Tuńczyk w oleju

Puszka tuńczyka w oleju waży 170 g. Masa ryby: 120 g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 190 kcal 228 kcal
Białko 27,1 g 32,5 g
Tłuszcz 9,0 g 10,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g 1,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 1,3 g 1,5 g

Tuńczyk w oleju kalorie w 100g: 190kcal

Zobacz więcej: 120g tuńczyk puszka olej

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.05

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • zle podano zawartosc bialka, poniewaz zawartosc tunczyka do 130g reszta to olej ;| poprawka bedzie potrzebna
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/12 10:48
    Nie zauważyłam tu żadnego błędu. Wszystko jest prawidłowo podane.
  • zoabcz sobie na opakowaniu pisze masa:170g masa tunczyka:130g wiec liczysz bialko w 130g a nie w 170 ...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/12 22:43
    Wartości były prawidłowo podane, dopisałam masę ryby.
  • teraz pasuje :P
  • A ile kcal ma tuńczyk w sosie własnym ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/30 11:54
    @ Kasik: spójrz tutaj: http://www.ilewazy.pl/lyzka-tunczyka-z-wody
  • Dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam
  • Jakiej marki jest ta puszka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/30 19:19
    @carol: niestety, nie pamiętam (fotka była robiona ponad 2 lata temu ;))
    Ale spośród wszystkich tuńczyków dostępnych na rynku, zdecydowanie polecam dwie firmy (smaczny jest zarówno ten w oliwie z oliwek, jak i w sosie własnym).
    Tuńczyk Rio Mare w oliwie z oliwek w kawałku: http://goo.gl/4KEtt
    CALLIPO Tuńczyk w oliwie z oliwek: http://goo.gl/A3M8l
  • ile miałaby kalori łyżka tego tuńczyka?
  • Łyżka ma ok 30g, więc kaloryczność łyżki tego tuńczyka wynosi ok 57 kcal.
  • BaŁaMuTkA 2012/01/10 20:23
    ja dzis sobie wszamalam w sosie wlasnym, na 100 g mial 103 kcal i 25 g bialka a tluszczu 0.5 :))
  • Mam pytanie do Pani Izabeli. Słyszałam kiedyś w telewizji, że tuńczyk w puszce zawiera dużo niebezpiecznych metali ciężkich. Unikam od tej chwili tej ryby jak ognia, jednak zastanawiam się czy faktycznie jest sens. Czy bezpieczniej jest jeść tuńczyka, ale nie z puszki, czy tuńczyk w wodzie lub sosie własnym będzie lepszy niż ten w oleju? Jak to jest z tym tuńczykiem?
  • nie jestem panią Izabelą, ale... też słyszałam o tym puszkowanym tuńczyku. Tylko że nie rozumiem dlaczego rozgraniczasz tego w oleju od tego w zalewie czy sosie własnym. metalu byłoby w każdym tyle samo,, ale ja mysle ze to głupota. Od pół roku jem 5-6 razy w tygodniu CAŁĄ puszke i jakoś żyję;)
  • @Blania: No ja wiem, że po kilku puszkach się od razu nie przekręcę, ale wiadomo, że takie rzeczy ujawniaja się w przyszłości. Jeśli chodzi o to rozgraniczanie tuńczyka w oleju lub sosie własnym to chodziło o to, który byłby po prostu zdrowszy i lepszy, a nie o to który ma więcej metali ciężkich. Słyszałam, że nawet tuńczyki nie puszkowane także posiadają w sobie te metale bo to po prostu ryba drapieżna, długo żyjąca i z racji tego jest tym naszpikowana. Zastanawiam się, czy warto w ogóle jeść z tego względu tuńczyka zarówno w puszce, jak i świeżego na wagę, w opakowaniach, czy np. wedzonego. Jest odżywczy, ma dużo białka, ale te metale jednak odstraszają.
  • Warto się zastanowić nad pozytywnym wpływem na zdrowie i niegatywnymi skutkami, stosując właściwe porporcje w odżywianiu.
    Zawartość rtęci w mg/kg w tuńczykach poszczególnych producentów, według badań na zlecenie "Świata Konsumenta"

    Lisner 0,028
    Graal 0,033
    Heinz 0,054
    Laguna 0,054
    SuperFish 0,078
    Rio Mare 0,081
    Neptun 0,124
    King Oscar 0,131
    Abba 0,295
    Łosoś 0,376

    Tygodniowa norma poziomu rtęci w organizmie człowieka wynosi 0,0016 mg na kilogram masy ciała.
    Tygodniowa norma wynosi tylko 0,112 mg na tydzień dla 70 kilogramowego człowieka
  • Drogie Panie. Zawartość szkodliwych metali ciężkich w mięsie tuńczyka nie wynika z faktu, że jest ono zapuszkowane. Tunczyk żyje w wodach, które są zanieczyszczone metalami ciężkimi m.in. rtęcią, stąd ostrzeżenia aby nie przesadzać z nadmierną konsumpcją tej ryby. Dieta powinna byc urozmaicona i zawierac wiele rodzajów pożywienia, więc i wiele gatunków ryb. Oczywiście zdrowszy bedzie tuńczyk w sosie własnym/we wodzie (to jest to samo) niż w oleju, gdyz nie jest to olej najwyzszej jakości. Radzę przyrządzać sałatki czy pasty na bazie tuńczyka w sosie własnym i okraszać go tłuszczem wysokiej jakości np oliwą z oliwek. Smacznie i jak zdrowo.
  • @bronek: to dopiero mnie rozbawiło, że są osoby, które myślą, że ten metal to z puszki :)
  • Absolutnie nie myślałam ani nie myślę, że te metale są z puszki. Ja po prostu słyszałam różne pogłoski odnośnie tej ryby i sama nie wiem czemu wszędzie było napisane, że to głównie zapuszkowany tuńczyk szkodzi. Zero byłoby w tym logiki.
    Jednak słyszałam też, że w ogóle ryby puszkowane również takie jak popularne makrele, śledzie są szkodliwe. Podobno są gorszej jakości i z tego względu zalewane są mocnymi smakowo sosami, olejami z nie wiadomo czym w środku.
    Czasami mam ochotę zjeść jakąś rybę z puszki, ale ostatnio mam stracha i czytając skład sama nie wiem co myśleć. Czy ta ryba z puszki faktycznie dostarczy mi wystarczająco dużo odpowiednich składników, czy będzie ich więcej niż chemii zawartej w środku? Lepiej gdyby wypowiedziała się tutaj Pani Izabela. Ona wie najlepiej.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/11 21:58
    @Kasirra: "Mam pytanie do Pani Izabeli. Słyszałam kiedyś w telewizji, że tuńczyk w puszce zawiera dużo niebezpiecznych metali ciężkich."
    Tuńczyk może kumulować pewną ilość rtęci. Ilość skumulowanego pierwiastka będzie uzależniona od kilku czynników, głównie takich, jak: wieku, obszaru geograficznego z którego pochodzi, w zależności od tego, czym się żywiła ryba. W związku z tym, zaleca się, aby ograniczyć spożywanie tuńczyka między innymi w czasie ciąży oraz w trakcie karmienia piersią. Również w przypadku małych dzieci warto wybierać inne ryby.
    Oczywiście istnieje rozporządzenie, które ustanawia maksymalną dopuszczalną wartość rtęci w rybie. W przypadku przekroczenia wartości granicznych, nie może wejść do rynkowego obrotu.
    "Czy bezpieczniej jest jeść tuńczyka, ale nie z puszki, czy tuńczyk w wodzie lub sosie własnym będzie lepszy niż ten w oleju? Jak to jest z tym tuńczykiem?"
    Według dostępnych źródeł, zarówno świeże lub mrożone mięso z tuńczyka, a także tuńczyk sterylizowany w puszkach (obojętnie w jakiej zalewie) może zawierać rtęć. Zapewne w pracach naukowych można by znaleźć szczegółowe różnice wartości liczbowych rtęci pomiędzy świeżym i przetworzonym tuńczykiem na podstawie przeprowadzonych badań.
    "słyszałam też, że w ogóle ryby puszkowane również takie jak popularne makrele, śledzie są szkodliwe. Podobno są gorszej jakości i z tego względu zalewane są mocnymi smakowo sosami, olejami z nie wiadomo czym w środku."
    Optymalnym rozwiązaniem będzie duże urozmaicenie w spożywaniu ryb. Czyli różne gatunki, różny asortyment (świeże, wędzone, sterylizowane itp..). Spośród sterylizowanych ryb wybierać w sosie własnym i osobiście dodawać olej tłoczny na zimno lub oliwę z oliwek.
  • Mam pytanie w jaki sposób zrobiono te "pomiary" kaloryczne? czy najpierw odsączyła pani tuńczyka z oleju?? bo jak się je z puszki to się zjada też kupe oleju więc wiadomo trochę więcej niż 120g wychodzi...
  • Ja chciałam natomiast się zapytać czy można odtłuścić takiego tuńczyka? Niestety tylko takiego mam w lodówce. Gdyby tak go odcedzić i przemyć wodą to ile tłuszczu mogłabym się pozbyć?
  • @Martyna żeby odtłuścić to chyba woda z mydłem ;)
    a na serio: jak odlejesz olej, to resztą tłuszczu się nie przejmuj - tuńczyk to bardzo chuda ryba, np. śledź sam w sobie ma więcej
  • z cebulką albo z ryzem ^^ pyycha
  • MalinowaTruskawka 2013/04/08 23:57
    ale te kalorie sa podane po odsaczeniu tego tuńczyka z tej oliwy czy oleju czy z tym olejem.? bo ja jak jadam to zawsze odsączam ten tłuszcz
  • @MalinowaTruskawka; W tabeli po prawej stronie jest napisane, że kalorie są podane na 120g (na zdjęciu jest puszka, której cała zawartość waży 170g, a sam tuńczyk 120g - podpis pod zdjęciem). Czyli wnioskuję, że kalorie podane po prawej stronie dotyczą odsączonego tuńczyka.
  • Czyli te kalorie sa po odlaniu oleu? wiec zjadając całą puszke tunczyka , wraz z olejem wchłaniamy wiecej kcal i tłuszczy niz jest tutaj podane?
  • Konrad30 2015/01/25 18:55
    Witam.Chciałbym dołączyć się do pytania o ilość oleju. Skoro sama ryba warzy 120 g a całą potrawa 170 g(tak jest napisane na puszce) , puszka warzy 213 g (sprawdziłem przed chwilą na przykładzie tuńczyka w oleju firmy lisner). To znaczy że 50 g to sam olej?.
  • podbijam ostatnie 2 pytania, 170g tego tuńczyka bez odsączania to 120g tuńczyka +50g oleju?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/05 08:04
    @karolo: Tak.
  • A jaka jest kaloryczność tuńczyka w sosie własnym?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/16 20:29
  • Priscilla 2015/07/25 14:01
    A tuńczyk w sosie pomidorowym?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/28 09:04
    @Priscilla: Na tę chwilę nie posiadamy zważonego tuńczyka w sosie pomidorowym. Znalazłam dla Ciebie wartości na stronie jednego z producentów:
    Graal Tuńczyk w sosie pomidorowym / 100 g.
    Wartość energetyczna kJ / kcal - 338 kj / 80 kcal
    Tłuszcz - 1,1 g
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,24 g
    Węglowodany - 5,6 g
    W tym cukry - 4,5 g
    Białko - 11,6 g
    Sól - 1,33g
  • nieznajomka 2015/10/04 11:11
    Ile moze miec taki tunczyk bez odsaczania , zawsze jem go z zalewa bo bez niej wydaje mi sie za suchy , odsaczacie go az do wiorow? Ja lubie dodac go w calosci do ryzu trosze curry i zajadam ;) ile to moze miec kcal ?
  • Pistacj@ 2015/10/04 19:35
    @nieznajomka;
    Też jestem tego ciekawa, chociaż ja jem zawsze w sosie własnym, więc w tym się nic nie zmieni, ale ciekawa jestem tego w oleju ;)
  • 120 gramów ryby = 228 kcal
    50 gramów oleju = 450 kcal (50g, bo 170g-120g=50g)
    Razem wychodzi 678 kcal dla ryby z olejem. Smutna prawda :-(

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę