Sałatka gyros

Porcja sałatki gyros waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 126 kcal 252 kcal
Białko 6,7 g 13,4 g
Tłuszcz 8,2 g 16,4 g
Węglowodany 7,4 g 14,8 g
Błonnik 1,3 g 2,6 g

Sałatka gyros kalorie w 100g: 126kcal

Zobacz więcej: papryka 200g porcja kukurydza majonez kurczak sałatka ogórki gyros

Ostatnia aktualizacja: 2018.08.09

Ważenie dodano: 2013.01.14 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: filet z piersi kurczaka, kapusta pekińska, keczup, kukurydza, ogórki korniszony, cebula, papryka, majonez, olej, przyprawy.

Mamy 58 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/14 21:58
    Wyobraźcie sobie, że po raz pierwszy jadłam tę sałatkę ;) Być może kiedyś miałam okazję ją konsumować np. na jakimś spotkaniu, imprezie itp... - ale nie pamiętam tego faktu. Zrobiłam ją specjalnie na Wasze życzenie, dlatego uwzględniłam takie składniki, jakie podobno najczęściej w niej występują. Jednoznacznie z Maciejem stwierdziliśmy, że byłaby znacznie smaczniejsza bez majonezu - i to już nie chodzi ściśle o kwestie żywieniowe, tylko ja nie lubię majonezu od dziecka, a Maciej zdążył się przy mnie odzwyczaić ;). Myślę, że następnym razem spróbuję wersję z jogurtem greckim lub nawet bez niego, ale porcję na talerzu poleję łyżką oliwy z oliwek. Będę kombinować ;) Zamiast korniszonów dodam ogórki kiszone.
    Jestem ciekawa, czy lubicie sałatkę gyros ? I czy uwzględniacie takie składniki jak powyżej ? A może na jej podstawie robiliście jakieś oryginalne modyfikacje ?

    Składniki na dużą miskę znajdującą się na zdjęciu:
    • filet z piersi kurczaka: 1 duża, podwójna pierś (700 g)
    • kukurydza konserwowa: puszka (285 g netto)
    • ogórki korniszony: słoik (230 g netto)
    • papryka marynowana: słoik (220 g netto)
    • kapusta pekińska: 1 mała
    • cebula: 2 sztuki średniej wielkości + kilka plastrów do dekoracji na wierzch sałatki
    • majonez: słoik (250 g netto)
    • keczup słoik (310 g netto)
    • olej: 2 łyżki
    • przyprawa gyros, inne przyprawy według uznania

    Sposób przyrządzania:
    • pierś myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy, nacieramy olejem i zostawiamy pod przykryciem w lodówce na co najmniej kilka godzin. Ja zostawiam na cała noc, ale jeżeli nie mamy czasu, to możemy przystępować od razu po przyprawieniu do obróbki cieplnej mając na uwadze, że mięso nie będzie tak smaczne jak po "leżakowaniu"
    • rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię i wrzucamy mięso, nie dodając już więcej tłuszczu. Smażymy
    • kapustę pekińską rozdzielamy na liście, myjemy, osuszamy i kroimy bądź urywamy na mniejsze kawałki
    • ogórki, kukurydzę, paprykę odcedzamy
    • ogórki, paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę
    • W naczyniu układamy warstwami, na przykład tak jak ja:
    - pierś z kurczaka
    - cebula
    - keczup
    - korniszony
    - kukurydza
    - majonez
    - papryka
    - kapusta pekińska
    Sałatka gyros
  • Pyszne wygląda :). Ja też nie lubię majonezu.
  • jadlam ją u znajomych :) i bardzo mi smakowała :)
    ale fajna taka warstwoa bo mozna sobie tak wygarnać
    ze wlasnie kto chce bierze majonez a kto nie to nie :D
  • ja też nie lubię majonezu, ale tata nie daje mi zjeść bez, mówi, żebym nie przesadzała ;(... Ale salatka wygląda pysznie :)
  • robię identycznie lecz bez papryki i na ciepło :) jadłam na zimno i na ciepło - o wiele bardziej smakuje mi w formie zapiekanej :)
  • Lubię tą sałatkę, ale w moim przepisie jest tylko cienka warstwa majonezu, kiszony ogórek jest przy tym niesmaczny, a sałatę na wierzchu gnitę z przyprawami lub dodaje troche vinegret'u
  • Tradycyjna sałatka na wszystkich rodzinnych posiedzeniach :)
  • A z podanych skłaników ile wchodzi takich 200g porcji?
  • Sebisław 2013/01/14 23:14
    Ja również nie dodaję majonezu, mam tak samo jak Pani, nie przepadam za nim od dziecka, za to jako że gustuję w ostrych smakach, to polecam dodać oprócz papryki słodkiej, również paprykę jalapeno lub habanero świeżą lub marynowaną (pokrojoną w drobną kostkę) i Tabasco lub Louisiana Hot Sauce (moim zdaniem smaczniejszy od Tabasco). Kiedyś dodałem jeszcze warstwę fasoli czerwonej.
  • z kiszonymi jest pyszna! ja daję tylko keczup i to też niedużo, żeby nie pływało wszystko, tylko było muśnięte, a dodatkowo ser żółty, fajnie się wbija swoim smakiem!
  • btw, o wiele rozsądniej jest zrobić normalnie, jak zwykłą sałatkę, wymieszać wszystko: bo potem nikt nie może dosięgnąć mięcha i się nakłada samą kapuchę ;p już to testowałam wiele razy. może nie jest tak efektownie wtedy, ale smacznie i sprawiedliwie się składniki rozkładają :P
  • ja też nie lubie majonezu i dokładnie te same składniki bym zamniła, majonez na jogurt i ogórki na kiszone :) pomoże mi ktoś obliczyć ile ta porcja będzie miała kcal bez majonezu ? :)
  • @milka:
    Milka, odejmij od zważonej porcji kalorie z "pi razy oko" łyżeczki majonezu.
    Ja tą sałatkę uwielbiam, jest taka "świeża", soczysta i bardzo smaczna. Majonez daję, ale mniej, na miskę ze zdjęcia około pół słoiczka (czyli 125g). Bardzo ważny jest dobry w smaku ketchup.
  • @Małą: a ja zawsze gdziekolwiek nie spotykam się z tym przepisem, to wszędzie mówią żeby nie mieszać, bo wygląd takiej wymieszanej jest tragiczny, przecież w tej sałatce (sposobie prezentacji i podania) chodzi przecież o warstwy.
  • są w sklepach takie sałatki po 200 g z widelczykiem m.in gyros czy taka salatka bedzie miala zblizone wartosci kaloryczne podane na tej stronce?
  • Zastąpienie majonezu jogurtem nie będzie dobrym rozwiązaniem, bo po połączniu smaków z ketchupem będzie to smakowało wstrętnie. Z samym ketchupem też jest smaczna i rzeczywiście można wtedy dodać odrobinę oliwy z oliwek.
  • Bardzo dawno nie jadłam czegoś w tym stylu. Na następną imprezę zrobię wersję z kotletami sojowymi i majonezem z fasoli (też nie lubię "normalnego").
  • Daję jogurt grecki zamiast majonezu i moim zdaniem smak jest w porządku.
    Ewentualnie można wymieszać jogurt grecki z majonezem i wtedy mamy posmak majonezu i mniejszą kaloryczność.
  • Wielkie dzieki za to wazenie! Z reguly jem pol pokazanej porcji i ją liczylam 250 kcal, a tu proszę, polowa.

    Ja robie ta salatke tak ja z Pani przepisu, czasem zastępujemy majonez kubkiem jogurtu greckiego + lyzka majonezu zeby obnizyc kalorycznosc ( i cholesterol)
    Zupelnie bez majonezu juz niestety tak nie smakuje, ale zawsze serce mnie boli zeby dodac do salatki caly sloik.
  • ja tam wolę mieć pewność że mam wszystkie 'warstwy' na talearzu, żeby się nie oszukać na kurczaku ;D wcale tak źle nie wygląda mieszana, goście się nie zgorszyli ostatnio w święta, poszły ze dwie michy! :)
  • ja robię ze świeżą papryką, pół na pół korniszony i kiszone, mieszam jogurt z ketchupem (gwarantuję, że smakuje równie dobrze:) i mieszam ją od razu, bez warstw. smaki lepiej się wtedy przenikają i nie jest taka sucha. warstwowa też jest smaczna ale polecam spróbować takiej.
  • Julietta 2013/01/15 11:05
    Ja także nie przepadam za majonezem, dlatego wprowadziłam drobne modyfikacje. Daję gęsty jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą, ale ja jej nie lubię :) Jest pyszna i ostra. Jeszcze do tego czasem troszkę keczupu, też dobre. I ogórek oczywiście kiszony! ;D Nigdy nie spotkałam się z korniszonem w tej sałatce, a jadłam ją naprawdę wiele razy u różnych osób :)
  • świetne danie- a widelec mam taki sam ;p ma kope lat prawda :))
  • Moja ulubiona sałatka:)
  • Majonez rozbełtany z jogurtem naturalnym dla odrobiny smaku. Z ogórkami kiszonymi i bez ketchupu w zamian z pomidorkiem ♥
  • Ja zawsze daje zamiast majonezu taki 'ala sos czosnkowy (jogurt przyprawy troszkę czosnku, ewentualnie troszkę majonezu) a sałatka z papryką konserwową nie słyszałam, a robię tę sałatkę od lat, tak:
    -kurczak (mocno ostry)
    -ogórki w occie
    -ketchup
    -papryka surowa w kosteczke
    -kukrydza
    -troszkę pekińskiej
    -sos jogurtowo czosnkowy
    -pekińska
    pyyyyszna
  • Mój sos wygląda nastepująco: 400g jogurtu naturalnego, 3 łyżki musztardy, 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki majonezu. Bez żadnych moich ingerencji, taki przepis na sos mamy od lat. Używamy go również do różnego rodzaju tortilli/kebabów domowej roboty.
  • plus czosnek przecisniety przez praskę
  • U mnie w domu robi się ją z ogórkami kiszonymi właśnie, nadają one super posmak sałatce :) A zamiast samego majonezu jest sos jogurtowo-czosnkowo-majonezowy, który nawet lepiej "rozlewa" się po całości sałatki :)
    POLECAM !!
  • O fajnie, myslałam że to bomba kaloryczna, ale tragicznie nie jest!:)
  • tak tak taak! w koncu jakies przydatne ważenie! :D
  • Ja też nie przepadam za majonezem i nikt nie potrafi tego zrozumieć. Na wigilii klasowej chyba tylko ja nie tknęłam tej sałatki. Ketchup + majonez do mięsa.. FUJ.
  • Jadłam ją kiedyś i zupełnie zapomniałam o tym pomyśle na kolację. Ale zainspirowana wczorajszym ważeniem, kupiłam dziś składniki i będę robić jutro ;)
    Marynowaną paprykę zastąpię surową, ogórków dam po trochę kiszonych i konserwowych, a sos to będzie jogurt grecki z dodatkiem majonezu :)
  • Dziękuję!!! czekałam na to :D jedna z moich ulubionych sałatek i często się pojawia na stołach moich znajmomych :D
  • karolcia 2013/01/16 20:23
    Moja ulubiona salatka :) Ja zamiast cebuli daje pora, ogórki z chili, fasole czerwona i bez papryki. Majonezu i ketchupu tylko troszeczke.
  • Dziękuję za zważenie taj potrawy. jestem bardzo wdzięczna;)
  • 200g? Ile to jest mniej więcej łyżek tej sałatki?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/18 11:18
    Dziękuję wszystkim osobom, które podzieliły się swoimi spostrzeżeniami odnośnie tej sałatki. Po przeczytaniu wszystkich powyższych komentarzy, postanowiłam sporządzić dwie zmodyfikowane wersje sałatki gyros. Pierwsza z nich ukaże się niebawem na stronie jako ważenie. Będzie to sałatka gyros light z greckim jogurtem o obniżonej zawartości tłuszczu oraz kiszonymi ogórkami zamiast konserwowych i surowej papryki zamiast marynowanej. Oboje z Maciejem zachwycaliśmy się nią. Smakowała nam zdecydowanie lepiej, niż oryginalna wersja. Drugi wariant, to kurczak + warzywa wymienione w składzie (ogórki kiszone zamiast konserwowych i świeża papryka zamiast marynowanej) + oliwa z oliwek + ocet balsamiczny + papryczki piri piri + sos chili Louisiana gold. Bez majonezu / jogurtu oraz keczupu. Wersja bardzo smaczna, nie przepadam za pikantnymi potrawami, ale tutaj pasowało mi to połączenie. Jedynie co mi brakowało, to ... pełnoziarnistego ryżu. Dokładnie. Ale nie chcąc czekać na jego ugotowanie się, poratowałam się kromką chleba razowego z masłem :) W przypadku tej sałatki, nie układałam jej warstwowo, tylko wymieszałam dokładnie wszystkie składniki w salaterce. Tak prezentuje się sałatka na półmisku: sałatka gyros z oliwą
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/18 11:46
    @Ruska: "A z podanych skłaników ile wchodzi takich 200g porcji?"
    Około 12.
    @Sebisław: "polecam dodać oprócz papryki słodkiej, również paprykę jalapeno lub habanero świeżą lub marynowaną (pokrojoną w drobną kostkę) i Tabasco lub Louisiana Hot Sauce (moim zdaniem smaczniejszy od Tabasco)" W swojej kuchni używam sosu z zielonej papryki Jalapeno, który bardzo sobie chwalę. Z czystej ciekawości zakupiłam tym razem zaproponowany przez Ciebie Louisiana Hot, jednak to nie moje klimaty ;) Wolę delikatniejsze i bardziej aromatyczne sosu. Ale na pewno wykorzystam dodając w niewielkiej ilości do wielu potraw, szczególnie w okresie zimowym :)
    "Kiedyś dodałem jeszcze warstwę fasoli czerwonej" Tę opcję zapamiętam na przyszłość.
    @dzasta1555: "są w sklepach takie sałatki po 200 g z widelczykiem m.in gyros czy taka salatka bedzie miala zblizone wartosci kaloryczne podane na tej stronce?" Ciężko odpowiedzieć nie widząc składu i proporcji użytych składników. Jeżeli również będzie z majonezem bądź podobnym sosem, to szacowanie z powyższych wartości nie powinno stanowić dużego błędu.
    @ona ona: "świetne danie- a widelec mam taki sam ;p ma kope lat prawda :))" Być może, szczerze mówiąc to sama nie wiem skąd go mam ;) Takie pojedyncze sztuki sztućców przydatne są do prezentacji potraw :)
    @Agatka: "Na następną imprezę zrobię wersję z kotletami sojowymi i majonezem z fasoli (też nie lubię “normalnego”). Wow, oryginalna propozycja. Zaskoczyłaś mnie tym majonezem z fasoli. Po rozeznaniach widzę, że jest już szeroko rozpowszechniony wśród blogerów kulinarnych.
    @Klaudia: "plus czosnek przecisniety przez praskę" czosnek dodałam do marynowania kurczaka w tej sałatce bez majonezu z oliwą z oliwek.
    @Vani: "200g? Ile to jest mniej więcej łyżek tej sałatki?" Nie przeliczamy potraw na łyżki, ponieważ nie ma to żadnego praktycznego przełożenia. Myślę, że powinno wystarczyć zobrazowanie ilości sałatki znajdującej się na talerzu.
  • mufffinka 2013/01/18 18:45
    Uwielbiam ją! Moje ulubione jedzonko na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Mam z nią tak, że ciężko przestać ją jeść! :)
  • Gorzka83 2013/01/20 21:35
    U mnie obecna jest na wszelkich imprezach, ale w wersji z odtłuszczonym serem Feta + jogurt + łyżka majonezu + czosnek - zamiast majonezu, no i oczywiście ze świeżą papryka zamiast marynowanej. Ten sos czosnkowy jest bardzo "treściwy", gęsty, a dużo zdrowszy od zwykłego majonezowego :)
  • Ostatnio miałam okazję zjeść wersję tej sałatki na ciepło:
    ciemny ryż, kurczak w gyrosie, cebulka, ketchup, korniszony, papryka świeża, kukurydza i majonez( choć zastapiłabym go mieszanką z jogurtu musztardy i lyżeczki majonezu) i to wszystko zapieczone w naczyniu żaroodpornym z serem na wierzchu. Pomiem szczerze że bardzo mi taka wersja smakowała i polecam spróbować:)
  • Kasiu to też musiało być pyszne:)
  • Aleksandra546 2013/06/14 13:10
    jak porcja takiej sałatki może mieć niewiele kalorii skoro łyżka majonezu ma tak dużo a tu jest użyty majonez? nie rozumiem ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/14 17:04
    @Aleksandra546: Owszem majonez jest tutaj obecny, ale spójrz w komentarzach Izabeli na skład całej sałatki (zwróć proszę uwagę, że z podanych składników wyszło ok. 12 takich porcji jak na zdjęciu). Oprócz majonezu jest wagowo bardzo dużo innych składników, a część z nich jest naprawdę mało kaloryczna, stąd sumaryczny wpływ majonezu nie jest aż taki duży.
  • Ja właśnie zrobiłem tę sałatkę w nieco lepszym stylu : Papryka czerwona, pomarańczowa, żółta, papryka pepperoni zielona x1 + papryka pepperoni x2 czerwona. Do tego ogórek konserwowy i zwykły, pekińska, kukurydza słotka i usmarzona pierś z kurczaka. Wsztystko zalane sosem czosnkowym zrobionym z jogurtu 0% tłuszczu :D Ostry rarytas wyszedł i do tego na pewno duuużo mniej kaloryczny: )
  • RRRRRRRRRRRRRRR 2014/07/01 19:01
    Ja polecam zmieszać jogurt z majonezem, w dowolnych proporcjach. i dodać jakiś przyprawek. I świetnie się komponują orzechy na przykład nerkowca.
  • Nie lubie wszystkiego typu 'gyros'. Sałatki tortille no i oczywiscie kebab :) warzywa upackane w majonezie lub innym kechupie badz sosie, .... :( nieee,
    ja bym rowniez wybrala wersje bez majonezu, bo wedlug mnie jest on tlusty :)
  • moja ulubiona sałatka, zamiast papryki daję czerwoną fasolę : )
  • Uwielbiam Gyrosa ! Jest pszepyszny i naprawdę zdrowy, bo w mojej wersji ilości ketchupu i majonezu są znikome :)
  • A ja mam pytanie odnośnie samego mięsa z kurczaka przyprawionego tak jak do gyrosa, usmażonego na niewielkiej ilości oleju (tak jak to pani opisała)/ Ile ma kcal, węglowodanów, tłuszczów, białka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/01 20:11
    @Aga25: Nie obliczałam wartości odżywczych dla samego mięsa. Ale sama możesz je oszacować, korzystając z naszego kalkulatora wartości odżywczych.
  • Angelica 2015/04/04 20:17
    Ile moze wazyc lyzka takiej salatki ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/04 20:54
    @Angelica: Myślę, że w zależności od tego, jakie składniki nałożą się na łyżkę, masa zapewne może kształtować się między 15 - 30 g.
  • Wstyd przyznać, ale nigdy gyrosa nie jadłam ;)
    Przyrządzę niedługo, ale trochę zmodyfikuję skład: ogórki kiszone zamiast konserwowych, papryka tylko surowa (marynowanej nie znoszę), cebulę dam czerwoną, i przygotuję sos z ketchupu i jogurtu z łyżką musztardy i duuużą szczyptą oregano. Zapowiada się smaczna kolacja ;)
  • Brrr, knysza z gyrosem - jedzenie kryzysowe...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/06 18:41
    @Tvk_91: Może sałatka gyros light przypadnie Ci do gustu: http://www.ilewazy.pl/porcja-salatki-gyros-light. Zawiera między innymi ogórki kiszone, świeżą paprykę, czerwoną cebulę, jogurt grecki i keczup ;)
  • @Izabela,
    Hehe, faktycznie ta moja modyfikacja wyszła prawie jak Wasza wersja light ;)

    Zrobiłam ostatnio gyrosa na kolację, i mam dość mieszane odczucia. Niby każdy ze składników dobry, ale nie do końca pasuje mi ich połączenie. Najbardziej mi przeszkadza tam mięso ;) Ogólnie prawie nie jem mięsa, ale kurczaka od czasu do czasu zjem, zwłaszcza w takiej aromatycznej przyprawie do kebaba. Następnym razem przyrządzę tą sałatkę w wersji wege i bez cebuli, i podam jako dodatek do ciepłego pieczonego kurczaka z frytkami, myslę że takie połączenie będzie mi odpowiadać :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę