Rukola

Garść rukoli waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 25 kcal 5 kcal
Białko 2,6 g 0,5 g
Tłuszcz 0,7 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 3,7 g 0,7 g
Cukry proste 2,1 g 0,4 g
Błonnik 1,6 g 0,3 g
Sól 0,1 g 0,0 g

Rukola kalorie w 100g: 25kcal

Zobacz więcej: garść 20g rukola

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.18

Ważenie dodano: 2011.04.05 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 34 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • dziękujemy :D
    wchodzą teraz nowalijki i rukola jest moim top one :)
  • Anastazja 2011/04/06 09:49
    WOW, mozna jeść do woli
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/06 09:59
    Ostatnio sporządziłam bardzo smaczną pastę z dużym dodatkiem rukoli: dojrzałe awokado obrać, wyjąć pestkę, zmiksować lub rozdrobnić widelcem, mocno skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, rukolę posiekać, czosnek zmiażdżyć, fetę rozdrobnić. Połączyć ze sobą powyższe składniki, można dowolnie przyprawić. Pychotka z razowym chlebem orkiszowym. Polecam :)
  • pani Izabelo, czy pani ma jakieś magiczne zdolnosci telepatyczne? Przed chwilą wróciłam ze sklepu i kupiłam rukole bo byla w przecenie. Jeszcze przed chwila zastanawialam sie jakie ma wlasciwosci odzywcze. Wlączam komputer i prosze :)
    Jest pani NIESAMOWITA :)
  • I'm fine 2011/04/06 17:00
    Jak zwykle lubię nietypowe smaki, i lubię sałaty i zioła, tak rukola jest dla mnie zupełnie niejadalna, i chyba nie zamierzam się do niej przekonywać. Ktoś ma podobnie?
  • idorotka 2011/04/06 17:41
    Zjadłabym taką. mmm :) tylko dlaczego te sałaty są takie drogie...
  • Mademoiselle 2011/04/06 18:13
    jak ona smakuje? :)
  • idorotka 2011/04/06 19:15
    Ma specyficzny smak, ostra dosyć. :)
  • @ Mademoiselle - bez dodatków, tj np, nie skroplona oliwą z oliwek smakuje jak trawa..
  • mysle ze jest bardziej gorzka niz ostra
  • Mi smakuje tylko skropiona octem :|
  • effemeria 2011/04/07 08:46
    dla mnie rukola to koszmar. Raz kupiłam i wyrzuciłam do śmieci mimo, że próbowałam się przekonać. Wywołuje u mnie odruch wymiotny, nigdy więcej...
  • effemeria ja tak mam z koprem
  • I'm fine 2011/04/09 19:07
    Smak jak smak, rukola smakuje jak sałata, ale jej zapach można porównać chyba tylko do benzyny :P
    Zwykle lubię dziwne produkty typu "pokochasz albo znienawidzisz" (np. zamiast klasycznej kanapki z masłem orzechowym i dżemem lubię kanapkę z masłem orzechowym i plasterkami świeżego kiwi... to raczej nie jest typowe, kłaść kiwi na chlebie! xD) I niesamowicie smakowała mi gotowa mieszanka sałat, w której oprócz sałat były drobno starte, surowe buraki (nigdy wcześniej nie jadłam buraków na surowo, ale do tej mieszanki wystarczył do tej sałaty winegret+ pestki granatu, i było pyszne!)
    A do rukoli nie mogę się przekonać. Nie mogę pojąć, jakim cudem tyle osób uważa to za jadalne i smaczne xD
  • lotopauanka 2011/04/09 20:43
    pasta brzmi swietnie!
    Taka rukola to niebywałe warzenie przyznam... A tak swoją drogą to ktoś kto liczy kalorie z rukoli musi być lekko bziknięty Oo
  • @I'm fine ja lubię jeszcze dziwniejsze wynalazki ;) Taki np. ser żółty z dzemem koooocham
  • jeju, jaka szkoda że nie jestem w stanie znieść jej smaku. jest prześliczna
  • owszem, sama rukola jest obrzydliwa. ale już w sałatkach całkowicie zmienia smak, ba jest pysza! ;)
  • Rukola nie jest obrzydliwa bo ma podobny smak do maku. Tak mi się przynajmniej kojarzy.
  • mi zapach rukoli kojarzy się z gumami a konkretnie z ich paleniem:)ale w sałatce z pomidorkami,cebulką,papryczką,fetą i odrobina octu jabłkowego i oliwy z oliwek-i zapach przestał przeszkadzać,bo sałatka przeeeepyszna
  • @jola Dokładnie :D Gumowo-asfaltowy posmak... Dlatego sama w sobie jest taka sobie ale w sałatkach pycha.
  • Gumowo-asfaltowy ? To nie ma sensu. Raczej podobna do maku.
  • Katarynka Reda 2013/03/11 21:43
    Smak raczej orzechowy...ale na gumowo-asfaltowy nigdy bym nie wpadła...juz bardziej skłaniałabym się do smaku maku;) A co do samej rukoli, to dla mnie przegenialna zieleninka...sprawdza się u mnie jako nadzienie do springrolsów po omlet z ową rukolą w roli głównej;)
    http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/01/moj-sposob-gdy-rano-dopada-mego-god.html
  • Uwielbiam rukolę! Szkoda, że pl jej cena strasznie wzrozła, jednak wolę nią niż zwykłą, która smakuje jak trawa.
  • Buuu :( Niestety jak tylko jej próbuję, mam odruch wymiotny. Nie mogę po prostu znieść tego smaku. A szkoda.
  • Gumowo-asfaltowy bo kojarzy mi się z paleniem gumy(jak Joli) i smrodem gorącego asfaltu... Wiem dziwne mam skojarzenia;) No chyba, że u mnie sprzedają jakieś przydrożne.
  • Kurcze, neutrino zazdroszczę, bo to przecież samo zdrowie, a ja nawet tego nie tknę
  • Pani Izabelo, rukoli nie miałam, ale zrobiłam sobie dzisiaj kanapkę z podobną pastą do szkoły (oczywiści pominęłam czosnek- z wiadomych względów :D). Awokado świetnie komponuje się z fetą, polecam.
  • tinnyjustiny 2013/04/14 09:56
    Wczoraj jadłam po raz pierwszy i bardzo mi smakowała. Ma lekko orzechowy smak. Razem z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i cebulą wychodzi pyszna i szybka sałatka np. na kolację.
  • A ja rukolę pokochałam od pierwszej kanapki (z rukolą właśnie) we włoskiej knajpie :) teraz za każdym razem gdy idę do jakiejś restauracji i widzę potrawę przystrojoną rukolą to serce mi rośnie :P niestety, jest dość drogawa, dlatego kupuję raczej mixy sałat z dodatkiem rukoli. Uwielbiam jej ostro-gorzki orzechowy smak i chrupkość.
  • Lubię każdą inną sałatę... tylko nie tą. Nie przekonam się;p
  • Janina, posiej w ogrodzie albo w skrzynce na parapecie. Mnie w tym roku obrodziła jak dzika, znacznie ponad moje możliwości przerobowe... :)
  • Ela, chętnie bym to zrobiła, ale mieszkam w akademiku i będzie to dość ciężkie, bo akurat mam ciemny pokój i światło kiepsko dochodzi :) żadne kwiatki tu nie wytrzymują.
  • W wynikach wyszukiwania nie wyświetla się zdjęcie przy tym ważeniu. Od dawna.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę