Kolba kukurydzy

Kolba kukurydzy waży 290g. Warzywo pozbawione części niejadalnych waży 180g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 115 kcal 207 kcal
Białko 3,7 g 6,7 g
Tłuszcz 1,5 g 2,7 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,3 g
Węglowodany 20,1 g 36,2 g
Błonnik 3,3 g 5,9 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Kolba kukurydzy kalorie w 100g: 115kcal

Zobacz więcej: sztuka kukurydza kolba 290g

Ostatnia aktualizacja: 2021.12.16

Ważenie dodano: 2009.07.31 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 54 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Patrycja L. 2010/03/03 19:58
    Witam!
    Dziękuję za zważenie, przydało się. Ale taka mała dygresja- kukurydza nie należy do warzyw tylko do zbóż. : )
    Pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/10 14:03
    Kukurydza należy do jednorocznej zbożowej rośliny trawiastej. Jednak kukurydzę cukrową (często określaną jako "słodką"), występującą w postaci świeżej, konserwowej lub mrożonej, pod względem żywieniowym i technologicznym uznaje się za warzywo.
    Izabela
  • oo, myślałam, ze kukurydza jest mniej kaloryczna... kiedyś jadłam kilka kolb jako przekąskę...
  • fajnie, dziękuje za ta kukurydze, bede miała zdrową kolacje dziś :)
  • Ooooj myślałam ze ma dużo mniej kcal :O masakra, w sezonie praktycznie codziennie kupowałam po 3-4 kolby i gotowalam... Teraz widzę, ze będę musiała się ograniczać, a szkoda bo ja poprostu uwielbiam :(
  • Ale przecież nie zjadamy całej kolby tylko ogryzamy same ziarna! więc kaloryczność faktycznie zjadanej kukurydzy jest mniejsza
  • Podana kaloryczność to tylko część jadalna. Przeczytaj opis pod zdjęciem;)
  • So Lovely 2011/07/29 20:37
    a gotowana?
  • Gotowana ma tyle samo. Szkoda ze tyle w niej wegli echhh
  • I'm fine 2011/09/07 18:42
    W jaki sposób pozbawiliście ją "części niejadalnych"? czy na prawdę waga samych ziaren to 180g??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/07 18:52
    @I'm fine: w sytuacjach, w których zważenie części jadalnych / niejadalnych jest problematyczne, posiłkujemy się tabelami, w których podany jest % części niejadalnych dla danego surowca i przeliczamy względem naszego ważenia.
  • aj jakbym miala wage o bym wam powiedziala ile dokladnie maja same czesci jadalne, bo mam talent do wydlubywania calych ziaren z ugotowanej kolby w ekspresowym tempie :P
  • a ta malutka z kfc ma 112 :)
  • Pani Izabelo jak to jest z tą kukurydzą,czy osoby odchudzające się mogą ją spożywać?
  • ds- 112 CZEGO? Bo chyba nie kcal ?! oprócz pieczenia kukurydfzy w KFC jeszcze maczamy ją w maśle roztopionym (dokładnie obracamy całą powierzchnią).
    I ta kolba ma ok 300 kcal (wystarczy przeczytać w tabelki.
    Masa calej wynosi średnio 340 g co jest napisane na zbiorczym worku z mrożoną kukurydzą jakiej używamy w KFC.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/01 17:46
    @ds: "Pani Izabelo jak to jest z tą kukurydzą,czy osoby odchudzające się mogą ją spożywać?" Według mnie, osoby, które spożywają mniej kcal w stosunku do zapotrzebowania powinny odżywiać się w bardzo zbliżony sposób, jak później będą czynić to przez całe swoje życie. Powyższa kukurydza będzie dobrym urozmaiceniem menu zarówno osób, które spożywają odpowiednią ilość kcal, jak również tych, które tymczasowo je ucinają.
  • Dziękuję za odpowiedź,też mi się tak zdawało,ale jednak w wielu poradnikach itp jest napisane,żeby osoby odchudzające się unikały skrobi.
    Blania- wlaśnie w tabelkach jest napisane,że ma 112 ;)
  • karolcia 2012/06/25 06:48
    Morze, plaza i kukurydza. Ach wakacje nad morzem bez codziennej kolby to nie wakacje. Mniam ;)
  • to ile w końcu mają same ziarna kalorii?
  • jestem w posiadaniu tabelki kalorii z KFC(takiej co a tackach leżą) i jest tu napisane,że tam, kukurydza ważąca 250g.ma 315 kcal.
  • @Izabelo, a w jaki sposób mogą zmienić się wartości odżywcze (nie mam na myśli samej kaloryczności) "późnej" kukurydzy w porównaniu z młodą - zerwaną w odpowiednim momencie, aby ją jeść ? Schrupałam dzisiaj ugotowaną kolbę, niestety były to już za późne zbiory i ziarna się wysuszyły, w smaku były bardziej mączne i twardsze, ale również smaczne. Podejrzewam, że zwiększyła się ilość skrobi, ale czy coś poza tym ? No i czy takie podsuszone ziarna (ale oczywiście nadal jadalne, bo nie całkiem jeszcze twarde - jak dla gryzoni ;)) żołądek strawi gorzej czy lepiej ? Nie wiem czy kiedykolwiek ktoś się nad tym zastanawiał, więc nie zdziwię się, jeżeli nie będziecie w stanie odpowiedzieć na te pytania ;p Pozdrawiam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/25 16:45
    @bayaderka: nie posiadam danych liczbowych. Ogólnie można powiedzieć, że wraz ze stopniem dojrzałości kukurydzy, znajdujące się w niej cukry proste ulegają przemianie do skrobi. Maleje również w niewielkim stopniu udział wody w warzywie. Myślę, że takie informacje powinny wystarczyć. Dużych różnic liczbowych pomiędzy tymi podanymi powyżej również być nie powinno.
  • dlaczego niektore zrodla podaja, ze kolba kukurydzy (100g) ma w sobie ~62kcal, a kukurydza w 100g ~364kcal gdy tutaj jest podane, ze 100g kukurydzy (po usunieciu czesci jadalnych, czyli rozumiem ze chodzi o wartosc odzywcza samych ziaren) ma 110kcal? Mimo ze chodzi o ten sam produkt to rozbieznosc jest bardzo duza, o co w tym chodzi?
  • @Drodzy Państwo, czy powinno łączyć się w jednym posiłku produkty o wysokiej zawartości skrobi (dzisiaj w moim przypadku to mrożone, ugotowane ziarna kukurydzy) z białkowymi (twarożki)? Podobno nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ są to składniki trawione w różnych środowiskach (białka - w kwasowym, skrobia - w zasadowym), a to powoduje nieciekawe dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Czy to prawda? Mogą Państwo powiedzieć coś więcej na ten temat?
  • Olaaaaaa 2013/08/12 13:28
    U mnie ta oppakowaniu od kukurydzy z Lidla pisało, że ma 55 kcal w 100 gramach :)
  • Drachenfels 2015/02/17 20:26
    Szczerze to ten jeden pomiar na kukurydzy wydaje mi sie podejzany, inne strony mowia o zdecydowanie nizszych wartosciach kalorycznych, puszki kukurydzy konserwowanej (dosladzanej lub nie) rowniez.

    Nie jestem ekspertem i nie chce tutaj nic nikomu zarzucac, natomiast dziele sie watpliwosciami. :-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/21 19:52
    @Drachenfels: "nie chce tutaj nic nikomu zarzucac, natomiast dziele sie watpliwosciami." Przede wszystkim dziękuję za podzielenie się z nami swoimi wątpliwościami. Nie pamiętam, z jakiego źródła pobierałam wcześniejsze dane... Dzisiaj sprawdziłam na USDA i rzeczywiście znajdują się tam nieco inne dane, dlatego przed momentem zmieniłam wartości.
    W przypadku kukurydzy konserwowej bez dodatku cukru: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kukurydzy-bez-dodatku-cukru, wartości pochodzą z opakowania puszki. Nie mam potrzeby podważać tych danych sugerowanych przez producenta. Natomiast wartości odnoszące się do kukurydzy konserwowej z dodatkiem cukru: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kukurydzy-konserwowej pochodzą z tabel składu i wartości odżywczych żywności Kunachowicz Hanna i inni. Na rynku można znaleźć kukurydzę o zbliżonych wartościach.
  • Bezimienny 2015/03/08 18:40
    Studiowałam zasady żywienia i nie sądzę aby Kukurydza była kaloryczna, może z dodatkiem masła bądź soli Ale sama z wody nie koniecznie. A dlaczdego?
    My nie trawimy kukurydzy, że się tak wyrażę ona od Od zjedzenia do wydalenia jest taka sama może zmielona ale nie dostarcza żadnych składników do organizmu..
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/08 21:22
    @Bezimienny: Proszę o podanie źródła informacji.
  • A ile cukrów zawiera taka kolba?
  • @Tolciak potrafisz czytać ze zrozumieniem czy tylko tak się tobie wydaje . Masz podaną ilość weglowodanów w tabelce .
  • @Bezimienny miedzy innymi głównie kukurydzą tuczy się gęsi i kaczki na foie gras . Niby jakich w kukurydzy człowiek nie trawi , skrobi w niej zawartej ! .
  • @Ijon Zauważ że węglowodany to nie wszystko cukry proste np. W ziemniakach
  • @Ijon Zauważ że wegle to nie cukry proste np. Tak jak w ziemniakach wegli duzo cukrow 1 g ...
  • @Tolciak Słowo cukier to potoczne określenie węglowodanów które są proste np glukoza i złożone np skrobia czy celuloza i adekwatnie po angielsku sacharydy które są monosacharydami i polisacharydami .
  • Pani Izabelo. Czy podana wartość kalorii dotyczy kukurydzy gotowanej w wodzie doprawionej (np. solą i cukrem) czy czystej? Jeśli czystej, to o ile wzrasta wartość kaloryczna?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/28 06:39
    @Etka: Powyższe wartości dotyczą kukurydzy surowej. W przypadku kukurydzy gotowanej bez dodatków bądź z dodatkiem soli wartości dla kolby nie ulegną zmianie. Gdy dodamy cukier, w śladowych ilościach wartość kcal ulegnie zmianie, ale nie ma to większego znaczenia. Co innego, gdybyśmy taką kolbę obtoczyli w cukrze ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/28 12:17
    @Tolciak: Do tych powyższych danych nie posiadam zawartości cukru, natomiast wg strony: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2972/2, gdy suma węglowodanów wraz z błonnikiem wynosi 19 g / 100 g, to cukry stanowią 3,2 g / 100 g. Czyli dla powyższej kolby wynik po przeliczeniu wynosi 5,8 g.
    @Ijon: "Słowo cukier to potoczne określenie węglowodanów które są proste np glukoza i złożone np skrobia czy celuloza i adekwatnie po angielsku sacharydy które są monosacharydami i polisacharydami ." Być może i potoczne, ale często niepotrzebnie mylące, ponieważ w przemyśle spożywczym słowo cukry odnosi się do cukrów prostych (monosacharady), np. glukoza, fruktoza, galaktoza i dwucukrów (disacharydy - cukry złożone z dwóch cząsteczek cukrów prostych), np. sacharoza, laktoza, maltoza. Natomiast polisacharydy (np. skrobia, celuloza) powinno nazywać się węglowodanami złożonymi, ewentualnie cukrami złożonymi - jednak to ostatnie nazewnictwo jest mało profesjonalne.
  • Ja dzisiaj gotowałam kukurydzę, masa kolby po ugotowaniu była 233 gramy, a po obgryzieniu z ziaren 130 - więc części jadalnej było malutko :)
  • AgnessAngel 2016/07/12 17:32
    Najprostszym sposobem zmierzenia wagi samych ziaren, będzie zważenie kolby z ziarnami, a potem następne zważenie jej po zjedzeniu ziaren i odjęcie wyniku z drugiego ważenia od wyniku z pierwszego ważenia.
  • biorac pod uwage, ze kukurydza jest pyszna przez jakies 2 tygodnie a potem to juz tylko suchy skwar, zbyt maczny by byl smaczny, to nalezy sie najeść na zapas. to najlepsze co jest, dlatego ja nie licze teraz kalorii. [Edycja komentarza]
  • MarrysiazKrakowa 2017/12/05 09:55
    Dziś po raz pierwszy ugotowalam dwie kolby i zjadłam, były bardzo bardzo słodkie. Zaskoczyło mnie też o ile ta samodzielnie ugotowana kukurydza była smaczniejsza od tej konserwowej (dotąd znałam tylko taką). Kukurydzę kupiłam w Kauflandzie i pochodzi z Hiszpanii. Czy ktoś z ekspertów wie, czy ona może być GMO? Sama nie orientuję sie w temacie żywności GMO, ale coś mi dzwoni że chyba właśnie kukurydza i ziemniaki zostały zmodyfikowane i dopuszczone (?). Tylko czy to przypadkiem nie dotyczyło paszy...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/07 08:51
    Na terenie Unii Europejskiej uprawiana jest genetycznie modyfikowana kukurydza MON 810 od Monsanto. Niektóre kraje zakazały jej stosowania, ale Hiszpania do nich nie należy.
    http://www.europarl.europa.eu/news/pl/headlines/society/20140902STO57801/wszystko-co-musisz-wiedziec-o-gmo-w-europie
  • GMO nie jest bardziej szkodliwe niż konwencjonalne metody otrzymywania nowych odmian. Nie słuchajcie propagandy szurów, którzy próbują zbić kapitał na strachu ludzi przed tym, co nieznane. GMO są bardzo dokładnie badanie przed wpuszczeniem na rynek, bardziej niż jakiekolwiek inne uprawy. Przeciwnicy GMO działają tak samo, jak antyszczepionkowcy. Mam nadzieję, że twórcy tej strony mają dość wiedzy i są na tyle odpowiedzialni, by nie pozwolić na szerzenie tych głupot na temat GMO i Monsanto.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/08 08:07
    @aga.b zwróć proszę uwagę, że nikt nie mówił o szkodliwości. Padło konkretne pytanie i konkretna odpowiedź.
    Pisząc w ten sposób zachowujesz się niestety dokładnie tak, jak antyszczepionkowcy. Jeszcze nikt nie wyraził opinii, a już pojawia się z Twojej strony sugestia, że twórcy strony, czy Użytkownicy mogą uważać GMO za szkodliwe.

    Ja osobiście nie jestem przeciwna GMO. Sądzę, że strach przed GMO wynika przede wszystkim z braku wiedzy o genetyce.

    Na ilewazy.pl każdy jednak ma prawo wyrazić swoją opinię i owszem, możemy dyskutować, ale "twórcy strony" nie zamierzają ingerować w osobiste opinie.

    Ps: W poprzednim komentarzu zapomniałam dodać, że żywność GMO powinna być odpowiednio oznaczona.
  • MarrysiazKrakowa 2017/12/09 17:53
    Barbaro bardzo dziękuję za odpowiedź!
  • MarrysiazKrakowa 2017/12/11 16:05
    Jestem ciekawa czy widzieliście kiedykolwiek kukurydzę Glass Gem. Jest taka piękna i w dodatku naturalna! Wygląda jak kolba wysadzana klejnotami. CUDO. Obejrzyjcie w internecie. Niestety w sklepie jej nie spotkałam ale pewnie z czasem się upowszechni jak czerymoja.
  • Ludzie można wziac na logike, przeciez wiadome ze kolba sama jest cieżka wiec te ziarna ważą max 100g co daje jakies 100 kcal, tu wątpie ze na tej kolbie na zdjeciu jest ich aż 180 :D http://www.ilewazy.pl/lyzka-kukurydzy-konserwowej tu macie w łyżeczkach, 1 waży 15g, czy sądzicie że w takiej kolbie jest aż 12 łyżeczek? daje maks 6
  • sanguis1992 2018/08/14 11:44
    Maddy, właśnie zjadłam 1/3 kukurydzy. Ten kawałek przed zjedzeniem ważył 100 gram, a po zjedzeniu (ważyłam część niejadalną) ważył 34 gramy, więc myślę, że na spokojnie może ważyć tyle, ile jest podane :P
  • Kukurydza jako że w ogóle nie zawiera tryptofanu jest łączona z fasolą , która takowy posiada . Indianie mają jeszcze lepszy wynalazek , kukurydzę poprzerastaną pasożytniczym grzybem który zawiera tryptofan . Niezbyt ładnie wygląda , ale ponoć jest smaczna . Skąd oni się o tym dowiedzieli ? , kto im o tym powiedział i pokazał jak taką kukurydzę uprawiać . Zresztą sama kukurydza wygląda na produkt laboratorium genetycznego . Zresztą Indianie sami twierdzą że bogowie dali im kukurydzę . Ja wiem nie muszę wierzyć w UFO , też widziałem i statek :-) . Oni naprawdę są , zabawiają się czasem ludzkim kosztem , przejmują kontrolę nad awionetkami , uderzają swoimi dyskoidalnymi pojazdami w podwozie samolotu tak że pilot musiał lądować na trawie szorując " brzuchem " maszyny po ziemi gdyż podwozie zostało od uderzenia uszkodzone i nie można było go wysunąć , ok koniec , znowu się rozpisałem :-)
  • Jeszcze jedno nie wiem czy wiecie kukurydza nie występuje e formie dzikiej , jest zależna od człowieka , daje to do myślenia co ? .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/08/12 08:40
    @Ijon większość współczesnych warzyw i owoców ma zupełnie inną formę niż ich dzikie odmiany i jest zależne od człowieka, od uprawy oraz nawożenia. Widziałam kiedyś ciekawą galerię zdjęć z porównaniem dzikich i uprawnych odmian, ale nie mogę teraz tego znaleźć.
  • Barbara
    Kukurydza należy do wiechlinowatych traw , do których należy także pszenica jak i żyto i wiele innych zbóż . Z kukurydzą jest ten problem iż nie ma swojego dzikiego odpowiednika . Gdzieś w necie swego czasu czytałem że jest genetyczną krzyżówką dwóch roślin , z tym że jedna rośnie w Ameryce środkowej a druga w Afryce , ciekawe i intrygujące nieprawdaż ? .
    Mnie nasuwa się jeden wniosek że kukurydza powstała w laboratoriach genetycznych istot które przyleciały na Ziemię z innego układu słonecznego a może i galaktyki i była podarunkiem dla Indian od nich . Zresztą sami Indianie mówią iż bogowi co przylecieli z nieba im ją podarowali .
  • Michal Dietetyk 2021/12/15 12:48
    Kukurydza pozbawiona czesci niejadalnych wazy 0g.

    Taki maly zarcik ale ma w sobie duzo prawdy. Kukurydza w postaci takiej jakiej wiekszosc ludzi na calym swiecie spozywa, ma wszystkie wartosci odzywcze w skrobii, ktora jest dla naszego ukladu trawiennego niemozliwa do strawienia.

    Jedyny sposob zeby jesc kukurydze i miec z niej cokolwiek dobrego to po procesie zwanym nikstamalizacja. Wtedy kukurydza traci forme ze zdjecia i jest przerabiana na mase kukurydziana, z której indianie jedli ją w postaci chleba. TYLKO. Nigdy nie jedli gotowanej kukurydzy, czy popcornu. Dlatego ze jest to trucizna dla organizmu i powoduje insulinoopornosc.


    Pozdrawiam. :-)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę