Olej rzepakowy

Szklanka oleju rzepakowego waży 215 g.

  100g na zdjęciu (215 g)
Energia 884 kcal 1901 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 100,0 g 215,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,1 g 15,3 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Olej rzepakowy kalorie w 100g: 884kcal

Zobacz więcej: szklanka olej 215g rzepakowy

Ostatnia aktualizacja: 2023.11.30

Ważenie dodano: 2013.01.02 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Na to ważenie czekałam od dawna - nareszcie szybko będziemy mogli policzyć kaloryczność ciast i ciasteczek z olejem! Bardzo dziękuję!
  • Kiwoszka 2013/01/02 20:58
    Również dziękuję, choć dzięki Wam nauczyłam się modyfikować przepisy i dodawać łyżki oleju do ciast, nie szklanki. :)
  • Też na to czekałam, dzięki! :)
  • BloodyMary 2013/01/03 11:53
    Oooo nie... Zniszczyło mnie to bo do piernika dodaje właśnie szklankę:( (zgodnie z przepisem) może wiecie czym to zastąpić?bo ciasto naprawdę pyszne:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/03 12:21
    @BloodyMary: ale tę szklankę oleju dodajesz na całą foremkę, prawda ? Więc, nie będzie to wpływało destrukcyjnie na jeden kawałek ;) Chyba, że zjadasz połowę blaszki w ciągu dnia ;) Ja ze swojej strony mogę zaproponować piernik z dodatkiem 1/3 szklanki oleju:
    http://www.zdroweconieco.pl/aromatyczny-piernik-czekoladowy.html. Bardzo smaczny. Polecam.
  • A czy ktoś z Was próbował zamieniać w przepisach olej na np. jogurt? Słyszałam, że tak można, ale jeszcze nie sprawdziłam- a to na pewno znacznie obniżałoby kalorycznosć;) Może Wy coś o tym wiecie?
  • a ja gotuje juz jakis czas i jak pisze w przepisie dodaj olej to po prostu omijamy ten punkt :D mozna ew. jajko wiecej wbić :) i już ciasto i tak wyjdzie nawet jak nie damy oleju, dla tych co sie boja byc tak odwazne jak ja proponuje nie szklanka oleju a np 1/4 szkl :)
  • Aleksandra 2013/01/03 14:20
    Ja w przepisach na ciasta z olejem, zastępuje część oleju mlekiem. Zawsze można też upiec biszkopt do którego nie dodaje się wcale tłuszczu :)
  • WiFiRiFi 2013/01/03 14:41
    Ja praktycznie nie używam oleju gdy piekę :P Jeśli muszę to zastępuję tym co mam pod ręką- mus jabłkowy, banan, dynia, maślanka, jogurt grecki, serek homogenizowany itd
  • BloodyMary 2013/01/03 15:52
    @Izabela tak, szklanka na całą blachę. bardzo dziękuję za link, na pewno skorzystam jak tylko będę piekła następnym razem:) a taki olej to chyba nnk?czy zależy to od produkcji np.tłoczenia na zimno lub gorąco?
  • Jaka jest roznica w ciescie, jesli sie doda roztopione maslo zamiast oleju?
  • Żadna;) Tzn. w smaku się różni tym, że masz maślany posmak. Ja innej różnicy nie zauważam:)
    Dzięki za odpowiedzi dotyczące zamienników:D muszę w takim razie wypróbować czy moje ciasto na oleju, które pamiętam z dzieciństwa, uda się w wersji odchudzonej:D
  • hello kitty 2013/01/04 13:16
    W smaku żadna, ale np. ciasto drożdżowe robione z dodatkiem tłuszczu w postaci topionego masła jest dość suche i w ogóle szybciej traci świeżość. Mama nauczyła mnie żeby zamiast tego (lub dodatkowo, oprócz masła) dodawać także olej. Ciasto naprawdę jest lepsze, dłużej świeże i bardziej wilgotne.
  • evergreen 2013/01/04 13:53
    a zna ktoś dobry przepis na marchewkowe bez oleju? próbowałam zastąpić jogurtem, ale wychodził zakalec :(
  • hello kitty 2013/01/04 16:29
    Ja nie wiem czy da się zastąpić tłuszcz w pieczeniu... Po co w ogóle piec w takim razie?
    Jogurt jest zbyt chudy.
  • Chciałbym włączyć olej rzepakowy do swojej diety jako źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Zauważyłem, że olej rzepakowy tłoczony na zimno jest ciężko dostępny, nie znalazłem go nawet w większych popularnych marketach (widziałem taki jedynie w Lidlu, lecz w podejrzanie niskiej cenie jak na dobrej jakości olej, niecałe 6 zł za 500 ml). Pytanie brzmi, czy można wierzyć informacji, że w olejach rafinowanych znajdują się te cenne kwasy tłuszczowe? Przecież są one tłoczone w wysokiej temperaturze, co powinno zniszczyć kwasy omega 3 i 6. Oczywiście zakładając, że olej spożywałbym na zimno, np. jako dodatek do sałatek. Gdzie ewentualnie można kupić olej rzepakowy tłoczony na zimno?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/28 19:08
    @Darko93: Zachęcam do zapoznania się z treścią następującego artykułu: http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/1/br%201_2011%20s.%20050-060.pdf (Grażyna Cichosz, Hanna Czeczot; Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – Konsekwencje zdrowotne).
    Warto przeczytać również ten: http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2012,%201%2880%29/027_044_02_Obiedzinska.pdf (Agnieszka Obiedzińska, Bożena Waszkiewicz-Robak; Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna).
    Jeżeli chodzi o dostępność oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, możesz podpytać się w sklepach z tzw. zdrową żywnością. Nawet jeżeli nie będą posiadać na miejscu, z pewnością zamówią u producenta bez dodatkowych opłat. W innym przypadku pozostaje zakup online.
  • @Izabela: Dziękuję za podanie artykułów oraz za sugestię z podpytaniem się w sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób dowiedziałem się, że w mojej dzielnicy jest taki sklep :D Mogło mi to umknąć, bo dzielnica spora.
  • ile kalorii ma olej parafinowy ? ciekła parafina z apteki ?
  • Pani Barbaro wie moze Pani?
  • Mały Książe, czysty tłuszcz zawsze masa x 9
    Jeśli jest nieco mniej niż 900 /100g, to znaczy że są jakieś domieszki.

    [czyste węglowodany i czyste białko x 4]
  • Chyba, że to się nie wchłania, oczywiście... Wtedy w sensie diety może mieć i 0.
  • @jo_tka "czysty tłuszcz zawsze masa x 9" nic nie rozuciem.
    to ile ma kalorii ? czy ma wogole ? jak to jest ?
  • tzn wiem ze 1 gr ma 9 kcal to wiem. ale parafina to nie do końca olej. z tego co czytam...dlatego czekam na odpowiedz Pani Barbary....
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/17 07:55
    @MalyKsiaze parafina nie jest przyswajana, dlatego wykazuje się kaloryczność 0. Przeleci :)
  • I to mnie dziwi.przeciez w dotyku smaku jest to bardzo tłuste.czytałam ze niektórzy robia z tego majonez. Dziwi mnie jej kalorycznosc.az wierzyc sie nie chce ze ma 0kcal. Ma Pani pewne informacje?nigdzie nie moge znalezc na ten temat informacji.jedynie ze sie nie wchlania z ukladu pokarmowego i wywoluje efekt przeczyszczajacy.nalezy traktowac ją jako blonnik?czyli 2kcal 1 gram parafiny?trudno mi to pojąć jak cos tak tlustego ma wartosc 0 a nie 100ml 900kcal jak olej.na oko i dotyk to jest to samo....
  • Tzn. w przypadku spalenia w kalorymetrze wyjdzie 900 kcal. Ale nas interesują kalorie, które dostają się do organizmu i spalane są w człowieku. W środku. Jeśli człowiek nie ma enzymów, by to rozłożyć i wchłonąć, to wlanie tego do przewodu pokarmowego można porównać do pomazania sobie olejem skóry. Tylko takiej "wewnętrznej". O kaloryczność kremów i olejków nikt nie pyta...
  • Owszem ale parafina ciekla stosowana jest takze w celach spozywczych. Np proto majonez z niej robią. Spokojnie ja kremów jesc nie zamierzam.ale zastanawia mnie jak to jest z parafina.jest stosowana takze np. 2-3 łyżki na noc lub rano w celach pozbycia sie zaparc.takze jak to jest Pani Barbaro?slyszala Pani o tym majonezie?ps.pytam z czystej ciekawości i za kazda odpowiedz klaniam sie nisko i baardzi dziekuje.
  • W celach przeczyszczających, to dodanie tłuszczu powoduje, że masa jest mniej zbita i bardziej śliska. Łatwiej przechodzi. O spożywczych nic nie wiem...
  • To wiem o jej właściwoścach.praktycznie kazdy tluszcz wplywa tak na mase kalowa o ile sie nie myle.ale nie znam zawartosci kcal bo jezeli np.ktos robi ten protomajonez lub przyjmuje np 3 lyzki rano o 3 wieczorem to już 6.a jezeli ma te 900kcal na 100ml to jednak troche wyjdzie.
  • Lek podany doustnie pokrywa cienką warstwą ściany jelit, tworzy zawiesinę z treścią jelitową i ułatwia jej przesuwanie do niższych odcinków przewodu pokarmowego. Hamuje wchłanianie wody w dolnych odcinkach jelita grubego i rozmiękcza masy kałowe. Nie wchłania się i nie drażni śluzówki jelit.

    https://www.doz.pl/apteka/p3859-Paraffinum_liquidum_plyn_30_g_L.G._Olsztyn

    Jeśli się nie wchłania, to dla bilansu energetycznego człowieka nie ma znaczenia, bo nigdy nie zostanie przez organizm użyte. Nawet jeśli ktoś wypije tego 5 litrów, nie trzy łyżki. Nie należy z nim przesadzać, bo hamuje wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A.D.E.K).

    W kwestii majonezu: pojawia się w googlach pod hasłem "majonez dukanowski".
  • jo_tka dziękuję. wierz mi że przejrzałam internet na wszystkie strony i nawet str angielskie. faktycznie NIGDZIE nie wspomniano o jego ewentualnej kaloryczności. Czy zatem można uważać że ma ZERO ?
  • Myślę, że NALEŻY tak uważać. To produkt uzyskiwany z ropy naftowej. Istnieją bakterie które rozkładają ropę, ale człowiek tego nie potrafi. Ile by energii w ropie nie siedziało, nie ma szans z niej skorzystać.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/19 08:31
    @ jest dokładnie tak jak jo_tka napisała parafina czy do celów leczniczych, czy spożywczych nie jest przyswajana.
  • XXI wiek i nie można użyć jednostek pojemności - szklana ??? W jakim układzie jednostek . W Si nie znalazłem ,
    Dotyczy to również łyżeczki czy łyżki .
    Brawo autorowi.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2023/11/06 10:34
    @MFC Używamy miar domowych nie tylko dlatego, że są dla wielu osób bardziej zrozumiałe, ale i dlatego, że wiele przepisów kulinarnych właśnie je stosuje. Oboj zdjęć znajdziesz przeliczenia kaloryczności wartości odżywczych zważonych produktów wyrażone w gramach. :)
  • MFC - > i to jest fajne na tej stronie - prostota przeliczania i łatwość wyszukiwania.
    Co do łyżek... nawet nie wiem ile ml ma 1 łyżka oleju czy tam ile waży... a dajmy na to łyżka jogurtu?
    A tak bez zbędnego kombinowania liczysz dany produkt na szklanki, łyżki, porcje, kostki itp.
    Zawsze masz też podaną ilość kalorii (i nie tylko kalorii ) na 100g.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2023/11/30 08:55
    @jedzenie Dziękujemy! To było naszym celem - ułatwić zdrowe żywienie, jak się tylko da ;)!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę