Mąka ziemniaczana

Łyżka mąki ziemniaczanej waży 25 g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 342 kcal 86 kcal
Białko 0,6 g 0,2 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 83,9 g 21,0 g
Błonnik 0,4 g 0,1 g

Mąka ziemniaczana kalorie w 100g: 342kcal

Zobacz więcej: łyżka 25g mąka ziemniaczana skrobia

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.03

Ważenie dodano: 2011.07.02 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Kupiec

Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • dużo, w porównaniu do np. mąki razowej. :)
  • Ale tu nie ma co porównywać, bo przeznaczenia obu produktów są zgoła inne. :) Wszak mąka (skrobia) ziemniaczana nie jest wymiennikiem mąki razowej...
  • do czego się używa mąki ziemniaczanej i jaka jest różnica między nią a krupczatką?
  • Mąki (skrobi) ziemniaczanej używam do zagęszczania zup i sosów. Powoduje, że przestają być wodniste. Do tego wystarczy odrobina. Mniej nawet niż łyżka stołowa. Do własnej roboty budyniu czy kisielu lepsza jest skrobia kukurydziana, bo ziemniaczaną trochę czuć ziemniakami jak dla mnie. ;] Kukurydziana jest szlachetniejsza i nie ma tego posmaku. ;)
  • A krupczatka to jak dla mnie zwykła mąka. W sensie nie dostrzegam u niej właściwości żelujących. No chyba że się mylę, bo jednak nie jestem specjalistką w wypiekach...
  • dziękuję za informacje :) wiem, że mogę mąkę ziemniaczaną skreślić z listy produktów, które mogą mi się do czegoś przydać. (nie zagęszczam sosów i zup, bo wolę wodniste:P)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/06 17:17
    Ja w swojej kuchni mąkę ziemniaczaną wykorzystuję do sporządzania klusek śląskich (z sosem pieczarkowym - pychotka) http://www.ilewazy.pl/kluska-slaska oraz do owocowych kisieli (jeden z nich ukażę się lada moment na ilewazy.pl).
  • nie mogę się doczekać kisielu, mam nadzieję, że znajdzie się też przepis :) bo gotowe owszem są łatwe w przygotowaniu, ale sama chemia nie zachęca do spożycia:(
  • A nie lepiej robić kisiele owocowe z mazeiny a nie maki ziemniacznej?
  • czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną mąką z tapioki? (i czy to jest to: http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-cassava-z-bulw-manioku ) np do zrobienia http://www.ilewazy.pl/porcja-kisielu-z-owocami-i-jogurtem ??

    nie wiedziałam pod który wątek podpiąć, dlatego wrzuciłam linki :)
    pytanie główne to jednak różnice między ziemniaczaną a mąką z tapioki :)
  • czy mąka ziemniaczana jest zdrowa? :) czy można ją jeść na diecie?
  • jeśli zamierzasz ją jeść łyżkami, to pewnie nie bardzo :P
  • helaberc 2014/08/03 15:11
    A jak będzie z kalprycznoscia skrobi ziemniaczanej?
  • helaberc: skrobia i mąka to ten sam produkt.
  • dominikikia 2016/02/03 14:21
    Maka ziemniaczana to zmiksowane (starte ziemniaki) odparowane z wody i ewentualnie jeszcze raz zmielone . To jest maka ziemniaczana. Czyli ususzone zmielone ziemniaki. A skrobie wydziela sie z soku z ziemniaków. U nas jest to blednie uważane za to samo. Jest np skrobia kukurydziana i maka kukurydziana. Maka jest zolta a skrobia biala.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę