Łyżka masy makowej z bakaliami

Masa makowa z bakaliami

Łyżka masy makowej z bakaliami waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 227 kcal 68 kcal
Białko 4,9 g 1,5 g
Tłuszcz 9,5 g 2,9 g
Węglowodany 28,0 g 8,4 g
Błonnik 3,3 g 1,0 g

Masa makowa z bakaliami kalorie w 100g: 227kcal

Zobacz więcej: łyżka rodzynki 30g mak Boże Narodzenie skórka pomarańczowa bakalie masa makowa

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.29

Ważenie dodano: 2011.12.14 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, mak, cukier, bakalie 9 % (rodzynki, skórka pomarańczowa, cukier glukozowo fruktozowy, cukier), miód sztuczny, mąka pszenna, aromat, regulator kwasowości - kwas cytrynowy.
Producent: Bakalland

Mamy 13 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/14 22:31
    Dzisiaj ważenie przydatne dla osób, które z różnych powodów nie przygotowują masy makowej samodzielnie (mogą to być powody typu brak maszynki do mielenia, brak czasu, albo zwykła niechęć do spędzania dłuższych chwil w kuchni itp...). Osobiście preferuję samodzielne sporządzenie masy - ale z maku suchego już zmielonego przez producenta (który "reanimuję" w mleku). Samodzielnie wówczas kontroluję udział poszczególnych składników wchodzących w masę potrzebną do przygotowania różnych świątecznych specjałów.
    W każdym bądź razie w ciągu kilku dni ukaże się ważenie oraz przepis z wykorzystaniem masy gotowej z powyższego zdjęcia :)
  • to masa makowa w odróznieniu od maku nie ma błonnika? :)
  • albo-jak sie czesto zdarza i tłumaczono to juz miliard razy- nie ma informacji na produkcie.
    Bo ma na pewno- mak, bakalie...ale po prostu blonnik nie jest jakos szczególnie wazny w masie makowej, a obowiazkowo trzeba podawac 3 podstawowe składnik odzywcze
  • widać, że więcej wody niż maku i ten miód sztuczny, aromat.. mmm pycha :D
  • czy mogłabym prosić o podanie Pani swojego sprawdzonego przepisu na masę makową? chciałabym taką wykonać ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :) proszę o Pani przepis :) bardzo mi zależy :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/15 21:32
    @m.: "to masa makowa w odróznieniu od maku nie ma błonnika?" Wpisując powyższe wartości, korzystałam z danych przedstawionych przez producenta. Niestety, na opakowaniu nie została zamieszczona informacja na temat błonnika. Żaden polski producent nie deklaruje ilości błonnika w tym produkcie, w związku z czym swoje poszukiwania poszerzyłam o zagraniczne portale. Znalazłam wyrób o zbliżonym składzie i spisałam zawartość błonnika: http://www.nutsonline.com/cookingbaking/fillings/poppy-seed.html
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/15 22:13
    @oola16: sposób przyrządzania będzie zależny od tego, do czego chcemy wykorzystać masę :) Przede wszystkim korzystam z maku zmielonego już przez producenta: http://goo.gl/25ItO. Mak ten gotuję przez chwilę w mleku (proporcja 1:1), czekam aż napęcznieje, a później to już zależy od tego na jakie akurat mam ochotę orzechy i suszone owoce, albo po prostu jakimi dysponuję w danym czasie :) Nie stosuję ścisłego przepisu, bo za każdym razem potrzebuję różne ilości tej masy... czasami dodaję też trochę jakiegoś aromatycznego miodu (gryczanego, spadziowego itp...), kilka kropel rumu, skórkę pomarańczową, niewielką ilość masła. Dla mnie masa jest tym smaczniejsza, im zawiera więcej bakalii, ale niekoniecznie musi być słodka, dlatego nigdy nie dodaję cukru (suszone owoce nadają odpowiednią słodycz) A jeżeli chcesz wykonać masę z tradycyjnego maku, może ten przepis przypadnie Ci do gustu: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/masa_makowa/przepis.html
  • wydaje mi się, że taka samodzielnie przyrządzona miałaby zapewne więcej kcal ? :P
  • Nie uwierzycie, ale wczoraj zjadłam całą puszkę z lodami śmietankowymi :D
  • nie wierzę :> jak się po tym czułaś?
  • ale chyba nie za jednym posiedzeniem całą puszkę?:D chyba bym umarła z przesłodzenia, a jestem osobą, która uwielbia słodycze i pochłania ich baaardzo dużo ;)
  • tak, za jednym posiedzeniem :))
  • MoReLoWa<3 2014/12/21 13:16
    Ahh.. trzeba zrobić Makiełki <3 Tylko my robimy sami masę makową :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę