Szklanka ukwaszonego mleka acidofilnego

Mleko ukwaszone acidofilne

Szklanka ukwaszonego mleka acidofilnego waży 240 g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 59 kcal 142 kcal
Białko 3,8 g 9,1 g
Tłuszcz 2,5 g 6,0 g
Węglowodany 5,2 g 12,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Mleko ukwaszone acidofilne kalorie w 100g: 59kcal

Zobacz więcej: szklanka ukwaszone mleko acidofilne 240g

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.30

Ważenie dodano: 2016.05.18 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mleko, białka mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Producent: OSM w Łowiczu

Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/18 15:16
    Uwielbiam mleko acidofilne ! A Wy ? Chociaż wydaje mi się, że coraz mniej firm produkuje ten napój mleczny. Albo z biegiem lat coraz mniej go widuję w swoim miejscu zamieszkania...
  • dariaaaa 2016/05/18 17:11
    Czy to to samo co zsiadle mleko? Jeśli nie to czym się różni? Które wartosciowsze?
  • w życiu nie piłam i nie widziłam! chętnie bym spróbowała! Czym Pani Izo różni się w smaku ?wartościach? od tego aktualnie dostępnego ?
  • czy to jest "to samo" co zsiadłe mleko ? takowe widuje na sklepowych półkach.
  • a gdzie je kupić? ja tylko w Czechach widziałam... a to mleko to nie to co zsiadłe, to coś innego. i ono jest bardzo zdrowe. idealne na kości itp. dużo właściwości zdrowotnych
  • Bakoma teraz wypuściła na rynek mleko acidofilne, widziałam na razie tylko w jednym sklepie (Lewiatan), ale niedługo pewnie będzie szerzej dostępne. ;)
  • Co za wydumana nazwa dla najzwyklejszego mleka zsiadłego , ale jaka "nowoczesna" , można od niewiedzących wyciągnąć parę złotych więcej . Wystarczy kupić w mlekomacie mleko które nawet trzymane w lodówce , zazwyczaj już czwartego dnia się ukwasi . Można też po prostu kupić zsiadłe mleko za ok 3-4zł/l . Ale przecież ta anglojęzyczna nazwa hehe .
  • Czyli to po prostu zwykłe mleko zsiadłe :D w życiu bym nie zgadła po tej fikuśnej nazwie. Najpyszniejsze mleko zsiadłe to to z Krasnystawu w okrągłym kolorowym opakowaniu :)
  • mleko zsiadłe jest takie rozwarstwione a to jest takie coś jak jogurt bardziej. inne kultury bakterii.
  • Nazwa obliczona na oglupianie ludzi pseudo naukowoscia i na dodatek brzmi niezbyt smacznie.Zsiadłe mleko? Brzmi zbyt
    zwyczajnie i jeszcze ktoś by pomyślał, że zamiast kupować zrobi sobie w domu. A tak "mleko acidofilne" - brzmi poważnie.
    Być może się mylę - może jest na forum jakiś fachowiec to mnie poprawi Acidophilus lactobacilus to nic innego jak bakteria kwasu mlekowego. Zsiadle mleko, po prostu tak jakby zmiksowane. Zwykle tez jak potrzasniesz staje sie aksamitnie gladkie.Żeby nie było nieporozumień - nie krytykuję towaru, sama bardzo chętnie je piję
    ale trochę mnie bawi ta nazwa.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/30 20:59
    @Ijon: "Co za wydumana nazwa dla najzwyklejszego mleka zsiadłego , ale jaka "nowoczesna""
    @zubikacja: "Acidophilus lactobacilus to nic innego jak bakteria kwasu mlekowego. Zsiadle mleko, po prostu tak jakby zmiksowane."

    Mleko acidofilne zawdzięcza swoją nazwę i powstaje w wyniku dodania do mleka szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus acidophilus (naturalna mikroflora jelita cienkiego), które powodują jego fermentację.
    Jest to jeden z wielu powszechnie znanych szczepów bakterii Lactobacillus.
    Do mleka acidofilnego producent może dodać również bifidobakterie (naturalna mikroflora jelita grubego).

    Mleko zsiadłe produkowane jest przy użyciu mezofilnych paciorkowców rodzaju Lactococcus i Leuconostoc.

    Zgodnie z FAO/WHO, mleko acidofilne posiada zastrzeżony skład mikroflory (czyli w napoju muszą znaleźć się ściśle określone szczepy i w określonej ilości).

    @MalyKsiaze: "Czym Pani Izo różni się w smaku ?"
    Trudno mi opisać smak. Jest charakterystyczny dla tego wyrobu ;) Z pewnością różni się od zwykłego mleka zsiadłego (zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji). Najlepiej przekonać się o tym osobiście.

    Ja po raz pierwszy z nazwą mleko acidofilne spotkałam się kilkanaście lat temu podczas zajęć lekcyjnych w technikum o profilu żywieniowym. Niesamowicie spodobała mi się nazwa Lactobacillus Acidophilus i tak zostało do dzisiaj. Gdy widzę w sklepie ten produkt kupuję go zarówno ze względu na smak, jak i sentyment :)

    Za granicą można zakupić kozie mleko acidofilne. Uwielbiam wszelki nabiał kozi, z pewnością byłabym zachwycona smakiem !

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę