Masło klarowane

Łyżka klarowanego masła waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 883 kcal 132 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 99,8 g 15,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Masło klarowane kalorie w 100g: 883kcal

Zobacz więcej: łyżka 15g masło klarowane

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.28

Ważenie dodano: 2012.07.24 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: bezwodny tłuszcz mleczny.
Producent: Mlekovita
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Dziś pierwszy raz go użyłam, wchodzę na ile waży i patrzę, a ono tu ... ;-) Na śniadanie miałam jajecznicę z pieczarkami, które podsmażyłam na tym masełku - pycha ;-)
  • potrawy bardzo zyskują na smaku przy smażeniu na tym maśle, zapach roznoszący się po domu też jest nieziemski. :) a czy są jakieś korzyści zdrowotne z jego stosowania?
  • Czy to jest tak zwane masło ghee?
  • @kalincia - tak, to jest masło ghee :)
  • Jest genialne, bardzo ładnie pachnie, a podczas smażenia nic się nie przypala. Ostatnio smażyłam jajka sadzone, dałam 1 płaską łyżkę; wystarczyło do usmażenia 2 dużych jajek i jeszcze do polania ziemniaków. A cebula usmażona na tym masełku jest tak pyszna, że można ją używać zamiast obkładu na kanapki ;)
  • Pierwszy raz miałem z nim styczność w 88 r. u tzw. krysznaitów , póżniej sam je robiłem . Doskonale nadaje się do smażenia jajek , warzyw a kurczak obsmażony w ghee to poezja smaku .
  • Genialny tłuszcz oprócz oczywiście smalcu wieprzowego czy gęsiego . Do tego olej kokosowy jeżeli chodzi o tłuszcze roślinne .
  • Wczoraj na obiad smażyłam panierowany filet z dorsza, właśnie na masełku klarowanym; do usmażenia dwóch dość sporych kawałków wystarczyła 1 łyżeczka (!) masła. Pyszne :)

    A czy takie masło nadaje się do zrobienia np. zasmażanej czerwonej kapusty z soczewicą?
  • Tvk_91
    Używam ghee do smażonych buraczków lecz kapusty czerwonej na tym tłuszczu jeszcze nie robiłem . Spróbuj i podziel się smakowymi wrażeniami . Warto już po usmażeniu do jeszcze gorącego dania przed podaniem dodać zimnego masła . Dzięki czemu maślany smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty , do tego takie masełko zagęszcza potrawę .
  • Idealnie pasuje również do obsmażania królika :-) .
  • czy mi sie zdaje, czy to maslo ma mniejsza gestosc kaloryczna niz reszta tluszczy? ta lyzka na zdjeciu wydaje sie w sumie ogromna, jak sie cos takiego rozpusci to moim zdaniem na oko robia sie z tego az 2 lyzki plynu takiego jak np. olej lniany, a ma kalorii tylko troche wiecej niz jedna plynna lyzka.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/28 13:52
    @chionae: A co według Ciebie oznacza sformułowanie "mniejsza gestosc kaloryczna" ?
    Trudno porównywać powyższe ważenie i olej, ponieważ oba produkty charakteryzują się innymi stanami skupienia. Jeżeli poddasz upłynnieniu masło klarowane, to najprawdopodobniej masa na łyżce będzie taka sama bądź zbliżona do oleju.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę