Kutia

Porcja kutii waży 250 g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 219 kcal 548 kcal
Białko 6,2 g 15,5 g
Tłuszcz 9,9 g 24,8 g
Węglowodany 29,2 g 73,0 g
Błonnik 5,8 g 14,5 g

Kutia kalorie w 100g: 219kcal

Zobacz więcej: porcja 250g miód migdały pszenica mak morele nerkowce orzechy włoskie żurawina mleko laskowe brazylijskie bakalie kutia śliwki suszone

Ostatnia aktualizacja: 2023.12.21

Ważenie dodano: 2023.12.21 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: pszenica, mak, mleko, miód, bakalie: żurawina, rodzynki, morele, figi, daktyle, śliwki, orzechy (laskowe, nerkowce, brazylijskie, migdały blanszowane, włoskie), sok z pomarańczy + rum (do nasączenia suszonych owoców).

Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/24 15:56
    Kutia. Jedni ją kochają, inni nie mogą na nią patrzeć (a szkoda...). Ja z pewnością należę do grona tych pierwszych osób. Co roku obiecuję sobie, że będę ją sporządzać częściej, a później gdy nadchodzi okres świąteczny, to znowu stwierdzam, że moje obiecanki poszły w las. Ale co tam, właśnie w tej chwili po raz kolejny postanowiłam sobie, że niedługo wykonam ją ponownie (w którymś z komentarzy pisałam, że mogłabym ją jeść raz w tygodniu, ale jak już przed chwilą przeczytaliście z naciskiem "mogłabym")
    Z pewnością w każdym domu kutię sporządza się własnym, sprawdzonym sposobem. Niektórzy robią ją z samodzielnie zmielonego maku, inni korzystają z gotowych mas makowych, a jeszcze inni (wśród nich ja), wykorzystują suchy mak zmielony przez producenta. To samo jest bakaliami: jedni dodają skórkę pomarańczową, inni nie. Spotkałam się również z wersją ze słodką śmietanką. Większa cześć osób dodaje jeszcze sporo cukru, jednak według mnie niewielka ilość miodu oraz suszone owoce w zupełności wystarczą.
    Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ten według mnie bardzo smaczny deser: http://www.zdroweconieco.pl/kutia.html
    Jestem ciekawa, czy u Was też sporządza się kutię podobną do mojej, czy czymś się różni ?
  • smakowicie wzgląda:) ale za duzo troche tych kalorii :/
  • U mnie w domu sporządza sie troche inaczej tak jakby ala kutię, jest w niej tylko makaron łazanki mak i rodzynki taka potrawa na pewno ma mniej kcal.
    a dowiem sie ile by miala taka sama porcja kcal? nie dodajemy miodu ani innych produktow procz tych ktore napisalam.
  • gvrftttt 2011/12/24 20:50
    u nas na Slasku to sie nazywa MAkowki :p
  • Panna A. 2011/12/24 21:21
    @gvrftttt: Nasze makówki robi się inaczej, i co najważniejsze- smakują inaczej, niż kutia. Dziś (jako, że jestem na stabilizacji) skubnęłam wszystkich potraw, ale makówek zjadłam pokaźną porcję. A co, Wigilia raz w roku! ;) Jedna obfita kolacja nie zepsuje mi diety i zrzuconych kilogramów, więc... wrzuciłam na luz! :)
    Spokojnych Świąt. :-)
  • uwielbiam makówki :)
  • Valkiria 2011/12/24 23:06
    U mnie z makówką wygrywa moczka.
  • uuuuu taki malusienki pucharek i tyle kcal :O a ja juz ponad 2 glebokie talerze kutii pochlonelam (no niby 2, ale sie w trakcie "dopelnialy" :P ). masakra. Dobrze, ze mam wigilia jest raz w roku haha
    A tak w ogole - Wesolych Swiat wszystkim :D
  • idorotka 2011/12/25 00:50
    U mnie niestety nigdy kutii w domu nie było, u dziadków i ciotek- także. Generalnie muszę z wielkim smutkiem przyznać, że mając prawie 21 lat, dowiedziałam się, że coś takiego istnieje dopiero rok temu. ;) Wygląda pysznie! Generalnie u mnie raczej na święta zawsze babcia robi makowiec, a ja w tym roku dodaję sobie mak do śniadaniowej owsianki. Nie mniej, uwielbiam mak i jestem pewna, że kutia by mi na pewno smakowała...do tego jest to taki zdrowy smakołyk. :)
  • I'm fine 2011/12/25 00:59
    Mmmm, Wesołych Świąt!
    Uwielbiam kutię, ale u mnie w rodzinie nikt nie lubi. Robili jak byłam dzieckiem, ale tylko ja lubię, w dodatku mama ma alergię na miód, dla siebie jednej nie będę przecież robić.
    W tym roku stwierdziłam, że muszę mieć, i kupiłam gotową, taką w puszce (gdzie jest już nawet razem z pszenicą). Zdecydowanie to nie jest to, bo ta gotowa jest bez mleka czy śmietanki, tylko moczyli ten mak w wodzie. No i zajeżdża aromatem migdałowym, rumowa byłaby lepsza. No ale, lepsze to, niż nic.
    Jeżeli chodzi o kcal, cóż, mniejsza o to. Wigilia jest raz w roku, poza tym w takiej domowej są same zdrowe, wartościowe rzeczy :) A ten przepis brzmi cudownie, chociaż chyba pełnię szczęścia osiągnęłabym zamiast tych wszystkich orzechów dając tylko nerkowce, albo nerkowce i migdały. I bez tych daktyli i fig, nienawidzę ich :P
    Aaa, robicie mi smaka, może jednak kiedyś zrobię kutię.
  • I'm fine - ee, dlaczego dla siebie się nie opłaca? Właśnie jest lepiej - nikt nam nie sprzątnie sprzed nosa pieczołowicie przyrządzonego smakołyku ;).

    Ja nie przepadam za kutią. Mogłabym zjeść, ale nie 'nie powala mnie', więc nie jem. W moim domu się nie robi, jadłam u babci. Chyba z makaronem. Słabo pamiętam.

    W tym roku na święta nic z makiem nie zostało przyrządzone. Uwijałam się z mamą w kuchni, ale nie starczyło nam czasu bułeczki z makiem (ani na piernik, tylko sernik został zrobiony, piernikowy sernik swoją drogą). Gotowa masa ma termin ważności do...2014 r. Chyba poczeka do następnych świąt ;).
  • @idorotka spróbuj koniecznie ;) ja zawsze na nią najbardziej w wigilie czekam :D No i na barszcz hehe
    @I'm fine jeśli mama ma alergie na miód to zróbcie bez, tylko z aromatem albo ze sztucznym. Dla mnie tez wystarczyłoby nerkowce i migdaly, bo je uwielbiam, a inne orzechy tak niekoniecznie ;) np. włoskich sama nigdy nie kupuje ani do niczego nie dodaje, nie podchodzą mi. Zdziwilas mnie trochę z ta kremowka, u nas nigdy śmietany w kutii nie było...
  • To jest chyba deser stworzony składnikowo z myślą o mnie :) i wstyd się pzyznać , że nigdy go nie jadłam
  • Ja też nigdy kutii nie jadłam, nikt z mojej rodziny jej nie robił. Teraz już nie spróbuję przez tę pszenicę. Zresztą mak i bakalie to rzeczy, których całe życie nie znoszę, więc i tak by mi nie smakowało.
  • Ja również kutię mam ze śmietaną kremówką :D
  • I'm fine 2011/12/25 19:08
    Śmietana to raczej przegięcie, ale mak moczony w mleku smakuje lepiej, niż w wodzie. Mhm, zrobię kiedyś. Matka i tak nie zje, bo nawet jak bez miodu, to z jakichś powodów nie lubi.
    Pamiętam z dzieciństwa, że z pęczakiem kutia smakuje właściwie podobnie, jak z pszenicą- smak pozostałych składników jest tak wyrazisty, że to na jedno wychodzi :P
  • taka mala porcja, a tak duzo kcal, a takie pysznosci :D mmr... no ale ja takiego czegos nie jem. a szkoda :( chyba za rok sama se zrobie :D:D
  • Dziękuję za zważenie:)

    Choć chyba wolałabym nie wiedzieć, że to aż takie kaloryczne, bo kutię kocham i nie jestem w stanie jej sobie odmówić;)
  • MMMMMMMMMMMM jakie pyszności! Uwielbiam mak! Nawet ta kaloryczność już mi nie przeszkadza. Szkoda, że u mnie w domu nigdy tego nie było i nie miałam szansy spróbować. Teraz, dzięki pani Izabeli będę w stanie sama sobie przyrządzić to cudo. Dziękuję za dodanie przepisu! ;)
  • szkoda że moja mama nigdy tego nie robi... zazwyczaj na wigilii klasowej szkole miałam okazję zjeść kilka razy, ale z makaronem
  • Pani Izabelo, czy śniadanie od czasu do czasu, w postaci takiej Kutii będzie śniadaniem zbilansowanym prawidłowo?
  • Karolina 2012/01/16 22:56
    @Zoraida zapewne jadłaś kluski z makiem i bakaliami, ale bez pszenicy. Kto dodaje makaron do kutii?
  • a kluski z makiem to nie jak kutia z makaronem troche? ja w wielu domach widziałam makaron właśnie zamiast pszenicy w kutii i to jest normalne- przynajmniej wiecej osob chętnie sięga po takie "znane"danie.
  • moja kolezanka rovbi kutie z makaronem do lazanii ;o
  • Szczerze mówiąc pierwszy raz spotkałam się z tym przysmakie. Wygląda bardzo apetycznie, czasami przeciez można sobie pozwolić na takie słodkie szaleństwo :)
  • To coś nie wygląda apetycznie. Patrząc na skład domyślam się, że nie jest zbyt dobre.
  • Smaczne to to?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/06/22 18:28
    @FraneKapusta: Ja na przykład uwielbiami kutię. Zachęcam do zapoznania się z powyższymi opiniami, a najlepiej to samodzielnie wykonać, wypróbować i wyrobić sobie swoje zdanie :)
  • Mydełko 2014/12/20 07:56
    Mam pytanie co do przepisu bo są w nim tylko 2 morele, dwie śliwki i jedna figa czy należy je pokroić?
  • Niewiedząca 2015/04/20 15:44
    Zamierzam zrobić kutię jeszcze w tym tygodniu w wolnej chwili, a wszystko przez to, że ilekroć korzystam z wyszukiwarki na tej stronie, by znaleźć jakieś bakalie, wyskakuje mi jej zdjęcie i robi niesamowitego smaka. :-)

    Pominę tylko żurawinę (bo niestety nie mam, chyba że uda mi się kupić), a miód zastąpię wegańskim "słodzikiem". Trochę mi szkoda miodowego aromatu, ale może wyszłoby równie smacznie z dodatkiem jakiegoś intensywnego olejku do ciast? No i użyję mleka roślinnego. Jestem ciekawa efektu, bo nie próbowałam jeszcze wegańskiej wersji.
  • A taka zwykłą byś zważyła ? Czyli gotowa masa +miód+orzechy włoskie+rodzynki/skorka pomaranczowa+ryż bo u większosci moich znajomych taką się robi a rodzynek w niczym się nie moczy tylko kupuje te sułtańskie (bo one bodajże są najmiękksze)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/12/29 18:40

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę