Łyżeczka hummusu naturalnego

Hummus naturalny

Łyżeczka kremowego dipu z ciecierzycy z pastą sezamową waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 330 kcal 33 kcal
Białko 6,8 g 0,7 g
Tłuszcz 28,7 g 2,9 g
Węglowodany 8,7 g 0,9 g
Błonnik 5,1 g 0,5 g

Hummus naturalny kalorie w 100g: 330kcal

Zobacz więcej: 10g łyżeczka ciecierzyca dip hummus tahini pasta sezamowa whomus

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.09

Ważenie dodano: 2012.06.05 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: ciecierzyca* (52%), olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini (12%), woda, czosnek, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, zioła i przyprawy. (kraj pochodzenia: *Turcja)
Informacje: Produkt zawiera sezam.
Producent: Epikuchnia
Marka: whomus

Mamy 28 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/05 19:10
    Dzisiaj prezentujemy długo wyczekiwany przez wielu z Was hummus. Przyznam szczerze, że jeszcze nie miałam okazji nigdy go próbować (przynajmniej osobiście tego faktu nie pamiętam). O smaku przekonam się już niebawem, ponieważ planuję wykorzystać te trzy zważone smaki jako dodatek do kolacji.
    Dipy zakupiłam w Almie. Jeżeli posiadacie jakieś sprawdzone przepisy na smaczny hummus, to proszę o ich wpisywanie bądź podanie linka prowadzącego do przepisu.
    Osobiście chciałabym sporządzić samodzielnie taki "domowy" wariant i porównać pod względem smaku do "sklepowego".
  • Tak właściwie hummus robi się bardzo prosto:) Wystarczy puszka ciecierzycy (chociaż połowa puszki to i tak dużo, więc na spróbowanie radzę trochę wykorzystać) I potem do blendera dodajemy: sól, pieprz, dużą łyżkę pasty tahini, troche z soku cytryny i gotowe;) Jak będzie za gęste można dodać trochę zalewy z puszki lub oliwy (ale ja raczej nie daje) Można też dodać ząbek czosnku:)
    Taka domowa jest najlepsza,ale z sklepu (tej firmy) też jest bardzo smaczna.
  • łaaa ale super ważenie- dziękuję bardzo :D
  • uaauu, wielkie dzięki za hummus! 2 dni temu jadłam wrapa z hummusem właśnie i nie mogłam tu na ileważy.pl znaleźć, i myślałam sobie że pewnie w Polsce za mało popularny... (mieszkam w UK - tutaj hummus jest bardzo tani i powszechnie dostępny - za tydzień wracam na stałe do Polski i pora będzie własny hummus kręcić!). Ja robię go 'na oko', czyli - ciecierzyca (wolę sama namoczyć i dobrze ugotować, ale konserwowa też się nada), oliwa z oliwek/olej (zazwyczaj mix obu), tahini, sok z cytryny, sól, pieprz, czasem -szczypta kminu, kolendra, dowolne dodatki jak suszone pomidory, grillowana papryka, karmelizowana cebula (chyba mój ulubiony smak). pysznie i zdrowo, na kanapki, do wrapów, jako dip do domowych nachos...zastosowań mnóstwo :)
  • Uwielbiam hummus, ale nigdy nie kupowałam sklepowego - jem albo w knajpach, albo domowy. Ten domowy zawsze odtłuszczam, dodając oliwy tylko do smaku, a konsystencję reguluję wodą. Najczęściej robię hummus klasyczny (ugotowana ciecierzyca + czosnek + cytryna + tahini + sól i pieprz, posypany natką pietruszki), ale zdarzają mi się różne "szaleństwa": hummus z innych strączków (pyszny z białej fasoli), z dodatkiem suszonych pomidorów lub oliwek, cebuli, duszonego szpinaku lub pieczarek.
  • Justynka 2012/06/05 22:05
    Nieeee wierzę hummus! świetnie!:)
    Polecam domowy, bo jest prosty w wykonaniu i pyszny, przepis dostałam kilka lat temu od znajomego Żyda, do ciepłego chlebka pity palce lizać!
    dziękuję Państwu za to ważenie:)
  • martinka 2012/06/05 22:16
    Super! Dziękuję za to ważenie :)
    Tłuściutki ten kupny hummus. Mój domowy zazwyczaj nie jest taki pełnotłusty, choć odbija się to na smaku (bardziej wodnistym). Im więcej tahini i oliwy tym pasta lepsza :) Om nom nom...
  • Ja robię wg przepisu Asi: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/hummus/przepis.html
    Polecam, nie trzeba nawet pasty tahini kupować, wszystko jest robione samodzielnie. Dodatki można rzecz jasna modyfikować, ale proporcje podstawowych składników są doskonałe.
  • A gdzie można kupić pastę tahini i w jakiej cenie?
  • @emma: w internetowych sklepach z orientalną żywnością kupisz bez problemu, ale Ty z pewnością poradzisz sobie z jej produkcją sama, o ile masz malakser z małym pojemniczkiem. Zerknij na mój powyższy link do Kwestii Smaku, przepis jest prosty, problem może jedynie stanowić sprzęt, nie ma sensu robić tej pasty na zapas z większej ilości składników :)
  • martinka 2012/06/05 23:55
    Ja robię hummus na zapas :) Mrożę i sukcesywnie zjadam. Nie czuję różnicy między tym świeżym a tym po rozmrożeniu.
  • lenuskaaa21 2012/06/06 08:51
    Jadałam hummus z bakłażanem tej firmy, jest przepyszny. Smarowałam nim wafle ryżowe :)
  • carolotta 2012/06/06 10:42
    emma w sklepie Piotr i Paweł jest ta pasta za jakieś 10-15zł, jest tam też gotowy hummus. Ja jadłam kiedyś w żydowskiej knajpce, bardzo mi smakował, pasta polana oliwą z kilkoma oliwkami a do tego chrupiące pieczywo.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/06 18:45
    Dziękuję Wam wszystkim za przepisy. Niebawem któryś z nich wykorzystam. Jeżeli chodzi o naszą wczorajszą degustację hummusu, to oboje z Maciejem stwierdzamy, że wszystkie warianty smakowe były smaczne. Najciekawiej prezentował się dip z kolendrą i cytryną. Ale numer jeden stawiam naturalnemu, ponieważ można sobie do niego dobrać dowolne dodatki smakowe :)
  • Ja robię hummus bez normalnego tahini, bo nie mam, ale tak to po prostu miksuję ciecierzycę z puszki i dodaję sok z cytryny, sezam, sól i oliwę w zależności od tego jak mi smakuje. :D
  • @Lotokot: dobrze mówisz, tahini to nic innego, jak lekko uprażony sezam zmiksowany z oliwą na gładką masę, zatem nie ma co sobie życia zatruwać sztucznymi produktami :)
  • akanenai 2012/07/08 02:58
    Mam alergię na sezam, ale zero kłopotu z orzechami i fistaszkami, więc czasem jem domowy "hummus" z ciecierzycy zmiksowanej ze zwykłym masłem orzechiwym (plus czosnek, cytryna, sól). Matka, która nie ma alergii na sezam, mówi że jej bardziej smakuje z masłem orzechowym niż z pastą sezamową- ma łagodniejszy smak. Chociaż chałwę i sezamki matka lubi, hummus jej bardziej smakuje jako ta podróbka bez sezamu ;)
  • do domowego hummusa zamiast oliwy warto dać łyżkę pesto. można wtedy dodać do ciecierzycy jeszcze tylko sezam i ominąć inne przyprawy, a wychodzi bardzo aromatyczna pasta. fajny pomysł z tym masłem orzechowym, muszę wypróbować!
  • pepparkakor 2013/01/15 12:01
    pasta tahina to 100% sezamu, bez oliwy
  • próbowłam hummus tej firmy i nie smakowal mi :( ja kupuje zawsze świeży w takim sklepiku w warszawie ( nazwy nie podam bo nie chce robic reklamy :) ) , oni robia co 1-2 dni hummus na miejscu i pakują w pudelka :) jak dla mnie idealnie sie sprawdz jako przekaska w pracy zawsze u nich kupuje!Kosztuje grosze bo jakieś 6 zł duze pudelko i jedyne czego dodają to ciecierzyca ( nie z puszki tylko samo robią) tahine, oliwe z oliwek, cytryne,przyprawy i kilka oliwek dla dekoracji :D
  • Agnieszka23 2014/03/23 09:07
    Ja robię humus tak:
    -szklanka ciecierzycy (moczę na noc a potem gotuje 40 minut z łyżeczką sody oczyszczonej, wtedy jest bardzo mięciutka)
    -1/3 szklanki pasty tahini
    -2 łyżki soku z cytryny
    -2 ząbki czosnku
    wszystko miksujemy na gładką mase ;)
  • Tak wszyscy zachwalają ten hummus, to kupiłam na próbę; firmy Sante, bo tylko taki był u mnie w sklepie. Skosztowałam - totalna porażka ;) Tłuste, maźlate i jak dla mnie, prawie bez smaku. No ale, przecież nie wyrzucę całego opakowania. Przełożyłam do miseczki, dodałam duuużo przypraw i utarłam na gładką pastę. Użyłam ok. 1/4 łyżeczki czosnku i po ok. pół łyżeczki: pieprzu ziołowego, cynamonu oraz mielonej słodkiej papryki. W smaku wyszło dość odjazdowe; nie każdemu takie połączenie przypadnie do gustu, ale jak dla mnie, rewelacja! Już sobie wyobrażam, jutro na śniadanie grzanki z taką pastą ;)
  • Nie wiem skąd te liczby, hummus ma przeważnie ok 180 Kcal na 100g :/
  • Asia.123 2015/06/01 16:39
    Polecam hummus z przepisu jadłonomii, najlepszy na świecie :)
  • w Biedrze jest teraz [Część komentarza usunięta. Proszę nie używać wulgaryzmów. Izabela] hummus, 3-smakowy, ma 255 kcal w 100g
  • Bardzo dziękuję za to ważenie, zawsze miałam problem z obliczeniem tego dokładnie i trochę byłoby roboty z liczeniem łyżeczek.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/09 06:57
    @BR...: Po przeczytaniu Twojego komentarza, weszłam na stronę producenta i zauważyłam zmiany w składzie i wartościach odżywczych (pierwsze zostały wprowadzone do systemu w 2012). Uaktualniłam je.
    Obecnie producent zmniejszył ilość ciecierzycy i tahini. A cena zapewne taka sama albo jeszcze wyższa - zauważam tę zależność z wieloma produktami aktualizując dane w ważeniach :(
    Wcześniejszy skład: gotowana ciecierzyca (60 %), olej roślinny, pasta sezamowa tahini (16 %), sól, kwasek cytrynowy, czosnek, przyprawy, substancje konserwujące: kwas sorbowy, kwas benzoesowy.
  • Coś słaby ten hummus, zwłaszcza po zmianie składu. 64% hummusu, reszta wypełniona wodą i olejem ;/ Lepiej zrobić w domu - taniej i porządniej

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę