Polędwiczka z indyka

Polędwiczka z indyka waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 84 kcal 168 kcal
Białko 19,2 g 38,4 g
Tłuszcz 0,7 g 1,4 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Polędwiczka z indyka kalorie w 100g: 84kcal

Zobacz więcej: sztuka 200g indyk polędwiczka

Ostatnia aktualizacja: 2016.07.27

Ważenie dodano: 2012.09.06 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • takie 200g skórczy się o połowe podczas gotowania, prawda? wtedy bedzie mięso będzie mniej więcej o połowe mniej kcal miało czy tak samo? jeśli odpowiadaliście już na podobne pytanie pod którymś ważeniem to poproszę o linka :)
  • Patrycja 2012/09/06 20:59
    Jeżeli podczas gotowania/pieczenia etc. nie dodajesz tłuszczu ani żadnych innych składników, to wartości się nie zmienią, tylko waga się zmieni, a co za tym idzie w przeliczeniu na 100g będą inne liczby - ale ta sama porcja zawsze będzie miała tyle samo kalorii po gotowaniu co przed, tylko waga inna...
  • @eM : podczas gotowania mięso traci niewiele z kaloryczności- trochę tłuszczu i białka (?). Jeżeli się kurczy, to na logikę, kalorie są bardziej "sprasowane" w mniejszym kawałku, czyli kcal/kg albo kcal/cm^3 będzie więcej, ale kcal/kawałek tyle samo.
  • Patulineczka 2012/09/06 22:12
    Oooo mniam... Ale mi ślinka pociekła...
  • Samo białeczko dla mięśni : D
  • nie wiem jak na widok surowego mięsa mooże pocieknąć ślinka :D
  • carolotta 2012/09/07 20:03
    Blania, w sumie ja też nie wiem jak na widok surowego może cieknąć, ale cieknie mi jak mówicie o tym :D
  • Perfekcyjny obiad :D Mam swieże w lodówce, z brokułami będzie idealnie :D
  • może i wizualnie jest to ładny, delikatny róż, ale fakt że to jest taki surowy "flak" wycięty z ptaszka jest już chyba mniej zachęcający. tak naprawdę oprócz usmażonych/upieczonych ryb nie kręci mnie widok żadnego mięsa. a jeszcze bardziej niż oglądać lubię je jeść :)
  • Czy może ktoś mi powiedzieć gdzie indyk ma polędwicę?
  • global - w dupie :D albo raczej w kuprze :D
  • @global ee "pod" piersią? Często gdy kupuję całą pierś indyka to polędwiczka jest przyczepiona do piersi.
  • a ja mam głupie pytanie, ale jestem zielona w temacie. kupilam sznycle z indyka, miesko bardzo chudziutkie, czym zatem jest sznycel ?> bo polędwiczka to wiem, pierś wiem a sznycel ? co to ?
  • @MalyKsiaze, sznycel to potrawa, to inna nazwa kotleta panierowanego, nazwa sznycel pochodzi od austriackiego słowa "schnitzel", sztandarowej potrawy kuchni austriackiej.
    W niektórych sklepach mięsnych błędnie określa się mianem "sznycla" cienko pokrojone mięso, takie gotowe kotleciki. W przypadku indyka są to kotleciki z piersi, w przypadku wieprzowiny to kotleciki ze schabu, w przypadku cielęciny przeważnie z udźca. Jest to jednak błędne określenie które wprowadza zamęt, ponieważ nie ma takiego elementu tuszy jak "sznycel". :)
  • Sznycel to nie jest konkretna część mięsa, tak samo jak filet. :) Sznycle z indyka są pokrojoną piersią indyka. Sama nie mam pojęcia dlaczego nie napiszą na opakowaniu 'pierś indyka krojona', tylko 'sznycle z piersi indyka'. Może dlatego, że były zamierzone do przyrządzenia z nich sznycli (panierowanych kotletów). Tak po prostu jest. :D
  • milunia mrt- dziekuje

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę