Szklanka czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica

Szklanka czerwonej soczewicy waży 180 g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 327 kcal 589 kcal
Białko 25,4 g 45,7 g
Tłuszcz 3,0 g 5,4 g
Węglowodany 48,6 g 87,5 g
Błonnik 8,9 g 16,0 g

Czerwona soczewica kalorie w 100g: 327kcal

Zobacz więcej: 180g szklanka czerwona soczewica

Ostatnia aktualizacja: 2017.01.16

Ważenie dodano: 2010.06.29 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Sante

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Agnieszka 2011/02/14 09:08
    a co z soczewicą żółtą - indyjską? mam taką w domu z Indii ... czy wartości odżywcze będą takie same jak u czerwonej?
  • jeśli mam w przepisie dodać 225g soczewicy czerwonej to jak chcę policzyć kaloryczność tej potrawy to mogę liczyć surową? czy po ugotowaniu kaloryczność tych 225g suchej się zmieni?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/08 10:22
    @Agnieszka: wszystkie rodzaje soczewicy mają zbliżoną względem siebie wartość energetyczną i odżywczą, w związku z czym swobodnie możesz brać pod uwagę powyższe dane.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/08 10:26
    @ania: jeżeli weźmiesz surową, to obliczysz wartości dla całej potrawy (plus inne składniki z przepisu). Natomiast gdybyś chciała obliczyć wartość dla 100 g gotowej potrawy, musiałabyś zważyć wszystkie składniki przed obróbką cieplną, zsumować je, a później całość po obróbce cieplnej i przeliczyć na 100 g.
  • Mam genialny przepis na danie z soczewicy. Znalazłam go na blogu, w internecie i postanowiłam się podzielić nim z wami ;)

    etapy przygotowania potraw:
    1.soczewicę zalać zimną wodą i ugotować na miękko
    2. dodać drobno pokrojoną i obsmażoną cebulę (ewentualnie czosnek), makaron, rodzynki, zmielone orzechy włoskie.
    3. posolić, popieprzyć i gotować, aż makaron będzie miękki.
    4. danie posypać posiekaną zieloną pietruszką.

    Dziś to robiłam.
    Było PRZEPYSZNE. :)
  • Ja czerwoną soczewicę uwielbiam. Najczęściej gotuję ją w zupie pomidorowej, robię z niej kotlety, smarowidło na chleb albo samodzielne danie - soczewicę gotuję razem z pokrojonymi w kostkę warzywami (najsmaczniejsza jest gotowana na białym winie), do miękkiej dodaję przesmażoną cebulę, czosnek, papryczkę chili i inne dodatki... Pyszne!
  • właśnie zrobiłam pastę z soczewicy czeronej
    czy istniałaby w przyszłości szansa, na zważenie łyżki gotowej pasty?
  • @Malachitowa a czemu sama szybciej nie obliczysz wartosci takiej pasty? wydaje mi sie ze po to wlasnie jest tyle podstawowych produktow+ kalkulator zeby obliczac wartosci przyblizone posilku a nie prosic o zwazenie wszystkiego :/ naprawde ten kaluator jest swietny i latwy w obsludze. mozna edytowac i podawac swoja wage uzytych produktow
  • pytanie do pani Izabelii : Jaka będzie waga i kaloryczność szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ?
  • [komentarz edytowany - bez uwag osobistych proszę. Maciej.] Prostę że po ugotowaniu soczewica nasiąknie wodą i będzie cięższa przynajmniej 2-3 krotnie
  • MissRasberry 2014/02/05 19:59
    Ja miałam dziś na obiad pyszną, rozgrzewającą zupę z soczewicą. Domowy rosół, ugotowana soczewica, trochę mięsa ( udźca indyka, na której był gotowany rosół, po ugotowaniu zdjęta skóra ) z zupy, marchewka i kiełbaska ''podhalańska'' z leclerca - moje nowe odkrycie - bardzo chuda i, uwaga... 99% mięsa ! Polecam taką zupę
  • super sprawa z tą soczewicą, można sobie z niej upichcić na szybko jakaś rozgrzewajacą wegezupkę albo jakąś papkę z kaszą :)
  • Soczewica jest genialna. Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, ugotowałam soczewicę, a następnie przesmażyłam z cebulką i rozciapanym pomidorem, doprawiłam ziołami i połączyłam z resztkami makaronu, co zostaly z poprzedniego dnia. Do posypania trochę sera, i jest pyszny obiad :)
  • MarrysiazKrakowa 2016/12/27 19:27
    Czerwona soczewica to moja prawdziwa przyjaciółka, gotuję ją ilekroć jestem głodna a nie mam zaplanowanego nic innego. Ciągle próbuje ugotować ją tak, by nie była rozgotowana ani też zbyt surowa, ostatnio prawie się udało. To najlepszy strączek ever!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/12/29 18:10
    @MarrysiazKrakowa: "Ciągle próbuje ugotować ją tak, by nie była rozgotowana ani też zbyt surowa, ostatnio prawie się udało." W przypadku czerwonej soczewicy to nie lada wyzwanie ;) A próbowałaś pozostałych "koleżanek" czerwonej soczewicy ?
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-bialej-soczewicy-urid
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-zoltej-soczewicy
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-czarnej-soczewicy
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-zielonej-soczewicy
  • MarrysiazKrakowa 2017/01/14 21:20
    Pani Izabelo, nie! :D Jeszcze nie próbowałam żadnej z nich. Jadłam brązową gotowaną na parze z puszki Bonduelle i jeszcze brązową z puszki Metelliana. Ta na parze była calkiem smaczna, ale unikam konserw jak mogę i zostawiam je jako rozwiązanie awaryjne. Od biedy zjem, ale w domu nigdy. Sama dotąd gotowałam tylko czerwoną. Miałam zamiar spróbować zielonej ale ta którą kupilam (bionica) okazała się być spleśniała. Otworzyłam ją dzień po kupieniu i bardzo cuchneła mimo, że wyglądała normalnie. Co gorsza wąchajac ją (nabrałam troche na dłoń, by sie upewnić) wciągnelam jedną lentilke do nosa i nie zdołałam jej wydmuchać. Myślę, że już opuściła mój nos, bo nie mam żadnych komplikacji, ale od tamtej pory wstrzymuje się z zakupem zielonej soczewicy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/15 10:21
    @MarrysiazKrakowa: Rzeczywiście - mało przyjemne przygody Ci się przytrafiły. Wiesz, myślę sobie - że rozwiązaniem w tej sytuacji może być wypróbowanie w pierwszej kolejności innych soczewic poza zieloną, a w przyszłości dając szansę i delektując się daniem z zawartością zielonej soczewicy, może uśmiechniesz się do siebie i powiesz: "Ależ ja miałam doświadczenia z tą zieloną soczewicą ! ;)"
    Życzę Ci takiego przebiegu wydarzeń :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/01/16 09:53
    @MarrysiazKrakowa czarna soczewica jest genialna, zwarta, jędrna, pyszna. Spróbuj koniecznie! :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę