Frytki smażone

Porcja frytek smażonych waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 331 kcal 331 kcal
Białko 3,5 g 3,5 g
Tłuszcz 17,4 g 17,4 g
Węglowodany 41,7 g 41,7 g
Błonnik 2,9 g 2,9 g

Frytki smażone kalorie w 100g: 331kcal

Zobacz więcej: 100g porcja frytki

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.11

Ważenie dodano: 2009.12.17 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 44 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • a ile wyniesie porcja frytek pieczonych??
  • tyle samo co porcja pieczonych ziemniaków
  • A w jaki sposób pieczonych?
    Ja frytki z piekarnika robię tak:
    odważam (załóżmy) 200g ziemniaków (czyli jakieś 150 kcal). Kroję w paski i podgotowuję przez 5 minut tak, aby się nie rozgotowały.
    Następnie rozrzucam je równomiernie na siatce do piekarnika przeznaczoną właśnie do tego typu celów (ale myślę, że można również na blachę wyłożoną papierem) i smaruję je w miarę dokładnie oliwą za pomocą pędzelka. W sumie na taką porcję frytek nie wyjdzie więcej jak pół łyżeczki oliwy.
    Jak wiemy, łyżeczka ma 45 kcal, więc pół będzie miało 20-30 kcal. Sumując to z ziemniakami wyjdzie około 180 kcal. :)
    Jeśli chcesz wiedzieć ile ma porcja Twoich pieczonych frytek, to musisz wiedzieć, ile ziemniaków zużywasz na tę porcję (przykładowy ziemniak znajdziesz tu na stronie), a następnie dodać kaloryczność tłuszczu, który wykorzystałaś podczas natłuszczania ich. :)
  • ile kalorii maja te zakrecone fytki w macu ? wie ktoś ?
  • @natsi, wejdź sobie na stronę McDonald's masz tam całe menu oraz wartości odżywcze.
  • ale dla tych zakręconych nie ma podanych wartości odżywczych,,,
  • Taka mała ilośc drutem ma tyle kcal :O a ja kiedyś prawie codziennie kupowałam opakowanie mrozonych i zjadalam w jeden wieczór :O
  • Karolcia 2011/02/24 19:10
    Ja gdzies znalazlam ze jedna frytka ma 13kcal, pewnie chodzilo o taka pieczona... duzo wiec juz chyba jakis rok nie jadlam frytek....
  • Karolcia 2011/02/24 19:11
    o nie zauwazylam ze na tej stronce tez tak jest :D
  • lotopauanka 2011/03/05 13:19
    a co z pieczonymi frytkami z torebki? Wiem ze tam tez jest od razu dodawany olej ale raczej mniej niz na takie smażone, hm?
  • Pani Izabelo, ta porcja jest z jednego ziemniaka?
  • @carol
    nie jestem panią Izabelą ale mogę pomóc :) jeśli surowy obrany 1 ziemniak waży 90 g ( http://www.ilewazy.pl/ziemniak-surowy ) + ten olej/oliwa/smalec itd. na którym zostały frytki usmażone może dać około 10 g czyli w tym wypadku odpowiedź brzmi tak, porcja jest z jednego ziemniaka
  • Mademoiselle 2011/06/20 13:48
    hm.. zastanawia mnie to że Burger King na swojej stronie twierdzi, że porcja ich frytek o wadze 74 gram ma jedyne 196 kcal.. Że niby tłuszczu jest tylko 9%. wydaje mi się to niemożliwe. Czy to może być fałszywa informacja? Na ich oficjalnej stronie?
  • może po usmażeniu odsączają je trochę z tłuszczu :)
  • Przecież możma usmażyć na teflonie i od razu kaloryczność jest mniejsza.
  • który bar typu fast-food smaży frytki na teflonie, ludzie :D
    "smażenie" w tym wypadku oznacza kąpiel w oleju.
  • Przepraszam - z ilu ziemniaków mniej więcej na sztuki jest ta porcja? :P
  • spójrz 4 posty wyżej.
  • madziulka_777 2011/12/31 12:05
    A mnie zastanawia jak w 100g ziamniaków może być od 15-19g cukru a we frytkach prawie 42g? Zrozumiałabym gdyby smażone były dużo lżejsze od surowych ale ważyłam przed i po i różnica jest niewielka. Jestem na takiej diecie gdzie jem znikomą ilość węglowodanów więc 18g a 41g to dla mnie róznica… Choć nie jem ich często to chętnie dowiedziałabym się o co chodzi. Może wiecie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 11:35
    @madziulka_777: tak, to prawda. Dlaczego ? Przeanalizujmy (dane dla 100 g surowca / produktu):
    - ziemniaki surowe zawierają średnio 18 g węglowodanów; 0 g tłuszczu. Zawartość wody około 78 - 80 %
    - frytki mrożone, w których producent deklaruje na opakowaniu dodatek 5 % tłuszczu. Zawartość węglowodanów 24,5 g; tłuszcz 5 g; woda 66 g (info z innego źródła, nie od producenta, ale dla zbliżonych danych)
    - frytki smażone w głębokim tłuszczu. Węglowodany ok. 41 g; tłuszcz około 17 g; zawartość wody około 40 %.
    Jak widzimy, w dwóch ostatnich przypadkach udział wody zmniejszył się pod wpływem zastosowanych procesów technologicznych. Woda nie posiada kcal, ale teraz dla 100 g nowego produktu, pozostałe składniki uległy zagęszczeniu, czyli powiększyła się ich wartość energetyczna. A dodatek tłuszczu powoduje jak widzimy powiększenie jego zawartości w gotowym produkcie.
  • everhealthy 2012/08/25 21:16
    Z reguły potrafiłam zjeść czterokrotność danej porcji z sosem majonezowym, czyli 2/3 (lub nieco więcej) dziennego zapotrzebowania w jednym posiłku. Dobrze, że teraz jestem świadoma tego, co jem.
  • No i ja tak samo pomyślałam!
  • A co, jeśli będę smażyć siemniaki w taki sposób, że Wleję olej jak wodę do garnka, będzie gorący i włożę ziemniaki do smażenia? W większości chyba tak robią frytki :P
  • Wszystko żależy od sposobu przygotowania. Smażone to chyba najgorsza opcja dla frytek(ilość i jakość tłuszczy). Osobiście używam specjalnego opiekacza, gdzie na porcje 300-400g gotowych frytek wystarczy łyżka oleju. Oczywiście ziemniaki krojone na świeżo, bez wcześniejszej obróbki.

    Muszę kiedyś zważyć przed i po, żeby wyliczyć kaloryczność takich frytek. Z łyżki oleju to chyba cudów nie będzie :)
  • Pani Izo może mi Pani powiedzieć co to za magia, że ziemniak nabiera węglowodanów gdy wkłada się go do oleju ;). To niesamowite jacy niekompetentni ludzie tu pracują ;). Musicie zrozumieć że to nie tłuszcz Was obtłuszcza.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/27 09:18
    @TheArt: Nie ma tu żadnej magii, pod wpływem obróbki cieplnej następuję utrata wody, w konsekwencji ta sama ilość wartości odżywczych będzie w mniejszej masie co w przeliczeniu na 100 g spowoduje liczbowy wzrost. W przypadku węglowodanów nie ma to związku z dodatkiem tłuszczu, tylko z utratą wody przy obróbce cieplnej (następuję procentowy wzrost suchej masy, która dostarcza wartości odżywczych, co ma wpływa na wartości w przeliczeniu na 100 g).

    "To niesamowite jacy niekompetentni ludzie tu pracują ;)" Daruj sobie takie komentarze. Fakt zwrócenia uwagi (gdzie nie masz nawet racji) na niezgodność liczb nie jest dowodem naszej niekompetencji. Idąc takim tropem rozumowania skoro Twoje wnioskowanie jest błędne to mógłbym odpowiedzieć podobnymi uwagami w Twoją stronę, tylko do czego by to doprowadziło? I jakbyśmy mieli ze sobą tutaj dyskutować? Jeśli zauważysz nieścisłości to pisz i zwracaj uwagę, każda wskazówka, która pozwala poprawić jakość naszej bazy jest cenna. Wyłącz jednak ze swoich komentarzy uwagi osobiste, bo tych nie będziemy tolerować.
  • mam pytanie, czy jak podgrzewa się frytki mrożone w piekarniku to czy one zmienią swoją gramaturę, zrobią się lżejsze? i ile mniej więcej mogłyby mieć po obróbce termicznej ?
  • Na 300 g zamiast 993 kcal smażonych w głębokim tłuszczu, moja wersja pieczonych ma 285,63 kcal. Można? Można. A smaczne,pożywnie i oczywiście bez zbędnego tłuszczu. :)
  • Jak to sie ma do kaloryczności frytek z kfc? Tam małe frytki 70 g ma 179 kcal a te powyzsze w 70 g mają 232 kcal. Mhm az tak duza rozbieznosc?
    Dziwne ze w takich fast food restauracjach jest mala kalorycznosc takiego produktu. MOze ktos mi to wytlumaczyc?
  • Ouesu... wynalazek szatana :(
  • Ja osobiście wolę frytki z piekarnika, robione samodzielnie i bez tłuszczu od takich. I w ogóle za nimi nie tęsknie, ja chyba mam jakiś uraz bo smażone w głębokim tłuszczu jedzenie jest dla mnie mało apetyczne. Ale nie narzekam, dobrze i znaleźć zastępstwo dla frytek. Chociaż takich fast foodów jak pizza, hamburger nie zastąpią mi nawet te zdrowsze wersje, zawsze jakiś substytut jednak wiadomo po którą chętniej by człowiek sięgnął :)
  • Ziemniak w 100g ma 13gW nie 18gW, poza tym nie ma znaczenia dla jego wartości odżywczych utrata wagi. To tzw. kumulacja wartości odżywczych. Panie Maćku może przesadziłem z tym epitetem ale naprawdę więcej kompetencji wymaga się od prowadzących serwis.
  • I ludzie przestańcie zachwalać frytki z piekarnika czy patelni. Jak ktoś je paszę i wmusza w siebie że to mu smakuje to niech to zachowa dla siebie. Każdy normalny wie że frytki muszą być smażone w głebokim tłuszczu, to istota tego dania.
  • wystarczy je najpierw wyłożyć na papier do pieczenia żeby tłuszcz odsiąknął i będą dużo mniej kaloryczne! :)
  • xd, podejrzewam, że te były mocno odsączane przed włożeniem do kalorymetru. McDonald ma w tych swoich tabelach wg. mnie podejrzanie niskie wartości kaloryczne, jak na takie jedzenie. Nie mam na myśli tu frytek, ale np. burgery czy tortille. I pozostaje pytanie: czy zaniżają wartości, czy może to pseudo żarcie ma w sobie aż tak dużo powietrza, papieru (i innych dziwnych wynalazków)?
  • Czemu ludzie liczą kalorie wszystko w odpowiednich ilosciach jest dozwolone ;)
  • @Emma
    Nie chcę być naiwny, ale gdyby frytki miały tylko tyle kcal ile podajesz, to byłby raj na ziemi.. To jest właśnie podstawowy błąd ludzkości.

    Po pierwsze zależy jaki rodzaj frytek, jeśli wykonujemy je sami z ziemniaków to okej, twoja teoria jest w połowie poprawna, ale pojawia się jeden problem. Nie wierzę, że niczym nie doprawiasz tych frytek. Większość ludzi soli frytki i to w dużych ilościach, i to jest właśnie biała śmierć..

    Poza tym musisz pamiętać o jednym.. kalorie kaloriom nie równe, nie możesz tak tego liczyć, zwracaj uwagę na makroskładniki i wiele innych rzeczy, bo 180kcal frytek to nie 180kcal sałatki...
  • @Tss...

    "Nie chcę być naiwny, ale gdyby frytki miały tylko tyle kcal ile podajesz, to byłby raj na ziemi.. To jest właśnie podstawowy błąd ludzkości."
    czyli podstawowym błędem ludzkości jest domniemane zaniżanie kaloryczności frytek? no to dopiero raj na ziemi;)

    "Po pierwsze zależy jaki rodzaj frytek"
    no jasne że zależy jaki rodzaj frytek, o tym właśnie jest cały wpis emmy.

    "jeśli wykonujemy je sami z ziemniaków to okej, twoja teoria jest w połowie poprawna, ale pojawia się jeden problem. Nie wierzę, że niczym nie doprawiasz tych frytek. Większość ludzi soli frytki i to w dużych ilościach, i to jest właśnie biała śmierć.."
    czyli 'teorię' o tym że 200g ziemniaków + pół łyżeczki oliwy ma nie więcej jak 200 kalorii oceniasz jako poprawną tylko w połowie, ponieważ zakładasz, że ktoś doda jeszcze sól, która sama w sobie kalorii nie ma?
    jasne że nadmiar soli szkodzi, ale w ogóle nie o tym ta rozmowa.

    "Poza tym musisz pamiętać o jednym.. kalorie kaloriom nie równe, nie możesz tak tego liczyć, zwracaj uwagę na makroskładniki i wiele innych rzeczy, bo 180kcal frytek to nie 180kcal sałatki..."
    przeczytałam dokładnie całą dyskusję i nie widzę gdzie ktokolwiek choćby sugeruje że frytki to jest to samo co sałatka.
  • basiulka 2016/08/19 11:05
    tak tak, mi też sie wydawało kiedys ze jak wciągne batona to to samo co owoce a jednak nie. kalorie kaloriami i nie mozna przeginać nawet z tymi zdrowymi, ja teraz mam coacha dietetyki i generalnie on mi mowi co i jak. Frytki owszem ale pieczone takich z tłuszczu który tydzien we frytkownicy leżał nie jadam. [Komentarz moderowany. Reklama. Barbara]
  • Kochani nie jedzcie frytek jeżeli zdrowie wam miłe ! . W wyniku obróbki termicznej w wysokiej temperaturze np we fryturze w ziemniakach powstaje silnie rakotwórczy akrylamid :x . Również we wszelkich odsmażanych np na kolację pyrek pozostałych z obiadu również jest obecny . Jeżeli ziemniaki to tylko gotowane i w niewielkich ilościach wszak mają wysoki IG .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/08/20 07:26
    Polecam materiały z bardzo ciekawego wykładu wygłoszonego w ramach Wszechnicy Żywieniowej SGGW. Sporo wartościowych informacji o akryloamidzie. http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2016/slajdy_marzec.pdf
  • Króliczę 2016/08/20 10:14
    Pani Barbaro, uwielbiam takie materiały, bardzo dziękuję za wstawienie tutaj tego linku.
  • Hmm, SGGW w Warszawie... prezentacja wygląda jak kopiuj-wklej pisane na kolanie ;)
  • Przeglądając starą dyskusję i obliczenia wyszło mi, że strata wody w takim ziemniaku surowym po smażeniu (całym czy obranym?) wynosi około 50%. Nie wnikam w kwestię wchłonięcia tłuszczu tylko licząc na samych węglach. 1 kg ziemniaków całych, daje nam około 500 g frytek. Czy może 1 kg całych ziemniaków daje nam 750-800g obranych ziemniaków a to dalej 400 g frytek.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę