Szklanka mąki sojowej odtłuszczonej

Mąka sojowa odtłuszczona

Szklanka mąki sojowej odtłuszczonej waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 330 kcal 330 kcal
Białko 47,0 g 47,0 g
Tłuszcz 1,2 g 1,2 g
Węglowodany 38,4 g 38,4 g
Błonnik 17,5 g 17,5 g

Mąka sojowa odtłuszczona kalorie w 100g: 330kcal

Zobacz więcej: 100g sojowa szklanka mąka odtłuszczona

Ostatnia aktualizacja: 2014.11.19

Ważenie dodano: 2012.06.29 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Sporo białka jak na mąkę - skład jest bardzo zachęcający. Do czego ona się najlepiej nadaje i gdzie ją można dostać?
  • A w jakiej cenie można ją nabyć?
  • Ja używam mąk "białkowych" (z soi, z ciecierzycy itp.) do zagęszczania masy na kotlety wegańskie (z fasoli, warzyw, pełnych ziaren) oraz do zagęszczania sosów (zarówno takich do polewania potraw, jak i do zapiekania).
  • z tego się produkuje kotlety sojowe?
  • dlaczego niemal wszystkie produkty prezentowane na tej stronie są "odtłuszczone", "light", "o niskiej zawartości tłuszczu" ?
    to jest strona dla normalnie odżywiających się ludzi czy z jakimiś zaburzeniami?
    żeby nie było offtopicu: nie jadłam nigdy takiej mąki i chyba nieprędko spróbuję, cena musi być kosmiczna, jak wszystkiego, co jest dzisiaj takie "zdrowe" i "modne".
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/07/01 00:12
    @mirage: dlaczego niemal wszystkie produkty prezentowane na tej stronie są “odtłuszczone”, “light”, “o niskiej zawartości tłuszczu” ?

    Skąd ten wniosek? Przejrzałem ostatnie kilkadziesiąt ważeń i to jedno z bardzo niewielu ważeń light/odtłuszczonych. Wyszukiwarka na słowo light zwraca 22 wyniki, czyli trochę ponad 1% wszystkich ważeń. Staramy się, aby ważenia były różnorodne i nie uważem, żeby to ważenie, czy pozostałe z wymienionej grupy były nadmiernie eksponowane (ale jestem otwarty na kontrargumenty, przy czym proszę kontynuować dyskusję na temat wyboru produktów we właściwym miejscu).
  • zajrzałam do sklepów internetowych ze zdrową żywnością i około 500 g takiej mąki waha się w granicach 7-10 zł... niestety cena powalająca jak na polskie słabe zarobki i raczej mało kto na taką mąkę może sobie pozwolić :(
  • Akurat w przypadku mąki sojowej proces odtłuszczenia jest jak najbardziej na miejscu. Wersja pełnotłusta - nawet jeśli istnieje gdzieś w sprzedaży - raczej nie nadawałaby się do użytku czy dłuższego przechowywania - tłuszcz w takiej mące bardzo szybko jełczeje, podobnie jak np. w siemienu lnianym - zauważcie, że w obrocie można kupić albo całe ziarno (jak soję) albo wersję mieloną - ale ta występuje tylko w formie mniej lub bardziej odtłuszczonej(i tu pojawia się kolejna analogia do mąi sojowej)

    P.S. Czytałam, że pełnotłustą mąkę sojową (choć też pewnie poddaną jakimś tejemniczym zabiegom konserwującym) można dostać w sklepach wędkarskich. Na zanętę :)
  • Naprawdę uważacie, że 7 zł za pół kilograma to dużo? Mi taka porcja starcza na bardzo długo - do zagęszczenia całej blachy kotletów daję ze dwie łyżki, do dużej porcji sosu jedną. Ze spokojem starcza mi na kilka miesięcy. Myślę, że mój studencki budżet daje sobie z tym radę... ;)
  • Kiedyś oglądałam pewien program na temat soi - powiedziano w nim, że specjalnie dla posadzenia soi wycina się lasy deszczowe, by tworzyć ogromne pola. To podobno najtańsza rzecz, jaką można dodać do wszystkiego, by zawyżyć jego cenę, np. do mięsa. Nie rozumiem zatem, skąd cena 7zł za pół kilograma. Podejrzewam, że firmy żerują na fanatykach zdrowej żywności - zakłada się takiej bio sklepy, sprzedaje tam soję po niebotycznych cenach, ludzie kupują te różne chlebki, paróweczki, dżemiki, zamiast spojrzeć chłodnym okiem na swój talerz, odrzucić pół tego, pół tamtego, trochę brzucha spadnie i gra gitara. Moim skromnym zdaniem, natura dała nam dużo rzeczy do jedzenia, które wszystkie możemy jeść, tylko w odpowiednich ilościach. Zjem dziś to, ale jutro tamto, jeżeli dzisiaj zjadłam więcej, jutro mniej, wskakuję na rower, w domu odkurzanie i sylwetka nadal szczupła. Ot, sekret. I to nie za 14zł kilogram :D
  • Bozena, ale nie kazdy umie tak okrajac sobie porcje. Dla mnie to jest 'wszystko albo nic' - sa produkty ktorych nie umiem sobie wydzielac i po prostu nie moge ich jesc. Wiem to z doswiadczenia, a nie z czystego zalozenia.
  • Kochana, wyleczyłam się z bulimii. Nie istnieje w moim słowniku zwrot "nie da się", w Twoim też nie powinien. Chcieć to móc.
  • Nie dosc, ze syf, to do tego drogi syf. Nie tknelabym tego.
    Podobno Izabela i Maciej "waza" produkty dla wszystkich, niestety okazuje sie, ze wiekszosc tego, co tu pokazujecie jest dla eko-oszolomów i propagatorów "zdrowej zywnosci" (celowo w cudzyslowiu, bo najbardziej mnie smieszy, jak ludzie zracy codziennie soje uwazaja, ze to takie zdrowe).
  • Większość dla eko-oszołomów? (co to za określenie...? rozumiem, że osoby zdrowo odżywiające się to eko-oszołomy?) wystarczy przeglądnąć chociażby tę kategorię: http://www.ilewazy.pl/kategoria/slodycze-i-przekaski, żeby zobaczyć, że na ileważy znajadują się nie tylko zdrowe produkty.
  • Nie wiem również, co złego jest w tej mące. W porównaniu do reszty, ma dobre wartości odżywcze.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/29 21:03
    @Klaudia: "z tego się produkuje kotlety sojowe?" Tak, głównym składnikiem kotletów sojowych (teksturat sojowy) jest odtłuszczona mąka sojowa.
  • Mam pytanie. Wie ktoś może czy można taką mąkę użyć do gofrów (jako jedyną) ? Gofry będą miękkie czy chrupiące ? Czy można nią zastąpić jajka ?
  • @tomek, używałam jej jako zastępnika jajka w placuszkach i naleśnikach, myślę, że w gofrach też powinno wyjść. Nigdy nie stosowałam jej jako jedynej mąki w wypiekach, więc tu nie jestem w stanie pomóc.
  • tą mąką spokojnie można zastępować jajka, ale nie polecałabym robienia z niej gofrów, bo nie wyjdą ;)
    polecam raczej z quinoa ;)
  • Czyli uważacie, że sama mąka sojowa się nie nadaje ? Mógłbym jeszcze użyć szklanki mąki pszennej i szklanki sojowej, a wtedy gofry powinny się udać.
    A odnośnie zastępowania jajek to chyba gofrów również się to tyczy. :)

    bet, a skąd wiesz, że gofry z samej mąki sojowej nie wyjdą ? Próbowałaś już ?
    Robiłem kiedyś gofry (na próbę) z samej mąki żytniej i niestety wyszły miękkie, czyli nie nadawały się do jedzenia.
  • Ogólnie to przestrzegam przed tym, że to nie ejst mąka dla bezglutenowców. Przynajmniej firmy Radix-Bis. Chodzi o to, ze ostatnie badania wykazały w niej sporą zawartość glutenu, mimo iż to pordukt z natury bezglutenowy. :(

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę