Szklanka mąki bananowej z plantanów

Mąka bananowa z plantanów

Szklanka mąki bananowej z plantanów waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 341 kcal 443 kcal
Białko 2,0 g 2,6 g
Tłuszcz 0,5 g 0,7 g
Węglowodany 80,0 g 104,0 g
Błonnik 4,0 g 5,2 g

Mąka bananowa z plantanów kalorie w 100g: 341kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka banany plantany bananowa 130g

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.30

Ważenie dodano: 2016.01.22 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: banany zielone (plantany).
Producent: Hanneforth
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 6 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/22 08:19
    Jeżeli lubicie eksperymentować w swojej kuchni, a szczególnie w sferze pieczenia, polecam zaopatrzyć się w mąkę bananową.
    Ja na tę chwilę wykorzystałam ją jako dodatek do mąk pełnoziarnistych podczas przyrządzania gofrów i pieczenia ciast.
    W stanie sypkim posiada tylko subtelną nutkę niedojrzałych bananów, ale podczas pieczenia ciast czy gofrów pojawia się bardzo przyjemny aromat (przy czym nie jest to zapach bananowy), przy którym nie można przejść obojętnie - przykuwa uwagę gości ;)
    Można ją spożywać na surowo (np. jako dodatek do smoothie) lub dodawać do pieczenia, zagęszczania zup i sosów itd...
    W związku z tym, że jest to wyrób bezglutenowy, w przypadku pieczenia ciast należy umiejętnie dozować tę mąkę. Osoby z większą wprawą (szczególnie nie mogące spożywać glutenu) poradzą sobie stosując inne składniki, które odpowiednio będą się komponować (głównie pod względem struktury), natomiast dla początkujących (mogących spożywać gluten) polecam dodać maksymalnie 30% powyższej mąki do innych mąk zawierających gluten. Ja dodawałam około 20%. Gofry były bardziej wilgotne, mniej chrupiące niż z samodzielnym użyciem mąk pełnoziarnistych glutenowych. Natomiast ciasto miało większą tendencję do kruszenia się. Mimo wszystko oba wyroby nadal były smaczne. Ciekawa odmiana i nowe wrażenia podczas konsumpcji :)
  • Zdecydowanie mnie Pani zachęciła dodatkiem tej mąki do smoothie! Z chęcią wypróbuje ją też do naleśników. Mam nadzieję, że już niebawem ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/23 16:30
    @.missmurder.: Podzieliłam się mąka bananową z przyjaciółką. Jej tata zrobił dla całej rodziny naleśniki z tą mąką (jako dodatek do pszennej). Dostałam informację zwrotną, że wszystkim naleśniki bardzo smakowały :)
  • Nowości co raz bardziej mnie zaskakują, niestety cena też pewnie jest zaskakująca :(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/25 14:04
    @oleczka19971ola: Koszt powyższej mąki: około 20 zł / 500 g.
  • Skoro można dodawać do koktajlów, to do kawy też? Czy może istnieje inna alternatywa dla proszku do kawy? Pijam mleko bez laktozy, wiem że można kupić małe opakowanie, ale to dalej oznacza picie codziennie kawy w pracy, a pijam rano w domu i na drugą mam ochotę raz na jakiś czas. Chciałabym mieć coś co można otworzyć tylko jak jest potrzebne, tak jak małe kubeczki śmietanki do kawy, tylko one akurat są z laktozą albo coś w proszku, czego nie trzeba zużyć w ciągu paru dni.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę