Bakłażan

Bakłażan waży 300 g. Warzywo pozbawione części niejadalnych waży 240 g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 21 kcal 50 kcal
Białko 1,1 g 2,6 g
Tłuszcz 0,1 g 0,2 g
Węglowodany 6,3 g 15,1 g
Błonnik 2,5 g 6,0 g

Bakłażan kalorie w 100g: 21kcal

Zobacz więcej: sztuka 260g bakłażan

Ostatnia aktualizacja: 2016.08.27

Ważenie dodano: 2010.10.12 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/13 12:32
    Bakłażan zwany jest również: oberżyną, gruszką miłosną, jajkiem krzewiastym, psianką podłużną.
  • bandyta1983 2010/10/13 21:01
    o kurcze, to bardzo "chude" warzywo! a jak by to można łatwo i dietetycznie przyrządzić...? akurat widziałam pod domem w promocji.. mogłabym zaryzyować kupno, ale nie wiem, jak się za to zabrać ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/14 14:54
    Ja wykorzystałam powyższego bakłażana do sporządzenia spaghetti. Bakłażana pokroiłam w centymetrowe plasterki, lekko posoliłam, odstawiłam na pół godziny. Odcisnęłam sok i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną patelnię teflonową psiknęłam kilka razy atomizerem z oliwą z oliwek, wrzuciłam posiekany czosnek i plasterki bakłażanów, smażyłam kilka minut, po czym dodałam puszkę pomidorów wraz z sokiem, przyprawiłam. Dusiłam kilka kolejnych minut. Następnie dołożyłam ugotowany makaron spaghetti pełnoziarniste. Dokładnie wymieszałam. Każdą porcję posypałam łyżeczką startego parmezanu. Danie to jest bardzo smaczne i pożywne.
  • z baklazana mozna zrobić leczo :) albo pokroić w paski posolic w jajku w bulce tartej i usmazyc na patelni :)
  • Dzięki serdecznie za zważenie zaproponowanego prze ze mnie bakłażana, widzę, że nie tylko mnie zainteresowało to pyszne warzywko :))
    Pozdrawiam
  • bandyta1983 2010/10/15 07:22
    oo ten sos spaghetti brzmi baardzo atrakcyjnie! Czy zużyłaś do niego całego bakłażana?I czy myślicie, że można potem ewentualnie podzielić sos na porcje i je pozamrażać? (jestem jednoosobowym gospodarstwem domowym;)
  • Bakłażana ,można też pokroić w plastry (w poprzek) przyprawić i usmażyć na oliwie na patelni do grilowania(można też na grilu,ale teraz już ciut za zimno :)) Bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, więc po usmażeniu , można odcisnąć w papierowym ręczniku. Ogólnie fajna przekąska.
  • bandyta1983 2010/10/15 11:31
    te smażone przepisy są ciekawe, może kiedys wypróbuję ten w panierce (łatwy dość:) a ja nie jestem miłośniczką gotowania). Ale teraz się trochę odchudzam, więc bardziej mi się podobają koncepcje duszone. Mam też teraz świetną patelnię teflonową (normalnie jajko sadzone można na niej zrobić bez żadnego tłuszczu!!),więc beztłuszczowe podsmażenie bakłażana do sosu do spaghetti będzie ok.
    Miłego dzionka!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/17 15:47
    bandyta1983: tak, do sporządzenia spaghetti zużyłam całego bakłażana - porcja dla mnie i Macieja :)
    Nie zamrażałam tego dania, więc nie wiem jak się zachowuje, ale mam pomysł. Możesz jednego dnia sporządzić sos z całego bakłażana, kilku ząbków czosnku, całej puszki pomidorów i dodać jeszcze to, na co będziesz miała ochotę, np. pieczarki, oliwki itd... Połowę możesz zjeść z makaronem spaghetti posypując parmezanem lub innym rodzajem sera, a w następnym dniu ugotujesz np. ryż, kaszę itp.. i będziesz miała po pierwsze wykorzystane składniki, po drugie wartościowy obiad, a po trzecie urozmaicenie.
  • Ostatnio zrobiłam sobie takie jakby kanapki baklazanowe z vegepasta - taka http://www.biopunkt.pl/vege-pasta-francuska-100g-polsoja-p2771.html - poprostu posmarowakam nią "usmazone" na teflonie plasterki baklazana ;) dla mnie to taka alternatywa dla jakiś chipsow czy krakersow hehe
  • najlepszy bakłażan faszerowany i zapiekany w piekarniku, bez grama tłuszczu :)
  • Hmmm teraz doczytalam opis - części niejadalne stanowią aż 60g? :O co w takim razie oprócz ogonka nie nadaje sie do spożycia, bo on sam chyba tyle nie waży?
  • Haruka - ogonek tyle może ważyć. ;)
  • fascinated 2011/05/21 14:51
    A ta "skórka" granatowa też zalicza się do niejadalnych części? może dziwne pytanie, ale dopiero dziś spróbuję tego warzywka i nie jestem obeznana ;) a drugie pytanie - ile może mieć kcal plaster centymetrowy grillowany?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/21 15:14
    @fascinated: Skórkę można spokojnie jeść, jednak jest to kwestia gustu (nie każdemu będzie odpowiadać smakowo).
    Skoro cały bakłażan ma praktycznie pomijalną ilość kalorii to nie warto się w ogóle przejmować plastrem bo to pewnie będą jakieś pojedyncze kalorie. Nie ma sensu tego w jakikolwiek sposób tego liczyć.
  • Bakłażany są świetne ogólnie, nawet same, upieczone lub smażone bez przypraw. A jak się je wypcha ryżem z jakimiś warzywkami... Albo mięsem mielonym z podsmażoną cebulką - pyszności! :)

    Często piszecie o "pomijalnych ilościach kalorii". To mnie interesuje. Jaka to jest "pomijalna ilość"? Czy to znaczy, że po prostu nie warto ich liczyć, czy też - że i tak się od nich nie utyje? A jeśli to drugie, to czego się nie liczy w takich bilansach kalorycznych?
  • No właśnie, czego?
  • jJaka bedzie jego wartość po ugrillowaniu? W oogóle jak zmieniaja sie wartości ważyw po grillowaniu, prosze o oodp. :))
  • WiFiRiFi 2012/05/01 19:31
    No na logikę- jeśli nic nie dodasz, czytaj np nie skropisz warzyw oliwą itp to wartości w sztuce się nie zmienią, zmieni się tylko jego waga i ilość kcal na 100g.
  • Dziś zrobiłam tak: grillowałam bakłażana w plastrach, potem polałam go pastą tahini i posypałam serem pecorino. Wiecie co? Nawet nie spodziewałam się, że to będzie tak dobre! Brakowało mi tylko kapki sosu pomidorowego, ale połączenie lekko cierpkiej tahini i ciepłego bakłażana ze słonym serem mnie powaliło! Następnym razem uzupełnię danie o sos i będzie mega !
  • Przyznam się, że nigdy chyba go nie jadłam o_o trzeba by było spróbować!
  • Witajcie, najprostszy sposob na baklazana to grillowanie :) Na elektrycznym grillu , kladziemy baklazana w plastrach ( okolo 8 plastrow powinno wyjsc ze sredniego warzywka). Potem tylko solimy o kropimy octem balsamicznym. Doskonale smakuje razem z cukinia przyzadzona w ten sam sposob. Potrawa szybka i dietetyczna( ocet balsamiczny wspomaga odchudzanie). POLECAM :))
  • maggieo muszę koniecznie wyprobowac;P
  • dominisiaVELdoma 2013/05/02 23:07
    witajcie!
    ja polecam tosty z baklazankiem. sa wyborne! w ogole trafilam tutaj przegladajac baklazany na grafice google! jest super! :)
  • Właśnie zjadłam bakłażana pierwszy raz w życiu, ugotowałam go w plastrach na parze. Sam z solą jest na prawdę ekstra! <3
  • Ja przyrządzam w piekarniku faszerowanego mięsem mielonym, z czosnkiem, cebulą, pomidorami, zapiekany z serem żółtym ;) Pyszności!
  • Italia 00 2014/09/04 10:29
    Kroisz w kostkę ,oddajesz dwa trzy żabki czosnku ,do tego świeża natka pietruszki wszystko na patelce albo do garnka oddajesz łyżkę oliwy z oliwek a pozniej trochę wody zeby sie nie przypaliły i dusisz aż do miękkości pyszne
  • Jeśli kupię niedojrzałego bakłażana, to jest jakiś sposób, żeby dojrzał?
  • @Maciej "Skórkę można spokojnie jeść"
    To dobra informacja ;)

    Chyba kiedyś jadłam, ale zupełnie nie pamiętam, jak smakuje. Zrobię grillowany na patelni, z ziołami i serem, do tego albo ryż, albo ziemniaczki :)
  • Co do tej skórki, to jest to zależne od konkretnego żołądka :-) Ja zawsze zdejmuję skórkę przed grillowaniem, bo kilka kilkakrotnie cierpiałam z powodu okropnego bólu brzucha po porcji grillowanego bakłażana ze skórką. Ona jest gruba i ciężkostrawna, więc nie każdemu przypadnie do gustu.
  • A ile w tym bakłażanie jest cukrów?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/31 11:58
    @Tolciak: Ok. 2,5 - 3 g / 100 g.
  • Bakłażan jest oczywiście najlepszy grillowany, ale jeśli ktoś nie ma grilla lub możliwości, można go zrobić w inny banalny sposób. Osobiście bardzo lubię takie zestawienie: bakłażan i cukinia pokrojone w plastry, papryka czerwona i żółta w duże kawałki, czosnek ząbki na pół, cebula w plastry. To wszystko mieszam w miseczce, polewam niewielką ilością oliwy z oliwek, solę i dodaję przyprawy, które lubię. To zmieszaniu wszystkiego wkładam do piekarnika (najlepiej w silikonowej foremce) na ok 30 min. Po wyjęciu pycha! Każde warzywo (nawet czosnek) smakuje dobrze.
  • Ja znowu o ciazy xD na jednym z forow dla mam, oprocz watrobki, na liscie produktow zakazanych znalazl sie tez wlasnie baklazan.. w czym jest on taki szkodliwy dla ciezarnych? Przeciez to warzywo, a myslalam ze one raczej nie szkodza a pomagaja...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/30 19:49
    @PaulaMaj: Jako dietetyk nie spotkałam się z naukowymi obostrzeniami wobec spożywania bakłażana w ciąży. Jeżeli ktoś znajdzie fachową publikację na ten temat, w ramach ciekawostki chętnie się z nią zapoznam.
  • Niestety kobieta ktora to napisala nie poparla tego niczym konkretnym, tylko stwierdzila ze lekarz jej mowil. Dlatego za bardzo nie moglam w to uwierzyc... chociaz w watrobke tez nie wierzylam xD
  • Poszlaka 2016/08/26 15:08
    Bakłażan przyrządzony na parze i wrzucony do jajecznicy teksturą przypomina grzyby i smakuje wybornie. Polecam! :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/27 13:34
    @Poszlaka: Przyznam, że z zaciekawieniem przeczytałam Twój komentarz. Pokuszę się któregoś razu o takie przyrządzenie jajecznicy. Myślę, że jeszcze smaczniejsze byłoby takie danie z dodatkiem pomidorów :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę