Jogurt naturalny

Łyżka jogurtu naturalnego waży 25g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 60 kcal 15 kcal
Białko 4,3 g 1,1 g
Tłuszcz 2,0 g 0,5 g
Węglowodany 6,2 g 1,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Jogurt naturalny kalorie w 100g: 60kcal

Zobacz więcej: łyżka 25g jogurt

Ostatnia aktualizacja: 2015.05.04

Ważenie dodano: 2009.10.27 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • O! Bardzo mi się to przydało, bo lubię zjeść czasem łyżkę jogurtu naturalnego z tabletką słodzika (gdy jestem głodna między posiłkami, czasem jest to jedna, czasem 5 łyżek ;P)
  • aliceglass 2011/03/13 15:32
    dlaczego większość jogurtów naturalnych ma więcej węglowodanów w stosunku do białek w składzie skoro są zaliczane do produktów mlecznych? a może się mylę? prosiłabym o wyjaśnienie
  • bo zawierają cukier mleczny - laktozę.
  • Czy mogłabym prosić o udzielenie mi informacji ile waży łyżeczka, taka herbaciana jogurtu naturalnego 0%?
    Będę ogromnie wdzięczna:)
  • Karolcia 2012/03/16 16:19
    @Natalia wydaje mi się że będzie mniej więcej tyle samo ważyć, tylko będą inne wartości odżywcze. Ja osobiście zamiast jogurtu naturalnego 0% kupuje ten firmy Magda dostępne w Carrefour bo mają 31kcal w 100g i 0g tłuszczu, a na dodatek jest wersja ze zwiększoną zawartością wapnia.
  • mariszszka 2012/03/16 19:46
    nie jadłam naturalnego z Magdy, ale ich jogurt z aloesem, który jest chyba pochodną - przepyszny!
  • Pani Izabelo, czy jedzenie zupełnie odtłuszczonych jogurtów naturalnych jest zdrowe? Lepiej (dla zdrowej osoby) jeść 0% czy 2%?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/23 17:19
    @Mimi: "Pani Izabelo, czy jedzenie zupełnie odtłuszczonych jogurtów naturalnych jest zdrowe? Lepiej (dla zdrowej osoby) jeść 0% czy 2%?"
    Według mnie, zdrowa osoba, która dba o swoje menu, może spożywać jogurty naturalne o zawartości tłuszczu 2 %. Zresztą na te 0 % trzeba uważać, bo często producenci odejmując tłuszcz, wypełniają go innymi składnikami, które wprawdzie nie szkodzą człowiekowi w niewielkich ilościach, ale według mnie są zbędne ...
  • Tutaj znalazłam taką informację - mowa jednak była o chudym mleko, nie o wszystkich przetworach mlecznych.

    http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Tluste-mleko-pij-i-chudnij,wid,13229073,wiadomosc.html
  • Ups, nie tutaj miałam to napisać.
  • Według tego, co pani Izabela napisała, jogurt firmy Jovi 0% ma dobre wartości odżywcze. Zawiera 4 g białka, czyli podobnie jak tu, oraz 5,3 g węglowodanów, czyli nawet mniej.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/14 12:38
    @Alex: tak, powyższe wartości odżywcze są dobre. Podobno w swoim składzie oprócz mleka w proszku zawiera jeszcze jakieś substancje zagęszczające. Nie są one szkodliwe, ale nie wszystkim osobom w takich jogurtach to odpowiada :)
    Uważam też, że jeżeli nie mamy problemów zdrowotnych, z powodzeniem możemy spożywać jogurty naturalne o zawartości tłuszczu 1,5 - 2 %.
  • Chodzi Pani o jogurt Jovi? Jego skład to: odłuszczone mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych. Wynika z tego, że nie zawiera on substancji zagęszczających a swoją konsystencję zawdzięcza bakteriom jogurtowym. Poza tym, według mnie, jest jednym z najlepszych jogurtów, jakie jadłam :))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/16 18:45
    @Alex: "Jego skład to: odłuszczone mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych. Wynika z tego, że nie zawiera on substancji zagęszczających a swoją konsystencję zawdzięcza bakteriom jogurtowym."
    Zgodzę się z faktem, iż dodatek szczepów bakterii kwasu mlekowego przyczynia się do zmiany konsystencji jogurtu, ale w tym przypadku na zagęszczenie struktury wpływa również dodatek białek mleka oraz odtłuszczonego mleka w proszku.
  • jak jestem na diecie, jem jeden jogurt naturalny dziennie. "tolę" z biedronki. 250 gram jogurtu za 99 groszy :) ten o normalnej zawartości tłuszczu, ze zwiększoną ilością wapnia. jest to tylko 150 kalorii, akurat jako przekąska na drugie śniadanie czy coś lekkiego na późną kolację. albo w formie deseru - miksowany z owocami. od dwóch lat nie jadam żadnych serków, słodzonych jogurtów smakowych itd itd i jakoś nie jest mi z tego powodu przykro, bo to co naturalne jest mimo wszystko najlepsze. człowiek się o wiele inaczej czuje.
  • dzień dobry, Pani Izabelo. mam pytanie dotyczące nabiału ogólnie, ale myślę, że to dobre miejsce by je zadać. keidy pół roku temu zainteresowąłam się zdrowym odżywianiem odstawiłam mleko w związku z wieloma informacjami o jego szkodliwości, zastępująć ryżowym lub owsianym (życie bez kawy zbożowej na samym mleku to nie życie! :)). podejrzewam nawet, że mogę mieć nietolerancję laktozy, bo po mleku krowim mam zawsze brzuch jak... balon. dobrze wpłynęło to na moją cerę i samopoczucie. jednocześnie nie odmawiałam sobie fermentowanych produktów mlecznych, jogurtów kefiru czy serka wiejskiego. im bardziej jednak zagłębiam się w temat, dociera do mnie więcej informacji o szkodliwości nabiału jako takiego (większość tych informacji pochodziła z publikacji i blogów o weganiźmie i wegetarianiźmie). ponieważ mam do Pani pełne zaufanie, chciałabym zapytać czy rzeczywiście nabiał należałoby odstawić całkowicie? jak przedstawia się zawartość laktozy i ile- o ile w ogóle- porcji dziennie można przyjmować? dodam, że zwracam uwagę na skład produktu, wybieram tylko jogurty i kefiry do których nie dodaje się np. mleka w proszku itp. nie chciałabym wpaść w ortoreksję ;) do weganizmu czy wegetarianizmu nikt mnie nie przekona, ale jeżeli rzeczywiście nabiał nie jest korzystny w diecie, to chciałabym go wyeliminować lub chociaż ograniczyć (obecnie spożywam dwie, maks trzy porcje dziennie) byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź, gratuluję udanej strony i pozdrawiam serdecznie! :)
  • Pomocniczka Szynki ?? 2015/05/04 17:09
    Pani Izabelo ! Proszę o pomoc !
    Na technikę muszę przygotować , ile taka łyżeczka ma witamin, niegdzie niestety nie moge tego znaleść ! Proszę o pomoc .;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/04 18:39
    @Pomocniczka Szynki ??: W linku: http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/104/2 znajdują się wartości dla jogurtu naturalnego. Tylko musisz sobie przeliczyć ze 100 g na 10-15 g (łyżeczka).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę