Kromka chrupkiego chleba żytniego

Chleb chrupki żytni

Kromka chrupkiego chleba żytniego FINN CRISP waży 7 g.

  100g na zdjęciu (7 g)
Energia 360 kcal 25 kcal
Białko 11,0 g 0,8 g
Tłuszcz 2,4 g 0,2 g
Węglowodany 60,0 g 4,2 g
Błonnik 19,0 g 1,3 g

Chleb chrupki żytni kalorie w 100g: 360kcal

Zobacz więcej: sztuka kromka 7g chrupkie pieczywo żytnie żyto

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.13

Ważenie dodano: 2010.09.22 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka żytnia pełnoziarnista 94 %, woda, sól, drożdże
Producent: Vassan Finland

Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Witajcie, mam pytanie do Izy - czy spożywasz takie właśnie chrupkie pieczywo, czy raczej pieczesz/kupujesz tradycyjny chleb?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/09/24 13:54
    Aniu, jestem zwolenniczką tradycyjnego pieczywa. Wybieram sprawdzone chleby / bułki z mąki pełnoziarnistej lub z dominującym jej dodatkiem, zwykle na zakwasie. Większość z nich kupuję w sklepach ze zdrową żywnością. Od kilku tygodni sprowadzają bardzo dobre bułki z pełnego ziarna orkiszu obsypane ogromną ilością słonecznika. Jak ognia unikam pieczywa karmelizowanego, spulchnianego, mocno przetworzonego, bądź posiadającego jakieś inne niepotrzebne dodatki itp... Od czasu do czasu pieczemy sami chleb na zakwasie. Wówczas możemy sobie stworzyć swoją oryginalną kompozycję (dodając różne nasiona, mąki).
    Jeżeli chodzi o pieczywo chrupkie, nie jestem ich zwolenniczką. Spożywam dla odmiany kilka razy w roku. Powyższy skład surowcowy uważam za ciekawy i jeżeli ktoś ubóstwia chrupki chleb - polecam jak najbardziej.
  • czarna6kijana 2010/09/24 20:35
    Też wolę normalny chleb, taki jest dobry, gdy się go pokruszy i zaleje ciepłym mlekiem, do tego jakieś płatki zbożowe z ziarna gniecionego, orzechy, suszone owoce i mamy musli na śniadanie. :)
  • Taki chrupki chleb ma sporo kalorii. moze sie wydawac ze malo(30kcal na kromke), ale w 100 gramach wychodzi 350 kalorii. Kupilam kiedys chleb fitness, taki w folii z etykietka, i mial niecale 200kcal.
  • @gozia też jadłam ten chleb, sprzedają taki w drożdżyku, ale nie sprawdzałam ile ma kalori bo wtedy to mnie nie obchodziło. Nie odchudzałam się wtedy, ale lubiłam czasem kupować takie "fitness" rzeczy bo myślałam że schudne od tego. Ale byłam niedoświadczona. xdd
  • I'm fine 2011/04/09 19:19
    Lubię to pieczywo, zwłaszcza wersję z kminkiem. Inne "tekturki", np. wasa mi nie smakują, ale to jest pyszne, świetnie smakuje z różnymi pastami rybnymi.
  • bardzo lubie ten chlebek, czuję się po nim lekko, ale słyszałam opinie, że takie suche pieczywo powoduje zaparcia :( i że lepszy na trawienie jest zwykły żytni chleb...
    ciekawe czy to prawda???
  • @aga
    jeśli często jadasz takie pieczywo i nic ci się po nim nie działo, żadnych rewolucji w toalecie nie było to jedz go spokojnie. Być może powoduje zaparcia u niektórych osób, ale na pewno nie u wszystkich
  • A ja kupiłam ostatnio Just fit żytnie i oto skład: mąka żytnia - razowa pełnoziarnista (90%), mąka pszenna pełnoziarnista, otręby pszenne, sól, może nie jestem fanką takiego pieczywa ale byłam zadowolona - żadnych chemicznych dodatków!
  • ja jem tylko taki. a prawdziwy chleb razowy tylko sporadycznie i nie narzekam, chociaż muszę przyznać że pewne problemy z zaparciami mam :/
  • Ja często jem taki chleb, głównie Just Fit z Biedronki. Nakładam na niego dużo warzyw, twarogi, ser, jaja lub mieso, żeby było bogato, zdrowo i sycie. Zastanawiam się jednak, czy aby na pewno jest to produkt zdrowy i nieszkodliwy. Mimo, że brak w nim chemicznych dodatków to jednak jest to produkt przetworzony. Czy można spokojnie go jeść jako zamiennik zwykłego białego chleba? Niestety w moim miasteczku o prawdziwy pełnoziarnisty chleb jest bardzo, bardzo trudno, a tego białego dmuchańca nie tknę, więc od jakiegoś czasu jem właśnie taki chleb. Ostatnio naszły mnie wątpliwości, czy aby na pewno dobrze robię ,dbając o zdrowie i linię? Byłabym wdzięczna gdyby wypowiedział się ekspert w tej sprawie;)
  • Nie wyobrażam sobie jedzenia takiej tekturki zamiast chleba ;P
  • Paulincia20latek 2013/10/18 10:09
    Moja mama mówi na nie ,,deski.'' ;) Zawsze mi się to przypomina jak je jem i robi mi się weselej na duszy. ;) Niestety nie ma już jej i tylko pozostają miłe wspomnienia. :)

    Lubię taki chlebek zamiast tradycyjnego, bo jest uniwersalny. Można pokroić w kosteczkę i dodać do sałatki jako grzanki, można zrobić kanapki, oblepić orzechami, owocami i czekoladą i zrobić własne batoniki do szkoły, chrupać zamiast ciastek i chipsów przy dobrym filmie, położyć na talerzu zamiast ryżu i kaszy jak się nie ma/miało czasu ugotować i...nakarmić chomika! Mój jak dostał taką deskę to tak wariował z nią po klatce i kombinował jak ją włożyć całą na papla, że widok bezcenny. ;) Ale nie nie nie! Nie ma, że dostał taką zwykłą! Dałam mu taką wypasioną z sezamem! Przecież nie będę odchudzać chomika! Już wystarczy, że ja jestem na diecie! Cóż, same zalety tych deseczek! :)
  • Niewiedząca 2015/03/13 10:31
    A ja wolę takie pieczywo od tradycyjnego, podoba mi się to, że chrupie. Rzadko jadam zwykły chleb, ale ogólnie nieczęsto jadam kanapki. Bywa, że taka paczka wystarcza mi na 1,5 miesiąca. Kiedy nie mam już czasu albo pomysłu na śniadanie wtedy zawsze trzymam w zanadrzu żytnie chrupkie pieczywo. W składzie mojego jest troszkę kaszki kukurydzianej (o ile pamiętam, 15%), nie wiem czy to dobrze. Za to zawiera bardzo mało soli i jest bez cukru.
    Ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad wartościami odżywczymi. Czy pod tym względem jedzenie takiego chleba ma sens?
    Kilka dni temu przygotowałam na podwieczorek chudy twaróg, dodałam pół łyżeczki oliwy, owoce i zaczęłam się zastanawiać czy położenie tego na taką właśnie kromkę "uszlachetni" ten posiłek, czy nie bardzo.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę