Porcja filetu z piersi indyka

Filety z piersi indyka

Porcja filetu z piersi indyka waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 84 kcal 84 kcal
Białko 19,2 g 19,2 g
Tłuszcz 0,7 g 0,7 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,2 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Filety z piersi indyka kalorie w 100g: 84kcal

Zobacz więcej: 100g porcja filet pierś indyk mięsp

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.03

Ważenie dodano: 2011.09.14 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 58 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • tylko mi nie wyświetla się zdjęcie, czy inni też mają ten problem? :)
  • rano pewnie będzie widoczne, jak zwykle.
  • Mało tego cyca :P
  • Ale mała zawartość tłuszczu, zadziwiające... zawsze mi się wydaje że mięcho jest tym naszpikowane, a jak się je usmaży to już w ogóle nie do przyjęcia ;d.
  • O, moja propozycja! Dziękuję bardzo :)
  • lepsza jest pierś z indyka czy z kurczaka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/15 09:43
    @Natalia: obie piersi są wartościowe pod względem wartości odżywczych (duża zawartość dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka; śladowa zawartość tłuszczu). W ramach urozmaiceń smakowych, warto wprowadzać do posiłków raz jedną, raz drugą :)
  • według mnie lepsza jest z indyka, kurczaki są teraz karmione nie wiadomo czym.... Indyki chyba wciąż "nie aż tak" - nie sądzicie ?
  • Zazwyczaj jadam 2, 3 razy więcej za jednym posiedzeniem :)
    Mam dziwne przeczucie, że przy tym ważeniu rozwinie się długa dyskusja... :-D
  • ja tak z 5 razy wiecej za jednym posiedzeniem, wiec gorzej ;) oczywisciesmazonej na teflonie bez tluszczu :] zawsze tez wykrawam to bilae cos biegnace przez srodek (sciegno?) i odkrawam kawalki tluszczu po bokach jesli sa. Moim zdaniem indyk jest poprostu smaczniejszy niz kurczak :) pozatym latwiej sie go kroi w kostke :D
  • Gabriela 2011/09/15 12:48
    Świetne ważenie, bardzo za nie dziękuję!
    Indyka uwielbiam, moje ulubione mięso. Pokroić na małe kawałki, udusić z warzywami - pycha.
  • Osobiście wolę indyka od kurczaka, jest delikatniejszy :D
  • Również jakiś czas temu zasmakowałem w indyczku ;)
  • Mały ten cycek faktycznie, ja tam często pochłaniam 500g i więcej ;)
  • ojej jak to ma malutko kcal
  • Indyk jest przepyszny!
  • Zdecydowanie moje ulubione mięsko *.*

    serwuje je wszedzie i zastepuje nim kielbase, boczek, schab i co tylko sie da. Na zmiane z kurakiem.
  • Mademoiselle 2011/09/15 19:32
    Pyszny, chudy, delikatny. Dziękuję za zważenie mojej propozycji. Sama też do obiadu zjadam wiecej, moze jakos 2x takie coś. Mięso jest pyszne ale mało syci, więc dorabiam do tego miiiichęęę sałatki!
  • olecka11 2011/09/17 09:21
    moja propozycja :) Dzięki Wielkie :D
  • szkoda, ze nie ma zwazonego calego filetu :(
  • Mam pytanie, przy ważeniu całej piersi z kurczaka, liczyliście na 100 gram 99kcal, tutaj na 100 gram przypada 84kcal - skąd ta rozbieżność?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/23 16:58
    @cosmo7: powyższe mięso oraz to: http://www.ilewazy.pl/porcja-piersi-z-kurczaka
    należą do dwóch różnych gatunków zwierząt.
  • O przepraszam. Nie dopatrzyłam:)
  • jadłam dzisiaj taką pieczoną na obiad :D
  • A ile kcal będzie mieć golonko z indyka?
  • firmy "Sokołów" ma 236 kcal/100g
  • A pieczona pierś z indyka? po przeróbce termicznej? Pierś z kurczaka jest, ale indyczej brak. Będę wdzieczna za poratowanie :)
  • Czy przy upieczeniu tej piersi zmieni się wartość odżywcza?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/30 22:45
    @Syś: "Czy przy upieczeniu tej piersi zmieni się wartość odżywcza?" Podczas obróbki cieplnej zachodzi szereg reakcji chemicznych. Jeżeli chodzi Ci o liczby, to generalnie dla tego samego kawałka przed i po powinny być zbliżone. Ale gdybyśmy chcieli rozpatrywać z punktu widzenia żywieniowego, to zachodzi tutaj wiele zmian zarówno korzystnych, jak i mniej korzystnych.
  • A jak to będzie wyglądało, jeśli się taką porcję upiecze w piekarniku?
  • Patrycja 2012/09/30 15:41
    Jeśli nie dodasz tłuszczu ani innych dodatków, po prostu włożysz mięso na kratkę/blaszkę w piekarniku, to odpowiedź masz tuż ponad swoim pytaniem. Zmieni się waga pieczonego kawałka, ale jeśli kawałek przed upieczeniem miał 100g i 84 kcal, to możesz zakładać, że po wyjęciu z piekarnika mimo zmienionej wagi dalej będzie mieć te 84 kcal.
  • pocięty w kostkę filet z indyka w przyprawie do gyrosa podsmażany z brukselką pokrojoną w plasterki na oleju palmowym - przez najbliższy miesiąc będę to jadła chyba codziennie :) szybki i przepyszny obiad.
  • Czy spożywanie dużej ilości chudego mięsa codziennie (w granicach 1 kg) ma jakiś szczególnie negatywny wpływ na zdrowie ?
  • Myślę, że spożywanie jakiegokolwiek produktu w nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Lepiej jest urozmaicać posiłki, ma się wtedy pewność, że dostarcza się wszsystkich składników odżywczych.
  • Rzecz w tym, że dbam o to, zeby dostarczyć sobie wszystkich składników odzywczych... Jem zdrowo i z głową, jedynie mięso to moja słabość, pochłaniam je w ogromnej ilości i nie wiem, czy nie wyrządzę sobie jakiejś szkody.
  • @Klaudia mieso w nadmiernej ilosci przyczynia sie do zakwaszenia organizmu :) poczytaj o tym :) kilogram to strasznie duzo jak na jeden dzien
  • @Klaudia w żadnym wypadku. Mięso jest bardzo zdrowe, podobnie jak mleko i jaja, te trzy produkty powinny być obecne w naszym codziennym żywieniu. Jak lubisz to nie widzę przeszkód jedzenia nawet 1kg dziennie. Jednak jedzenie białka w tak dużej ilości dla człowieka nie ma sensu, (głównym źródłem energii jest cukier) organizm musi się wiele napracować aby je strawić i wytworzyć z niego energię. Możesz czuć się osłabiona, ospała, twoja waga może zacząć spadać, a jeśli nie dostarczasz przy tym odpowiedniej ilości węglowodanów to będzie ona spadała bardzo szybko.
  • @Kage, sorry, ale głupoty opowiadasz, jak pokazują badania, dieta oparta na wyeliminowaniu węglowodanów i jedzeniu dużej ilości mięsa ma negatywne skutki zdrowotne. nadmiar białka szkodzi, a 1kg indyka to aż 192g białka. zalecana dawka białka to ok 1g na każdy kilogram masy ciała.
  • @pinacolada- dokładnie!
  • ja tez sie zgadzam z pinacolada, razi mnie to że niektórzy udzielają blednych rad. Jeśli czegos nie jestes pewny albo nie masz o tym pojecia poprostu lepiej nie wprowadzać nikogo w bląd. kiogram miesa dziennie to duzo za duzo ponad norme, trzeba zachowac umiar we wszystkim i jesc zbilansowane posilki, wszystko jet nam potrzebne weglowodany tluszcze bialko ale w odpowiednich ilosciach. Kilogram miesa dziennie naprawde może byc szkodliwy polecam zaglebienie się w zakwaszenie organizmu i jego skutki, orgamizm musi miec odpowiedni poziom ph. pozdrawiam
  • @pinacolada nie wspomniałam nic o usunięciu węglowodanów. Nie miałam na myśli żadnej diety białkowej, LC czy Dukana. W moim poście również napisałam że nadmiar białka nie jest najlepszy dla naszych organizmów bo nie jest źródłem energii. Ale czy normalny zdrowy człowiek patrzy co je? Po co trzymać się sztywno zaleceń i marnować życie na dokładnym liczeniu BTW. Dla sprostowania zalecana dawka białka to 0.80g na kg masy wzwyż. Dawka może zmieniać się w zależności od masy ciała i trybu życia. Każdy z nas jest inny. Jak komuś smakuje mięso a nie smakują warzywa to niech je mięso! Po co ma się zmuszać do jedzenia czegoś co mu nie smakuje. Nasz organizm sam nam zakomunikuje że jest mu źle i będzie domagał się innego pokarmu. Trzeba mieć naprawdę słaby organizm żeby nie poradzić sobie z 200g białka...
  • domidomi 2014/03/12 17:49
    Ile taka pierś będzie miała kalorii po obróbce jej w parowarze ?
  • Może zważycie filet z indyka gotowany? :)
  • Byłoby świetnie gdybyście zważyli gotowany filet z indyka, przyłączam się do prośby kari.
    Pozdrawiam
  • Pani Izabelo ile kalori bedzie miał sznycel z fileta z piersi indyka ugotowany na parze jesli przed obróbka ternmiczna miał 100 gram to ile bedzie miał gram i kalori po ugotowaniu ? tak samo z kurczakiem jesli pzred ugotowaniem ma 100 gram to ile gram i ile kalori bedzie miał po ugotowaniu w wodzie rosole lub na parze? Prosze mi wytłumaczyc liczac kalorie w diecie sugeruje sie tymi przed obrobka czy po np ryż liczę kalorie z etykiety pudełeczka ( surowego ryżu ) czy po ugotowaniu kalorie sie zmienią ?
  • Jak zmieni się kaloryczność i wartości smażonej piersi na patelni grilowej z olejem rzepakowym?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/29 19:55
    @Jul1299: To będzie między innymi zależeć od tego, ile dodasz tłuszczu do smażenia.
  • Na filetach zawsze jest dość gruba warstwa tłuszczyku ( a przynajmniej na tych ktore są w moim sklepie) czy wartości indyka są policzone dla obranego z tej warswty indyka czy nie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/15 16:04
    @shinigami: Biorąc pod uwagę liczbę: 0,7 g / 100 g - z pewnością wartości należą do mięsa bez dodatkowej otoczki składającej się z tłuszczyku ;)
  • ok, dziękuję :) a jak zmieniają się (mniej więcej ) wartości z tą otoczką?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/15 19:58
    @shinigami: Nie wiem, jak zmieniłyby się wówczas wartości dla 100 g surowca. Możesz samodzielnie oszacować, ile mięso, które zakupiłaś dostarczałoby więcej kcal, na podstawie ilości dodatkowego tłuszczu. Wartości dla słoniny: http://www.ilewazy.pl/plaster-sloniny
  • jeszcze raz wielkie dzięki :)
  • zoozoolll 2016/01/10 15:08
    Prosiła bym o dodanie kaloryczności gotowane piersi z indyka :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/20 07:22
    @zoozoolll: Przykro mi, nie zamierzamy w najbliższym czasie ważyć gotowanej piersi indyka. Jeżeli ugotujesz kawałek (np. 150 g), to po ugotowaniu ten sam kawałek (pomimo, że waga będzie już inna), będzie dostarczać praktycznie taką samą ilość kcal co przed gotowaniem.
    Dopiero po przeliczeniu na 100 g wyszłyby inne wartości.
  • zoozoolll 2016/02/10 13:10
    Czy można prosić o dodanie kaloryczności indyka gotowanego w wodzie bez tłuszczu ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/10 17:59
    @zoozoolll: W tym przypadku musielibyśmy fizycznie wykonać ważenie, a niestety w najbliższym czasie nie zamierzamy tego czynić. Możesz samodzielnie dodać wartości do swojego dziennika (opcja w płatnej usłudze).
  • jak to jest z tym białkiem w piersi z indyka? Pytam bo ja na ten przykład mam na opakowaniu napisane że ma 24,9 g białka na 100g. To dosyć ważne dla mnie z góry dzięki za odpowiedź. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/03 20:26
    @Wilson: W przypadku surowców naturalnych, wartości mogą od siebie w jakimś rozsądnym stopniu odbiegać. Jest to uzależnione od wielu czynników. W przypadku mięsa między innymi od gatunku, stopnia odżywienia zwierzęcia przed ubojem, zastosowanej metody badawczej na podstawie której uzyskuje się wynik.
    Poniżej znajdują się różne tabele z różnymi wartościami dla surowej piersi indyka.
    http://nutritiondata.self.com/facts/sausages-and-luncheon-meats/1390/2
    http://fddb.info/db/de/lebensmittel/metzger_putenbrust_roh/index.html
    http://www.calorieking.com.au/foods/calories-in-turkey-breast-meat-no-skin-raw_f-Y2lkPTUwNzg2JmJpZD0xJmZpZD0xMDgwJnBhcj0ma2V5PW1lYXRz.html
    https://www.yazio.com/de/kalorientabelle/pute-truthahn-putenfleisch-ohne-haut-roh.html
    https://www.eatthismuch.com/food/view/turkey-breast-meat-raw,141194/
    http://www.foodnutritiontable.com/nutritions/nutrient/?id=12
    https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/1166?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=Turkey+breast
    http://www.fitbit.com/foods/Turkey+Breast+Raw/3040
    http://www.weightguard.de/kalorientabelle/10_fleisch-und-wurstwaren/948_putenbrust-roh.html
    https://www.ichange.com/nutrition/how-many-calories-in/turkey-breast-12
    http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/858/2

    Można uznać, że wartości kształtują się od 17 g do 25 g / 100 g. Ponadto, nie można oczekiwać, że jeżeli na etykiecie opakowania znajduje się informacja np. 25 g / 100 g, to ta konkretna pierś z indyka będzie zawierać dokładnie tyle białka. Warto mieć na uwadze, że są to wartości średnie, a ostatecznie ile białka zostanie przyjęte przez nas, to już należy do kwestii indywidualnych predyspozycji organizmu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę