Makaron Casarecce

Szklanka makaronu Casarecce Siciliane waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 361 kcal 361 kcal
Białko 12,0 g 12,0 g
Tłuszcz 1,5 g 1,5 g
Węglowodany 72,2 g 72,2 g
Błonnik 3,0 g 3,0 g

Makaron Casarecce kalorie w 100g: 361kcal

Zobacz więcej: szklanka makaron Casarecce Siciliane 100g skrętki

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.27

Ważenie dodano: 2014.12.19 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: semolina z pszenicy durum, woda.
Informacje: Może zawierać śladowe ilości jajek.
Producent: Barilla

Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Kupiłam kiedyś ten makaron. Po ugotowaniu wg. instrukcji na opakowaniu był twardy, prawie surowy i ogólnie niesmaczny. Uwielbiam makaron al dente, ale ten na pewno taki nie był. Od tamtego czasu się zraziłam i nie kupuję już nic firmy "Barilla". Jeśli makaron to "De Cecco" i "Garofalo" :-)
  • Nie wiem jak to jest z Brilla ale makaron wygląda ciekawie. Sprawdzil by się w jakiś fajnych daniach z warzywami lub serowych z grzybami.. i pewnie nie tylko
  • @Kitek - nigdy nie gotuj według instrukcji włoskiego makaronu, bo zawsze wyjdzie Ci surowy. Ja osobiście gotuję wszystkie makarony z grubszego ciasta 15 minut w garnku stalowym (w emaliowanych krócej, bo tam tworzy się wyższa temperatura i wychodzi rozgotowany) od momentu wsypania makaronu do gotującej wody (bez czekania aż woda znowu zacznie się gotować, bo pokojowy makaron siłą rzeczy obniża na chwilę jej temperaturę). Barilla jest dla mnie najsmaczniejszym z makaronów, a ich spaghetti nie ma sobie równych. Trik tylko w tym, że trzeba dostosować czas gotowania.

    @zubikacja - Casarecce przez Włochów jest najczęściej stosowany do zup. Dla mnie świetnie sprawdza się w pomidorowej ale takiej bardzo gęstej, coś a la zupa krem.
  • Airam, cóż, ja jednak uważam, że firma, która produkuje jeden z najdroższych makaronów powinna przetestować czas gotowania swoich wyrobów. Rozumiem, że stopień miękkości makaronu zależy od wielu czynników (choćby ten garnek), ale nadal uważam, że surowy makaron po czasie gotowania podanym na opakowaniu to absurd. Z "Garofalo" np. nie mam tego problemu - kiedy jest napisane, że po 14 minutach ma być al dente to taki jest.Jestem straszną "makaroniarą" i jadłam naprawdę wiele makaronów różnych firm, włoskich w większości. Jasne, czasami zdarzało się, że niektóre marki rozgotowywały się szybciej lub były nieco bardziej al dente niż powinny, ale takie coś jak z "Barillą" nie przydarzyło mi się z żadną inną marką. Skoro chwalisz tak smak tego spaghetti, to pewnie kiedyś kupię i pogotuję dłużej, a może i mi zasmakuje. Ale producentowi za taką nierzetelność należy się nagana.
  • Fajny kształt ma ten makaron. Dużo sosiku wchodzi w te jego zakamarki :)

    @Kitek a nie lepiej jest sprawdzić ugotowanie makaronu przez spróbowanie jednej rurki? Ja nigdy nie patrzę na to, co piszą na opakowaniu :P
  • Nie wiem jak Państwo, ale ja po jakichś 8-9 min, co minutę wyciągam jedną sztukę i sprawdzam stopień ugotowania ;p zawsze wychodzi perfekcyjny.
    PS. Kto normalny (nie obrażając nikogo) przestaje gotować makaron bez wcześniejszego sprawdzenia twardości ??
  • zeusen, to, że doda się do obelgi "nie obrażając nikogo" lub "za przeproszeniem" nie znaczy, że przestaje być ona obraźliwa :-) Ale nie obrażam się, ok. Ja osobiście nie znoszę stania nad garnkiem i sprawdzania co chwilę makaronu. Robię to tylko czasem, kiedy mam do czynienia z nowym makaronem, ale przy przygodzie z Barillą zapewne się zagapiłam. Zwykle gotuję wg. opisu na opakowaniu, a w czasie gotowania robię milion innych rzeczy. I wierzcie lub nie, ale wiele firm potrafi podać rzetelną wskazówkę co do czasu gotowania. Oczywiście są takie przypadki, kiedy kupuję regularnie np. penne De Cecco i już wiem, że należy je pogotować 1 min. dłużej niż w opisie. Ale tak jak napisałam, czas gotowania "Barilli" nijak nie odnosił się do rzeczywistości, no chyba, że ktoś lubi chrupać makaron zamiast go normalnie gryźć.
  • michal1989 2016/04/27 11:21
    @Kitek wszystko zalezy od temperatury wody oraz ilości wody/makaron
    ja zawsze gotuje w 4-6 litrach 1-2 porcje i jest dobry za każdym razem tylko troche posolić lub wgl nic nie dawać :) żadnej oliwy/oleju 0.0

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę