Szklanka konserwowej zielonej fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa zielona konserwowa

Szklanka konserwowej zielonej fasolki szparagowej (ciętej) waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 27 kcal 35 kcal
Białko 1,2 g 1,6 g
Tłuszcz 0,3 g 0,4 g
Węglowodany 3,6 g 4,7 g
Błonnik 2,3 g 3,0 g

Fasolka szparagowa zielona konserwowa kalorie w 100g: 27kcal

Zobacz więcej: szklanka konserwowa fasolka szparagowa cięta 130g zielona

Ostatnia aktualizacja: 2017.09.25

Ważenie dodano: 2016.04.10 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: fasolka szparagowa zielona, woda, sól.
Informacje: Produkt sterylizowany.
Producent: Bonduelle Polska S.A.

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Dzień dobry. Uwielbiam fasolkę szparagową. Jest ona przeze mnie często spożywana. Jednakże nigdy nie jadłem fasolki konserwowej, a bardziej bazuję na mrożonej, a jak jest taka możliwość, to i na świeżej.

    Przy okazji mam pytanie, czy białko zawarte w takiej fasolce jest białkiem dobrze przyswajalnym, jak np. białko z soi czy ciecierzycy? i jak to jest jeśli chodzi o przyswajalność białka np. z ryżu?

    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za zważenie :).
  • Taka fasolka zawsze i wszędzie , lecz najlepiej świeża lub mrożona raczej nie konserwowana .
  • Ja też najczęściej używam mrożoną, bardzo dobra jest smażona z czosnkiem na maśle klarowanym i posypana startym serem. Takiej z puszki jeszcze nie jadłam, muszę kiedyś spróbować
  • Preferuje warzywa al'dente a ta fasolka jest jest zbyt rozmiekczona. Kupilam raz i juz wiecej tego nie zrobie.
  • poza sezonem preferuję mrożoną. konserwowa jakoś do mnie nie przemawia,miękka i ma dziwny smak.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/14 06:46
    Ja również preferuję świeżą i mrożoną, ale od czasu do czasu gdy zależy mi na zrobieniu ekspresowej sałatki z różnymi dodatkami, to powyższy wariant fasolki również się przydaje :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/14 07:03
    @TMMS: "czy białko zawarte w takiej fasolce jest białkiem dobrze przyswajalnym" Aminokwasami ograniczającymi w zielonej fasolce szparagowej są metionina i cysteina (aminokwasy siarkowe). Chcąc uzyskać pełnowartościowe białko, należałoby połączyć fasolkę z surowcami / produktami bogatymi we wspomniane aminokwasy.
    Warto przy tym wszystkim mieć na uwadze, że powyższa zielona fasolka szparagowa zawiera jedynie 1,2 g białka / 100 g.
  • Króliczę 2017/09/24 13:30
    Wprawdzie piszę pod konkretnym produktem, ale moje pytanie jest bardziej ogólne - czy warzywa konserwowane (j.w., lub w zalewie octowej) posiadają jeszcze wartości odżywcze?

    Opinie na ten temat krążą dość rozbieżne; chciałabym poznać zdanie osób, które trafiły na moje pytanie, a mają rozeznanie w temacie.


    ps:
    Zdaję sobie sprawę z tego, że najlepsze są te świeże, ale przyznam, że po pewnym czasie regularnego spożywania surowych warzyw, na samą myśl o kolejnym takim posiłku, dostaję torsji. Czy zapewnię sobie porcję odpowiednich mikroelementów, kiedy przykładowo zamiast świeżego selera zjem nieco selerowej sałatki ze słoika?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/25 08:58
    @Króliczę straty niektórych witamin tzw. termolabilnych, wrażliwych na wysoką temperaturę sięgają w warzywach konserwowanych nawet 50-80% (kwas foliowy, witamina C, witamina B6). Warzywa konserwowane w occie też się pasteryzuje, dodatkowo dochodzi do tego jeszcze samo oddziaływanie octu.
    Podobne straty notuje się jednak także w trakcie gotowania, czy suszenia.
    Warzywa konserwowane w occie są dość drażniące dla przewodu pokarmowego. Osoby, którym zdarza się zgaga, czy te, z chorobami układu pokarmowego powinny na nie uważać.
    Warzywa konserwowane w zalewie wodnej są słone. Przed spożyciem należy wypłukać je na sitku. Warzywa konserwowane najlepiej kupować w szklanym słoiku, nie w puszce. Puszki często pokrywane są od wewnątrz szkodliwym bisfenolem A. Niektórzy producenci na szczęście zrezygnowali już z bisfenolu A.
    Z pewnością warzywa konserwowane to dobra alternatywa, gdy niedostępne są ich świeże odpowiedniki.
    Wracając do bazowego pytania. Lepsze warzywo konserwowe niż żadne, jednak, według mnie, powinno się traktować warzywa konserwowane jako urozmaicenie, a nie bazę. Nigdy, w pełni nie zastąpią świeżych.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę