Szklanka jogurtu naturalnego

Jogurt naturalny

Szklanka jogurtu naturalnego waży 250g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 60 kcal 150 kcal
Białko 4,3 g 10,8 g
Tłuszcz 2,0 g 5,0 g
Węglowodany 6,2 g 15,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Jogurt naturalny kalorie w 100g: 60kcal

Zobacz więcej: 250g szklanka jogurt naturalny

Ważenie dodano: 2009.08.10 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 70 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Witam !!! Mam jedno pytanie więc kupiłam niedawno jogurt naturalny na opakowaniu było napisane iż ma on 180g kiedy przelałam go do zwykłej miseczki i zważyłam na zwykłej elektronicznej wadze kuchennej miał on ok 140g. zdarzyło już mi się tak nie pierwszy raz z różnymi serkami i jogurtami. czemu tak jest?? czy producenci ważą to na jakiś innych zasadach?? i komu tu wierzyć??
  • O a to ciekawe :O jakiej firmy był ten jogurt??
  • Bo gdy przelewasz jogurt to nie ma on już opakowania i nie przelejesz go tak dokładnie, zawsze coś w środku zostanie. :) Chociaż 40 g to dużo.
  • @Lu. tez tak kiedys mialam. Jeśli rzeczywiście liczba '180' odnosi sie do masy jogurtu to sa dwie opcje 1) producent oszukał (lub trafila Ci sie wadliwa partia), 2) roznica pozostala na sciankach i deczku pojemniczka. Teraz już nie waże rzeczy opisanych bo to lekką obsesją trąca:)
  • Ok dzięki za odp. może naprawdę trafiłam na jakąś wadliwą partię. :)ale byłam ciekawa co sądzą inni bo zdarzyło mi się to kilka razy.
  • Dzisiaj zważyłem dokładnie ten: http://www.oetker.pl/produkty_mleczne_jogurt_naturalny/pid/056daba85daa2e5b7cb40bcd1dd19807 po BARDZO dokładnym wyskrobaniu kubeczka do wytarowanej szklanki na wadze wyszło 185g (wg producenta 190g) więc myślę, że mieści się to w normie błędu pomiaru i błędu statystycznego :)
  • A który to jogurt był taki "oszukany" jeśli można wiedzieć firmę i "model" ?
  • Mój "oszukany" był danona zwykły naturalny opakowanie 180g .
  • O kurde a miałam zaufanie do danona :/
  • zaufanie do firmy o takim stopniu masowości już skończyło się kilka lat temu. W nternecie jest milion reportaży o fatalnej jakości ich prod., o syfie jaki znajduje się w zakładzie produkcyjnym. Ale ludzie kupują, z przyzwyczajenia.
    A taki jogirt marki Pilos (z lidla) też ma 2.5% tłuszczu, mały kubeczek kosztuje 79gr a jego konsystencja jest..no cóż, mozna go "kroić". I nie ma dodatku żelatyny ani cukru, po prosto kultury bakterii w pełni dojrzały w dobrym jakościowo mleku. Wypróbujcie!
  • Blanka, popieram, ten jogurt jest tani, sycący, ma fajną konsystencję i skład. Obok Danona, Bakomy i tym podobnym dziwom od dłuższego czasu przechodzę obojętnie :))
  • I'm fine 2011/04/27 20:28
    Jak ktoś jest uparty, może zważyć ten jogurt razem z kubeczkiem, a potem zważyć umyty, wysuszony kubeczek. Wtedy powinno być jasne, czy jogurt waży tyle, ile powinien ;)
    A jeśli chodzi o jogurt naturalny- z czym go jecie? Dodajecie czasami np. słodzik/cukier/miód, owoce, esencję kawową, kakao? Sporządzacie własne kompozycje smakowe? Ja ostatnio robię tak:
    w ok. 50 ml wody rozpuszczam pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, i kostkę słodzika "mini kaloria". Po rozmieszaniu wlewam do kubka, i dodaję, mieszając, kubeczek jogurtu naturalnego. Wychodzi pitny jogurt kawowy ;)
  • Mademoiselle 2011/04/27 20:49
    wow, brzmi fajnie. Ja to zwykle sypie cynamon jakiś imbir lub goździki no i musli ale z kawą jeszcze nie próbowałam :) Muszę skosztować wersji kawowej! :)
  • A ja mam pytanie związane z pewnym przepisem, w którym podane ilość mililitrów, nie gram jogurtu naturalnego i wydaje mi się że można przeliczać 100ml=100g bo to inna gęstość, czy tak? dodam że chodzi o jogurt Bakomy - super gęsty.
    Stąd moje pytanie 100 ml jogurtu to ile gram?
  • * sprostowanie, chciałam napisać oczywiście że wydaje mi się że NIE MOŻNA tak przeliczać ;)
  • @ Emilia:
    http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Jogurt-naturalny-bardzo-g%C4%99sty-bez-dodatku-cukru-Bakoma.html
    to ten? :) jeśli tak, to tu jest 150g. :)
  • tak, tak. z tym że właśnie liczbę gram odczytam z opakowania, ale nie wiem ile ml będą te gramy stanowiły, a muszę odmierzyć 600 ml :) więc chodzi mi w ''drugą stronę'' ;)
  • a, to w tę stronę jest łatwiej. Szklanka ma objętość 250 ml więc napełnij tym jogurtem 2 całe szklanki i potem niecałą połowę, czyli 2/5 (to będzie 100ml, więc w sumie wyjdzie 600ml).
    Innego sposobu nie widzę, jeśli oczywiście nie masz miarki z zaznaczoną ilością ml :).
  • Racja, oczywiście że tak! Bardzo dziękuję za podpowiedź! :) Użyję od razu większego naczynia z zaznaczonymi ml tak jak mówisz. Mogę już w takim razie robić jogurtowe ptasie mleczko :)
  • I'm fine 2011/06/19 10:13
    Możesz wziąć pusty kubeczek po tym jogurcie, zmierzyć jego objętość, nalewając do niego tyle wody, ile było jogurtu, i przelać tę wodę do miarki z zaznaczonym. Będziesz wiedziała, ile mililitrów ma jeden kubeczek jogurtu.
  • @Emilia jak zrobiłas to ptasie mleczko??
  • I'm fine - też podsunęłaś mi dobry pomysł, dzięki :) Ja niestety nie wykazałam się taką kreatywnością jak Wy :)
    haruka - przepis prosty:
    20g żelatyny zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody do rozpuszczenia. Mieszając, stopniowo dodaję 600ml jogurtu, łyżeczkę startej skórki z cytryny i cukier wg uznania np 100g, dokładnie mieszam. Żeby nie było grudek z żelatyny można miskę z postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkiem się rozpuści. Masę jak zacznie tężeć wykładam na biszkopt albo do salaterki. Na całkiem zastygniętą masę kładę owoce i polewam tężejącą galaretką i wkładam do lodówki żeby całkiem stężało :)
  • Wow genialnie prosty przepis :D chociaż nie byłabym sobą jakbym nie napisała, ze spróbuje zrobić opcje ze slodzikiem ;) a ten biszkopt jest pózniej miękki, czy robi sie taki kapec? A co do galaretki to nigdy mi za bardzo nie wychodziła z owocami - zawsze była za rzadka albo w ogóle nie tezala :| i koleżanka podaj Ela mi swoją wersje na galaretke, czyli żeby zmiksowac owoce i dodać do tego rozrobiona zelatyne. Wychodzi naprawde super :) teraz jeszcze pomyślałam, ze do Twojego ptasiego mleczka można by dodać troche kakao a potem na całość położyć warstwa wiśni, oczywiście bez pestek, lubię tego typu połączenie :D
  • haruka dlatego emilia napisała że na zastygniętą kładzie owoce. Na każdym opakowaniu galaretki jest napisane że po dodaniu owoców ciężko tężeje. Ja myślę że ptasie mleczko może być lepsze jeśli zamiast samego jogurtu doda się roztwór sera białego z jogurtem
  • no fakt - jest napisane, ze ciezko tezeje z owocami, ale jednak sa przeciez galaretki z owocami, czli nie jest to niemozliwe :)
  • haruka z biszkoptem nie powiem Ci bo nie wypróbowałam, zrobiłam dietetyczniej bez ciasta tylko w salaterce właśnie :D można rzecz jasna w tortownicy, ale moja zanim zastygnie masa przecieka bo ma wyjmowany spód :D
    Z galaretką nie jest prosto, zawsze albo za długo czekam i potem bardziej ją wykładam niż wylewam :> albo znów wszystko płynie... Pokroiłam truskawki w połówki, ułożyłam bardzo gęsto i przez noc w lodówce ładnie zastygło ;) I żałuję ze wcześniej nie zgadałam się z Tobą z tym kakao! :D
    ola a w jakich proporcjach ten ser z jogurtem? żeby było nadal takie delikatne, a nie ciężkie jak sernik. Chociaż serniczek też uwielbiam :D
  • Dominika 2012/01/11 18:27
    Dlaczego jogurt naturalny ma tyle węglowodanów ?
  • @ Dominika
    Te węglowodany, zakładając że jogurt jest bez dodatku cukru, to cukier mleczny, czyli laktoza.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/11 19:05
    Doprecyzuję informacje: w mleku znajduje się prosty węglowodan - laktoza, czyli tzw. cukier mleczny. Aby powstał jogurt, musi nastąpić fermentacja. Bakterie kwasu mlekowego w dogodnych dla nich warunkach, rozkładają laktozę (dwucukier) na glukozę i galaktozę. Niestety, nie są w stanie rozłożyć jej w 100 %, w związku z czym, w jogurcie węglowodany reprezentowane są przez glukozę, galaktozę, niewielkie ilości laktozy i sacharozy.
    Oczywiście mam na myśli jogurt naturalny bez dodatku cukru.
  • Pani Izabelo, jak się Pani zapatruje na spożywanie jogurtów naturalnych? Czy warto je uwzględnić w codziennym menu? Praktycznie wszystkie zawierają mleko w proszku. Osobiście uwielbiam naturalne z różnymi dodatkami typu owoce bądź bakalie, ale np. na sfd odradzają jogurty. Proszę o Pani opinię.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/11 21:50
    @marmara: nie widzę żadnych przeciwskazań do spożywania jogurtów naturalnych przez zdrowe osoby dorosłe. Łatwo przyswajalne białko, w dużej mierze rozlożona laktoza, udział wapnia i innych składników mineralnych, występujące bakterie kwasu mlekowego (więcej będzie w jogurtach bio) niewielki udział tluszczu powoduje, że można go śmiało włączyć do menu.
    Ważna jest jakość jogurtu. Optymalnym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny bez dodatku cukru o zawartości tłuszczu średnio 2 %. Mleko odtłuszczone w proszku - bo takie zazwyczaj jest dodawane, nie należy do surowców, których należy się obawiać. Podnosi zazwyczaj ilość białka, wapnia i nieznacznie węglowodanów.
    Ale jeżeli przeszkadza nam ten dodatek, nawet w tych czasach można w marketach znaleźć jogurty nie zawierające go :)
    A jeżeli lubimy jogurty z owocami, to polecam koktajle, które sama sporządzam okrągły rok (w okresie zimowym równie smaczne z mrożonymi owocami):
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-koktajlu-z-truskawkami-jagodami-i-bananem
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-koktajlu-z-malinami
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-koktajlu-z-pomarancza
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-koktajlu-egzotycznego
  • moim zdaniem bialka w jogurcie jest bardzo malo. Dlatego ich tez na sfd nie polecaja - jezeli cos trenujesz (a moze jeszcze dodatkowo sie odchudzasz) i jesz przynajmniej 2g bialka na kg masy ciala to lepiej wrzucic do posilku cos, co ma tego bialka wiecej, a mniej prostych wegli ;)
  • ach, zeby nie bylo - ja nie jestem przeciwniczka jogurtow, bardzo je lubie. Wlasciwie wszystkie sosy z nimi robie, ale poprostu nie traktuje ich jako zrodla bialka, tym jest dla mnie mieso, ryby i sery :)
  • Dziękuję pani Izabelo i haruka :) Mam prośbę, wymieniłabyś się ze mną mailami? Bo chciałam Cię popytać trochę :)
  • Jasne, możemy sie wymienić :)
  • Super! To czekam na kontakt od ilewazy.pl z Twoim mailem, i się odezwę :)
  • Podbiję, bo nie dostałam odpowiedzi. Pani Izabelo, czy mogłaby Pani umożliwić nam wymianę adresów e-mail?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/01/16 14:27
    @marmara: Wysłałem Tobie informacje z mailem haruki.
  • uwielbiam jogurt naturalny!! a szczególnie danone. wsypuję do niego płatki-kuleczki czekoladowe lub miodowe cheerios albo to i to a czasami jeszcze lubię z brain flakes lub sam ;) pychaa ;P
  • najlepsyz wedlug mnie jogurt naturalnz to : activia. Zdecydowanie polecam :****
  • tinnyjustiny 2012/07/05 15:59
    A ja najczęściej kupuje z Bakomy. Zresztą uwielbiam wszystkie jogurty naturalne chociaż Danone mają dla mnie lekko gorzkawy posmak. Wcześniej z tego powodu nie smakowała mi Activia ale ostatnio jakoś już tego nie wyczuwam.
  • Ania1105 2012/07/05 16:16
    moim zdaniem najlepszy jest ten gęsty z Bakomy. ostatnio zasmakował mi też Ale Natura od Danone ;-)
  • Ja lubię jogurty Tola z Biedronki. Nie jest ona taki gęsty, co właśnie mi odpowiada :)
  • Pani Izabelo, czy jeśli użyję tego jogurtu np. do zrobienia placków to nadal mogę traktować go jako dobre źródło wapnia? Chodzi mi o to, czy smażenie nie spowoduje jakichś jego ubytków. Kiedyś słyszałam, że smażony czy pieczony (roztopiony) ser jest gorszym źródłem wapnia od sera "zwykłego" i interesuje mnie jak jest z innymi produktami nabiałowymi.
  • Szkoda, że nie ma jogurtów naturalnych o innej zawartości tłuszczu, łatwiej by mi szło z kalkulatorem wartości odżywczych. Codziennie obliczam ilość spożytego białka :) Ale macie rację -są lepsze jego źródła od jogurtów.
    Niestety, gdy zjem jakiś z 0% tł muszę kombinować z obliczeniami :D
    Choć ten tu przedstawiony to ten najczęściej spotykany, "standardowy" i też bardzo smaczny!
  • Czy mogliby Państwo wybrać się kiedyś do kawiarni typu Red Berry i zobaczyć, ile kalorii mają mrożone jogurty? Firma nie podaje danych na swojej stronie, a mają oni parę fajnych deserków (np. z muesli, chyba granola-mix) i nie wiem, czy mogę je zjeść :( Mrożone jogurty stają się coraz modniejsze i popularniejsze, więc skorzystałoby parę osób ;)
  • Bardzo lubię jogurt naturalny. Pyszny jest nawet solo. Jak mam ochotę na coś słodkiego to miksuję jogurt z jakimś owocem i czasami dodaję musli lub domową granolę. Po treningu moje ulubione połączenie to banan+kakao+miód i ewentualnie otręby. Nigdy nie lubiłam ciast itp. dlatego moje zdrowe słodycze to najczęściej jakieś domowe mleczne miiksy. ;)
  • *miksy
  • A jak to będzie z wartościami odżywczymi jogurtów robionych w domu w jogurtownicy?
  • To zależy, z jakiego mleka je robisz - nie wiem, jak przebiegają procesy fermentacji w sensie ew. zmian w kaloryczności (czemu coś miałoby się dziać, jeśli tak, to co?), ale kiedy sama robiłam jogurt w słoiku na kaloryferze to liczyłam kaloryczność całego słoja jako użyte mleko. Jako "podstawę" dawałam około łyżki jogurtu naturalnego, tego nawet nie liczyłam :)
  • ęnie wiem, jak przebiegają procesy fermentacji w sensie ew. zmian w kaloryczności (czemu coś miałoby się dziać, jeśli tak, to co?" - i o to właśnie pytam, bo reszta to logiczne, że biorę kaloryczność mleka. Jenak patrząc na gotowe sklepowe jogurty i mleko ich kalorycność jest różna więc pytanie skąd to wynika.
  • Hmm, ale objętość się chyba zmienia. Poszukam jakichś wiarygodnych informacji :)
  • Ale objętośc się chyba zmienia z ilości wody... No właśnie tak się nad tym zastanwiam i kombinuję ;]
  • Po odrobinie researchu doszłam do następującej rzeczy: jogurt sklepowy to nie tylko mleko i bakterie przecież. "Skład: mleko odtłuszczone, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii." Mleko w proszku działa - o ile się nie mylę - jako zagęszczacz, dlatego wzrasta kaloryczność produktu - nawet odtłuszczone mleko w proszku ma sporo węglowodanów.
    Natomiast w przypadku domowego jogurtu kaloryczność raczej za wiele się nie zmieni, po prostu laktoza będzie ulegała rozkładowi do glukozy i galaktozy. Można by się pokusić o poszukanie jakichś badań na ten temat z użyciem kalorymetru, ale nie sądzę, że należałoby popadać w taką manię. :)
  • Zasadniczo część wody zawsze "zostaje", ją się odlewa, stąd jogurt nawet domowy jest bardziej "zagęszczony" jesli chodzi o kalorie - np. dla powiedzmy szklanki mleka 250 ml, niech 1/8 (strzelam, u mnie zwykle tak to się rozkładało) powstałego jogurtu to będzie taka "woda", którą się odlewa, wtedy pozostała masa jogurtu będzie miała wciąż kalorie tego mleka z początku. Różnica kosmetyczna. :)
  • Nie jestem przekonana czy laktoza już w jogurcie zostanie rozłożona czy dopiero w żołądku ;)
    Mniejsza o to. Ile czego wleję do jogurtownicy tylę zliczę, bo zakładając, że nic w przyrodzie nie ginie powinno wyjść mniej więcej tyle samo.
  • Laktoza z mleka jest w jogurcie w dużej mierze rozłożona, dlatego osoby cierpiące na nietolerancję laktozy lepiej znoszą produkty po fermentacji :)
    I tak, nic nie ginie, więc powinno wychodzić tak, jak weszło.
  • Obadałam sobie cały proces powstawania jogurtu no i jednak nie będzie tak do końca jak to rozpatrujemy, ponieważ w porcesie fermentacji bakterie rozkładają laktozę wytwarzając kwas mlekowy. Kalorie kaloriami, ale dla mnie istatniejsze znaczenie ma właśnie zawartość cukru.
    No cóż, póki co trzymam się zasady, że lepiej policzyć więcej niż mniej ;) więc po prostu zliczam wartości odżwcze wrzuconych składników, ale gdyby ktoś wiedział jak zmienia się (i czy w ogóle) zawartość cukru w procesie fermetacji proszę o info.
  • ostatnio przerzuciłam się na takie naturalne jogurty, już nie kupuję tych 0% i jestem bardzo zadowolona, mają lepszy smak i już nie ograniczam tak tłuszczy. A jeśli wybieram te odtłuszczone, to dosypuję do nich orzechy:) Znalazłam dobry jogurt naturalny, który ma mniej węglowodanów o dwa gramy i jeden gram więcej tłuszczy. W:4,2 T:3 i 4,9gram białka, dla mnie idealny.
  • crazyjoghurt 2013/07/07 20:38
    Witam, mam do Was pytanie. Potrzebuję szybkiej i konkretnej odpowiedzi :) A więc, jeśli do szklanki o pojemności 150 ml wleję do pełna jogurt naturalny to czy jego waga będzie zbliżona do 150g? Pytam bo nie mam w domu wagi kuchennej i zawsze jest z tym problem.
  • crazyjoghurt: tak, waga będzie bardzo zbliżona.
    Jogurt w szklance ze zdjęcia waży 250 g., a standardowa szklanka ma 250 ml.
    (na moje oko jogurt waży pewnie minimalnie więcej, niż ma ml, ale nie są to istotne różnice ;))
  • jakiego producenta jest powyzszy jogurt?
  • Ja najbardziej lubię Danone <3 Na prawdę gęściutki i jeszcze ma najmniej tego okropnego kwaskowatego posmaku!
  • MissOatmeal: ja też uwielbiam Danone! jest idealnie kremowy i ma taki pyszny posmak. chociaż nie pogardzę też Bakomą gęstą :-) chociaż w smaku wypada zdecydowanie gorzej od Danone, ale sprawdza się w wypiekach jako zastępstwo jogurtu greckiego :-)
  • Dla zainteresowanych ładunkiem glikemicznym

    Jogurt naturalny 2-3% ma 6.5-8 ŁadunkuGlikemicznego
    Oznacza to, że w organizmie nie odłoży się tłuszcz, jeśli nie przekroczymy poniższych dawek na porcje podczas naszej pory normalnego posiłku

    a) Jeden Duży kupny kubełek (400gr)
    b) Dwie i pół szklanki
    c) 600-800 gr. własnoręcznie zrobionego

    nie wliczałem nie wliczony słodzików i innych dodatków
  • Ładunek Glikemiczny nie ma nic wspólnego z odkładnaiem się tłuszczu tylko ze wzrostem poziomu insuliny.
    Poza tym nie każdy jogurt natrualny ma podany przez Ciebie ŁG. Przykładowo dla kubka jogurtu zot (180g) ŁG wynosi ok.2,65 przy IG 35.
    A ostatniego zdania nie rozumiem...O_o
  • Kocham :) Wielbię to połączenie: jogurt naturalny + musli + pokrojone owoce
  • Uwielbiam jogurty naturalne!!! Zazwyczaj jem go na śniadanie z platkami 'zdrowy blonnik' :) a możne sie dowiedzieć jakiej firmy jest ten jogurt?
  • Kilogram tygodniowo jest ok, czy przesadzam? ;)
  • Kilogram tygodniowo?
    To przecież tylko cztery takie szklanki tygodniowo.
    Na pewno nie ma w tym żadnej przesady.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę