Kotlet mielony smażony

Średni kotlet mielony smażony waży 80g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 248 kcal 198 kcal
Białko 19,5 g 15,6 g
Tłuszcz 17,7 g 14,2 g
Węglowodany 5,9 g 4,7 g
Błonnik 3,1 g 2,5 g

Kotlet mielony smażony kalorie w 100g: 248kcal

Zobacz więcej: kotlety mielone

Ostatnia aktualizacja: 2021.03.18

Ważenie dodano: 2009.07.18 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: wieprzowina (łopatka), wołowina (udziec), jajko, cebula, czosnek, otręby, zarodki pszenne. Kotlet usmażony został w niewielkiej ilości oliwy z oliwek

Mamy 69 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A gdzie tu kalorie?
  • dziękuję za odpowiedź w sprawie kotlecików:))) to bardzo miło dostawać odpowiedzi na każde zapytanie (mimo, że pewnie dostajecie setki mejli to zawsze te mejle zwrotne od was są bardzo miłe i takie "osobiste":)) czekam "wyrozumiale:)" na warość kaloryczną :)) i życzę dalszych sukcesów w tworzeniu stronki!!
  • Jejciu, tylko 200 kcal? Ja zawsze w moim kalorycznym dzienniku liczyłam, że mielony to jakieś 500, coś w tych granicach:)
    Wasza strona jest świetna, od niedawna zaglądam tu codziennie.
    Bardzo pomocna i bogata, na razie znalazłam wszystkie produkty, których szukałam :)
  • grace, bo ten jest obtoczony w otrębach in zarodkach, smażony na niewielkiej ilości oliwy, poza tym pewnie mięso użyte nie było zbyt tłuste :)
  • Witam.
    Chciałabym ładnie poprosić o podanie w przybliżeniu wartości kalorycznej bardziej tradycyjnego kotleta, z łopatki wieprzowej, cebuli, jajka, ale usmażony bez panierki i bez dodatkowego tłuszczu. Czy można w przybliżeniu oszacować jego wartość na ok 200 kcal? W dedukcji opieram się o to, że przy schabowym bardzo dużo dodatkowych kalorii to właśnie panierka i tłuszcz do smażenia. Pozdrawiam i będę wdzięczna za informację, ponieważ będąc u kogoś można poprosić o taką drobnostkę, a innego kotleta się już wówczas zrobić nie da.
  • jeśli można proszę o gotowanego kotleta
  • http://www.ilewazy.pl/pulpet-gotowany - coś podobnego :)
  • A taki kotlecik tylko zrobiony z mielonej piersi z kurczaka ile będzie miał kcal ?
    Proszę o odpowiedź ;)
  • Mysle ze nie wiele mniej - udziec wolowy to chude miesko i ma zbliżona wartość kaloryczna do piersi z kuczaka, natomiast chudsza lopatka wieprzowa (a pewnie z takiej pani Izabela zrobiła kotlety) to ok 180 kcal na 100g, wiec jeśli proporcje mięsa były pól na pól to zastępując sama piersią dostaniesz jakieś 20-30 kcal mniej w kotlecie 80g. Nie lepiej upiec te pierś? :)
  • najmniej by miał z piersi indyka :) chyba 84kcal na 100g mięsa z tego co pamiętam...
  • myślałam ze różnica będzie większa ... więc chyba jednak pozostanę przy tradycyjnych mielonych

    najbardziej lubię pierś z parowaru, zdrowa bez tłuszczu i jeszcze dobrze smakuje :) polecam !
  • ja nienawidze mielonych. ten jest chudziutki i ładny ale u mnie w domu jak sie je robi to sa z najtłustrzego miesa jakie moze byc, smazone a raczej "gotowane" w tłuszczu i wychodza takie czarne i ochydne ale to sa wlasnie tradycyjne polskie mielone
  • Tez nie lubię mielonych i oglnie nie przepadam za wyrobami z mielonego mięsa np. pulpetami czy kiełbasa. Jedynym wyjątkiem jest tatar, którego uwielbiam :)
  • haruka a gołąbki? co do tatara to nigdy nie probowałam, chetnie bym sprobowała ale jest on drogi i boje sie troche surowego miesa xdd
  • Golabkow mięsnych nie lubię, ale bardzo smakują mi w wersji wigilijnej czyli z grzybami i ryżem :) tatar - fakt tani nie jest, ale od czasu do czasu warto troche wydać na jedzonko chociażby po to żeby spróbować coś nowego. Ja ostatnio pomyślałam, ze zaszaleje i kupiłam kawałek wegorza wedzonego, który do tanich napewno nie należy... Nie posmakowal mi zupełnie - trudno, przynajmniej mogę juz powiedzieć, ze nie lubię wegorza ;)
  • A ile miałby kotlet mielony smażony na oleju ale zrobiony z mięsa mielonego drobiowego?Nie mogę znaleźć, a tylko takie jem :(
  • wertheranka23 2011/09/13 13:28
    A taki kotlet mielony z mięsa drobiowego, ale pieczony, bez tłuszczu? Jest wielkości tego na zdjęciu, więc liczę 120 zawsze, ale nie jestem pewna, zależy ile tego oleju/oliwy się zjada w takim usmażonym..
  • a ja nie moge się zorientować ile taki kotlet miałby kalorii gdyby został usmazony na większej ilości zwykłego oleju... Mam dodać do wyniku cały olej, który dałam na patelnię, przecież zawsze zostaje coś...? Czy ktoś może mnie nakierować ? :D
  • Zarodki pszenne tu pełnią rolę bułki tartej? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/04 21:37
    @Michał: dokładnie tak. Nie używam bułki tartej (ewentualnie do sporządzania dań na bloga, o które proszą użytkownicy). Jeżeli już robię panierkę, to składa się ona z zarodków i otrębów (łączę kilka rodzai, ponieważ różnią się między sobą właściwościami). Czasami też do panierowania wystarczy sama mąka razowa.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/04 22:03
    @Candy; @wertheranka23; @Majka
    Moje Drogie, niestety, ale na podstawie napisanych przez Was informacji, można tylko omówić wartość żywieniową dla składników i gotowych wyrobów. Zobaczcie, ile można znaleźć niewiadomych, np. "A ile miałby kotlet mielony smażony na oleju ale zrobiony z mięsa mielonego drobiowego" A to mięso to z jakiej części drobiu ? z piersi (chudej), czy z całego kurczaka (tłustszej) ? smażony w niewielkiej czy dużej ilości tłuszczu ? zawiera w sobie bułkę tartą czy otręby itp...
    Jeżeli koniecznie potrzebujecie liczb, to proponuję skorzystać z kalkulatora kcal. Wpiszcie surowce wchodzące w skład kotletów, ilość użytego tłuszczu, a następnie zsumujcie i podzielcie przez liczbę uzyskanych kotletów. Będziecie w przybliżeniu wiedzieć, jakie prezentują się dane dla jednego kotleta.
    Ze swojej strony nie proponuję obliczeń, tylko zastanowienie się, czy sporządzony kotlet będzie wartościowy dla organizmu ? Im tłustszy rodzaj wykorzystywanego mięsa będzie wchodzić w skład kotleta (słynne "mielone na kotlety wieprzowo - wołowe lub wieprzowe"), użyjemy bułki tartej chłonącej tłuszcz jak gąbkę, a także będziemy smażyć w większej ilości tłuszczu, tym taki kotlet będzie charakteryzować się gorszymi parametrami i gorszą dostępnością składników odżywczych w organizmie. Alternatywą dla ciężkich kotletów będą tego typu: zmielona pierś z kurczaka lub indyka + jajko + przyprawy + czosnek lub cebula + zarodki + otręby + śladowa ilość tłuszczu + piekarnik lub dobra patelnia teflonowa.
  • dziękuję za odpowiedź. Potrzebuje liczb ponieważ mąż wlewa na patelnię mnóstwo tłuszczu i raczej jest niereformowalny, temu pytam, czy wchłania się cały tluszcz i całą wylaną ilość trzeba dołaczyć do sumy kalorii kotletów czy tylko cześć. Ale skoro cały to cały. No to mężowski wyszedł 200kcal w 50 gramach... :)
  • @Majka: nie wiem, co prawda o ile powinnaś zwiększyć ilość kalorii, bo nie wiem ile tego oleju wlewacie na patelnię, ale bez przesady, nie możesz liczyć kalorii oleju, który wyrzucasz po usmażeniu kotletów. Przecież go nie zjadasz.
    Nawiasem mówiąc, zainspirowałaś mnie do tego, zeby następnym razem zmierzyć objętość tłuszczu (używam kokosowego) przed smażeniem i po nim, po to, żeby zobaczyć ile moje kotlety (nie mielone) w orzechowej panierce go wypijają.
    Smażę kotlety tego typu tak rzadko, że nie interesuje mnie ich zgubny wpływ na moje zdrowie. Jestem przekonana, że wychodzą smaczniejsze i mniej napite tłuszczu, jak się go nie oszczędza do smażenia.
  • @Dorota: wszystko fajnie, tylko z mięsa podczas smażenia odparowuje woda i pewnie część płynu pozostałego na patelni po smażeniu,to jest własnie ta woda... mąż wlewa ok.100ml - zważyłam patelnię... wcale niedużo jesli liczyć dwie partie kotletów. Nie umie smażyć na mniejszej ilości tłuszczu - przynajmniej kotletów.
  • to może smaż dla siebie na osobnej patelni?
    u mnie w domu to babcia jest niereformowalna i jak jemu już w czwórkę (ja, mama i dziadkowie) te same kotlety mielone, to zawsze na dwie patelnie. nie bez kozery mama kupiła patelnię ceramiczną ;-)
  • jemy*
  • Ja niedawno kupiłam patelnie firmy bratt czy bradt jakoś tak. W każdym razie smaze na niej jak zawsze bez tłuszczu i dosłownie nic sie nie przykleja, poślizg ma mega :O nawet jak spali sie jedzenie to do patelni nie przylgnie! Nalesnikow nawet nie muszę z niej lopatka ściągać ;)
  • ale mi nie zależy żeby reformować męża, tylko żeby wiedzieć ile taki kotlet ma kalorii i to jedynie orientacyjnie czy duzo więcej niż ten, który jest na zdjęciu, bo właśnie taki robi mąż, ale więcej tłuszczu daje no i już. Nie dajmy się zwariować, nie wyobrażam sobie brudzić drugą patelnię dla jednego kotleta... jem je tak rzadko...
  • Ludzie się przejmują kaloriami.. ja tam mniejwięcej patrze co jest zdrowe a co nie, przecież i tak jedną wielką niewiadomą jest to, ile tych składników odżywczych nasz organizm tak naprawdę "wchłonie".
  • No warto oczywiście wiedzieć, że jak jakaś zapkiekanka z mielonego i kartofli z serem żółtym ma w porcji 1200kcal, to oczywiste jest, że dużo jej nie powinniśmy zjeść, ale już nie przesadzajmy
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/06 18:16
    @Majka: "czy wchłania się cały tluszcz i całą wylaną ilość trzeba dołaczyć do sumy kalorii kotletów czy tylko cześć. Ale skoro cały to cały."; "tylko z mięsa podczas smażenia odparowuje woda i pewnie część płynu pozostałego na patelni po smażeniu,to jest własnie ta woda…" Niestety, ale w warunkach domowych nie ustalisz prawidłowych wartości liczbowych dla smażonego kotleta mielonego. Nie wiadomo, ile wyparowało z niego wody; nie wiadomo, ile wchłonął tłuszczu. Jest tu dużo zależności, np. rodzaj mięsa, ilość tłuszczu w mięsie, ilość wody w mięsie, udział pozostałych składników (rodzaj, skład chemiczny, ilość itd.), stopień rozdrobnienia mięsa, początkowo temperatura tłuszczu w trakcie włożenia kotletów, temperatura tłuszczu w trakcie przeprowadzania obróbki termicznej, czas smażenia itd...
    Ewentualnie można takie przybliżone obliczenia wykonać (tak jak ja to uczyniłam dla tego ważenia) dla kotletów, do których dodaliśmy niewielką ilość tłuszczu (albo taką ilość, która całkowicie została pochłonięta przez kotlety) i wliczamy ją jako surowiec.
  • Izabelo, serdecznie dziękuję za odpowiedź :) wszystko jest już jasne :)
    Michale, ludzie są różni - ja się przejmuję właśnie kaloriami.
  • a czy jeśli kotlety upiekę w piekarniku to kalorycznośc się duzo zmniejszy? wiem, że napewno nie będzie kalorii z tłuszczu do smażenia, ale podczas pieczenia trochę tłuszczu z mięsa się wytapia i jestem ciekawa czy robi to jakąś wieksza różnicę czy nie
  • Karolina 2013/01/27 19:35
    UnhappyHippie, pytanie dobre. Szkoda, że bez odpowiedzi.
  • u mnie takie kotleciki nazywane sa poprostu sznycelkami :)
  • ciekawe w ilu domach przyrządza się takie dietetyczne wersje :>
  • Gagatka94 2013/11/15 14:03
    Byłabym wdzięczna za obliczenie kalorii kotleta mielonego ale z mięsa z kurczaka w podobnej wielkości i z tych samych składników( opórcz mięsa oczywiście:P:) ) bo właśnie taki jadam. Spróbujcie dziewczyny;) U mnie mięso mielą na miejscu; dodaje do środka również otręby i dużżżo przypraw i jest mega. Polecam i pozdrawiam;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/11/15 14:19
    @Gagatka94: Polecam nasz kalkulator kalorii, można dodać do niego wszystkie potrzebne składniki, a on obliczy wartość odżywczą.
  • Gagatka94 2013/11/21 10:56
    Aha i teraz tak zaczęłam czytać i przepraszam za napisanie dziewczyny:P Przecież nie tylko kobiety gotują, liczą kalorie i tutaj zaglądają, więc jeszcze raz przepraszam:P
  • Anonimowa Dziewczyna 2014/02/01 09:26
    Ma tylko 200 kcalorii bo jest malutki. Moja mama robi 2 razy większe a jak czasami robi podłużne paluchy to ważą ok 250g. Także takich małych nawet w knajpie nie widziałam :) Ja zawsze liczyłam ok 400 kcal i dobrze, bo to ok 160 g, 80 to za mało. Ale wygląda super pysznie i taki jest jasny... :)
  • Bedac na diecie , mozna jesc kotlety mielone czy raczej sa niewskazane? Dziekuje za odpowiedz
  • nostracostra 2014/06/21 07:07
    @Salina , jak sobię wliczysz kalorie i makro skladniki do dziennego bilansu to raz na jakis czas jasne ;)
  • Dziekuje za odpowiedz,kocham mielone kotleciki :)
  • Pani Izabelo, jeżeli takie tradycyjne mielone robię w piekarniku to czy to lepiej?. I czy będą miały mniej kalorii ?. :)
  • @FitOla no jeśli je pieczesz bez dodatku tego tłuszczu co dodawany jest do smażenia, to będą miały mniej :P
  • ciekawe ile ma taki kupny kotlet rybny mielony 8 dag sztuka
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/22 13:08
    @FitOla: Jeżeli mamy na myśli różnicę pomiędzy pieczeniem w piekarniku bez dodatkowej ilości tłuszczu, a smażeniem na patelni z dodatkiem tłuszczu, to wybór pierwszy w tym konkretnym przypadku będzie korzystniejszy. A jeszcze lepszym wyborem będzie pieczenie kotletów mielonych w piekarniku sporządzonych z wysokiej jakości mięsa i np. zamiany bułki tartej na zarodki i otręby.
    "I czy będą miały mniej kalorii ?. :)" Jeżeli różnicą będzie ilość dodanego tłuszczu - to odpowiedź będzie twierdząca.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/22 13:11
    @Mariusz80kg: "ciekawe ile ma taki kupny kotlet rybny mielony 8 dag sztuka." Hmm... w tym przypadku pozostaje nam tylko gdybać ;)
  • cangrejos 2015/03/12 16:29
    To, że mielony ma tylko 200 kcal nie robi wielkiej różnicy. Spójrzcie ile ma tłuszczu! To nie na kalorie, ale na pozostałe składniki powinniśmy zwracać największą uwagę, bo to tłuszcz i węglowodany powodują, że tyjemy :)
  • czy mieso z którego jest kotlecik nie ma znaczenia ?
  • TakaTamOsóbka 2017/02/19 13:54
    A ile może mieć kotlet mielony z mięsa z indyka i wołowiny (indyczego mięsa tak z 3 razy wiecej), nie wiem dokladnie, ale tata doda na pewno jajka duzo bulki cebule, smazy (niestety :(() na duzej ilosci oleju (0,5-1 cm na patelni!) jednak ja wszystko dokładnie odsączam aż na papierze zostanie niewiele śladu tłuszczu. Dla 100 g poprosze!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/20 17:59
    @TakaTamOsóbka: Aby oszacować wartość energetyczną, zachęcam do wprowadzenia produktów do kalkulatora znajdującego się po lewej części ekranu.
  • A ile miałby kalorii taki sam kotlet mielony ale pieczony w piekarniku?? Bez żadnego tłuszczu. Pozdrawiam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/06/04 17:36
    @Piwek: Myślę, że kilkadziesiąt kcal mniej od tego zaprezentowanego wyżej.
  • Sam kotlet mielony wieprzowo-wołowy ma w sobie tyle tłuszczu że nie ma znaczenia czy usmażymy go na jakimś tłuszczu czy upieczemy . Nie lubiący tłuszczu takie kotlety a nawet schabowego powinni sobie darować i poprzestać na gotowanych pulpetach z piersi z kurczaka ! .
  • Dziwne to ważenie. I mylące. Niby kotlet mielony, można się ucieszyć, że tak mało kalorii, ale kto w "normalnym" domu w ten sposób przyrządza mielone? Albo która z naszych babć czy matek, do których chodzimy na obiady? Albo która z restauracji?
  • Piąta
    Co ciebie tak dziwi ? , co kto lubi to dodaje a że nasze babcie i mamy tak nie robiły to nie oznacza że my mamy też tego nie robić . W kuchni nalezy eksperymentować w poszukiwaniu nowych kopozycji smakowych . Ja do mielonych dodawalem np orzechów wloskich , parmezanu . Schabowego jadlem z bitą śmietana posypaną cynamonem i cukrem , wyszlo calkiem smakowite połączenie .
  • Kiedy piszę na smartfonie bez okularów do czytania , zdaża się mi połykać literki lub wpisywać inne :-) . Jedyne co zauważyłem to że te mielone wielkość mają raczej pulpetów , my robimy większe i podłużne lekko spłaszczone :-) . Uwielbiam wszystko co się robi z mięsa mielonego , pasztety , pieczenie rzymskie , pulpety , klopsiki , domowe hamburgery , gołąbki . nadziewane pierogi , pyzy cepeliny .
  • " Albo która z restauracji " . Pooglądaj sobie programy Andrew Zimmerna na yt lub Travel channel . Jeszcze też Toniego Bourdeina , te w tej chwili dostępne tylko na yt . Wtedy zobaczysz jak się gotuje w XXI wieku .
    Co to znaczy " normalny dom " , dla mnie takie kurczowe trzymanie się ciągle tego samego nie jest normalne .
  • Proponuję panierkę z wiórków kokosowych , pycha ! . Takie mięsne Raffaello :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/11 07:47
    Zmienia się nasze życie, technologia, sposób pracy, ilość aktywności fizycznej, zagrożenia zdrowotne itd. Z tego powodu zmieniać powinna się też nasza kuchnia, jestem za zdrowszymi, alternatywnymi wersjami.

    @Ijon dodatek orzechów mistrz! Też tak robię, wartość odżywcza rośnie w mig!
  • Barbara
    Właśnie dlatego odchudziłem swoją kuchnię , do mielonych nie używam mięsa wieprzowego a smalec czy boczek jadam od święta . Po babciach odziedziczyłem tendencję do tycia , do tego nie jestem miłośnikiem sportu , biegania nie znoszę ale bardzo lubię jeżdzić na rowerze po zakupy do pracy i na wycieczki poza miasto . Wokół Poznania terenów zielonych nie brakuje , Strzeszynek ,Kiekrz , Malta , Wielkopolski Park Narodowy . Przepraszm że się tak rozpisałem :-) , my osoby spod znaku Bliżniąt tak mamy jesteśmy elokwentni i w mowie i piśmie :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/11 11:08
    @Ijon pisz, dobrze się Ciebie czyta!
    Jeśli chodzi o bieganie to ja jestem z tych co jak biegną to biegnij i Ty, bo to znaczy, że uciekam! Nie znoszę biegać!
    Rower kocham, ale kwiecień jest dla mnie ciężki, bo pyli brzoza i na rowerze strumień powietrza prosto w twarz mnie powala. Muszę poczekać do maja na długie, rowerowe wycieczki.
  • Hahaha niezłe powiedzenie :-) . Kwiecień wogóle jest cięzki dlar owerzystów bo przeplata trochę zimy trochę lata , a na uczulenia i alergię polecam terapię Bicom . Sprawdziłem na sobie , mialem katar sienny , uczulenie na komosę , pylki kwiatowe , dzięki niemu wyszedłem cięzkiego uzaleznienia od papierosów , doszedłem do trzech paczek dziiennie :-( .
  • Wlasnie w kwietniu minęło dziesięć lat odkąd nie palę :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/11 16:42
    @Ijon gratulacje, wielka sprawa, kilka lat życia do przodu!
  • Dzięki Barbaro , o ile wątroba wytrzyma ;-) .
  • Mam pytanie. Ile kcal może mieć taki kotlecik, ale z mielonego mięsa z piersi kurczaka? Gdzieś znalazłam, że 90 kcal, czy to prawdopodobne?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/03/18 09:06
    @Amik Ta kaloryczność wygląda na niedoszacowaną. W 100 g samej piersi kurczaka jest ok. 100 kcal (http://www.ilewazy.pl/porcja-piersi-z-kurczaka), a przecież jeszcze się ją smaży. Wszystko zależy od ilości użytego mięsa i metody przygotowania kotlecika - od ilości i składu panierki, tłuszczu użytego do smażenia, a nawet czasu smażenia.
    W 100 g piersi kurczaka jest ok. 100 kcal (http://www.ilewazy.pl/porcja-piersi-z-kurczaka). Jakąś wskazówką, jak bardzo rośnie kaloryczność podczas smażenia i panierowania, niech będzie nasze ważenie fileta z kurczaka w panierce…: http://www.ilewazy.pl/filet-z-kurczaka-w-panierce

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę