Tatar wołowy

Tatar wołowy waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 118 kcal 118 kcal
Białko 17,5 g 17,5 g
Tłuszcz 5,0 g 5,0 g
Węglowodany 0,8 g 0,8 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Tatar wołowy kalorie w 100g: 118kcal

Zobacz więcej: 100g mięso porcja tatar wołowe befsztyk tatarski

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.22

Ważenie dodano: 2011.05.07 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mięso wołowe 86 %, woda, mleczan sodu - regulator kwasowości, sól spożywcza, przyprawy ekstrakt rozmarynu, aromat. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, selera, gorczycy, mleka i jaj.
Producent: Sokołów

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • kaligula 2011/05/08 00:05
    dziwne, że porcja nieobronionego termiczne mięsa lub np. wątroby zawsze waży u was 100 g. Czyżbyście wbrew oświadczeniom najpierw ustalili za pomocą wagi jaka porcja to 100 g, a później ją fotografowali i porównywali jej rozmiary z róznymi obiektami ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/08 07:44
    Porcja - 100 g tatara - znajdowała się już w gotowym opakowaniu.
  • To chyba tatar, który zawsze Tesco - w opakowaniu są 2 takie kulki + oliwa + przyprawy. Jest tam nawet napisane, ze każdy ma 100g.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/08 08:36
    Tak, tak - my też kupowaliśmy w Tesco. Jedną część przeznaczyłam na to zdjęcie, a drugą na http://www.ilewazy.pl/tatar-wolowy-z-zoltkiem.
  • Ja osobiście kupuje raczej tatar firmy Morliny - http://wygodny-market.pl/produkt/2327/15/Mieso_i_wedliny/mieso_swieze/Morliny_Tatar_wolowy_250g_.html mięso jest jakby delikatniejsze i napewno dużo ładniejsze - całe różowe, a w przypadku tego tatara z Sokolowa często spod kulki jest bardzo siny.
  • dziękuje za zważenie!! :)
  • Mademoiselle 2011/05/08 10:46
    hm.. od dawna mam ochotę spróbować surowego mięsa.. zżera mnie ciekawość, jak to może smakować :>
  • ja mam nawet tatara w zamrazarce, ale taki z netto. w opakowaniu jest 250g. ja raczj nie jem tego tatara tak o. raz zrobilam sobie z niego zapiekanke a raz spagetti, tylko troche zapach octu był, a mieso troche pikantne
  • najlepszy tatar - Olewnik
    nie ma lepszego - 94% mięsa
  • Czy taki tatar jest zdrowy? Jakoś mam wątpliwości co do spożywania surowego mięsa, jeszcze z surowym jajkiem..
  • Surowe mięso smakuje najlepiej :D
  • Ja nie lubię żółtka, więc go nie dodaję do tatara. Jeżeli mięso jest przebadane i dopuszczone do sprzedazy to powinno byc z założenia dobre i zdrowe. Poza tym taki tatar ma dużo wartości odżywczych, głównie żelazo, witaminę B i białko.
    Ale jesli masz wątpliwości to się nie zmuszaj, bo nie ma sensu, zjedz sobie coś co ma dla ciebie lepszy smak:)
  • dziadova 2012/08/03 22:01
    Że też na widok surowego mięsa zawsze musi mi cieknąć ślinka...
  • @kaligula nawet jeśli tak rzeczywiście jest to ma to służyć naszemu dobru! Na ileważy nigdy nie jest napisane,że pokazana na zdjęciu porcja to jest odpowiednia "porcja" do zjedzenia (np zalecane jest zjeść na obiad 100g mięsa LUB 200g ryby, bo jest ona mimo wszystko lżejsza, ma mniej białka/100g i też mniej kcal i innych wartości)
    wydaje mi się, że gdybyś miała np. wspomnianej przez ciebie wątróbki 120g to niewiele zmieniłoby to w wartościach odżywczych porcji, a nie łatwiej porównać kawałek 100 gramowy do swojego posiadanego (i wartości pomnożyć o odpowiednio mniejszą/większą część swojego mięsa) niż bawić się w obliczanie stosunku posiadanego kawałka do kawałka zważonego o "dziwnej" wartości np 117g ?
  • A ile waży prawdziwy tatar. Bo to coś to raczej w kategorii wyposażenie wnętrza powinno być niż spożywcze. Jak ktoś ma wątpliwości to polecam:
    http://www.youtube.com/watch?v=QWdjYIL6hF4
  • Króliczę 2016/05/21 13:18
    Jest sobota - mam czas na męczenie ilewazy.pl swoimi komentarzami ;D
    ...więc wykorzystam tę sposobność do zwierzenia się, że moją trzecią (obok żółtego sera i warzyw) "spożywczą miłością" jest tego typu surowizna (plus surowizna wędzona/suszona).

    Nie jest to może akurat Sokołów, ale taka czysta, mielona wołowina w postaci tatara z żółtkiem - jak najbardziej. Wprost uwielbiam.
  • Króliczę
    Próbowałaś kiedyś wymieszać tatara z parmezanem ? .
  • Króliczę 2016/05/22 13:16
    @ljon:
    Nie, jeszcze nie miałam okazji, ale mam przeczucia, że może to być opętańczo smaczne (zwłaszcza dla osoby o moich preferencjach smakowych). Myślę, że to naprawdę fajny pomysł.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/22 13:45
    @Ijon: A to ciekawe z tym parmezanem. Wprawdzie nie przepadam ani za tatarem, ani za carpaccio, ale dotychczas spotkałam się, iż parmezanem posypuje się właśnie carpaccio. Sprzedam tę informację moim znajomym - wielbicielom tatara. Może wypróbują Twoją propozycję ;)
  • Izabela , Króliczę
    Carpaccio też posypywałem , zresztą stąd inspiracja do dodawania parmezanu do tatara .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę