Miód

Łyżeczka miodu waży 12g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 324 kcal 39 kcal
Białko 0,3 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 79,5 g 9,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Miód kalorie w 100g: 324kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 12g miód

Ważenie dodano: 2009.12.19 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 51 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a dlaczego łyżeczka miodu ma dwa razy więcej kalorii niż cukier? Tu sam cukier i tu sam cukier, a taka różnica... (to niesprawiedliwe! ;))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/02/24 11:38
    Dobre spostrzeżenie!
    Niestety, wciąż wiele osób zastępując cukier miodem, nie zdaje sobie sprawy z jego ciężaru właściwego i już kilka spożywanych łyżeczek w ciągu dnia może spowodować dodatni bilans energetyczny wobec zapotrzebowania, np. w przypadku osób stosujących dietę redukującą.
    Oczywiście miód ma bezwzględną przewagę wobec cukru dostarczającego wyłącznie "pustych kalorii". Miód poza węglowodanami prostymi zawiera min. składniki mineralne, witaminy, substancje biologicznie czynne: kwasy organiczne, enzymy, olejki eteryczne.
    Ale pamiętajmy, żeby używać go w umiarkowanych ilościach :)
    Izabela
  • czarna6kijana 2010/08/13 16:32
    Ja słyszałam też, że działa jak antybiotyk- coś w tym musi być, skoro w chorobie mamusie podają nam mleko z miodem.
    No i do tego jest pyszny, ja zwłaszcza lubię te ciemne- gryczany, spadziowy, boskie po prostu. :)
  • cherrybomb 2011/01/23 19:48
    czy jeśli bym dodawała łyżeczkę miodu do owsianki którą jem codziennie na śniadanie to byłaby przesada? czy może jednak dodawać tylko od czasu do czasu ze względu na zbyt dużą ilość węgli?
  • @cherrybomb: dodawaj! Na zdrowie! Absolutnie nie zaszkodzi!:)
  • cherrybomb 2011/01/23 20:53
    dziękuję za pomoc!:)
  • Patrycja 2011/04/15 17:56
    "a dlaczego łyżeczka miodu ma dwa razy więcej kalorii niż cukier? Tu sam cukier i tu sam cukier, a taka różnica… (to niesprawiedliwe! ;))"

    Z tym, że tu chodzi o wagę...
    łyżeczka cukru waży 5g, a łyżeczka miody 12g stąd dwa razy więcej kalorii...
  • dziwi mnie pytanie co do cukru przecież nawet na tej stronie w 100 gramach cukru jest podane więcej kalorii niż w miodzie.
    poza tym zawsze mamy opory do stosowania codziennie pokarmów które są bardzo zdrowe a naprawdę dopiero w bardzo dużych ilościach nam szkodzą a skłaniamy się i stosujemy w codziennym życiu produkty które nam szkodzą już w dużo mniejszych ilościach,np.cukier proszę przemyślcie to.
  • Chodziło o to, ze w 1 lyzeczce miodu jest wiecej kcal niż w 1 cukru, bo miód jest cięższy... Zreszta dla mnie to żadna różnica, bo i tak skórze slodzikiem :P
  • a ja wciąż słodzika nie próbowałam.
    od czasu do czasu skuszę się na łyżeczkę miodu, bo razem z cytryną jest idealny do owocowej herbaty :)
  • gosia2326 2011/07/05 16:03
    kocham miodek :) jem go zamiast słodyczy jak tylko mam ochotę - oczywiście wliczam go w zapotrzebowanie kaloryczne, dlatego nie mam problemu z wagą.
  • A czy miód z domowej pasieki będzie miał tyle samo kalorii? Bo rozpatrując etykiety na opakowaniach miodu sklepowego, zawsze tam znajdziemy w składzie choć odrobię cukru i jakieś aromaty.
    Mój dziadek zajmował się dawniej pszczelnictwem, a teraz gospodarkę objął tata, więc widzę na co dzień, jak powstaje miód i wygląda przy nim praca..
  • I'm fine 2011/08/07 21:13
    Margola, niedorzeczne pytanie, przyznaj, że po prostu chciałaś się pochwalić, że masz pasiekę :P
    Miód zawiera dużo węglowodanów (cukrów), które mają około 4kcal na 1 gram (dlatego cukier stołowy ma ok. 400kcal/100g). Miód zawiera kilkanaście procent wody, która nie ma żadnych kalorii. Pozostałe składniki miodu są istotne dla zdrowia, ale jest ich tak malutko, że nie mają znaczenia dla wartości energetycznej. Miód sztuczny ma podobną kaloryczność jak prawdziwy.
    Aromatów dodaje się mikroskopijne ilości, nie ma to żadnego znaczenia dla kaloryczności produktu.
    Gdybyś mogła poznać zawartość wody w waszym miodzie, mogłabyś obliczyć jego kaloryczność. Aromaty, "naturalność", "ekologiczność" itp. nie mają się nijak do kaloryczności, chociaż oczywiście też bym wolała "swój" miód. Ale nie ze względu na kalorie.
  • Dokładnie a wybieranie miodu z dodatkiem zwyklego, rafinowanego cukru jest głupotą, ale nie ma wpływu na kalorie-co za różnica czy zamienisz cukier z miodu naturalny na chemiczny czy nie-oba mają tyle samo kcal tylko różną wartość dla organizmu!
  • witam ja pije miód rozrabiany z wodą , pije tego dość dużo w dużym stężeniu miodu , czy dla kulturysty może to być szkodliwe , mi głownie chodzi żeby węglowodanów było dużo , jeśli jest to szkodliwe to prosze napisac jakie mogą być skutki przedawkowania
  • Próbowałam kiedyś miodu cynamonowego, coś wspaniałego *.* A dzisiaj na śniadanie tost z miodem malinowego, tak dawno go nie jadłam,ach. Pyszności! :)
  • Pamiętajmy jednak, że to, co kupujemy w dykontach, hipermarketach jako miód, prawdziwym miodem nie jest. Mój przyjaciel ma pasiekę i widziałam i kosztowałam u niego prawdziwego miodu. To sklepowe coś nie ma z miodem nic wspólnego. Oszukuje się ludzi np. karmiąc pszczoły cukrowym syropem w okresie zbiorów pyłku. Owady przerabiają tylko ten cukier i powstaje syropek o żółtym kolorze. Czuć po smaku i zapachu. Kiedy prawdziwy miodek jest mocno wonny, i ma swój specyficzny smak, kupny smakuje jak cukier. To właśnie efekt podkarmiania pszczół cukrem, kiedy powinny zbierać pyłek. Inną sprawą jest podgrzewanie miodu. Niektóre gatunki miodu, nie pamiętam jakie, krystalizują się nawet po paru miesiącach. W sklepach nadal są ciekłe. Dlaczego? Skrystalizowany miód podgrzewa się by znowu był płynny, a przy okazji traci on wiele swoich wspaniałych właściwości. Uważajmy zatem co kupujemy, najlepiej prosto od pszczelarzy z dobrą renomą.
  • Dokładnie. Są takie produkty, które sprzedawane masowo przyprawiają mnie o dreszcze i nie kupię ich nigdy. Wśród nich jest właśnie miód.
    Mój dziadek ma pasiekę, znajomi rodziców na Mazurach też. Jest kolosalna różnica już w samym wyglądzie pomiędzy sklepowym, a prawdziwym. Fakt faktem, jest wiele gatunków miodu...
    Jak sobie pomyślę, że miałabym użyć miodu z supermarketu do piernika na święta, to aż ciarki mnie przechodzą. Przecież miód to takie lekarstwo na wszystko, jak można sprzedawać pod tą nazwą jakieś marne substytuty? Brr.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/12 22:39
    @goaway: Ja również odkąd pamiętam zaopatruję się w miody u sprawdzonych pszczelarzy. "Marketowy" wyczuję na odległość ;)
    Z łezką w oku wspominam smak miodu pochodzący od pszczółek mojego dziadka :)
  • A z czego miód jest najbardziej "delikatny", czyli słodki i bez wyraźnego posmaku? I tak rzadko do czegoś używam, ale niedawno kupiłam jakiś sosnowy i moim zdaniem jest poprostu paskudny :/
  • a ze mnie się mama zawsze śmieje, bo gdy wracam do domu na święta to dopadam do miodu który dostajemy od dziadka i jem kanapki z ciemnym pieczywem. może nie pasuje dla wielu osób a ja wprost uwielbiam. :P
  • @haruka: miód akacjowy jest mało wyrazisty w smaku i bardzo długo się nie krystalizuje, co do słodyczy to wiesz, że nie jestem wiarygodna ;) dla mnie słodki, ale musisz sama spróbować...
  • Poważnie jest taka różnica? :/ Ja nie mam możliwości innej jak kupić w markecie, wybieram zawsze miody z Leśnego Dworu (http://www.miod.com.pl/), z reguły biorę wielokwiatowy. Naprawdę to aż takie "zło"?
  • a sprzedawane w sklepach miody ekologiczne, co myślicie o nich?
  • niech ktoś mądry mi odpowie :)
  • @Dorota kupilam akacjowy i jak zwykle mialas racje - slodki i delikatny :D aj no i jeszcze kolor ma sliczny XD
  • można jeść miód na kolacje czy lepiej nie ?
  • n-neutrino 2012/03/22 20:18
    @pola Wszystko w umiarze. Chociaż to prawie czysty cukier, ale łyżeczka miodu do np. plastra białego sera? Czemu nie? :D
  • cukier na kolacje to zly pomysl ;)
  • no skoro już jesteście przy miodzie, to napiszcie prosze jak to jest z tymi ekologicznymi miodami sprzedawanymi w sklepach, dobre/zdrowe one czy też nie maja wiele wspólnego z prawdziwym miodem?
  • mariszszka 2012/03/22 23:50
    @karla, określenie "te ekologiczne miody sprzedawane w sklepach" jest przecież zbyt ogólne, żeby odpowiedź na Twoje pytanie. Każdy wyrób, który zalicza się do tej grupy, pochodzi z innego źródła. Może być zarówno najprawdziwszym miodem prosto z pasieki, jak i niby zdrowym cukrem miód imitującym. Prędzej możesz spytać o konkretny produkt - myślę, że znajdzie się tu sporo osób, które mogą podzielić się wiedzą, a przede wszystkim i doświadczeniem z konkretnymi wyrobami :)
  • mariszszka 2012/03/22 23:51
    Od razu sprostuję, iż ja niestety nie pomogę, bo też zaopatruję się w miód w zaufanej pasiece.
  • Ścieźla 2012/03/23 10:32
    Ja nie mam zaufanej pasieki i nie wiem jak smakuje prawdziwy miód ;((( buuuu

    @haruka, te łagodniejsze w smaku zwykle mają jasnożółty, słomkowy kolor. Oprócz wyżej wymienionego akacjowego, "małowyrazistm" miodem jest też słonecznikowy, albo lipowy - choć tu już czuć nieco mocniejszy, nektarowy aromat.
  • Ja też nie mam zaufanej pasieki:( Dlatego jeśli ktoś z odwiedzających tę stronę orientuje się, które miody z tych dostępnych w sklepach są godne polecenia, to proszę o podpowiedź. Do tej pory kupowałam te dwa miody:

    http://wega24.pl/biophar-ekologiczny-miod-wielokwiatowy-plynny.html

    http://www.eurosklep24.eu/product.php?id_product=4736
  • @karla: kupowałam inne miody tej firmy, nie pamiętam... pomarańczowy i chyba sosnowy. Bardzo mi odpowiadały. Wyraźnie różniły się smakiem.
    Miody z domowej pasieki, jakie zdarza mi się mieć od czasu do czasu, nie mają takich wyrazistych aromatów, jak te.
    Nie mniej, nie wiem czy to jest prawdziwy miód w 100%... Pozostaje mieć zaufanie :)
  • bayaderka 2012/04/11 14:56
    Ja polecam miód aroniowy. Do tej pory jednak kupowałama taki tylko w jednej pasiece i nigdzie więcej podobnego nie spotkałam, a niestety w ostatnich latach nawet i tam nie można go dostać. W każdym razie, jeśli macie okazję to warto spróbować.
  • Polecam miód Manuka, nie dość, że pyszny to ma unikalne własciwości w porównaniu do innych miodów.
  • Najlepszy jest taki prawdziwy, nie taki ze sklepu a prosto od pszczelarza, aż czuć w nim zioła :) Naprawdę niesamowiy smak.
  • Tak czy siak bardzo zdrowo jest jeść trochę miodu codziennie;)
    Jeśli nie chcecie chorować to podaję na to prosty przepis:
    Do szklanki wody (koniecznie letniej bo w gorącej miód traci swoje wartości) dodajemy łyżeczkę miodu i kilka kropel soku z cytryny, zostawiamy na noc żeby się ładnie rozpuściło i 'przegryzło' i wypijamy rano;)
    Dzięki temu w zeszłym roku nie zachorowałam ani razu;)
  • Natalia, a może nie dzięki temu, tylko dlatego, że się po prostu zdrowo odżywiałaś. Ja widzę ogromną różnicę, jeśli chodzi o odporność, od kiedy zaczęłam się stosować do zasad zdrowego odżywiania. Łyżeczka miodu i sok z cytryny nikomu nie pomoże jeśli następne pięć posiłków to czipsy, frytki i zero owoców/warzyw.
  • Tak jak pisze Natalia, szklanka wody ,lyzka miodu i sok z cytryny to jest naturalny antybiotyk taki lek babciny:) nie wazne czy sie przy tym zdrowo odzywiasz ,bo to nie zmienia faktu ,ze dostarczasz witamin do organizmu i sie leczysz ,w tym roku na grype mi bardzo pomoglo,a do tego dobre ,polecam!
  • Kitek: to prawda, że zdrowo się wtedy odżywiałam (i nadal się staram;) ale spróbuj miodowej kuracji- naprawdę wspomaga odporności i nie tylko;) Tak jak mówi sinka: lek babciny ;D
    Tylko rzecz jasna miód musi być prawdziwy...;)
  • ja też lubię miód, tylko mi się skrystalizował i jem taki.
  • Miód naturalnie się szybko krystalizuje :) Miód taki płynny to nie miód tylko woda z cukrem :) tak robią producenci aby zarobić :) Mam u siebie na osiedlu panią która ma ule i powiem wam , że ten bardzo różni się od kupnego ..
  • Codzienne musli z łyżką miodu (albo dwoma) na pewno zyskałoby na smaku i właściwościach zdrowotnych.
  • Maja miód ma dwa razy więcej cukru dodanego
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/30 12:55
    @n31: Co to znaczy "miód ma dwa razy więcej cukru dodanego?" Różnica w kaloryczności łyżeczki miodu i cukru wynika z faktu, że łyżeczka miodu ważyła po prostu więcej (miód ma mniejszą energetyczność na 100 g niż cukier).
  • Miodzik to nie zlo. Jeszcze nigdy od niego nie utylam, bardzo lapie wagę od czekolady i ciast,ale jak to ogranicze,czy zamienie ma miód-waga w dół. A co do ilości to potrafię taki litrowy słoik w 6 tygodni opróżnić. A ten prawdziwy nie uczula- cala ciążę wcinalam w większych jeszcze ilościach i dziecko wczesni dostawalo do jedzenia i brak uczuleń. Ja miodu nie dodaje do niczego prucz ciast i miesa - miód jadam łyżeczką jak lizaka. Polecam i pozdrawiam
  • PolaOmiodku 2014/01/25 19:57
    Miód akacjowy - polecam przy problemach żołądkowych , a w szczególności na chorobę refluksową , wrzody , podrażnienie układu pokarmowego oraz na problemy z układem moczowym.
    DOBRY MIÓD to taki ,który ZKRYSTALIZUJE SIĘ po 3ch miesiącach ( akacjowy krystalizuje wolniej po 6 miesiącach) !!!
    Miody " oszukane" pozostają płynne , najczęściej zanim trafiły do słoiczka były podgrzewane ( często dodawane są soki do miodu) .
  • Kaśka: po kiego grzyba ktoś (pszczelarz) miałby dawać pszczołom cukier (po ileś tam zł za kg - nie wiem bo nie kupuję) jak one same w pocie czoła, za darmo, pyłki zbierają i robią miód. Cukier daje się pszczołom na zimę jak im się miód zabierze.
  • Miód spadziowy bardzo długo pozostaje płynny. Poza tym takie miody są najzdrowsze.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę