchudzających się, tak jak ja. jeżeli komuś się nie podoba niech nie je... po co komentarze że to ohydne... zachęcam do spojrzenia w lustro... tam dopiero zobaczycie ohydne widoki...
    a swoją drogą żołądki są bardzo smacze, mniam...
  • @Ruda ja jakoś nie widzę nic ohydnego w lustrze, współczuję Tobie jeśli musisz się borykać z takimi przykrościami.
    Żołądki jak dla mnie apetycznie nie wyglądają, chociaż trudno się kłócić ze zdaniem, że mają 'dobre wartości' - bo mają. Jak byłam mała i tata przyrządzał - jadłam ale bez smaku. Teraz mięso rzadko gości u mnie na talerzy, a wszelakie podroby - wręcz nigdy. Nie czuję się z tego powodu źle, można łatwo zastąpić brak żołądków w diecie.
  • no cóż, chyba mnie źle zrozumiałaś... ja cierpię na obrzydzenie wobec ludzi... a co do żołądków, reszty narogów i ogólnie rzecz biorąc mięsa, być może się przekonasz jak będziesz mieć dzieci... bo nie da się wychować zdrowego potomstwa należąc do gatunku wszystkożernego, bez spożywania wszelkiego rodzaju mięsa w większej ilości (zwłaszcza w okresie rozwoju, gdy zapotrzebowanie na białko zwierzęce jest o wiele wyższe)... będziesz kontaktować się z lekarzami dziecięcymi, to powiedzą Ci jakimi podrobami wręcz powinno karmić się dzieci, by ich rozwój był prawidłowy... a wszelkiego rodzaju uprzedzenia i inne "fuj" dotyczące podrobów wynikają jedynie z tego, że wiesz, skąd się biorą i są "nieco innego" pochodzenia niż polędwica czy szynka. napisałaś, że gości rzadko... chociaż tyle, że w ogóle gości... strach się bać jakie problemy mają weganie i wegetarianie w wyniku zubożałej diety i niedoborów...
  • Moim zdaniem wszystko zależy upodobań ludzi. Wiadomo nie każdemu przypadnie takie jedzenie do gustu,ale zachowujmy się dorośle i darujmy sobie komentarze typu"fuj" albo "ohyda",bo tak jak wcześniej pisałam nigdy nie będzie takiej sytuacji,że wszystko wszystkim zasmakuje ;))
  • Kociamama 2012/11/02 23:02
    Dzięki, przyda się nie dla mnie, ale do diety mojego kota :)
  • ile bedzie mial kalorii gulasz z zoladkow?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/13 11:22
    @dzasta1555: wartość energetyczna gotowego dania uzależniona będzie od wielu czynników, między innymi od rodzaju i ilości użytych składników, ilości wody, dodatku tłuszczu itp... Jeżeli chcesz oszacować przybliżone wartości, zachęcam podczas sporządzania takiego gulaszu wstawić surowce do naszego kalkulatora. Uzyskasz wówczas wartości dla całego dania - a dzieląc przez ilość porcji, uzyskasz wynik odpowiadający jednej porcji.
  • oj, ja uwielbiam podroby, właśnie dziś gotuję na obiad :P
  • Gulasz z żołądków w curry z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym , uwielbiam ! pyszności mniam mniam :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/12/15 11:38
    @Ijon: W dzieciństwie co kilka tygodni gościły na stole żołądki podane z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Muszę przyznać, że nawet lubiłam to danie. Obecnie już do mnie nie przemawia ;)
  • U nas jest kasza jeczmienna :) ku zdumieniu całej rodziny ja, hejter mięsa, zajadam aż mi się uszy trzęsą. :D
  • Izabela
    Z czasem gusta się zmieniają :-) . Kiedyś też np lubiłem mleko , teraz już nie .
  • Mmmmm... Żołądki... Dla mnie poezja.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę