Włoszczyzna

Porcja włoszczyzny waży 350 g. Po usunięciu części niejadalnych porcja warzyw waży 270 g.

  100g na zdjęciu (270 g)
Energia 28 kcal 76 kcal
Białko 1,6 g 4,3 g
Tłuszcz 0,3 g 0,8 g
Węglowodany 8,6 g 23,2 g
Błonnik 3,9 g 10,5 g

Włoszczyzna kalorie w 100g: 28kcal

Zobacz więcej: 270g porcja seler marchew pietruszka Warzywa i ich przetwory por włoszczyzna

Ostatnia aktualizacja: 2020.06.18

Ważenie dodano: 2012.12.13 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: marchew, pietruszka, por, seler.

Mamy 28 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • mniam;)Dziękuję:)
  • BaŁaMuTkA 2012/12/13 19:52
    często dodają do takiego zestawu jeszcze kawalątek kapusty :)
  • :O sporo
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/12/13 20:10
    @epileptyk: Mógłbyś jakoś rozwinąć swoją wypowiedź, albo ją uzasadnić? bo przyznam szczerze, że nie rozumiem. Ok. 80 kcal w 300 g warzyw to "sporo" Twoim zdaniem w stosunku do czego? do dziennego zapotrzebowania? do masy warzyw? dużo w porównaniu do innych produktów?
  • @epilaktyk
    sporo to chyba witamin :)
    na kalorie z warzyw to nawet nie patrzę, a to ja podobno mam fioła na tym punkcie ;)
  • Czy można oszacować (i czy jest w ogóle sens)kaloryczność wywaru ugtowanego z takiej porcji włoszczyzny (same jarzyny po ugotowaniu usuwam). Pytam bo czasem potrzeba do innego dania wywar z jarzyn i zawsze w takiej sytuacji kusi niskokaloryczna, ale chemiczna kostka warzywna.
    Takie samo pytanie można zadac dla bulionu, ugotwanego na kurczaku z dodatkiem jarzyn, jeśli potem odcedzimy tylko samą wodę.
  • A gdzie jest por? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/13 20:49
    @bless: na pierwszym zdjęciu widać go w prawym dolnym rogu tacki.
  • Na rosołek, mrrrrr trzeba czekać do niedzieli ;D
  • Bardzo przydatne ważenie, dziękujemy!
  • @up I takie ważenia własnie powinny tutaj mieć miejsce, to czego używamy najczęściej, na codzień i przydaje sie w życiu.....
  • aaa faktycznie...:)
  • Super ważenie. :) Wiele osób dzięki temu może zrobić sobie łatwe porównanie ilościowe warzyw do produktów z innych grup. :)
  • fajne ważenie, przyda się :) ach już za parę godzin zjem domowy rosołek (na włoszczyźnie oczywiście ;))- już nie mogę sie doczekać ;)
    swoją drogą- zostałam ostatnio uznana za 'zboczoną', bo wyjadam później te warzywa z rosołu- kiedyś tylko marchewkę, teraz przekonałam się również do pora :P
  • Bardzo przydatne ważenie :)) nie ma to jak naturalna domowa zupa :) ja również nie rozumiem jak ktoś napisał, że sporo kalorii.. niewiele kalorii i samo zdrowie, na pewno nie jeden niedzielny rosołek już sie szykuje.. ;)
  • hello kitty 2012/12/14 10:22
    Pani Izabelo bardzo przydatne ważenie, dziękujemy!
    Mam pytanie co do warzyw i ich wliczania w dzienny biland kalorii (jeśli już gdzieś ten temat był poruszany, to przepraszam i poproszę o wskazówkę gdzie mogę sobie poczytać na ten temat). Słyszałam, że warzyw nie wliczamy. Dlaczego?
    Pozdrawiam!
  • Venuz, w takim razie obie jesteśmy zboczone, bo ja też uwielbiam gotowaną włoszczyznę z zupy - selery, pietruszki, rozciapciane pory :)
  • Heh, ja też lubię rozgotowane "odpady" z bulionu i nie uważam się za "innego" ;P
    Najlepsza jest pietruszka, ma taki piernikowy posmak,
    cebula też jest ciekawa.
  • Cebuli nie jadlem prawde mowiac, ale kiedys chyba kosztowalem i naprawde dobra :) spotkalem sie tez z czyms takim.

    Gotujemy rosolek, na nodze lub innym miescie, przyprawy i inne, zieleninka, marcheweczka, i pozniej jak juz jest gotowy to idzie do odcedzenia, i zostaje woda :) jkedni lubia tak inni inaczej, ale prawde mowiac nie wyobrazam sobie rosolu bez selerka, pietruszki , marchewki . ahhh..... :)
  • Często gotuję sobie zupy warzywne z takiej porcji włoszczyzny + por i brukselka. :) Mniaaam! :) No i kaloryczność jest znikoma w stosunku do zapotrzebowania organizmu.
    Dziękuję za ważenie! Pozdrawiam Was! :) To kawał dobrej roboty! :))
  • ale dużo błonnika! super ważenie :)
  • Ktoś już tu wspominał, ale ja też jestem ciekawa-ile kalorii ma wywar z takiej porcji warzyw???
  • [komentarz usunięty - w sprawie reklamy prosimy o kontakt. Maciej]
  • Niewiedząca 2015/03/21 17:45
    Ja gdy gotuję rosół (wegetariański), zjadałam go razem z wszystkimi warzywami. :) Nie dodaję żadnych kostek rosołowych ani innej chemii, sama go doprawiam.
  • A ja rosołu nie gotuję, bo za nim nie przepadam, takie warzywa wykorzystuję do surówki :) Por wykorzystałam do innej sałatki, a dziś robiłam z marchewki, pietruszki i selera, bardzo smaczne jest takie połączenie, pasowałoby jeszcze kwaśne jabłko.
  • Taka porcja do zupy , fajna może aczkolwiek bez
  • Xxx-wioleta-xxX 2020/06/17 16:09
    A pieczona albo podsmazona wloszczyzna (jako dodatek do ryby lub miesa) bedzie miala taka sama ilosc weglowodanow? Na pewno indeks glikemiczny marchewki wyrosnie.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/06/18 09:17
    @Xxx-wioleta-xxX Po obróbce termicznej ilość węglowodanów się nie zmieni. Za to jeśli podsmażysz warzywa, staną się bardziej kaloryczne, bo wchłoną tłuszcz. Indeks glikemiczny też może się zmienić - to dość częste i tak, klasycznym przykładem jest właśnie marchewka. Indeks glikemiczny wzrasta także po rozdrobnieniu produktów (oraz w różny sposób w zależności od sposobu jej przygotowania - np. ziemniaki pieczone mają inny IG niż smażone albo w postaci puree).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę