Frytki smażone

Frytka smażona przedstawiona na zdjęciu waży 4g.

  100g na zdjęciu (4 g)
Energia 331 kcal 13 kcal
Białko 3,5 g 0,1 g
Tłuszcz 17,4 g 0,7 g
Węglowodany 41,7 g 1,7 g
Błonnik 2,9 g 0,1 g

Frytki smażone kalorie w 100g: 331kcal

Zobacz więcej: sztuka 4g frytki

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.12

Ważenie dodano: 2009.12.17 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • No tylko 13 kcal, tylko ,że ja nie poprzestanę na jednej fryteczce...
  • czyli to jest frytka smażona na głębokim tłuszczu? a ile kalorii miałaby taka mrożona, przygotowana w piekarniku, bez tłuszczu?

    Pozdrawiam
  • Jeżeli byłaby to frytka gotowa kupiona w sklepie to podejrzewam ze na opakowaniu podana bedzie wartość odżywcza dla 100g mrożonego produktu (zwłaszcza że pomiedzy producentami mogą być różnice). A jeżeli przygotowuje się samemu to tu na stronie można sprawdzić kaloryczność surowego ziemniaka.
  • Mademoiselle 2011/04/17 10:19
    Dziwne, że ziemniaki mogłyby dla mnie nie istnieć, a frytki tak mi smakują :) Ale nie jadłam ich od wieków i jakoś mnie nie ciągnie. Może przejadły mi się w dzieciństwie, bo babcia często je robiła i potrafiłyśmy razem zjeść 3 full talerze na kolację
  • To jeszcze nic ja przez całe gimnazjum prawie codziennie sama cala paczkę wcinalam... W sumie dalej bym mogła. Uwielbiaaaaam fryty, ale nie jadlam ich ponad rok echh
  • A ja bardzo często jem frytki. Oto przepis na odtłuszczoną wersję: obieramy ziemniaki, kroimy w paski. Podgotowujemy je trochę (ale nie gotujemy! od zagotowania 3-5 minut) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem (a najlepiej na przewiewnej siatce, którą można podgrzewać). Gdy wystygną smarujemy je olejem za pomocą pędzelka (łyżeczka powinna wystarczyć, bo chodzi o to, by je tylko 'maznąć' a nie położyć na nie grubą warstwę) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 5-10 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg i wyciągamy po ok. 10 - minutach - ten czas należy skrócić lub wydłużyć w zależności od tego, jak frytki będą wyglądały. Najlepiej, żeby były mocno brązowe :). Są pyszne!
  • Ajjj muszę to wypróbować jak mi naprawia piekarnik :] zwykle frytki to masakra - ziemniaki ziemniaki przesaczone tłuszczem echhh
  • @ haruka: polecam! Te są mięciutkie i jeśli chodzi o konsystencję to identyczne jak te smażone (pomijając morze tłuszczu w ustach ;)), a dodatkowo chrupiące, jeśli je dłużej przytrzymamy w piekarniku :)
  • madziulka_777 2011/12/26 13:11
    A mnie zastanawia jak w 100g ziamniaków może być od 15-19g cukru a we frytkach prawie 42g? Zrozumiałabym gdyby smażone były dużo lżejsze od surowych ale ważyłam przed i po i różnica jest niewielka. Jestem na takiej diecie gdzie jem znikomą ilość węglowodanów więc 18g a 41g to dla mnie róznica... Choć nie jem ich często to chętnie dowiedziałabym się o co chodzi. Może wiecie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 11:36
    @madziulka_777: tak, to prawda. Dlaczego ? Przeanalizujmy (dane dla 100 g surowca / produktu):
    - ziemniaki surowe zawierają średnio 18 g węglowodanów; 0 g tłuszczu. Zawartość wody około 78 – 80 %
    - frytki mrożone, w których producent deklaruje na opakowaniu dodatek 5 % tłuszczu. Zawartość węglowodanów 24,5 g; tłuszcz 5 g; woda 66 g (info z innego źródła, nie od producenta, ale dla zbliżonych danych)
    - frytki smażone w głębokim tłuszczu. Węglowodany ok. 41 g; tłuszcz około 17 g; zawartość wody około 40 %.
    Jak widzimy, w dwóch ostatnich przypadkach udział wody zmniejszył się pod wpływem zastosowanych procesów technologicznych. Woda nie posiada kcal, ale teraz dla 100 g nowego produktu, pozostałe składniki uległy zagęszczeniu, czyli powiększyła się ich wartość energetyczna. A dodatek tłuszczu powoduje jak widzimy powiększenie jego zawartości w gotowym produkcie.
  • Ja również mam pytanko odnośnie frytków ;) Kupiłam frytki Aviko mrożone 450 g. Na opakowaniu pisze że 100 g mrożonego produktu ma 135 kcal. I teraz się zastanawiam ile mogły one ważyć i ile mają kcal po upieczeniu w piekarniku. Ta waga się chyba zwiększy i dlatego nie wiem ile przypisać im kcal.
    Bardzo proszę o pomoc;)
  • Ja robie frytki tak:
    300 gram ziemniaków (po zrobieniu wychodzi mi troche ponad 100 gram frytek:))
    łyżeczka oleju
    curry
    ostra i słodka papryka
    sól
    pieprz
    Robie marynate, wkładam pokrojone ziemniaki.Wysypuje na blache wyłożoną papierem do pieczenia i na 10-15 min do piekarnika. Są pikantne, chrupiące i dużo zdrowsze. Pozdrawiam
  • Karolina 2012/07/09 17:09
    Gimigis, jeśli nie dodasz żadnego tłuszczu, to frytki z całej paczki będą miały 607,5 kcal. Nie ważne, ile będą ważyć po obróbce termicznej - liczysz na zamrożonych, bo masz wagę zamrożonych i kaloryczność na 100 g zamrożonych.
  • Ludzie ludzie we frytkach to nie tłuszcz Was obtłuszcza a węglowodany zawarte w ziemniakach. To czy je upieczecie w mikrofalówce, piekarniku, na dachu czy w głębokim oleju nie wpłynie na ich kaloryczność i Waszą otyłość.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/27 09:20
    @TheArt: "(..) To czy je upieczecie w mikrofalówce, piekarniku, na dachu czy w głębokim oleju nie wpłynie na ich kaloryczność (..)" Możesz mi wyjaśnić mechanizm wg którego dodatek tłuszczu NIE zwiększy kaloryczności? Bo nie rozumiem.
  • Dodatek tłuszczu zwiększy kaloryczność o wartość tłuszczu, ale wlicza się ten składnik osobno w diecie dobowej.
  • Tak BTW to ziemniak ma od 48g do 52g węgli i 5,5g białka w 100g surowca.
  • @TheArt wnioskując możemy dosłownie pić olej z butelki i nie przytyjemy ;/ ? Tyje się od każdego nadmiaru energii, tłuszcz to energia. Ziemniak w 100g ma 52g (W) i 5,5g (B)? Chyba raczej w 300g -.-
  • Pani Izabelo, w jaki sposób obliczyła Pani kaloryczność frytek? Jak wliczyła Pani olej do kaloryczności ziemniaków?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/30 18:20
    @cv: Nie obliczałam samodzielnie wartości odżywczych do smażonych frytek.
    Wartości pochodzą z tej strony: http://skipthepie.org/fast-foods/mcdonald-s-chicken-mcnuggets/compared-to/burger-king-french-fries/
    Jak widać, dotyczą frytek marki Burger King. Być może podczas ważenia w 2010 roku, fizycznie pochodziły one z tego źródła ? Niestety, nie pamiętam już.

    A może przyda Ci się poniższa wiadomość ?
    dr inż. Ewa Czarniecka-Skubina w swojej prezentacji: "Jakość potraw przyrządzanych w domu; SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji" podała informację, iż w przypadku frytek wchłanianie tłuszczu do produktu może wynosić od 7 do 25%.
  • Od spożywania tłuszczu się nie tyje pod warunkiem, że spożywa się ogólnie bardzo małą ilość węglowodanów (ok.50 - 100g). Tłuszcz nie odkłada się w organizmie w przeciwieństwie do węglowodanów, które przerabiane są na tkankę tłuszczową, tzw. sadło.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę