Tort orzechowy

Kawałek tortu orzechowego waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 465 kcal 465 kcal
Białko 12,0 g 12,0 g
Tłuszcz 34,2 g 34,2 g
Węglowodany 29,1 g 29,1 g
Błonnik 1,8 g 1,8 g

Tort orzechowy kalorie w 100g: 465kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g orzechy włoskie kawałek Boże Narodzenie tort orzechowy

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2013.01.01 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: jaja, cukier, orzechy włoskie, bułka tarta, kawa rozpuszczalna, masło, spirytus.

Mamy 10 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/01 21:39
    Spójrzcie, jaki piękny tort wykonała nasza koleżanka Natalia. To ta sama dziewczyna, która niedawno sporządziła tort Szwarcwaldzki: http://www.ilewazy.pl/kawalek-tortu-szwarcwaldzkiego.
    Cieszę się, że mogliśmy skorzystać z możliwości zważenia i sfotografowania tego cuda (akcja z fotografowaniem i degustacją odbyła się w czasie świąt ;))
    Tym bardziej jestem zadowolona, ponieważ wysłaliście kilkanaście próśb o zważenie tortu orzechowego. Nie wiem, czy o takim samym składzie jak powyższy, jednak uważam, że nawet o nieco innym składzie będzie zawierać zbliżone wartości, czyli przede wszystkim dużo tłuszczu ;)
    Ps. gdy podczas wizyty u rodziców Natalii zobaczyłam kryształowy talerzyk, na którym zważony został kawałek tortu, od razu uśmiechnęłam się od ucha do ucha. Przypomniało mi się natychmiast, że kilkanaście lat temu jadłam na takim talerzyku ciasto w domu rodzinnym. Miło mi się zrobiło :)

    Składniki:
    Ciasto
    • 15 jajek
    • 15 łyżek cukru
    • 24 łyżki (ok. 30 dag) łuskanych orzechów włoskich zmielonych na mąkę (najlepiej w młynku do kawy, co nadaje ciastu dodatkowy aromat)
    • 9 łyżek bułki tartej
    • masło do natłuszczenia formy
    Krem
    • 2 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
    • 1,5 kostki masła
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek
    • 1 łyżka spirytusu
    Do dekoracji
    • 5-6 łyżek kremu
    • kilka dużych ładnych (podzielonych na połówki i ćwiartki) orzechów
    Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia": http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/158482623/tort+orzechowy+/p

  • Jakby mi ktos w myslach czytał! Dzis własnie zjadłam porcje takiego tortu, z racji moich urodzin:) i szukałam tu alternatywy dla niego, tzn jakby go tu "zważyc":) teraz juz wiem:) DZIĘKUJĘ:)
    P.S. Oczywiście nie jestem dumna że go zjadłam, ale dziekuję, że ktos akurat ten tort zrobił i pokazał mi, co zjadłam. Juz nie będe, nastepny za rok:)
  • Hahahaha... Normalnie to ukroiłabym kawałek tortu o wielkości podwójnej niż na zdjęciu. Ten na fotografii to jakiś taki "cieniutki plasterek". O zgroza :D
    Dzięki Bogu za ilewazy.pl
  • przecudnie wygląda,ale ja nie lubiężadnych tortów,z ciast tylko serniki :)
  • O matko...jak ja nie lubię tego ciasta ;) Sam tłuszcz i dużo kremu. Zdecydowanie wolę mniej "fikuśne" ciasta ;] Chociażby piernik czy ciasto marchewkowe.
  • Ufff, dobrze, że nie lubię tortów ;) Chociaż ten wygląda jak siódme niebo ;)
  • Nie cierpię żadnych tortów - po zjedzeniu nawet takiego kawałka, gdzie jest dość sporo kremu czuję się mega ociężała :D Pamiętam, że identyczny tort był na mojej komunii św. (czyli tysiące lat temu :D) i dziabnęłam tylko troszkę, a wszyscy się nim zachwycali. Widać, zamiłowanie do tego typu ciast i w ogóle ciast ma się lub nie od małego :D
  • Ja też nigdy nie lubiłam orzechowych. Paradoks, bo orzechy uwielbiam. Właściwie jedyny tort jaki mi do tej pory naprawdę smakował to biszkopt z kremem truskawkowym lub musem truskawkowym. Ten wygląda super, ale nie skusiłabym się.
  • Wygląda pięknie :)
    Jednak ja również nie jestem amatorką maślanych kremów (chyba trauma z dzieciństwa ;P).

    Choć sam spód ciasta chętnie bym spróbowała ... z gałką lodów :D
  • Aż tyle?! W tak małym kawałeczku! o_O

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę