Cukier

Łyżeczka cukru waży 5g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 405 kcal 20 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 99,8 g 5,0 g
Cukry proste 99,8 g 5,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Cukier kalorie w 100g: 405kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 5g cukier

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.04

Ważenie dodano: 2009.10.27 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 71 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Katarina 2010/04/20 15:59
    Baaaaaaaardzo przydatne! Uwielbiam tą stronę!
  • A kostka cukru też będzie ważyć 5g? Bo to w sumie to samo...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/30 15:39
    Generalnie kostka cukru waży około 5 g. Masa zależna będzie też oczywiście od producenta.
  • to nie tak dużo.. od czasu do czasu pozwalam sobie na słodzoną kawę czy herbatę.. Lepsze to niż te okropne słodziki których kiedyś używałam baardzo dużo..
  • ja tam i tak wole uzywac slodzik ;)
  • litr pepsi zawiera więc 20 łyżeczek ;/
    słodzik = rak odstaw
  • Mademoiselle 2011/04/04 19:04
    a ja nie słodzę wcale, ani cukrem, ani słodzikiem :) Kawa i herbata są tak szlachetnymi napojami że zakłócanie ich naturalnego smaku to dla mnie jak bluźnierstwo:) Ale rozumiem, że dla osób przyzwyczajonych do cukru te napoje na gorzko mogą mieć mocno cierpki smak...
  • No ja niestety nie potrafię napić sie gorzkiej herbaty, wiec ja "slodzikuje" tak samo jak np. jogurty, czy kisile itp.
    Kawę za to tez lubię gorzka ;)
  • a czy cukier brązowy/trzcinowy itd. ma tyle samo kalorii?
  • Nie rozumiem tego niemal powszechnego zamiłowania do słodzików. Moim zdaniem wcale takim dobrym rozwiązaniem nie są. I jeśli miałabym koniecznie coś wybierać to pewnie też postawiłabym na cukier trzcinowy.
    Do końca życia będe wdzięczna mojej Mamie, która oduczyła mnie słodzenia napojów już w podstawówce.
  • @Ala jeżeli np. mieszam sobie kostkę twarogu (250g) z jogobella light i dodaje do tego nawet 20 pastylek slodziku a 1 pastylka=1 lyzeczke cukru, to gdybym wybrała cukier to dodalabym sobie nawet 400kcal! Z kolei do herbaty daje 6-7 pastylek, czyli z cukrem byłoby 120-140kcal... No i już wiesz skąd moje zamiłowanie do slodziku, bo ze smaku słodkiego w życiu nie zrezygnuje ;)
  • Słodzik = aspartam = choroby

    Proponuję zapoznać się z materiałem:

    http://video.google.com/videoplay?docid=-2305973265509284580

    Jak poszukacie głębiej to jest tego sporo i wszystko szokujące!

    Ja ograniczyłem do minimum spożywanie Aspartamu i nawet jak kupuje "słodkie" produkty to wybieram te bez słodzika a zawierające cukier który ma znacznie mniejszą szkodliwość w porównaniu do Aspartamu. Przykładem mogą być gumy do żucia - kiedyś namiętnie 1 paczka dziennie a w tej chwili odstawiłem praktycznie całkowicie - kilka sztuk gumy na miesiąc. Używam zastępczych odświeżaczy ust [reklamy robić nie będę wiec nazw nie wymieniam :) ]

    Co do cukru trzcinowego to sam go lubię ale nie oszukujmy się to taki sam cukier jak ten z buraków cukrowych tylko po prostu on nie jest oczyszczony a czasami jest mniej słodki co powoduje że ludzie stosują go więcej.

    Ja sam uważam, że jestem uzależniony od cukru i mógłbym spożywać go wiele ale głównie w postaci słodyczy wszelakich. Słodzenie napojów mam ograniczone prawie całkowicie. Ostatnio kupiony kilogram cukru wystarczył mi prawie na 4 lata!! :)
    Lecz ze słodyczy nie jestem w stanie zrezygnować..

    Jeśli ktoś chce informacje o szkodliwości cukru to proszę info na email a prześle 146 przykładów na co szkodzi nam cukier! Dla mnie to było szokujące.
    Pozdrawiam
  • No właśnie, sam widzisz - cukier szkodzi i aspartam szkodzi. Tez sporo o tym czytałam i nie jest w stanie mnie to przekonać do rezygnacji ze slodzikow, bo zapewniają najlepszy smak (słodki) a nie tucza :]
  • hmm to jak kreci sie wate cukrowa z 4 lyzeczek to bedzie miala 80 kcal :d malo a waty wyjdzie naprawde duzo
  • Popieram, cukier biała śmierć i słodzik niezdrowy, więc ja wolę przynajmniej mieć ładną sylwetkę i postawić na słodzik. Dodaję podobnie jak haruka, tyle tylko że do twarogu (100-150g) z jogobellą light daje 3-4 tabletki słodzika ;) I również gorzkiej herbaty się nie napije, musi być porządnie słodka.
    Chociaż nie powiem, jak byłam na wakacjach to musiałam pić herbatę, kawę i płatki z cukrem. Był to taki słodzikowy odwyk i czułam różnice, z cukrem smaczniej.
  • ja mialem cukru na 60 to musze wpylac slodkie
  • no to zobaczymy haruka i drugsx konsekwencje słodzenia słodzikiem za 20 lat. życzę powodzenia w niszczeniu sobie zdrowia. WAŻNY SŁODKI SMAK! ;]
  • A żebyś wiedziała, ze ważny. Nie chce odmawiać sobie tak ogromnej przyjemności. Mój ojczym wole kat już używa slodziku, bo ma cukrzycę a bez słodkiego wytrzymać nie może i jakoś żyje. A moja mama praktycznie całe dorosłe życie pije tylko colę, która ponoć tak wrzucali niszczy i tez na zdrowie nie narzeka...
  • A co NIE jest szkodliwe w obecnych czasach, gdy nawet warzywa, jezeli nie sa przez nas wyhodowane, nie sa pewniakiem jesli chodzi o uzywanie roznych swinstw? Uzywam slodzika, kocham slodki smak, jest dla mnie wazny, bo wiem, ze jak nie bede miala tego w swoim menu, to rzuce sie w koncu na jakies ciacha po milion kalorii kazde ;) Jasne, czasem zjem cos z cukrem, ale to bardziej dlatego, ze ma malo kcal a ja mam na to chetke ;)
    Zreszta:
    (za wikipedia) "Aspartame has been found to be safe for human consumption by more than ninety countries worldwide, with FDA officials describing aspartame as "one of the most thoroughly tested and studied food additives the agency has ever approved" and its safety as "clear cut".The weight of existing scientific evidence indicates that aspartame is safe as a non-nutritive sweetener."

    Dziewczyny, jak dodajecie slodzik w tabletkach do twarogu? Ja probowalam i wyszedl mi gorzki, a skonczyl mi sie w proszku i nie chce mi sie zapylac do sklepu.
  • I'm fine 2011/08/30 09:29
    kamilaa, mam to rozumieć tak, że życzysz im, żeby się od tego pochorowały? A co ci przeszkadza, że używają słodzika? Jak ja nie lubię ludzi którzy pogardzają innymi, lub życzą im źle z powodu tego, co jedzą!
  • teraz zobaczylam, ze moj poprzedni komentarz tez troche telefon "ulepszyl" :| ale chyba wiadomo o co chodzilo...
    @Izoch ja rozpuszczam pastylki w malej ilosci mleka albo jogurtu pitnego i wtedy mieszam :) Najczesciej twarog z dodatkami wrzucam do blendera, bo wtedy wychodzi taki jakby krem :D recznie ciezko byloby uzyskac podobna konsystencje.
  • a co sądzicie na temat fruktozy? czy jest to dobry zamiennik cukru?
  • Cukier jest smaczniejszy wszystko w czym jest aspartam smakuje okropnie ,wole sobie posłodzić coś raz na jakiś czas ,od święta cukrem niż słodzikiem codziennie.Jak herbata jest dla was mało słodka to kupcie owocową ,albo dolejcie soku owocowego-wiem jest kaloryczny ,ale zdrowy zwłaszcza jak to taki domowej roboty. Kawę najlepiej odstawić całkiem-nie ma kawy nie słodzimy kawy ;).Wszelkie produkty light na aspartamie smakują gorzej od tych na cukrze i są bardziej nie zdrowe ,a często różnica w kaloriach wynosi ok.20 kalorii (nie dużo).Co do fruktozy to ja jestem za ,ponieważ skoro jest w owocach i jest łatwo przyswajalna to chyba jest najlepszy cukier.A jak chce wam się coś słodkiego to zawsze są banany może mają dużo kalorii ,ale są mega słodkie ,zabijają we mnie głód na coś słodkiego na cały dzień .A na pewno się zdrowsze niż batonik
  • Kamila, uwierz, różnica często wynosi więcej niż 20 kalorii, i to bardzo często.

    Aspartam to nie jedyny słodzik, więc nie przesadzajmy. Ostatnio od czasu do czasu używam Sussina Gold, i wolę użyć jego, niż dosypać cukru - slodkiej trucizny.
  • @Kamila dla mnie smakowo nie ma roznicy miedzy czyms poslodzonym cukrem albo a czyms z dodatkiem aspartamu (np w przypadku coli, czy red bulli), a roznica w kcal jest z reguly znacznie wieksza niz 20. Banany napewno nie zabija mojej checi na cos slodkiego - za malo slodkie nawet te tak dojrzale, ze az rozpackane, pozatym smak zupelnie inny niz batona, wiec to zaden zamiennik.
    A co do kawy to nie slodze jej ani nie slodzikuje, uwielbiam gorzka w przeciwienstwie do herbaty, ktorej bez slodzika nie tkne :P
  • Ja kawa i herbata gorzka, bo takie lubię :) Różnicę w smaku między Colą Light a Colą z cukrem wyczuwam, smakuje trochę gorzej, ale nie na tyle, bym wypił tą słodzoną cukrami.
  • A ja tylko zacytuję jeszcze słowa Paracelsusa:

    ,,Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę..''

    Wszystko umiarem i będzie OK !
    Pozdrawiam :)
  • Ja polecam generalnie wszystkim którzy lubią herbate czy wypieki ksylitol. Jest to cukier z brzozy i jest o 40% mniej kaloryczny, a indeks glikemiczny jest bardzo niski. Jedyna wada jest taka że jest drogi
  • Następna wada ze ma sporo kcal
  • aspartam jest 180 razy slodszy od cukru - zeby zniszczyc sobie nim zdrowie w porownywalnym stopniu jak cukrem musialby on byc jakies 200 razy bardziej szkodliwy niz cukier
  • ktos napisal aspartam= smierc, dziwi mnie to conajmniej. Jestem po porzadnej biochemii juz ktorys smestr z rzedu, i dobrze wiem ze aspartam to dwa polaczone aminokwasy, fenyloalanina plus jeszcze jakis, z czego pamietac trzeba, ze teaminokwasy znajduja sie tez w miliardzie innych spozywczych produktow takich jak owoce czy warzywa. Szkodliwy ma byc bodajze metan czy jakies jego pochodne, ktore maja powstac na ktoryms z kolei etapie trawienia aspartamu. Tyle ze sprawa wyglada tak, ze tyle samo metanu co po zjedzeniu nie wiem, 20 slodzikow(?) mozemy sobie dostarczyc zjadajac jedno jajko....
  • A jak się przelicza cukier na łyżeczki sugerując się tabelką na opakowaniach produktów gdzie podawana jest ilość gramów cukru na 100g produktu? Przelicza się według tych 5g łyżeczki tzn. jeśli w produkcie mamy 20g cukry na 100g to jest tam 5 łyżeczek cukru, czy może się mylę. Chciałabym dokładnie wiedzieć ile dany produkt ma cukru spoglądając na jego skład i tabelkę. Jaka jest dopuszczalna ilość cukru w produktach na 100g?
  • Grzegorz 2012/07/17 04:01
    Przeczytałem wszystkie opinie i dziwi mnie, że nikt nie wspomniał o nowince jaką jest STEWIA (STEVIA). Jest już dostępna w naszym kraju i ma podobno 0 kalorii. Osobiście nie słodzę niczego ale z ciekawości spróbowałem owej nowinki i przyznam, że słodka jest bardzo ale jednak smak zbliżony ma do słodzików. Nie czytałem nic na temat wpływu na organizm i nie wiem nawet czy takie badania były (chociaż pewnie musiały być przed wprowadzeniem na rynek) ale podobno w niektórych rejonach świata jaest używana od dawna.
    Dodam, że pewna firma produkująca mrożoną herbatę (ta najbardziej znana) w wersji LIGHT słodzi ją właśnie stewią.
  • słodzę stevia i bardzo ją sobie chwalę:)nie widze rożnicy w smaku porównując do cukru:)
  • 20kcal?! Zawsze myślałam że 40... Dobrze, że się dowiedziałam:D
  • @anita
    zgadzam się :) Stevia to najlepsze co na tym świecie odkryto :) A cukier to i tuczy i zdrowiu szkodzi, skoro jest zdrowa alternatywa, to czemu by z niej nie skorzystać.
  • HAHa a wiec jedna szklanka herbaty z biedronki ma w sobie 4 lyzeczki cukru to cala butelka 1,5l aż 32 :O
  • Szkoda tylko, że przerobiona Stevia też zawsze ma jakieś niechciane dodatki. Próbowałam wyhodować swoją ale mi nie urosła :( Niedługo podejmę próbę po raz drugi!
  • Najlepszy cukier/słodzik to zdecydowanie ksylitol. Ma tylko dwie wady:

    - cena
    - lodowy smak (oczywiście słodki)
  • Mojej mamie chorej na cukrzycę (i uzależnionej od słodkiego) kupiłam stewię - próbowała słodzić nią herbatę, ale nie smakowała jej, niestety :( Słodzików nie używam, nie cierpię tego paskudnego słodzikowego posmaku, momentalnie wyczuwam czy piję colę normalną czy light (w sumie to teraz już jej w ogóle nie piję :P) A moim sposobem na niesłodzenie herbaty jest picie herbatki owocowej albo mięty ;) żadna z nich cukru nie potrzebuje. Kawy nie piję, więc z tym problemu nie mam :) Wolę już w ogóle nie jeść nic słodkiego niż jeść coś posłodzone słodzikiem, fuj.
  • Pijąc około dwie, trzy herbaty dziennie, które zawsze słodziłam dwoma łyżeczkami cukru dziennie przyswajałam 120kcal tak naprawdę po nic. Herbata bez cukru również jest pyszna, a zawsze te 120kcal można skonsumować w inny sposób np. na jakiś owoc pomiędzy posiłkami :)
  • NovaProspect 2014/03/01 12:51
    Hmm, jeśli słodząc nie przekraczacie 1500 - 2000 kcal, czym się martwić ?
    Człowiek pracujący może przyjmować nawet 2500 kcal, dodatkowo dieta nie przekraczająca 1000 kcal jest samodestrukcją - 'spalanie' tkanki mięśniowej, obniżenie aktywności metabolicznej organizmu - czyli wspomaganie powstawania wielu chorób, cukrzycy, obniżenie wydalania toksyn etc.

    Słodziki nie są dobre, ale rzadkie ich spożywanie nie jest aż tak toksyczne - nie tworzą nowotworów, ale niektóre z nich mogą sprzyjać ich powstawaniu (głównie u osób o siedzącym trybie życia, pijącym kawę, alkohol - oczywistości). największe zastrzeżenia można mieć do aspartamu - na drodze metabolizmu w naszym organizmie degraduje się do m.in. metanolu - o szkodliwym działaniu tego alkoholu nie muszę chyba mówić.

    Tak więc nie nakręcajcie się i nie straszcie innych, wszystko jest "dla ludzi" i tylko zdroworozsądkowość i np. uważanie aby nie zakwasić swojego organizmu jest ważniejsze niż uważanie na 100 kcal dostarczanych przez cukier biały.


    Serdecznie pozdrawiam
  • kto pisze że słodzik to trucizna jest w błędzie, bo cukier biały to jeszcze większa trucizna , biała smierć jak go nazywają, a kawa to też trucinzna, zabija powoli , herbata też owoce i warzywa też wiadomo sypane przez rolników na umór bez przestrzegana okresów karencji!! Ludzie jedzacy wiele owoców i warzyw od tych rolników zapadną na liczne choroby a o alkoholu nie wspomnę, wiec bez pzresady ztymi słodzikami jak ktoś lubi słodkie a chce dbac o figurę to czemu nie w koncu lepsze to niż cukier który powoduje otyłość = choroby serca= śmierc
  • brwon sugar 2014/05/20 21:32
    skoro 100g to 405kcal to jakim cudem 5g to 20kcal?
  • Nie cud tylko matematyka.
    100g - 405 kcal
    5g - x

    x=(5g*405kcal)/100g
    x=20,25 kcal
  • @ miammm, zapomniałeś dodać, że aspartam wywołuje raka mózgu. Smacznego!
  • [komentarzy usunięty. Bez ataków osobistych proszę. Maciej.]
  • Mam pytanie.
    Jak robię sobie niepełną szklankę herbaty z jedną łyżeczką cukru, ale nie wypijam nigdy do końca tylko zostawiam jakieś 1/4 herbaty w szklance to pochłonęłam 20 kcal czy mniej?
  • @emejzin - jeśli mieszasz tę herbatę i cukier nie zostaje na dnie, ;) to możesz liczyć zawsze proporcjonalnie: wypite 3/4 herbaty, czyli zjedzone 3/4*20 kcal, no czyli 15 kcal. :)
    Pytanie tylko czy warto sobie tak śladową róźnicą zaledwie pięciu kcal zawracać głowę... Aczkolwiek proporcja na pewno będzie prawdziwa.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/06/30 13:40
    @emejznin: Nie można w taki sposób na to patrzeć. To są różnice niepoliczalne i absolutnie bez znaczenia. Przecież wystarczy mniejsza/większa łyżeczka, inne nabranie na łyżeczkę, czy bardziej wilgotny/suchy cukier i w jednostce objętości będzie inna wartość energetyczna - oczywiście niezależnie od różnicy nie ma ta absolutnie praktycznego znaczenia. Organizm to nie jest laboratorium a wartości odżywcze są zawsze wartościami średnimi. Liczby są czasami potrzebne w zrozumieniu co, z czego wynika, jednak nie można ich nigdy traktować w sposób dosłowny bo to niczego dobrego nie prowadzi, a zbytnia dokładność jest złudna (zbyt wiele czynników).
  • kwadrans 2014/12/10 20:53
    macie jobla na punkcie cukru, cukier w takich ilościach jest nawet wymagany
  • Art12345 2014/12/23 14:17
    Przed chwilą zjadłem serek waniliowy a w nim po przeliczeniu 5 łyzek cukru ! w tak małym serku 175gram. 25gram cukru aż tak nie drażni jak 5 łyżek cukru.
  • Nie warto sobie odmawiac calkowicie cukru bo ma on tez dobre dzialaania na organizm. Ogolnie np w przypadku oslodzonej zielonej herbaty ludzki organizm przyswaja cztery razy więcej antyoksydantów niż w przypadku niesłodzonej. Nikt nie twierdzi zeby walic do 5 kaw czy 5 herbat dziennie po 4 lyzki cukru ale nie robmy sobie jaj i nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc
  • @bryt " w przypadku oslodzonej zielonej herbaty ludzki organizm przyswaja cztery razy więcej antyoksydantów niż w przypadku niesłodzonej." - czy możesz podać jakieś źródło potwierdzające tę informację?
  • Aspartam jest rakotworczy i to potwierdza wiele stron naukowych. Wikipedia nie jest weryfikowana strona wiec raczej nie nalezy jej cytowac, poniewaz pisza ja pani Krysia z panem Henkiem. Cukier nie jest zdrowy tylko dlatego ze nie jest aspartamem. Ludzie, myslcie prosze!
  • @Kukuka

    "Aspartam jest rakotworczy i to potwierdza wiele stron naukowych..."
    A drugie tyle stron naukowych obala...

    Cukier jeżeli znikomy stanowi komponent złożonego posiłku białko/tłuszcz/ węglowodany wedle potrzeb to nikomu nie zaszkodzi i nie ma co panikować.
  • Pani Izabelo,a jakie "słodzidło" poleca Pani osobom na diecie? a czym Pani słodzi ? np.wypieki,kawę,itp. ja uzywam niezdrowego aspartamu(nawet w wypiekach dla siebie) ale czasami syn poprosi i taka moją "odchudzoną" muffinę i wtedy mu odmawiam,nie chcę świadomie podawać mu słodziku.chiałabym słodzić np,wypieki czymś co nie zaszkodzi mojemu dziecku a mi nie dostarczy zbędny kcal.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/28 07:43
    @Olcia86: "jakie "słodzidło" poleca Pani osobom na diecie?" W przypadku używania substancji słodzących, dla mnie nie ma różnicy, czy ktoś stosuje dietę czy nie. Polecam to samo ;) Chyba, że ktoś ma specyficzne wymagania zdrowotne, albo znajduje się w określonym stanie fizjologicznym - dostosowuję tę informację indywidualnie. W innym przypadku zalecam prewencję, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem :)
    W swoim gabinecie uczę, jak w ogóle zaprzestać dosładzania. Albo zmniejszyć je do minimum. Najczęściej na początku tej praktyki polecam przerzucenie się z sacharozy na xylitol i stevię. Czasem proponuję inne wynalazki ;) Sama na co dzień nie dosładzam napojów / potraw. Sporządzając ciasta staram się, aby było w nich dużo owoców, bakalii. Ale czasem również dodaję jakieś substancje, np. xylitol, stevię itp...
    Nie oznacza to, że w ogóle nie spożywam cukru, ponieważ bardzo lubię gorzką czekoladę i bywa, że spożywam ją nawet kilka razy w tygodniu (w rozsądnej dla mnie ilości). A zazwyczaj też jest słodzona cukrem. Czasem spożywam też inne słodycze, które również są dosładzane. Ale zawsze z umiarem i w rozsądnej ilości. Kupując dany produkt zwracam uwagę na różne aspekty; między innymi na skład surowcowy, wartość odżywczą itd... Na tej podstawie oszacowuję, czy warto go włożyć do koszyka, czy nie.
  • Do "kibla" najlepiej wywalić
  • monika112 2015/08/08 07:19
    Jak to dobrze że jest ksylitol :-D
  • GallAnonimPL 2015/12/10 13:13
    Ja nie slodze ani cukrem ani slodzikiem, wole miód :-) polskie miody sa bezkonkurencyjne.
  • Mam pozytywną wiadomość dla tych co NIE POTRAFIĄ wypić herbaty bez cukru. Też kiedyś uważałem, że nigdy nie dam rady wypić gorzkiej herbaty ale jakiś czas temu zaciekawiło mnie dlaczego tyle ludzi woli pić gorzką ... spróbowałem kilka razy i nijak nie umiałem się przekonać ...

    W końcu postanowiłem poćwiczyć silną wolę i przestałem słodzić przez miesiąc, zmuszałem się do picia gorzkiej herbaty, prawie z obrzydzeniem na początku to robiłem ale ... postanowiłem przetrwać miesiąc ... pod koniec zapomniałem o tym, że mnie odrzucało a nawet zacząłem lubić ten smak i tak już zostało...

    Nie macie pojęcia jak się zdziwiłem jak kiedyś ktoś mi podał słodką herbatę i prawie ich oplułem biorąc ją do ust ... nie potrafiłem jej wypić, sam cukier, kompletny brak smaku herbaty - fuj ... taka była moja reakcja. Od tego czasu o wiele bardziej smakuje mi gorzka i praktycznie nie piję słodzonej - chyba, że z cytryną ale nawet wtedy dodaję miód a nie cukier.

    Proponuję spróbować, naprawdę warto - nie tylko dla zdrowia ale i dla smaku - ta potrzeba cukru to tylko przyzwyczajenie, po odstawieniu cukru odkrujecie wiele ciekawych smaków, które do tej pory zabijał.
  • @Pitek to nic nowego, że można odzwyczaić się od cukru - a raczej od smaku słodkiego ;) Kiedyś mogłam wżerać wszystkie możliwe słodycze i ciasta, a teraz jestem bardzo wybredna jeśli o to chodzi, bo większość jest dla mnie po prostu za słodka...
  • a ja przestalem slodzic i uzywac cukru i mi cisnienie krwi spadlo diametralnie
  • a ja przestale m uzywac cukru i cisnienie krwi mi spadlo z 140 na 125
  • Łyżeczka czubata waży 16 gram. Ważyłem dzisiaj. 5 gram to musi być idealnie płaska co jest trudne do "usypania". Normalna łyżeczka sypana szybciej waży ok 14 gram. Zawsze ważyłem 10 łyżeczek i dzieliłem przez 10 żeby wyniki były dokładne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/13 07:08
    @Sławek: Nikt nie sugeruje, że każda łyżeczka musi ważyć 5 g. Wartość 5 g odnosi się do łyżeczki zaprezentowanej na zdjęciu. Najprawdopodobniej Twoje łyżeczki są o innej pojemności.
  • MARACAIBO 2016/06/06 11:19
    Jak słodzicie słodzikiem to praktycznie musicie dosłodzić więcej, w tej samej ilości co cukier nie daje organizmowi tego samego rezultatu. W konsekwencji słodzi się więcej. Ja słodzę tylko cukrem, bo nie chce raka. Haruka a ile Twoja mama ma lat ? To, że ma np lat 40+ i jest zdrowa to nic nie znaczy, a słodzik nie powoduje bezpośrednio powstawanie raka, tylko zwiększa szansę na jego zachorowanie. Druga sprawa, ż enie wierze, że masz smukłą sylwetkę po takiej ilości stosowanego słodziku. Cukier czy słodzik trzeba ograniczać. tutaj masz dobry film http://www.cda.pl/video/97588b3
  • MARACAIBO 2016/06/06 11:55
    haruka, coś dla Ciebie i Twojej mamy.
    https://www.youtube.com/watch?v=JmW2oI19DCQ
  • Ale nie każdy słodzik jest zły. Np. taki ksylitol, czy erytrytol jest zdrowszy od cukru.
  • KrzysztofA2 2016/09/03 23:35
    Smak cukru i słodzików będzie zawsze różny. O ile ? Rzecz indywidualnej percepcji, oraz zastosowania. ASPARTAM jest słodzikiem,i m ohydny smak, zupełnie nie wiem jako pracowano wobec niego skalę słodyczy w stosunku do cukru, skoro ciężko w ogóle smaki porównać.
    Jedno zaś jest pewne, cukier szkodzi, jak wszystko w nadmiarze, ale aspartam i jego produkty rozkładu są TOKSYCZNE. Taka jest pomiędzy tymi substancjami różnica. Szczegóły dostępne do poczytania w sieci.
    A poza toksynami jest jeszcze słodka stewia, ksylitol, itp

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę