Łyżeczka powideł śliwkowych

Powidła śliwkowe

Łyżeczka powideł śliwkowych waży 12 g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 216 kcal 26 kcal
Białko 1,0 g 0,1 g
Tłuszcz 0,3 g 0,0 g
Węglowodany 54,3 g 6,5 g
Błonnik 1,8 g 0,2 g

Powidła śliwkowe kalorie w 100g: 216kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 12g śliwki powidła śliwkowe

Ostatnia aktualizacja: 2024.08.19

Ważenie dodano: 2011.07.03 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: śliwki węgierki, cukier, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja żelująca - pektyna, barwnik - karmel. Sporządzono ze 160 g owoców na 100 g produktu. Łączna zawartość cukru 54 g na 100 g produktu.
Producent: Scandic Food
Marka: Owocowa Rozkosz

Mamy 70 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mademoiselle 2011/07/03 22:48
    o, jak niedużo! spodziewałam się jakichś 50-60 kcal na łyżeczkę, sądząc po kaloryczności takiej samej łyżeczki niskosłodzonego dżemu, który ma 150 ileś kcal na 100g. Niespodzianka i to miła, bo kocham takie powidełka. Lubię je wyjadać prosto ze słoiczka ;D
  • Ja tez! :) w przypadku takich praduktow moglaby być jeszcze podana waga dla ilości nabranej na palec ze sloika hehe ;)
  • Mademoiselle 2011/07/03 23:04
    o tak! Nowa opcja na stronie: pokaż kcal dla jednego liźnięcia xD
  • haha najlepsza opcja!
    znowu mam zagwostkę: dżem, konfitura, marmolada, powidła a ja wciąż nie wiem jaka jest różnica
  • A ile mogą mieć powidła bez cukru, z samych śliwek, prażone w kotłach?Są gęste, gotujemy je przez kilka dni, ale nie wiem, z jakiej ilości śliwek, ile wychodzi, jak to liczyć?
  • uwielbiam powidła śliwkowe ;] pewnie dlatego że są tak słodkie, a to u mnie podstawa :P
  • @jjmm: jesli nic nie dodajesz do sliwek to beda one mialy w 100g tyle samo kcal, co zwykle sliwki ;).
  • Mademoiselle 2011/07/04 12:56
    no.. ewentualna różnica to zwiększony IG po obróbce termicznej.
  • @jjmm jak dokładnie się robi takie powidla? :O
  • haruka , chciałabym Cię o coś zapytać, jak możemy się skontaktować?
  • uwielbiam powidła:) najbardziej te zrobione przez mamusię, a z kupnych to tylko Łowicz:) swoją drogą ciekawe ile trzeba by było kręcić hula-hop żeby spalić taką łyżeczkę:P (ostatnio, to moje ulubione zajęcie:D)
  • @Elena autorzy mogą Ci wysłać mojego maila :)
  • @emma - nie wydaje mi się, żeby takie powidła, o których pisze jjmm miały taką samą kaloryczność jak śliwki - gotowanie powideł (zwłaszcza tak długie, o jakim pisze jjmm) powoduje odparowanie sporej ilości wody.
    @jjmm - myślę, że najlepiej będzie, jeśli zważysz ilość surowych śliwek użytych do Twoich powideł, a następnie zważysz gotowe już powidła, wtedy kaloryczność na 100g będziesz mogła/mógł policzyć tak:
    (masa surowych śliwek)x(kaloryczność śliwek na 100g)/(masę gotowych powideł)
    a jak będziesz chciała/chciał wiedzieć, ile kcal jest w łyżeczce to po prostu pomnożysz przez 0,12 (bo pewnie będą ważyły tyle samo)
  • Mademoiselle 2011/07/04 17:12
    faktycznie, agnieszka, jesteś genialna.
  • Ponieważ widuje już śliwki w sklepach pojawiał pytanie - jak robi się te bezcukrowe i gęste gotowane powidla?? :)
  • Mirabelka 2011/09/13 22:55
    @haruka - powidła robi się, gotując śliwki baaaardzo długo, po kilka godzin przez kilka dni, aż same się rozpadną, odparują, zagęszczą i zmienią kolor na ciemny :) Trzeba mieć dobry garnek, bo mogą się przypalić. Takie powidła są wspaniałe :)
  • Czyli zajecie na cierpliwość... Hmmm mimo to chciałabym spróbować ;) moja kuchenka ma 9 "poziomów", które można zmieniać co 0,5, czyli moge ustawic np. 7 albo 7,5 itd. Na ile powinnam wiec ja nastawic i ile godzin jednorazowo gotować? Jeśli ma to jakieś znaczenie to dodam, ze to kuchenka indukcyjna, wiec po wylaczeniu stygnie bardzo szybko (czyli odpada opcja "potrzymac jeszcze trochę na rozgrzanym palniku - spotkałam sie z czymś takim w przepisach :| ), garnki maja specyficzne spody, ale są raczej wytrzymałe - jeszcze żadnego nie spalilam ;)
  • Mirabelka 2011/09/13 23:53
    Dokładnie to ja nie wiem, bo sama nigdy nie robiłam takich powideł, robiła je moja mama gdy byłam młodsza i pamiętam po prostu, że tak to mniej więcej szło. Musiałabyś poszukać w necie dokładniejszych wskazówek. Ja znalazłam coś takiego: http://kotlet.tv/powidla-sliwkowe - tutaj jest bardzo mała ilość cukru (ledwo 3 łyżki na 1,5 kg owoców), a na pewno można by zrobić też całkiem bez cukru, choć pewnie zależy to też od owoców (niektóre śliwki są słodkie, inne bardziej kwaśne). Jeśli chodzi o czas, to po prostu widać, kiedy już są gotowe. W tym przepisie gotują 1 raz przez 5 godzin, ja pamiętam że moja mama gotowała tak ze 2-3 h dziennie przez 3 dni. Czytałam, że tak lepiej, bo jedno gotowanie nie zabija form przetrwalnikujących drobnoustrojów, a kilkakrotne tak, choć nie wiem, ile w tym faktycznie prawdy. No i na pewno na bardzo małym ogniu trzeba gotować :)
  • a ile kalorii mogą mieć powidła śliwkowe bez tych wszystkich żelatyn? tylko śliwki i cukier?
  • Łowicz zaczął ładować do swoich powideł łegierkowych syrop glukozowo-fruktozowy. Ostatnie bastiony padają :(
  • łegierkowych = węgierkowych
  • @An, powidła które jadam w składzie mają tylko śliwki i cukier, na łyżeczkę 12 g wychodzi 8,48 kcal, na słoiku piszą iż są sporządzone ze 190 g śliwek na 100 g produktu. Widocznie są dłużej gotowane tak jak pisze Mirabelka i więcej wchodzi do słoika. Robi je zakład z Pińczowa jeśli chcesz uwierzytelnienia informacji.
  • SkupZłomu 2015/02/14 07:20
    Do Mirabelka - jeśli przesmażysz ( czyli pogotujesz tylko że w pewnym momencie już one nie mają wody - wieć de facto smażenie wychodzi) kilka razy dowolne śliwki ( poza nomen omen mirabelkami) możesz dżemu nie słodzić wogóle - i tak będzie słodki. Inna sprawa że wtedy nie ma on prawie żadnych możliwości konserwacji i nie utrzyma się w słoikach. Te 3 łyzki są tylko dla konserwacji nie dla smaku. Między bogiem a prawdą nawet ich nie poczujesz. U mnie dżem śliwkowy potrafi się i 5 dni po trochę smażyć.
  • dziewczynu, w tym roku robiłam pierwszy raz powidła. Do pierwszych partii dodawałam cukier bo tak mi mam nakazała, w kolejnych był ksylitol a juz w ostatnich same śliwki. I powiem wam w smaku nie ma żadnej różnicy!!! Powidła nawet te bez cukru są takie słodkie jakby były posłodzona. A robiłam je tak: pełny garnek śliwek zesmazalam do całkowitego wyparowania wody, przy końcówce ciagle mieszając. Trwało to ok 2,5 godziny. Jako ze moje śliwy w tym roku miały niezły urodzaj to nie miałam czasu na podwójne gotowanie- od razu zawekowalam. Jemy je do placków, naleśników, pieczywa-pyyyycha! Dzieciaki uwielbiają bo same zbierały śliwki a pózniej pomagały w usuwaniu pestek!
  • Ja też w tym roku robiłam pierwsze w życiu powidła. Miałam całą reklamówkę śliwek od których ciężko było oddzielić pestkę, więc nie nadawały się do jedzenia na surowo ani niczego innego. Dodałam tylko odrobinę ksylitolu i nieskromnie przyznam, że wyszły obłędne! Dorzuciłam nawet trochę powideł do owsianki, wyszło przepysznie. Może robiłabym częściej powidła, ale śliwki długo u mnie nie wytrzymują - po pięciu minutach cała torba znika... ;)
  • katarasia 2016/09/16 07:28
    A ile kalori mają takie domowe bez grama cukru. ja takie robie i są pyszne, slodziutkie mimo że bez cukru. Proszę o odpowiedź.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/16 08:21
    @katarasia: W takim przypadku wartość energetyczna będzie uzależniona od stopnia odwodnienia gotowego wyrobu (czym mniej wody tym więcej kcal). Proponuję dla oszacowania skorzystać z ważenia gotowych powideł bez dodatku cukru:
    http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-powidel-sliwkowych-1
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-powidel-sliwkowych-1
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555RwMKZ9Ln
  • 555
  • -1 OR 2+234-234-1=0+0+0+1 --
  • -1 OR 2+269-269-1=0+0+0+1
  • -1' OR 2+782-782-1=0+0+0+1 --
  • -1' OR 2+300-300-1=0+0+0+1 or 'LpAj44O1'='
  • -1" OR 2+460-460-1=0+0+0+1 --
  • 555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
  • 5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
  • 5550"XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
  • (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
  • 555-1; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1); waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 waitfor delay '0:0:15' --
  • 555mSirebtq'; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 OR 234=(SELECT 234 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1) OR 391=(SELECT 391 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1)) OR 860=(SELECT 860 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555k1xgbGDV' OR 262=(SELECT 262 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555nWgLgBKh') OR 26=(SELECT 26 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555UgTGIaSR')) OR 911=(SELECT 911 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
  • 555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
  • 555
  • 555'"
  • 555%2527%2522'"
  • @@nqK34
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę