Stek z halibuta

Stek z halibuta Grenlandzkiego (niebieskiego) waży 110 g. Ryba bez skóry i ości waży 90 g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 186 kcal 167 kcal
Białko 14,0 g 12,6 g
Tłuszcz 14,0 g 12,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Stek z halibuta kalorie w 100g: 186kcal

Zobacz więcej: sztuka 90g filet stek halibut

Ostatnia aktualizacja: 2014.03.14

Ważenie dodano: 2011.01.31 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 26 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/01 09:31
    Jestem bardzo ciekawa, jakie macie pomysły na wykorzystanie takiego smacznego kąska z halibuta?
  • ile białka ! i jak mało tłuszczu :) doprawdy smaczny kąsek :)
    myślę, że smakowałby genialnie z rusztu skroplony cytrynką i posmarowany mieszanką z oliwy, czosnku, białego pieprzu, soli, natki pietruszki i bazylii :)
    mniam mniam :)
    p.s czekam na przepis na ciasto marchwiowe :)
  • nigdy nie jadłam tej rybki, również jestem ciekawa pomysłów na przyrządzenie:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/01 11:23
    My z Maciejem ją uwielbiamy. Jest tak delikatna, że wręcz rozpływa się w ustach. Dotychczas przyrządzałam ją na parze, w piekarniku, smażyłam na rozgrzanej patelni teflonowej spryskanej oliwą w spray'u. Ale zawsze sote (oczywiście podawana z dodatkami). Pomyślałam, że zapytam się Was - odwiedzających tę stronę użytkowników - może zainspirujecie mnie jakimś nowym przepisem w roli głównej z halibutem ? Jakie dodajecie przyprawy, czy i jaką robicie marynatę itp..
    Z niecierpliwością czekam na dalsze wypowiedzi :) I życzę Wszystkim przyjemnego dnia :) Izabela
  • musze przyznać że nigdy jeszcze jej nie jadłam.. Hm.. chyba trzeba spróbować.
  • ja tak samo :) mam nadzieję że znade tą rybkę w moim sklepie:) hmm.. pewnie ją zrobię na parze.. :)
  • szkoda że taka droga ;(
  • Nigdy tego nie jadłam, ale dosłownie zaskoczyła mnie ilość kcal ! Muszę przejrzeć sklepy wokół mnie, bo chętnie bym spróbowała :D Na parze - będzie dla mnie idealna ;]
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/01 18:29
    @Asia: jeżeli osoba ma ograniczony budżet finansowy, to nie musi co tydzień kupować halibuta, ponieważ jest szereg innych wartościowych ryb. Ale cena prostego obiadu wraz ze stekiem powyższej wielkości kształtuje się na poziomie 10 zł (100 g steka z halibuta ok. 4,50 zł + pół paczki mrożonki warzyw Bonduell 2,50 + pół paczki kaszy gryczanej 0,50 gr + łyżka dobrej jakości tłuszczu roślinnego 0,50 gr + przyprawy + ząbek czosnku itp..) Oczywiście ta porcja jest szacunkowa, ponieważ nie wiem, jakie jest Twoje zapotrzebowanie energetyczne / dobę. Ale w żywieniu ogromne znaczenie ma urozmaicenie, stąd warto wprowadzać do organizmu różne produkty, a w przypadku wysokiej dla nas ceny rzadziej i w mniejszej ilości.
  • Należy jednak pamiętać,że halibut to specyficzna ryba jeżeli chodzi o smak(nawet dobrze przyprawiona jest dość mdła w smaku). Nie polecałabym jej osobą, które nie lubią łososia.
  • oh ja kocham łososia ! ale z kolei ten ma dużo tłuszczu... No co do ceny halibuta, Pani Izo, zgadza się dla jednej osoby nie jest to taki problem gdybym robiła obiad tylko dla siebie bym takie obiadki robiła ale z racji że muszę zrobić go dla 4 osób w tym dwie dosyć duzo jedzące to jednak są duże koszty :)
  • Co do przepisu z halibutem, to w "rewolucjach na talerzu" były kiedyś przyrządzane krokiety gryczane z halibutem :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/09 12:18
    @nimfa: dziękuję bardzo za informacje. Od razu weszłam na stronę z przepisem. Danie bardzo ciekawie się zapowiada, tym bardziej, że odpowiadają mi wszystkie składniki. Halibut, kasza gryczana, szpinak, limonka, kiełki itd.. Jak któregoś dnia wykonam - dam znać :)
  • czy kalorycznosc podana do wagi po upieczeniu czy przed? kazdy wie ze ta ryba traci duzo wody podczas gotowania..
  • Ja polecam halibuta polanego sosem z sosu sojowego, soku z cytryny, kolendry i papryczki chilli. A samego halibuta usmażyć na patelni na małej ilosci oliwy, doprawionego solą i pieprzem.
  • A ile miałaby kcal taka ryba tylko wedzona? :) bo dziś właśnie kupilam kawalek wedzonego halibuta, sporo większy od tego zreszta - 280g za niecałe 12zl wiec cena nie jest taka znów kosmiczna :)
  • ponawiam pytanie - jak jest z ta wedzona rybka? bo na necie znajduje informacje, ze wedzony halibut ma az 239kcal na 100g! Czy to mozliwe, ze wedzenie az tak zmienia kalorycznosc tej ryby?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/04 16:47
    @haruka: poruszyłaś ważny i ciekawy temat. Po przeczytaniu Twojego zapytania zmieniłam wartości odżywcze do powyższego zdjęcia, ponieważ znajduje się na nim halibut Grenlandzki, a nie Atlantycki.
    Czym różnią się między sobą te ryby? Struktura mięśni Halibuta Atlantyckiego (białego) jest delikatniejsza oraz chudsza (zawartość tłuszczu około 2 g / 100 g) od mięsa pochodzącego od halibuta Grenlandzkiego (niebieskiego).
    W związku z tym, że halibutom Atlantyckim grozi wyginięcie, w niewielu sklepach można go zakupić (sama dzisiaj dzwoniłam do kilku producentów i hurtowni, żeby to sprawdzić :))
    W przypadku halibuta wędzonego Grenlandzkiego, wartości odżywcze kształtują się następująco (niebawem fotka ukaże się na stronie)
    Energia: 232 kcal / 100 g
    Białko: 17,3 g / 100 g
    Tłuszcz: 17,1 g / 100 g
  • Dziękuje za wyjaśnienie :) kiedy zobaczyłam, ze niby ta sama ryba tylko, ze wedzona ma o wiele wiecej tłuszczu to zaczęłam sie zastanawiać, co producent musiał z nią zrobić, ze aż tak zmienił sie jej skład :O
    Teraz wszystko jasne :)
  • Filemonkowa 2011/06/20 15:49
    http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2011/05/halibut-na-szparagach-w-sosie-mietowo.html - tu jest dość ciekawy przepis na halibuta, będę musiała spróbować :)
  • mariszszka 2012/02/03 19:17
    Moja mama przywiozła mi dziś halibuta, którego upiekła z dodatkiem soli i pieprzu. Zastanawiając się z czym go zjeść zajrzałam tu i... Doroto, należą Ci się pokłony za sos, o którym piszesz kilka komentarzy wyżej! Taki prosty, a naprawdę bardzo mi zasmakował. Bardzo ostry, bardzo kwaśny i bardzo słony jednocześnie, choć jakby mi ktoś opisał jego smak, to nie wiem czy odważyłabym się spróbować.
  • ja proponuję prosty przepis na rybę z carry...rybkę przyprawić carry i sól...usmażyć na mini ilości oliwie i odłożyć z patelni.Patelnię wytrzeć do sucha i dodać 2-3 łyżeczki carry i aż zadymi ale się nie przypali podgrzać,potem dodać parę łyżek wody i posiekaną cebulkę(poddusić) i garść pietruszki zielonej...tym sosikiem polać rybkę-obłędnie dobra jest.Przepis wzięty z Poradnika Domowego
  • JoannaCh 2014/03/13 21:45
    Pani Izabelo. Kupiłam dziś halibuta (stek) ok. 230g. ale nie wiem jak go najlepiej przyrządzic. Proszę o Pani sparwdzone przepisy przyrządzenia go w smaczny sposób:) Jeśli na parze, to jaki czas gotowania? A w piekarniku, to jaka temp i zcas pieczenia? Jakie najlepiej przyprawy/zioła do niego pasują? Z góry dziekuję za odp. Pozdrawiam, Joanna
  • @JoannaCh wydaje mi się, że pani Izabela jest dietetyczka, nie kucharzem :P W internecie masz mnóstwo przepisów, chociaż moim zdaniem ryby najlepiej piec "na oko" jakieś 10/15 min.
  • niccoer to prawda, ale czasami pani Izabela wrzuca swoje fajne przepisy. Natomiast jak ktoś chce tylko podstawy czyli jak piec i czym przyprawić to faktycznie wystarczy internet :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/03/14 11:36
    @JoannaCh: Halibuta sporządzam albo w parowarze albo na grillu elektrycznym. Dzień przed planowaną obróbką cieplną, filety lub dzwonka obficie nacieram marynatą i po włożeniu do szklanego naczynia z przykrywką przechowuję w lodówce. Sporządzając marynatę nie trzymam się ściśle określonych przypraw i ich ilości. Otwieram szafkę z przyprawami i do filiżanki wrzucam różne aktualnie dostępne przyprawy, np. zioła prowansalskie, świeżo zmielony kolorowy pieprz, słodką paprykę, papryczkę chili w płynie, sos sojowy o niskiej zawartości sodu, ocet balsamiczny lub sok z cytryny albo z limonki, kminek mielony itp.... Do tego obowiązkowo kilka ząbków czosnku i niewielka ilość oliwy z oliwek bądź jakiegoś aromatycznego tłuszczu roślinnego (ostatni nabytek to oliwa z igiełkami rozmarynu). Uprzednio zamarynowana ryba jest według mnie znacznie smaczniejsza.
    Gdy halibuta będę gotowała na parze, wówczas najczęściej stosuję dodatki w postaci warzyw gotowanych na parze. Duża część wykorzystywanych przeze mnie warzyw przez większą część dni w roku to warzywa mrożone. Do pojemnika z dziurkami wkładam zamrożoną mieszankę warzywną (za każdym razem z innym zestawem warzyw ;)), do pojemnika bez dziurek przekładam rybę wraz z marynatą. Ustawiam na pokrętle z nadrukiem ryby i wszystko paruję 12 minut. Ten czas wykorzystuję do porcji dla 2 osób (dwa duże lub 4 małe dzwonka). Gdy przygotowuję obiad dla 4 osób (załadowany cały pojemnik), wówczas wydłużam czas do 15 max 17 minut. W międzyczasie gotuję kaszę / ryż / makaron. Gdy od czasu do czasu do dania dołączam ziemniaki, wówczas załączam parowar na 10 minut z samymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, po czym dodaję warzywa i rybę i paruję kolejne 12 minut. Całość mamy gotową o jednym czasie :) Na talerz podaję plasterki cytryny lub limonki albo polewam rybę świeżo wyciśniętym sokiem. Wybrany dodatek skrobiowy polewam oliwą lub olejem tłoczonym na zimno, np. lnianym i posypuję zieleniną (np. natka pietruszki, rukola, kiełki).
    W przypadku grilla elektrycznego, najpierw grilluję warzywa (np. bakłażan, cukinia, papryka, cebula), a później rybę. Czas grillowania halibuta w moim zamykanym grillu (góra - dół teflon) wynosi około 2 minuty. Przekroczenie tego czasu powoduje, że mięso zaczyna się obsuszać (dalsze procesy pod wpływem temperatury) i po prostu staje się mało atrakcyjne dla podniebienia. Czasami do halibuta z grilla podaję jako dodatek zamiast powyżej wymienionych warzyw ćwikłę i ogórki kiszone (od teściowej - bezwzględnie najlepsze ! ;)). W przypadku tej ekspresowej obróbki, musimy odpowiednio wcześniej wstawić do gotowania wybrany dodatek skrobiowy.
    W piekarniku halibuta przyrządzałam bardzo dawno temu i nie pamiętam parametrów obróbki. W jednej z restauracji od czasu do czasu zamawiam jednak swoje ulubione danie: "Halibut panierowany w pestkach dyni i słonecznika
    serwowany z warzywami, puree szpinakowo - ziemniaczanym i sosem z musztardą." Kiedyś to danie było podawane z puree brokułowo - ziemniaczanym. Jeżeli chodzi Ci o bardziej wyrafinowany przepis, może wykorzystasz ten pomysł ?
    A może użytkownicy podzielą się swoimi ulubionymi przepisami z wykorzystaniem halibuta ? Z przyjemnością przeczytam Wasze wpisy :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę