Botwinka

Pęczek botwinki waży 350 g. Po usunięciu liści waży 280 g.

  100g na zdjęciu (280 g)
Energia 26 kcal 73 kcal
Białko 2,1 g 5,9 g
Tłuszcz 0,5 g 1,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 1,1 g 3,1 g
Błonnik 4,4 g 12,3 g
Sól 0,1 g 0,4 g

Botwinka kalorie w 100g: 26kcal

Zobacz więcej: sztuka pęczek 280g botwinka

Ostatnia aktualizacja: 2022.06.13

Ważenie dodano: 2022.06.13 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/07 19:37
    W dniu dzisiejszym, na swojej stronie z przepisami umieściłam chłodnik z botwinką i jajkiem: http://www.zdroweconieco.pl/chlodnik-z-botwinka-i-jajkiem.html
    Zachęcam do sporządzenia - to propozycja idealna na ciepłe dni - wykonuje się szybko, zupa jest pożywna i przede wszystkim bardzo smaczna :)
  • Oooo chlodniczek to akurat zupa, która naprawdę bardzo lubię :D
  • ile kalorii będzie miała taka zupa z botwinki ? taki barszcz z botwinki ;)

    baaaaardzo proszę o odpowiedź !
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/23 16:32
    @ollina: wszystko zależy od tego, jakich użyjesz pozostałych składników do jej przyrządzenia. Istnieje co najmniej kilkanaście różnych wersji ;)
    Proponuję samodzielnie obliczyć sobie tę zupę, korzystając z naszych przyjaznych narzędzi: http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii#more-13789
  • Ja dzisiaj zrobiłam pyszny smoothie: zblendowałam pół pęczka botwniki z bananem i lodem! Pycha!
  • Agatka, nie smakowało zbyt... warzywnie? Zaciekawiłaś mnie :)
  • Dla mnie, wielbicielki koktajli owocowo-warzywnych (zwłaszcza klasyki - banan + szpinak), było pyszne...
  • A ja właśnie zjadłam botwinkę (ugotowaną na parze) pokrojoną w plasterki z krowim serkiem Festina (taka jakby śmietankowa feta) i świeżymi listkami bazylii. PYYYYYYYYCHA!!!!! Do tego stopnia, że idę po kolejną botwinkę :D
  • Pani Izabelo, po pierwsze, gratuluję strony. Po drugie mam pytanie dotyczące obiadu.

    Przygotowałam zupę - barszczyk z botwinki.

    Nie liczę na co dzień kalorii, raczej patrzę na "zdrowotność" i zbilansowanie posiłków, więc nie umiem oszacować ile dokładnie, ale wyszło chyba +/- 3 litry takiej zupy. Wartości energetycznej wychodzi malutko, sumując wszystkie użyte produkty, zaledwie około 1500kcal. Do środka dodałam jajka ugotowane na twardo (8 średnich) i "zaprawiłam" 600ml kefiru naturalnego. Tak więc znajduje się źródło białka i tłuszczu (jajo+kefir), węglowodany (botwinka+sok z buraka).

    Czy zjedzenie na obiad dwóch talerzy (kocham tę zupę) będzie wystarczającą porcją, czy lepiej dodać do tego np. kilka ziemniaków albo 2 kromki chleba razowego czy małą grahamkę? Barszczyk ten składa się zazwyczaj z bulionu warzywnego, domowego "koncentratu buraczanego" (buraki+ocet), botwinki, włoszczyzny, kefiru i jajek.
    Przyznam, że jak gotuję taki barszczyk to nie odczuwam potrzeby robienia drugiego dania, a chciałabym dobrze komponować swoje posiłki.

    Z góry dziękuję za odpowiedź pani Izabeli, lub któremuś z użytkowników. I pozdrawiam serdecznie imienniczkę! :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/09/01 09:44
    @Iza:): Według mnie, warto byłoby dodać chociaż niewielką ilość węglowodanów złożonych w postaci ziemniaków lub pieczywa. Wówczas wystarczy jedno danie. Będzie zawierać zarówno wysokiej jakości białko, węglowodany proste i złożone oraz tłuszcz. A także witaminy, substancje mineralne i błonnik :)
    Pozdrawiam serdecznie :)
  • Do barszczyku najlepsze tłuczone ziemniaczki :)
  • zupa z botwinki! mniam! uwielbiam
  • Aż 70 g części niejadalnych? Czyli co zostało odrzucone? Ja z botwinki odkrajam tylko korzeń z buraka.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/28 09:48
    @Ania K: Podałam przeliczenia procentowe części niejadalnych z tabel wartości odżywczych. W przypadku warzyw i owoców ilość odpadków jest zawsze bardzo indywidualna.
  • Można to całe jeść na surowo? Czy trzeba poddać obróbce termicznej?
    Dotąd jadłam botwinkę wyłącznie pod postacią zupy; mam pomysł na sałatkę z liści, startych małych buraczków, ogórka i sosu czosnkowego.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/06/13 08:20
    Liście botwinki można dodawać na surowo do sałatki lub do koktajli.
  • @Pani Barbaro dziękuję za odpowiedź,
    A czy te malutkie buraczki tez można jeść na surowo, czy są jakieś przeciwwskazania? (normalne, duże buraki jem na surowo)

    Macie jakieś fajne pomysły na sałatki z botwinką? :) Ja myślę jeszcze nad połączeniem z czerwoną i żółtą papryką, serem feta i jakimiś pikantnymi kiełkami. Albo z surowym szpinakiem, mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwą
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/06/14 07:17
    @Tvk_91 Nigdy nie jadałam, ale ponoć można :). Muszę spróbować, bo sama uwielbiam buraki! Będą super do burakowego carpaccio.
  • oj długo chodziła za mną zupka botwinka...i dziś pierwszy raz w życiu ugotowałam. tzn thermomix mi ugotował ale czuje się usatysfakcjonowana :) ach niech ten sezon nowalijek trwa i trwa!
  • patryn76435u 2022/06/04 19:49
    Liści się nie wyrzuca a zjada! Polecam mini gołąbki w liściach botwiny lub pesto botwinkowe :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę