Oliwa z oliwek

Łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Vergine waży 5 g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 822 kcal 41 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 91,6 g 4,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 14,9 g 0,7 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Oliwa z oliwek kalorie w 100g: 822kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 5g oliwa z oliwek extra vergine

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.13

Ważenie dodano: 2011.05.31 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Basso Italy
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Tego właśnie potrzebowałam. Dziękuję! :)
  • Bardzo dziękuję za to zważenie, bo codziennie jej używam :)
  • mmm oliwa z oliwek (łyżka) była ważona już dawno temu...
  • ostatnio zaczęłam używać zamiast masła ;) łyżeczka oliwy z oliwek na dobrym chlebku wydaje się zdrowszym rozwiązaniem i jest pysznie:)
  • Pani Izabelo, ile ta łyżeczka ma mililitrów? Z góry przyjęte jest, że małe łyżeczki mają 5 ml i duże 15 ml, podczas gdy wszystkie łyżki w moim domu mają 2 ml małe i 10 ml duże.
  • Dlatego nie wiem jak to liczyć
  • @mkw jeszcze lepsze byłoby awokado zamiast masła na kanapeczkę (tylko takie mega dojrzałe - bardzo miękkie w dotyku)
  • Nie kierujecie się tylko ogólnikowymi danymi, bo to jest bez sensu. Stronka fajna, są tu podstawowe informacje, ale brak szczegułów jak np info na temat ilości tłuszczy jedno czy wielonienasyconych zawartych w tejże oliwie.
    Oliwa z oliwek jest świetnym źródłem łuszczy wielonienasyconych jak i jednonienasyconych.
  • UWAGA! Do wszelkiego rodzaju sałatek i jedzenie w formie nieprzetworzonej lepszy od oliwy z oliwek jest OLEJ RZEPAKOWY! Ma zdecydowanie więcej właściwości odżywczych i jest cennym źródłem kwasów omega.

    Do smażenia natomiast od wszelkich olejów lepszy jest smalec.
  • a mam pytanie, dlaczego oliwa z oliwek? czy jest jakiś inny rodzaj oliwy? czy to po prostu przyjętu powszechnie błąd w nomenklaturze?
  • Do TheArt. Olej rzepakowy nazywany jest również polską oliwą z oliwek. Zawiera więcej kwasów omega 6 niż oliwa i nie wydziela toksycznych związków podczas smażenia w przeciwieństwie do oliwy. Amatorzy zdrówej kuchni częso popełniają błąd myśląc, że oliwa z oliwek jets najlepszym wyborem do smażenia. Co do smalcu, nie jestem jego zwolenniczką. Podobno smalec najlepszy jest do smażnia mięsa ale nie ważyw:)
  • grzegorzl 2014/02/25 17:30
    Oliwa extra vergine nie wydziela w czasie smażenia żadncyh szkodliwych związków, to jakaś kompletna bzdura. W odróżnieniu od oleju rzepakowego ma stwierdzone - a nie domniemane - mnóstwo pozytywnych właściwości zdrowotnych, również przeciwnowotworowych. Dla osób zainteresowanych polecam blog http://www.truthinoliveoil.com/blog
  • Janusz23 2014/12/15 08:53
    'Oliwa z oliwek' to pleonazm, czyli masło maślane. Oliwa to olej z oliwek, tylko i wyłacznie z oliwek. A zdanie "Łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Vergine" to już dziwląg niezwykły. O 'oliwa z oliwek' już napisałem. A co to są 'oliwki z pierwszego tłoczenia'??? Jeśli bowiem takie istnieją, muszą istnieć ;oliwki z drugiego tłoczenia' :D Powinno być "z pierwszego tłoczenia oliwek'.
    A może 'pierwsze tłoczenie' dotyczyło nie oliwek, tylko oliwy?? Wtedy 'pierwsze tłoczenie' jest pleonazmem, bo nie 'Extra virgin' już mówi, ze było to pierwsze tłoczenie.
    Nie lepiej było napisać po prostu 'oliwa Extra Vergine'?? Znaczy to DOKŁADNIE to samo! Nie ma błedów, a co najważniejsze - pustosłowa.

    Pozdrawiam serdecznie
  • @Janusz23 myślę, że to jest po prostu nazwa zaczerpnięta z etykiety, a nie wymyślanie przez twórców strony. Jakby było napisane po prostu oliwa, to zaraz by zaczęły się pytania: "A czy to jest to samo co oliwa z oliwek?" z tego co widzę, ta firma ma jeszcze "Oliwę z wytoków oliwnych".
  • ewa daws 2016/02/12 09:21
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/12 10:01
    @ewa daws: Sprawdziłam przed momentem, na którym miejscu jest oliwa, którą obecnie używam. Zajęła 40 miejsce / 100. Całkiem, całkiem dobrze ;)
    Sama od siebie dodam, że jest bardzo smaczna i wysokiej jakości.
  • chyba coś pomyliłam...
  • Janusz23 albo tylko albo wyłącznie - decyzja należy do Ciebie! ;)

    dobra oliwa nie jest zła - byleby z pierwszego tłoczenia. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/13 12:39
    @MalyKsiaze: Moim zdaniem pierwsze miejsce zajęła ta oliwa z oliwek:
    http://www.almazarasdelasubbetica.com/ingles/rincon2E.html
    Nie znalazłam jej w żadnym polskim sklepie internetowym...
    Oferta sprzedaży znajduje się na Amazonie: http://www.amazon.co.uk/Almazaras-De-La-Subbetica-Subbetica/dp/B004G0R2WY
    W przeliczeniu na złotówki, za 500 ml zapłacimy około 130 zł.
  • dziękuję Pani Izo!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę