Kopytka po przygotowaniu

Porcja kopytek (10 sztuk) waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 125 kcal 250 kcal
Białko 4,1 g 8,2 g
Tłuszcz 1,1 g 2,2 g
Węglowodany 25,7 g 51,4 g
Błonnik 1,5 g 3,0 g

Kopytka po przygotowaniu kalorie w 100g: 125kcal

Zobacz więcej: 200g porcja kopytko kopytka

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.28

Ważenie dodano: 2009.10.31 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jesteście cudowni!! Dziękuje za to ze jesteście!! Bardzo ładna strona czytelna i tyle wiadomości no super!!
  • O ile więcej miałyby kalorii, gdyby były smażone w głębokim tłuszczu (kostka smalcu na całą patelnię)?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/01 17:25
    @ Karola, liczbo Ci nie odpowiem, ponieważ nie wiem, ile tłuszczu wchłonęłyby takie kopytka. Z punktu widzenia żywieniowego, byłoby to bardzo niekorzystne, szczególnie gdyby smażenie odbywało się na smalcu.
  • Pani Izabelo, nie pamięta Pani jakich ilości poszczególnych produktów Pani użyła by wyszła właśnie taka nie wielka porcja ? ok. 10 - 15 kopytek ?:):)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/29 21:18
    @asku: przykro mi, ale niestety po wykonaniu tych kopytek nie zapisałam informacji odnośnie użytych ilości poszczególnych składników. Mogę zaproponować przepis na kopytka z twarogiem. Informacje znajdziesz w tym komentarzu: http://www.ilewazy.pl/kopytko-z-twarogiem#comment-2169
  • A ja mam pytanie - czy w czasie gotowania dodała pani do wody olej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/25 11:11
    @Ala: nie pamiętam już w tej chwili. Jest to wysoce prawdopodobne, ponieważ wszelkie produkty mączne lepiej się gotują w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju / oliwy (oczywiście nie uwzględniam tego w obliczeniach). W codziennym przygotowywaniu dań często wykorzystuję ten sposób.
  • Niekorzystne smażone na smalcu, bo co? Nie wie Pani, że do smażenia, zwłaszcza długotrwałego i/lub w wysokiej temperaturze powinno się używać właśnie smalcu? Na oliwie natomiast w ogóle nie powinno się smażyć. Przerażające, że osoba prowadząca taką stronę nie wie takich rzeczy.
  • Dodam tylko, że smalec skraca czas smażenia i NIE wsiąka w potrawy tak jak oleje, a poza tym podczas smażenia na smalcu nie dochodzi do syntezy akryloamidu, który jest bardzo niebezpiecznym dla zdrowia związkiem! Oczywiście osoby mające problemy z cholesterolem, chorą wątrobą, nadwaga itp. powinny w ogóle zrezygnować se smażenia, bez względu na to, na czym smażą, ale jeśli smażone potrawy jemy raz na kilka dni, a nie 5 razy dziennie to, przykro mi, ale smalec jest zdrowszy.

    Nie szerzcie błędnych przekonań, że smalec czy tłuszcze zwierzęce są "be" i tylko roślinne olejki są cacy, bo to bzdura!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/16 22:21
    @Ann: Jeśli chciałabyś merytorycznie podyskutować na temat smalcu, to mamy już jego ważenie i tam możesz dodać swoje argumenty. Nie podoba mi się, że Twój pierwszy komentarz zaczynasz w taki sposób (przejście od zarzutu niewiedzy do przerażenia zajęło Ci dwa zdania, nieźle). Jeśli przedstawisz rzeczowe argumenty to w miarę możliwości czasowo/merytorycznych postaramy się do nich odnieść, ale w zaczepkach osobistych, ani ja, ani Izabela uczestniczyć nie będziemy.
  • Zaczepki osobiste? Zwrócenie raczej uwagi na waszą niewiedzę i podejście zależne od swojego widzimisię oraz propagandę nieprawdziwych przekonań... Przykro mi - wiele osób chociażby tutaj http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-smalcu-z-miesem zwracało wam uwagę na tego typu podejście i popieranie smażenia na oleju, a negowanie smalcu. To przykre i PRZERAŻAJĄCE.
  • uwielbiam kopytka :) super, że nie mają aż tak dużo kalorii :)
  • Amandami 2014/03/21 14:13
    @Ann ma rację. Widzę, że są jeszcze osoby, które widzą błędy.
  • Smalec jest bardzo niezdrowy, a Pani Ann ma chyba jakiś problem, że tak czepia się administratorów tej strony. Kto w dzisiejszych czasach używa smalcu? To najgorsza z możliwości.
  • UlaKowalik1 2014/07/25 06:57
    Kara ty!!! np jedząc dobre nie marketowe pączki .... - bo wychodzą ładne ciemne tylko na smalcu. Jeśli kupujesz swoiską kaszankę lub kiełubasę też w niej jest smalec. No i na świeta na rynkach masz pajde ze smalcem a w dobrych restauracjach dostajesz chleb i smalec jako zakąskę. Nie rozumiem o co ci chodzi a tym smalecm - pokarm jak każdy inny, mniej przetwożony niż np margaryn. A poza tym jak już wytykasz coś Ann to się zastanów czy nie obrażasz innych ...
  • Nie powinno się smażyć na oleju? Niektóre oleje mają taki sam lub nawet wyższy punkt dymienia, więc dlaczego by nie smażyć na nich?
  • Jesteście pewni, że to tylko 125 kalorii w 100g? Na mrożonych są podane o wiele większe wartości - 180/190 kcal na 100g...
  • Króliczę 2015/03/19 21:27
    Olu - i nie ma w tym raczej żadnej nieprawidłowości, bo ilość kalorii może się różnić, w zależności od proporcji mąki i ziemniaków, ilości użytych jaj czy innych dodatków - a nawet od odmiany ziemniaków. Tak mi się przynajmniej wydaje ;)
  • Magnolia52341 2016/07/02 01:21
    Witam, jak obliczono ilosc kalorii w potrawie, w ktorej podaje Pani, ze nie pamięta jak ilościowo wyszło z produktami? Ilość kalorii jest czysto teoretyczna?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/07/02 07:02
    @Magnolia52341: Nie posiadam kartki, na której zapisane były wszystkie dane odnośnie ilości użytych składników i na podstawie ich wykonane obliczenia.
  • Moglibyście podać kalorie klusek kładzionych?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/27 07:13
    @papaja: Być może w przyszłości ukaże się takie ważenie. Jednak na tę chwilę nie mogę obiecać czy i kiedy.
  • Ja zawsze liczyłam kluski kładzione podobnie jak kopytka, ale ciekawa jestem czy to faktycznie zbliżona kaloryczność :).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/28 10:04
    @Sybi: Tak, do oszacowania wartości, w przypadku klusek kładzionych, jak najbardziej można uwzględniać do obliczeń kopytka.
  • Pani Izo, dziękuję bardzo :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę