Kawałek babki ziemniaczanej

Babka ziemniaczana

Kawałek babki ziemniaczanej waży 120 g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 199 kcal 239 kcal
Białko 6,7 g 8,0 g
Tłuszcz 9,9 g 11,9 g
Węglowodany 21,9 g 26,3 g
Błonnik 1,7 g 2,0 g

Babka ziemniaczana kalorie w 100g: 199kcal

Zobacz więcej: sztuka 120g ziemniaki kawałek boczek ziemniaczana babka kartoflak

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.08

Ważenie dodano: 2012.12.29 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ziemniaki, boczek wędzony, cebula, kiełbasa myśliwska, jaja, mąka pszenna typ 500, mąka ziemniaczana, mąka pszenna krupczatka, majeranek, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól.

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/29 09:47
    Decydując się na wykonanie tej babki, przejrzałam kilkadziesiąt przepisów w internecie. Tak naprawdę praktycznie każdy kolejny w jakimś stopniu (choć zazwyczaj bardzo niewielkim) różnił się od poprzedniego.
    Na przykład w niektórych przepisach widnieje śmietana, w innych jej brak, w jednych dolewamy olej, w innej dokładamy skwarki itp, itd...
    Z początku dziwiłam się, że mało która babka została wykonana w foremce do jakiej wskazuje nazwa, ale jak się dowiedziałam z informacji podanych przez starsze pokolenie kobiet z rejonów słynących z tego wyrobu, czym niższa babka, tym lepiej się piecze i smakuje. Wykonałam więc ją zgodnie z zaleceniami, chociaż jeszcze przed zaczerpnięciem tych informacji miałam ochotę pojechać do sklepu i sprawić sobie nową, silikonową formę do babki z kominkiem :) Ale mam nadzieję, że nadarzy się jeszcze okazja do jej zakupu ;) (posiadam silikonową keksówkę i bardzo ją sobie chwalę).
    Przeglądając różne strony, natknęłam się na bardzo ciekawe informacje odnośnie powyższego ważenia. Pragnę je tutaj przedstawić. Mam nadzieję, że Wy również z przyjemnością je przeczytacie. Pochodzą z tego bloga: http://przy-stole.blogspot.com/2010/11/kartoflak.html
    "Kartoflak, czyli babka ziemniaczana to jedna z tych dawnych bieda-potraw przygotowywanych z kilku najprostszych składników - początkowo do tartych ziemniaków dodawano jedynie kawałki słoninki, z czasem zaczęto wzbogacać ciasto o mąkę, jajka, zioła, lepsze kawałki mięsa, czy podsmażoną cebulkę , żółty ser. Babka znana jest chyba w całej Polsce, na Kurpiach zwie się rejbakiem (od rejbowania, czyli tarcia ziemniaków) , na Kociewiu - szandarem, w okolicach Cieszyna - kubuszem, wypytując znajomych i przeczesując Internet spotkałam się też z nazwami tartuch/tarciuch (Zamojszczyzna), pirzok (Kujawy), kućmok, pyrczok i oczywiście - kugiel. Niektórzy twierdzą, że to właśnie od żydowskiego ziemniaczanego kugla wywodzi się babka ziemniaczana - może być i tak**, bardziej prawdopodobne wydaje mi się jednak, że te najprostsze, oczywiste potrawy powstawały niezależnie od siebie w wielu miejscach, wydaje mi się również, że nic lepszego niż te najprostsze smaki nie wymyślimy.. **choć oczywiście przepisy na kugel pomijają mięso wieprzowe dając w to miejsce zwykle chyba gęsinę, trafiłam też na przepis z użyciem mąki z macy."

    Składniki do przyrządzenia powyższej babki ziemniaczanej powstały na podstawie wielu przeczytanych przepisów oraz w trakcie realizacji samej babki. Jednak nie odbiegają one zbytnio od tych krążących w internecie, w związku z czym można szacować, że wartości odżywcze będą zbliżone do podobnych przepisów.

    Składniki na blachę o wymiarach 35 cm x 25 cm
    • obrane ziemniaki: 2 kg
    • boczek wędzony: 300 g + 50 g na wierzch
    • kiełbasa myśliwska: 1 sztuka
    • cebula: 2 średniej wielkości
    • jaja: 3 sztuki
    • mąka pszenna typ 500: 2 łyżki
    • mąka pszenna krupczatka: 2 łyżki
    • mąka ziemniaczana: 1 duża łyżka
    • przyprawy: majeranek, sól, świeżo zmielony pieprz

    Sposób przyrządzania:
    • piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C - (funkcja: grzanie tylko dół)
    • boczek wędzony (300 g), kiełbasę myśliwską oraz cebulę kroimy w kostkę
    • pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut
    • ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach bądź pomagamy sobie maszynką przystosowaną do rozdrabniania ziemniaków (jak na placki ziemniaczane)
    • do ziemniaków dodajemy zawartość patelni, jajka, mąki, przyprawy.
    • dokładnie mieszamy
    • przelewamy do blaszki. Jeżeli blaszka tego wymaga, należy wcześniej natłuścić ją tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałą część boczku (50 g), kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu masy
    • blaszkę wstawiamy do piekarnika
    • pieczemy pół godziny, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 - 160 C i pieczemy około 1 godziny (w okolicach tego czasu sprawdzamy stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem)
    • po upieczeniu warto zostawić gotowe danie jeszcze na minimum kilkanaście minut, aby lepiej się kroiło nożem.

    Dopisek po konsumpcji: powyższe ważenie powstało z myślą o użytkownikach www.ilewazy.pl spożywających to danie. Maciejowi bardzo smakowało. Jedząc swoją porcję, myślami byłam o babce ziemniaczanej z dodatkiem twarogu i kaszy gryczanej. Może właśnie z myślą o niej zrealizuję w końcu zakup foremki silikonowej w kształcie babki ;)
  • pierwszy raz widzę coś takiego :o;p
  • O dziękuję <3 wkońcu doczekałam się chociaż u mnie w domu trochę inaczej się ją wykonuje to i tak przydatne w oszacowaniu wartości odżywczych. Wielkie dzięki!
  • Pani Iza ma naprawdę piękne ręce jak widziałam na filmiku i na jej stronie Piękna kobieta :) a takiej babki nigdy nie jadłam.
  • Dziękuje! Moja mama czasami robi taką babkę. Z kubkiem zimnego mleka! Uwielbiam! :)
  • Nie jadłam babki ziemniaczanej od lat. Kiedyś gościła w moim domu na święta, ostatnio wszyscy o niej zapomnieli. Może zrobię ją na najbliższą okazję? Zamiast mięsa dam pokrojone w małe kosteczki tofu :)
  • nie lepiej zrobić tortillę?? nie ma mąki (i innych tłustych dodatków takich jak boczek, ale jeśli komuś zależy, może dodać) i łatwiej przygotować
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/29 20:44
    @jo: chodzi Ci o hiszpańską tortillę ziemniaczaną: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2009/08/tortilla-de-patatas.html ? Prezentuje się całkiem ciekawie, ale jeżeli ktoś jest zwolennikiem tradycyjnej baby ziemniaczanej, to myślę, że go nie przekonasz tak łatwo. W niektórych rejonach Polski, gospodynie domowe przyrządzają taką babę nawet 2 razy w tygodniu od wielu lat, z niemodyfikowanego przepisu przekazywanego z pokolenie na pokolenie ;)
    @Agatka: "Zamiast mięsa dam pokrojone w małe kosteczki tofu" Dobry pomysł. Szperając w internecie w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu na babkę ziemniaczaną, zauważyłam wiele zmodyfikowanych przepisów, w których zamiast mięsa dodawano np. tofu, pieczarki, warzywa itd...
  • Na Podlasiu nazywamy ją BLINEM :)
  • Tak, chodzilo o te :) osobiscie nie jestem fanka ziol, ale mozna wzbogacic warzywami. Pooza tym, to oszczednosc czasu, bo robi sie szybko i zawsze wychodzi. Polecam wszystkim, ktorzy unikaja maki :)
  • Tortilla jest smaczna, ale nie jest w stanie zastąpić smaku tradycyjnej babki, której smak znam od dzieciństwa :) Taka gorąca babka (choć tak samo jak z lazanią, najlepiej byłoby odczekać z wyjmowaniem z formy żeby się mniej rozpadała) jedzona z zimnym mlekiem albo maślanką smakuje naprawdę nieziemsko. I choć jestem z Podlasia to nigdy nie słyszałam, żeby babkę nazywać blinem ;)
  • Aj. Naprawdę tutaj prostota jest kwintesencja sama w sobie. U nas na Mazowieckim, robi sie kugiel. Tradycyjny to pieczony w piecu przez cala noc, obecnie w prodiżu jest jego gorsza wersja i ta najmniej smaczna z piekarnika. To w sumie sama prostota, starte ziemniaki, cebula, jajko,mąka, liść laurowy, pieprz i sól. W dodatku mięso wedle upodobania. Mnie i moim rodzicom pasuje bardziej wersja z mniejsza ilością mięsa, moja babcia z kolei daje chyba więcej mięsa jak ziemniaków :D Nie ma nic lepszego @.@
  • Ile kcal moze miec taka babka z samych ziemniakow(bez maki, jajek, miesa itd)
  • a jak robisz babke z samych kartofli ? :D
  • MalyKsiaze uwierz ze mozna i jest jeszcze smaczniejsza niz ta ze zbednymi dodatkami, ewentualnie miesozercy moga ja polac skwarkami z cebula :/
  • @acha... "smaczniejsza niz ta ze zbednymi dodatkami, ewentualnie miesozercy moga ja polac skwarkami"
    Wyczuwam tu wege agresję ;)
    Danie z Twojego przepisu to nie jest babka, a raczej gruby placek ziemniaczany pieczony w piekarniku. Co nie zmienia faktu, że brzmi bardzo apetycznie i chętnie bym czegoś takiego spróbowała :)
  • Realityx123 2015/08/02 19:01
    U nas sie piecze takie w wielkich garnkach/naczyniach. Np my mamy takie na 7kg ziemniaków i do tego idzie jakies 1.5kg szynki wieprzowej, jajka chyba z 2, sol pieprz i tyle. :) Proste ale jakie pyszne, no ale za to jak kaloryczne. To takie danie od swieta, ale na jednej, duzej porcji to sie nie konczy :)
  • Drachenfels 2016/04/08 00:16
    Wlasnie odkrylem ta pozycje na ile wazy. Przyszly tydzien przygotuje wersje wegetarianska. ;-)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę