Cukier

Szklanka cukru waży 200g

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 405 kcal 810 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 99,8 g 199,6 g
Cukry proste 99,8 g 199,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,1 g

Cukier kalorie w 100g: 405kcal

Zobacz więcej: 200g szklanka cukier

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2009.08.09 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czy mówiąc "szklanka" nie chodzi o szklankę wypełnioną w całości? Ile waży pełna szklanka (250ml) cukru?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/16 22:03
    Wszystkie nasze produkty (znajdujące się w szklance, łyżce, dłoni itd...) fotografujemy w ten sposób, by po napełnieniu nie wysypywały / rozlewały się. Inny sposób byłby niepraktyczny.
  • Moje pytanie wygląda następująco - czy kaloryczność cukru białego jest taka sama, jak trzcinowego lub zbliżona do niej?
  • zbliżona, ale artości smakowe i odżywcze nie są podobne (coś jak sól kuchenna- sól morska)
  • Nie mogę się zgodzić z tą wagą szklanki cukru! Mam zwykłą szklankę, jakich wiele można kupić pakowanych po 6 sztuk w hipermarketach. 1 kg cukru, to dokładnie 4 takie szklanki, więc według mnie 1 szklanka to 250 g! Sprawdziłam!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/12/21 17:28
    @Joka: Określenie "zwykła szklanka" nie jest zbyt dokładne. To, że wygląda podobnie nie świadczy przecież, że ma taką pojemność jak nasza. Zważyliśmy przed chwilą cukier jeszcze raz i potwierdzamy, że szklanka cukru (w naczyniu o pojemności 250 ml) waży 200 g - nie ma w naszych wynikach żadnego błędu.

    Oprócz samej szklanki, która może być przyczyną różnic warto zwrócić uwagę, że produkty przy naszych ważeniach zawsze nabieramy w praktyczny sposób (nigdy nie nasypujemy do pełna, wsypujemy tyle, żeby się nie wysypywało), co widać zawsze na zdjęciach.

    Różnic w wadze nie da się wyeliminować, wystarczy wsypać trochę więcej/mniej, użyć innego naczynia i już wyjdą inne wyniki. Do tego dochodzą kwestie dokładności wagi oraz samego produktu (szklanka cukru przechowywanego w wilgotnym miejscu może ważyć więcej, wielkość "ziaren" cukru będzie miała też wpływ na objętość i tym samym wagę w szklance). Nie trzeba się tym za bardzo przejmować, trzeba to po prostu zaakceptować ;)
  • Mam pytanie. Mam zamiar upiec ciasto z orzechami i chcę zamiast szklanki cukru dać słodzik. Orientuje się ktoś może ile w przybliżeniu tego słodzika mam dać (mam taki zwykły w tabletkach) żeby słodkość była podobna?
  • aaa- radze zainwestowac w słodzik do pieczenia. Tabletki mogą się robić gorzkie w takiej temp. poza tym w [rzypadku ciast/ciasteczek nie obowiązuje zasada 1 tabl=1 łyżeczka cukru, bo w takich ilościach proporcje się zmieniają (na niekorzyść ilościową słodzika, kiedyś żeby wyszły mi tak samo słodkie ciasteczka jak z 5łyżkami cukru dalam prawie 50 tabl. slodzika. Pierwszego dnia byly w miarę, ale kolejne przynosiły już rozczarowanie.
    Poza tym cukier jako produkt suchy gwarantuje również odpowiednią konsystencję ciasta. a na pewno tabletki rozpuszczone nie będą wiązały tak składników jak w przypadku cukru i bedziesz musiala dać wiecej mąki-czyli wyjdzie na to samo kalorycznie a moze sie okazac gorsze w smaku;/
  • Kup slodzik do pieczenia :) wtedy nie zgorzknieje, nie będzie miało dziwnego posmaku i nie musisz dawać wiecej mąki ;)
  • a moja 250-mililitrowa szklanka mieści (do tej wysokości, co na zdjęciu) ok. 160-180g cukru. kapryśny ten cukier :P
  • M., trzcinowy mam mniej kalorii, ok. 350-360/100 g :)
  • A jakbym nie rozpuszczała tabletek tylko rozgniotła i np. dodała pół szkl. cukru i resztę słodzika to może konsystencja mocno by się nie zmieniła? Haruka, widziałam taki słodzik do pieczenia ale nie było na nim napisanej ilości odpowiadającej dla cukru więc dalej jest problem bo nie wiedziałabym ile go sypać...
  • 100g slodzika w proszku odpowiada 200g cukru, jednak jest on lzejszy i zajmuje szklane :) na moim jest to napisane ;)
  • @aaaa: co do słodzika w pieczeniu to nie trzeba kupować tego do pieczenia... Musisz się zorientować jaki to jest słodzik (aspartam czy sali-cośtam), bo od tego zależy czy jest "odporny" na wysokie temperatury... Ja używam niemieckich, pakowanych po 1200 sztuk. Tabletki wysypuje na spodeczek i najzwyczajniej rozgniatam łyżeczką i nigdy nie wyszło mi gorzkie ciasto:) A mamuśkę odchudziłam o 10kg:D Tylko niestety, w pieczeniu właściwości cukru w niektórych momentach nie da się zastąpić, mamusia odstąpiła od diety na zimę, i znów jej spodnie przestały się dopinać :P
  • Nimfa, też mam jakiś 1200 sztuk i to jest jakiś sacharynian i cyklaminian sodu. To który z nich jest odporny na temperatury? A Ty gdzie kupujesz ten swój?
  • .... i tak na przykładowe ciasto ile rozgniatałaś takich tabletek?
  • Cyklaminian zostawi posmak, aspartam jest bardziej odporny
  • a ja właśnie uważam na odwrót- niemieckie do kupienia w Lidlu lub Rossmanie- są niezgodne z polskim prawem jako do produkcji ale do sprzedaży już tak- "nasze marki" robią słodziki na bazie aspartamu i są nie dość ze droższe to mają okropny smak! Te z cyklaminianu i sacharynianu są o niebo lepsze!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/12/22 23:37
    Proszę o powrót do komentowania cukru (to nie jest miejsce na dyskusje o słodzikach).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę