Kluski śląskie

Kluska śląska waży 20g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 130 kcal 26 kcal
Białko 1,6 g 0,3 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 31,4 g 6,3 g
Błonnik 1,3 g 0,3 g

Kluski śląskie kalorie w 100g: 130kcal

Zobacz więcej: sztuka 20g kluska śląska

Ostatnia aktualizacja: 2018.06.01

Ważenie dodano: 2010.04.14 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ziemniaki, mąka ziemniaczana.

Mamy 44 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Niby nie dużo ale na tym się nie kończy. Dochodzi mięso, sos... Tragedia. Dobrze, że tego nie jem :)
  • a ja się spodziewalam ze bedzie wiecej kcal :)
    tak je uwielbiam, że mogę jesc bez sosu i mięsa :D
  • Conwenna 2011/03/20 11:22
    uwielbiam waszą strone! daje mi ogromną motywację do tego czego mam nie tykać xD
    dobrze wiedzieć, ze kluski śląskie mają tyle kcal - byłam pewna, że 4 razy tyle
  • A jaki był skład ciasta, z którego została wykonana powyższa kluska?
  • A jaki był skład ciasta, z którego została wykonana powyższa kluska?
  • Dziś mam na obiad kluski śląskie.
    Same kluski, to nic takiego strasznego, gorzej z sosem :( Ale ja zrobiłam bardzo chudy.
  • Polecam z białym, pokruszonym serem i odrobiną soli. Mniej kalorii niż z sosem, a do tego smakują wyśmienicie;)
  • Mademoiselle 2011/10/27 12:29
    bez przesady z tymi sosami. Taki z torebki winiarego czy innego knorra ma tylko 36 kcal/100g. Do tego przyprawy, łyżka mąki do zagęszczenia i cały niewielki garnek ma koło 100 kcal.
  • basza1977 2011/10/27 12:58
    to prawda, że można zrobić fajne i niskokaloryczne sosy. Ja zawsze używam troszkę mąki z LUBELLI PEŁNE ZIARNO PSZENNEJ do zagęszczania,jogurt naturalny 2%. Np jak robię pieczarkowy, to podduszam pieczarki, potem trochę rosołku, miksuję jogurt z mąką i częścią podduszonych pieczarek. I gotowe ! Często do zagęszczania, nawet zup używam ugotowanego zmiksowanego ziemniaka, to skrobia i lepsze niż parę łyżek mąki. Ale ostatnio polubiłam tę Lubellę. Tak naprawdę wtedy wychodzi że taka porcja klusek jest bardziej kaloryczna niż ten sos. Nie wiem czego, ale często kobiety nie wyobrażają sobie zrobienia sosu bez śmietany 18, kilku łyżek mąki. Ja od dawna dodaję jogurt.
  • mozesz wyprobowac jeszcze skrobie kukurydziana ;) zageszcza o wiele bardziej niz maka.
  • basza1977 2011/10/27 14:44
    A skrobia kukurydziana to jest inaczej mąka kukurydziana? Bo taką mąkę daję do panierki do smażenia ryby i wychodzi boska. Ale do zagęszczenia nie próbowałam. Jak masz na myśli mąkę kukurydzianą, to mam w domu, a dziś robię sos pieczarkowy i spróbuję : )
  • Przecież skrobia to cukier, to nie to samo, co mąka.
  • Ania1105 2011/10/27 16:41
    skrobia kukurydziana i mąka, to dwie inne rzeczy ;-)
  • basza1977 2011/10/27 16:51
    No właśnie, bo jeszcze nigdy nie miałam w ręku skrobi kukurydzianej.
    To o to chodzi?
    http://nazdrowie.net.pl/maki/923-skrobia-kukurydziana-mazeina-vegamarket.html
  • Ania1105 2011/10/27 16:58
    tak. mąka kukurydziana jest charakterystycznie żółta. skrobia kukurydziana przypomina skrobię ziemniaczaną.
  • basza1977 2011/10/27 17:42
    Dziękuję za odp.Tak właśnie mi się nie zgadzało, że taką żółtą do sosu... no cóż, człowiek uczy się całe życie : )
  • a ja dzisiaj zjadlem z keczupem i bardzo sobie chwale 6 takich klusek i najadłem sie jak nie wiem :/
  • czegoś tu nie rozumiem dlaczego na paczce pisze ze ok 15 klusek wazy 750 gram a tutaj jedna kluska wawzy 20 czyli 20*15=300g.Czy one tak traca na wadze podczas gotowania???
  • *jest napisane
    Przecież kluska od kluski się różni.
  • kluska klusc nie rrówna ale bez przesady zeby byla ponad x2 ciezsza :/
  • @epileptyk
    moja babcia robiła takie ogromniaste o średnicy 7 cm. Swoje pewnie ważyły, ale były inne, częściowo na surowych ziemniakach, mega kleiste. Do tego zraziki, do tego tona tłustego sosu, do tego czerwona kapusta ze skwarkami... Nienawidziłam niedzielnych obiadków, jeszcze za odmowę zjedzenia wszystkiego do końca czekał wielki foch na kolejny miesiąc.
  • a jaka srednice ma ta na zdjeciu kluska??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/01 13:14
    @epileptyk: "czegoś tu nie rozumiem dlaczego na paczce pisze ze ok 15 klusek wazy 750 gram a tutaj jedna kluska wawzy 20 czyli 20*15=300g.Czy one tak traca na wadze podczas gotowania???"
    Kluski śląskie sporządzam samodzielnie, stąd masa ich może się różnić od tych zakupionych w sklepie, formowanych przez maszynę. Myślę też, że kluski pochodzące od różnych producentów, mogą się od siebie różnić rozmiarem. A tym bardziej takie robione w swojej kuchni. Ciężko sprawić wówczas, by bez ważenia każda wskazywała taką samą, powtarzalną masę.
    @epileptyk: przykro mi, ale nie robimy takich pomiarów przy ważeniu produktów. Specjalnie wszystkie produkty ważone są na tej samej dłoni, aby można oszacować ilość danego produktu.
  • Ja raczej staram się nie jeśc więcej niż 1700kcal i dziś kluski sląskie dzieci je uwielbiają a ja opszeć też się nie mogę więc mam alternatywe warzywa na parze z mięskiem i to tego 4 kluski przeżuwane bardzo długo zachcianka zaspokojona a obiad tylko 250kcal i brzuch pełny.
  • A ja lubię kluski śląskie polane jogurtem i posypane cynamonem, jak leniwe :). Albo z cebulką podsmażoną...Wtedy mi już żadnego mięsa tudzież sosu nie brakuje. :)
  • Zuzaga :) 2013/04/20 11:57
    A czy moglaby Pani napisac z czego byly robione te kluski? bo ja wczoraj zrobilam tylko z ziemniakow i maki ziemniaczanej i zastanawiam sie czy ich kalorycznosc jest podobna. Z gory dziekuje :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/15 15:40
    @Zuzaga :): Tak, kluski śląskie sporządzam tylko z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Umieściłam przed chwilą tę informację również pod zdjęciem.
  • Ja zauważyłam właśnie jak pojechałam do mamy na obiad - jej mąż jest ze ślaśka i robi właśnie takie małe okrągłę, a ona z wrocławia i robi płaskie bardziej i większe.

    Wizualnie śląskie wygrywają :)
  • Jaki był stosunek objętościowy (wagowy?) użytych składników?
  • Hmm.. Kluski śląskie zawsze kojarzyły mi się z czymś mega kalorycznym, za czasów mojej mięsożerności wsuwałam takie z tłuszczem i skwarkami. A dzisiaj na obiad właśnie te kluski, lekki sos szpinakowy i fasolka szparagowa gotowana na parze. Smacznie, lekko i brzusio zadowolony :)
  • cuckoo : kluski śląskie zawsze robi sie z dowolnej ilości ziemniaków a mąka ziemniaczana stanowi 1/4 ich objętości. dzielisz ugotowane i przeciśnięte przez praske ziemniaki na 4 częsci,jedną wyjmujesz,wsypujesz mąkę w te miejsce .dodajesz odłożona porcję ziemniaków i zagniatasz.
  • Koszalin jest dosyć daleko od śląska. Autor(ka) klusek przedstawionych na zdjęciu może znać innych przepis.
  • kluska śląska jest kluską śląską.w każdym miescie w kraju powinna być robiona tak samo,w składzie autorka napisała :ziemniaki i maka ziemniaczana. więc raczej zrobione jest tak jak opisałam.
  • Często spotyka się także proporcje 3:1.
  • cucko to się wtedy nie nazywa kluska śląska a gniot.hahaha
  • U mnie w domu zawsze do ciasta dodaje sie jeszcze jajka, wtedy taka klucha ma znacznie wiecej kcal
  • karol2222 2014/12/07 21:21
    Kluski śląskie są bardzo tania i smaczną potrawa. Proporcje tylko i wyłącznie odebrać 1/4 ziemniaków w jej miejsce dodać skrobi ziemniaczanej i dołozyć wybrane ziemniaki. Dodatkowo można dodać trochę margaryny do pieczenia lub masła jeśli się ma nieklejące ziemniaki. Wychodzą bardziej puszyste.
  • Niewiedząca 2015/03/20 09:56
    1/4 Skrobi? Wychodzą z tego kluski w ogóle, a nie jedna wielka ciapa podczas gotowania? Pamiętam jak moja mama dostała w sklepie skrobię zamiast mąki i kluski robiło się fajnie, ale przy gotowaniu połowa kluski jakby rozpływała się, a resztka była rozgotowana, powstała jedna wielka zupa krochmalowa.
    Ja robię kluski w ten sposób, że 1/4 wystudzonych, pogniecionych ziemniaków zastępuję maką ziemniaczaną i nie dodaję jajka, bo po co. Jednak cała reszta mojej śląskiej rodziny obowiązkowo dodaje jajo i nie dowierza moim wegańskim kluskom. :)

    Wczoraj czytałam na temat wariacji klusek śląskich.
    Nie pomyślałam wcześniej, że można zrobić je kolorowe, za pomocą soku z buraka, szpinaku, ktoś proponował nawet dodać puree z marchewki. Ta wersja mnie zainteresowała, bo mam w domu osobnika, który "z warzyw to lubi tylko frytki", jednak obawiam się, czy takie kluski będą się trzymać tak zwięźle, jak te z samych ziemniaków.
    A na dzisiejszy obiad zaplanowałam kluski śląskie nadziewane owocami, zupełnie jak knedle. :)
  • Najlepsze kluski, to z patelni ;) Jak zostanie nadmiar z obiadu: wystudzić, pokroić w plasterki, podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu i podać z sałatką oraz sosem, rewelacja! :)
  • Wspaniale, tak niewiele kalorii! Dla kogoś kto całe życie musi uważać co je, aby wyglądać jako-tako (czyt.ja), ze cztery takie kluseczki sauté na obiad, do tego surówka i mam ucztę!
  • Dobre są też kluseczki z sosem śmietanowo-szpinakowym. Do smażenia najbardziej nadają się "czarne" kluski (nie wiem, jak one się fachowo nazywają), pokrojone w plasterki; wystarczy zrumienić na patelni i posypać solą, w smaku prawie nie ustępują frytkom :) Często robię na obiad w wszelakie święta, kiedy zostaje nadmiar po rodzinnym obiedzie; używam zamiast ziemniaków/frytek do różnych wegetariańskich klopsików albo grillowanego serka.

    A wie ktoś, czy można takie ugotowane kluski zamrozić?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/03 08:22
    @Tvk_91 jasne, że można. Ugotowane kluski trzeba rozłożyć na tacy, tak, aby się nie stykały i wstawić na około dobę do zamrażalki. Potem można je przesypać do foliowych woreczków.
  • GosiaSchudla 2018/05/30 10:47
    Jem regularnie i normalnie. 4 - 5 posilkow dziennie. Odstawilam slodkie napoje i wiekszosc slodyczy. Najczesciej pieke sama dietetycznie. Ale nie odmawiam domowego obiadu jak kluski slaskie Z SOSEM, pierogi. Nie odmowie takze pizzy, hamburgera i kielbaski z grila. I wiecie co? W 3 miesiace schudlam 3 kilo :). Regularnosc i madre jedzenie, woda i regularna aktywnosc fizyczna, pozwola nam sie cieszyc pysznymi potrawami i nie tyc. Nie wszystko co smaczne musi byc od razu tuczace i be.
    P.S.: Do wielu 'macznych potraw' dodaje make orkiszowa zamiast pszennej ;) do plackow ziemniaczanych, make orkiszowa-pelnoziarnista, smaze na oleju kokosowym i po usmazeniu odsaczam w recznik z tluszczu i jest pycha i jest ok :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/01 10:14
    @GosiaSchudla gratulujemy sukcesu i trzymamy kciuki!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę