Szklanka żółtej soczewicy

Soczewica żółta

Szklanka żółtej soczewicy waży 195 g.

  100g na zdjęciu (195 g)
Energia 459 kcal 895 kcal
Białko 23,0 g 44,9 g
Tłuszcz 1,4 g 2,7 g
Węglowodany 73,0 g 142,4 g
Błonnik b.d. -

Soczewica żółta kalorie w 100g: 459kcal

Zobacz więcej: szklanka żółta soczewica 195g

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.19

Ważenie dodano: 2015.03.18 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Niewiedząca 2015/03/18 22:42
    Przyznam szczerze, że do dziś nie wiedziałam o istnieniu żółtej odmiany, choć jadam soczewicę niemalże codziennie (choćby łyżkę w zupie, sałatce, paście do chleba), bo to taki "awaryjny" strączek, który zawsze mam w domu, zaraz obok fasoli szparagowej. :) Muszę o niej poczytać, ciekawi mnie np. dlaczego jej wartość kaloryczna odbiega trochę od wartości zielonej, czerwonej czy czarnej soczewicy. Dziwne, że w żadnym sklepie jej nie widziałam, chciałabym spróbować.
  • Julietta 2015/03/18 23:07
    Chciałabym zapytać czy ta soczewica ma coś ważnego, jakieś makro/mikroelementy czy witaminy których nie posiada zielona i czerwona? :) Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
  • Julietta 2015/03/18 23:07
    nie posiadają*
  • Jakie dania zawierające soczewicę polecacie? Chciałaby jej spróbować ale jakoś nie mam pomysłu jak ją wykorzystać by nie było to mdłe i bezsmakowe. No i przy okazji musi być to danie choć trochę dietetyczne ;)
  • Niewiedząca 2015/03/19 10:12
    Soczewica nie jest mdła. :) Ja bardzo lubię dodać parę łyżek soczewicy do zupy jarzynowej - zamiast kaszy czy makaronu.
    Myślę, że świetnie smakowałaby też zupa a'la grochowa, w której zamiast grochu byłaby któraś z soczewic lub ich mieszanka, a reszta wg ulubionego przepisu na grochówkę. ;-)
    Polecam także przeróżne farsze z soczewicy, np. do naleśników, pierogów, cannelloni, czy warzyw, które można nadziać - papryk, pomidorów, cebuli, cukinii, pieczarek, itp.
    Moja chyba ulubiona (i najszybsza) wersja na farsz to ugotować soczewicę, poddusić cebulę z pieczarkami - przyprawić majerankiem, papryką, ziołowym pieprzem, ulubionymi ziołami, wymieszać z soczewicą, dodać oliwy i natkę pietruszki czy inną zieleninę i gotowe.

    Moim zdaniem soczewica pasuje do wszelkich kasz i makaronów.
    Ostatnio zrobiłam coś takiego:
    Ugotowałam kaszę gryczaną i zieloną soczewicę, a potem, jeszcze gorące wymieszałam je w misce z odrobiną oliwy i wyciśniętym ząbkiem czosnku i zostawiłam pod przykryciem na kilka godzin. Potem tylko dorzuciłam warzyw, a że soczewica i kasza gryczana dały kolor buro-zgniłozielony, starałam się dobrać jak najbardziej kolorowe warzywa, czerwone, zielone, żółte. :)
  • @Niewiedząca, bardzo dziękuję za sugestie. Szczególnie podoba mi się pomysł użycia soczewicy jako nadzienia do papryki czy pomidorów :)
  • hajeczka 2015/03/19 11:39
    która najlepsza? żółta, zielona czy czerwona? i czym się właściwie różnią oprócz koloru?
  • @karolina_2002 Zupa krem z soczewicy. Ja na łatwiznę idę, wrzucam kostkę rosołową, gotuję soczewicę, doprawiam kminem i blenduję.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę