Bliny gryczane

Blin gryczany waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 246 kcal 98 kcal
Białko 10,6 g 4,2 g
Tłuszcz 4,3 g 1,7 g
Węglowodany 42,2 g 16,9 g
Błonnik 1,4 g 0,6 g

Bliny gryczane kalorie w 100g: 246kcal

Zobacz więcej: sztuka 40g gryczane bliny mąka gryczana

Ostatnia aktualizacja: 2015.11.15

Ważenie dodano: 2013.01.05 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mleko 2 % tłuszczu, mąka gryczana, jaja, drożdże, cukier muscovado, świeżo zmielony kolorowy pieprz, sól.

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ależ to musi być pyszne! kolejna propozycja na "domagnezowanie" się gryką;)
    czy można prosić o przepis?
  • hello kitty 2013/01/05 10:23
    Pani Izabelo jest Pani niesamowita! Coraz lepsze produkty zważone! Dzięki :)
  • czy można prosić o przepis? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/05 10:43
    Proszę bardzo :)
    Składniki:
    Z podanego przepisu otrzymamy 7 blinów o wielkości przedstawionej na zdjęciach.
    • mąka gryczana: 1 szklanka
    • jaja klasa wagowa M: 1 sztuka
    • mleko o zawartości 2 % tłuszczu: 2/3 szklanki
    • drożdże świeże: 15 g
    • cukier muscovado: 1 płaska łyżka
    • świeżo zmielony kolorowy pieprz
    • sól
    • kilka kropel oleju do wysmarowania patelni (opcjonalnie)

    Sposób przyrządzania:
    • do 1/4 szklanki lekko podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy
    • zawartość szklanki przelewamy do większej miski i łączymy z pozostałym mlekiem, mąką, jajami oraz przyprawami
    • mieszamy trzepaczką bądź miksujemy na najniższych obrotach miksera
    • ciasto na bliny powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od ciasta naleśnikowego
    • miskę przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (ja wstawiam do nagrzanego do 40 C piekarnika (oczywiście uprzednio wyłączonego))
    • rozgrzewamy patelnię, wnętrze smarujemy zwilżonym w oleju pędzelkiem (polecam silikonowy) i nakładamy małą chochelką porcje ciasta
    • smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru
    • na każdego gryczanego blina nakładamy dużą łyżkę jogurtu, plasterek łososia, pokrojoną oliwkę.

    Bliny zmodyfikowałam do swoich potrzeb na podstawie tego przepisu: http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2012/06/bliny-gryczane-tradycyjna-kuchnia.html

    Na półmisku znajdują się bliny z dodatkami:
    blin + jogurt grecki light + łosoś + oliwka
    blin + serek ricotta owczy + łosoś + kawior wasabi
    blin + serek mascarpone+ łosoś + suszony pomidor
  • Wow! Ja też bym prosiła o przepis!
  • Nie mam mąki gryczanej w domu bo zaraz bym zrobiła:)
  • Czy to jest taki jakby pancakes?
  • A ile wyjdzie takich glinów z pani przepisu?
  • @Vera
    "Z podanego przepisu otrzymamy 7 blinów o wielkości przedstawionej na zdjęciach."
  • komponują się z syropem klonowym?
  • czy mozna gdzies zakupic gotowe?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/15 19:26
    @rudziutka: "czy mozna gdzies zakupic gotowe?" Osobiście nie spotkałam się z nimi w żadnym sklepie. Ewentualnie można zamówić w niektórych restauracjach (głównie z daniami kuchni wschodniej). Miałam przyjemność konsumować bliny gryczane w restauracji.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę