Mąka ziemniaczana

Łyżka mąki ziemniaczanej waży 25 g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 342 kcal 86 kcal
Białko 0,6 g 0,2 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 83,9 g 21,0 g
Błonnik 0,4 g 0,1 g

Mąka ziemniaczana kalorie w 100g: 342kcal

Zobacz więcej: łyżka 25g mąka ziemniaczana skrobia

Ostatnia aktualizacja: 2017.10.16

Ważenie dodano: 2011.07.02 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Kupiec

Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • dużo, w porównaniu do np. mąki razowej. :)
  • Ale tu nie ma co porównywać, bo przeznaczenia obu produktów są zgoła inne. :) Wszak mąka (skrobia) ziemniaczana nie jest wymiennikiem mąki razowej...
  • do czego się używa mąki ziemniaczanej i jaka jest różnica między nią a krupczatką?
  • Mąki (skrobi) ziemniaczanej używam do zagęszczania zup i sosów. Powoduje, że przestają być wodniste. Do tego wystarczy odrobina. Mniej nawet niż łyżka stołowa. Do własnej roboty budyniu czy kisielu lepsza jest skrobia kukurydziana, bo ziemniaczaną trochę czuć ziemniakami jak dla mnie. ;] Kukurydziana jest szlachetniejsza i nie ma tego posmaku. ;)
  • A krupczatka to jak dla mnie zwykła mąka. W sensie nie dostrzegam u niej właściwości żelujących. No chyba że się mylę, bo jednak nie jestem specjalistką w wypiekach...
  • dziękuję za informacje :) wiem, że mogę mąkę ziemniaczaną skreślić z listy produktów, które mogą mi się do czegoś przydać. (nie zagęszczam sosów i zup, bo wolę wodniste:P)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/06 17:17
    Ja w swojej kuchni mąkę ziemniaczaną wykorzystuję do sporządzania klusek śląskich (z sosem pieczarkowym - pychotka) http://www.ilewazy.pl/kluska-slaska oraz do owocowych kisieli (jeden z nich ukażę się lada moment na ilewazy.pl).
  • nie mogę się doczekać kisielu, mam nadzieję, że znajdzie się też przepis :) bo gotowe owszem są łatwe w przygotowaniu, ale sama chemia nie zachęca do spożycia:(
  • A nie lepiej robić kisiele owocowe z mazeiny a nie maki ziemniacznej?
  • czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną mąką z tapioki? (i czy to jest to: http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-cassava-z-bulw-manioku ) np do zrobienia http://www.ilewazy.pl/porcja-kisielu-z-owocami-i-jogurtem ??

    nie wiedziałam pod który wątek podpiąć, dlatego wrzuciłam linki :)
    pytanie główne to jednak różnice między ziemniaczaną a mąką z tapioki :)
  • czy mąka ziemniaczana jest zdrowa? :) czy można ją jeść na diecie?
  • jeśli zamierzasz ją jeść łyżkami, to pewnie nie bardzo :P
  • helaberc 2014/08/03 15:11
    A jak będzie z kalprycznoscia skrobi ziemniaczanej?
  • helaberc: skrobia i mąka to ten sam produkt.
  • dominikikia 2016/02/03 14:21
    Maka ziemniaczana to zmiksowane (starte ziemniaki) odparowane z wody i ewentualnie jeszcze raz zmielone . To jest maka ziemniaczana. Czyli ususzone zmielone ziemniaki. A skrobie wydziela sie z soku z ziemniaków. U nas jest to blednie uważane za to samo. Jest np skrobia kukurydziana i maka kukurydziana. Maka jest zolta a skrobia biala.
  • Podana waga jest 3xkrotnie przekłamana! Nie waży się czubatej łyżki/łyżeczki produktu, ponieważ wtedy waga zależna jest od wymiaru podstawy łyżki/łyżeczki (zweryfikowałem wagę z dwiema różnymi łyżkami, przy jednej było to 35g, przy innej 55g!). Zawsze waży się PŁASKĄ łyżeczkę/łyżkę produktu, aby waga była standardowa i wiarygodna! Ja zważyłem (profesjonalny miernik odpowiadający 1 łyżce) i jedna łyżka mąki ziemniaczanej waży 11g, a nie 25!!! To już kolejna przekłamana waga na tej stronie! Czy nikt nie weryfikuje umieszczanych tu informacji??? I przez to portal jest niewiarygodny i wprowadza użytkowników w błąd!
  • @maxwell Nie rozumiem Twoich intencji. Strona pokazuje ile kcal znajduje sie w 25g. Jesli to wiem to wiem tez ile ich jest w 11g, proste! Standardowa miare mozna wygooglowac. Poza tym wiekszosc stalych uzytkownikow forum pewnie zgodzi sie ze mna, ze ilewazy jest znacznie bardziej pomocne i czytelne niz wiele innych stron o podobnym temacie. Amator lub Laik zywieniowy chce wiedziec ile jest czegos w danej ilosci! Nie widze tu problemu ani potrzeby weryfikacji czegokolwiek(czego? zdjeca?)!
  • Ja też nie rozumiem w czym problem: jeśli moja łyżka jest mniejsza, to sobie wizualnie porównam ze zdjęciem, i np. przyjmę 60 czy 80 % masy tej zważonej łyżki.
    Przecież nikt normalny nie odmierza jedzenia do któregoś miejsca po przecinku, chodzi o to żeby mniej więcej oszacować wartość kaloryczną. Nawet spalenie porcji w kalorymetrze nie będzie miarodajne w stosunku do tego, co konkretny organizm był w stanie z posiłku przyswoić...
    Nie popadajmy w paranoję ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/16 08:32
    Jako autor serwisu i osoba, która poświęca codziennie kilka godzin, by Użytkownicy mogli czerpać informacje z ilewazy.pl postaram się wyjaśnić nasz punkt widzenia.
    Przede wszystkim dziękuję Użytkownikom, którzy wypowiadali się pod tym ważeniem i tutaj także:
    http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-maki-ziemniaczanej
    Doceniacie i rozumiecie dlaczego robimy to, co robimy! Dziękuję!
    Założeniem serwisu jest by pomagał w codziennym bilansowaniu posiłków. Dlatego staramy się ważyć produkty w sposób, jaki odpowiada przeciętnemu użytkowaniu. Niewiele osób odmierza profesjonalnym miernikiem, czy zastanawia się, czy nabrał łyżeczkę/łyżkę całkowicie płaską, średnio płaską, z małą górką, dużą, czy średnią. Na łyżkę i do dania –tak to się odbywa w kuchni i tak też ważymy. Zwyczajnie!
    Od powstania serwisu używamy tych samych łyżeczek/łyżek, aby Użytkownik mógł wizualnie porównywać różne produkty, ale na tych samych łyżkach. Łyżki są różne to prawda, właśnie dlatego cały czas używamy tych samych.
    Wszystko można poddać w wątpliwość:
    ja nabieram mniejsze łyżki,
    średnie jabłko jest większe,
    normalny człowiek kroi cieńsze plasterki itd.
    Nie dogodzimy wszystkim! Jak słusznie zauważyła jedna z Użytkowniczek nie ma przymusu korzystania z tego serwisu, nie podlegamy kontroli państwowej. Działamy dla Was, dla Was codziennie zasuwamy, pracujemy, szukamy produktów, fotografujemy, wprowadzamy, komentujemy.
    Dobrego tygodnia życzę wszystkim Użytkownikom!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę