Bułka pszenna

Bułka pszenna waży 80g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 273 kcal 218 kcal
Białko 8,1 g 6,5 g
Tłuszcz 1,5 g 1,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,2 g
Węglowodany 57,7 g 46,2 g
Cukry proste 1,2 g 1,0 g
Błonnik 1,8 g 1,4 g
Sól 0,4 g 0,3 g

Bułka pszenna kalorie w 100g: 273kcal

Zobacz więcej: sztuka 80g bułka pszenna

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.23

Ważenie dodano: 2010.01.03 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 59 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • masakra. nienawidze wspolczesnego swiata za te bułki!!
  • za to, że ludzie grzeszą jedząc je czy za to, że są produkowane i Cię kuszą, a rzekomo nie powinno się ich jeść?
    Otóż lekarze twierdzą, iż należy spożywać różne rodzaje pieczywa - razowe i pszenne - na zmianę, by dostarczyć do organizmu odpowiednich składników.
  • pyroraptor 2011/01/08 12:45
    Nie zgodzę się. A jakie składniki, których nie ma w pieczywie razowym posiada białe ? Żadne, bo w wyniku obróbki wszystkie przepadają. Białe pieczywo to tak samo pusta kaloria jak słodycze. Już lepiej zjeść pół kostki gorzkiej czekolady - przynajmniej ma magnez i kilka witamin.
  • pyroraptor 2011/01/08 12:45
    chodziło o tabliczkę
  • @ Pyroraptor: nie znam się na dietetyce, więc nie odpowiem Ci na pytanie, jakie składniki ma białe pieczywo, ale widocznie jakieś ma, skoro badania laboratoryjne to potwierdzają.
  • pyroraptor 2011/01/09 18:53
    Laboratoryjnie ? Mogłabyś podać mi nazwę pracy naukowej, w której zostały one opublikowane ? Podkreślam pracy naukowej czyli wiarygodnego źródła, a nie jakiejś strony internetowej typu Vitalia, gdzie na forum panuje żenująco niski poziom.
  • Nie, nie mogę, ponieważ są to informacje z wywiadów z lekarzami i ludźmi zajmującymi się tym. I niestety nie pamiętam źródła, bo nie przywiązuję uwagi do takich rzeczy.
    Ale zapewniam Cię - to nie była żadna Vitalia ani tym podobne strony. Mam o nich podobne zdanie co Ty i staram się ich unikać. ;)
  • idorotka 2011/01/09 22:39
    Zgadzam się z wypowiedzią pyroraptora w 100%. ^^'
  • nie będę się kłócić, ponieważ nie jestem jednym z chemików badających to, więc nie dysponuję aż tak szerokim wachlarzem odpowiedzi na każde z Waszych pytań. Powtarzam jedynie to, co wyczytałam w wywiadach z (głównie) lekarzami.
    Sama jednak od czasu do czasu jem białe pieczywo (najczęściej są to rogaliki z makiem, których pełnoziarnistych nie można kupić) i bardzo dobrze mi (oraz mojemu organizmowi) z tym - trzymam wagę od miesięcy po diecie i spadku wielu kg.
  • @ pyroraptor: mogę już ci odpowiedzieć na pytanie.
    Najlepiej jeść pieczywo orkiszowe. Jednak mimo to powinno się wybierać na zmianę: ciemne, mieszane i jasne. Nie można opychać się jasnym, ponieważ nie jest wybitnie zdrowe, ale ciemne pieczywo zawiera dużo błonnika, który w nadmiarze szkodzi, dlatego trzeba urozmaicać dietę jedząc od czasu do czasu jasne bułki i chleby. Ale wiadomo - nie za często.
  • Pszenna bułka nie ma aż tyle kalorii. Owszem w 100 g ma ok. 273, ale nie waży nigdy 80g! Czasem w piekarniach podane są masy bułek i pieczywa i widziałam takie bułki pszenne które ważyły 45g , co daje ok.123 kcal na bułkę!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/02/27 15:21
    @Marie: My fizycznie ważyliśmy tą bułkę (tak jak wszystkie produkty na ilewazy.pl) i zapewniam, że ona ważyła 80g. Zauważ, że zajmuje ona praktycznie całą dłoń. Nie wiem, czy to standard w innych miastach, ale bułki podobnej wielkości można spotkać w koszalińskich piekarniach. Oczywiście jeśli Twoja bułka jest mniejsza a prowadzisz bilans kalorii to możesz uwzglęniać mniejszą masę w tym bilansie.
  • no to jest ogromna bułka, w Warszawie najczęsciej nazywa sie "poznańska"/ Ale przy kazdej półce sklepowej jest zawsze na karteczce z ceną napisane ile bułeczka waży i zazwyczaj zweykła kajzerka ma 50-60g
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/27 18:58
    Kajzerka, którą umieściliśmy na ilewazy, również ważyła 60 g: http://www.ilewazy.pl/bulka-kajzerka
    Jak widać, jest znacznie mniejszych rozmiarów od powyższej bułki.
  • @Marie to, ze widzialas bulke pszenna, ktora wazy 45g to przeciez nie znaczy, ze kazda tyle wazy. Poprostu zrobione sa z tej samej maki - patrz tez na zdjecia - to by bylo niemozliwe, zeby taka bula miala 45g...
  • lotopauanka 2011/02/27 20:20
    u mnie sa tylko takie bułki i takie pamietam z dziwciństwa z pasztetem ;p. Teraz białego pieczywa nie tykam czesciej niz dwa razy w miesiacu, bo juz nawet mi nie smakuje. poza tym nie wydaje mi sie aby "urozmaicanie" było takie ważne, skoro biała bułka nic w sobie nie ma. Wystarczy jeden dzien w tyg nie jesc chleba w ogóle. Zamiast tego owsianka ;). A z drugiej strony jak ktoś je 2-3 kromki dziennie to chyba z nadmiaru błonnika nie umrze. Jedna szklanka wody dziennie wiecej i problem rozwiazany ;)
  • A ja u dziecinstwa pamietam takie bulki, prosto z piekarni i jeszcze gorace jadlam z bratem z nutella lub maslem kokosowym, pycha !! Ach te smaki dziecinstwa :D
  • Agatelka 2011/03/23 20:45
    Przecież wszystko zależy od tego jaka bułka nam się trafi. Moja mama codziennie kupuje takie dla całej rodziny i zdarza się, że wszystkie są "w całości", a czasami w środku bułki jest wielka dziura. Może się więc wydawać, że bułka jest ciężka, bo wypełnia całą dłoń, a tu się okazuje, że waży o połowę mniej, bo w środku pusto. Jedynym wyjściem z sytuacji jest po prostu ważenie.
  • Ja nie mogę jeść ciemnego pieczywa, bo choruję na wątrobę i żołądek. Dieta wątrobowa, którą muszę stosować od lat nie przewiduje wielu produktów, w tym oczywiście ciemnego pieczywa. Coś jeść trzeba, może ktoś podpowie mi, czym zastąpić bułki pszenne czy biały chleb. Faktem jest, że szybko się trawią, ale nie sycą na długo no i są kaloryczne.
  • moze poprostu zacznij przygotowywac posilki w inny sposob - nie polegaj tylko na kanapkach :) ja w ogole nie jem pieczywa (no czasem jakiegos 7 daysa albo cos w tym stylu wszamam) i jakos mi go nie brakuje, ani nie chodze glodna :)
  • Może spróbuj sama upiec chleb? W Lidlu są mieszanki, na necie też możesz kupić. Jak upieczesz to starcza na długo i utrzymuje świeżość.
  • moja mam robi od czasu do czasu chleb i kupowała mieszanki z Auchana i z Lidla. Z lidla był trochę gorszy ;p
  • moja waży 50 g
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/08 09:17
    @xoxo: wierzę :) Gdybym poprosiła kilkanaście osób o zważenie zwykłej bułki pszennej w domu (ale nie kajzerki itp...), zakres wagowy mieścił by się w granicach 50 - 100 g. Przecież każda piekarnia posiada swoje własne standardy wypieku :)
  • niewierze 2012/03/30 21:15
    To napewno nie jest bułka z biedronki :). 80g to chyba ze dwie mają, bo w nich więcej powietrza niż mąki ;) i najeść też się nimi nie da
  • Odnośnie odżywiania, to nie wiem jak to do końca jest, dzisiaj wszamałam dwie takie bułki, mimo, że jasnego pieczywa nie jem od kilku miesięcy, a to ze względu na mój żołądek. Wiem, że to trochę nie na temat, ale ma ktoś może doświadczenie w "przejedzeniu się" żytnim pieczywem i produktami wysokobłonnikowymi? Szukam przyczyny mojego ostatniego cierpienia ;/. A tak sobie myślę, że może moja dieta była zbyt ciężkostrawna, mimo, że bardzo zdrowa. A po zjedzeniu bułki dzisiaj, to jakby ulga... więc niby 200 kcal, ale naprawdę to dziś dla mnie nie ma znaczenia!
  • Jeśli jesz wysokoblonnikowe produkty i nie pijesz wystarczająco dużo to zapychasz nim sobie jelita i doprowadzasz do zaparc. Czyli bardziej szkodzisz niż pomagasz ;)
  • @Angie
    a jesteś pewna, że to żołądek? A może to wątroba? Albo pęcherzyk żółciowy? Czasami taki ból pormieniuje i zaczyna się od żołądka. Jeżeli od kilku miesięcy przy trochę ciężej strawnym jedzeniu masz silne bóle, których na dodatek nie miewałaś wcześniej, radzę pojść na wizytę u lekarza. Mówię z własnego doświadczenia.
  • kapolski 2012/05/18 09:29
    wcale nie jest prawda ze produkty wysokoblonnikowe czy z maki razowej lub pelnozirnistej sa zdrowe dla wszystkich, wrecz przeciwnie. Jak ktos ma wrzody zoladka lub nadkwasote bedzie po tym typie pieczywa cierpial dwa razy wiecej. W diecie przy takich chorobach sie zaleca tylko biale pieczywo, bialy makaron. Trzeba brac wszystkie fakty pod uwage. Sa ludzie ktorzy po produktach pelnoziarnistych, z wysoka zawartoscia błonnika cierpia, maja wzdecia i bole brzucha. Tak samo jak suszone owoce, pestki, czy swierze owoce. Nie sluza wszystkim. Czasami moga narobic wiecej szkody niz pozytku
  • Taka bułka jak na obrazku może ważyć nawet 100 g, minimum 80 g, wiem bo też ważyłam
  • Patrycja 2012/09/12 14:17
    Orientuje się ktoś ile kcal może mieć ciabatta (np. taka z Lidla)? Na kilku stronach natknęłam się na wartość 238 kcal/100 g, to mniej niż jakiekolwiek inne białe pieczywo, i zastanawiam się, czy jest to możliwa wartość, czy może nie powinno być więcej. No chyba, że skład takiej ciabatty aż tak bardzo różni się od składu zwykłej, pszennej bułki...
  • Partycjo, ja przyjmuję wartość tej bułki. Pamiętam, że kupiłam kiedyś "lidlową" i chyba ważyła podobnie (nie dam sobie głowy uciąć, mogła być z 20 g. cięższa). Różne strony podają różne wartości, nawet dla tego samego gatunku pieczywa, bo każda piekarnia ma inną recepturę, np. jedne dodają do bułek tłuszcz, inne nie. Nie przejmuj się tym i spokojnie przyjmij wartość tej bułki.
  • Patrycja 2012/09/12 17:39
    Te z Lidla mają 100 gram, a przynajmniej tak jest napisane obok ceny na półce (nie sprawdzałam w domu czy producent przypadkiem w tej kwestii nie oszukuje :D ). Ogólnie przyjmuję, że białe pieczywo ma ok. 270-300 kcal / 100 g, nie jestem aż taką maniaczką żeby liczyć dokładną wartość co do jednej kcal, ale zdziwiło mnie, że wiele stron w przypadku ciabatty pokazywało niższą liczbę ;)
  • A ja nie wiem czemu ale wbrew temu co mówią fachowcy nie mogę najeść się innym pieczywem niż pszennym. Jak zjem inną bułkę pełnoziarnistą to mam taki niedosyt jakbym nic nie zjadła a po jednej bułce pszennej, tylko zbitej, nie dmuchanej jestem na jakiś czas syta.
  • Właśnie mąż mi kupił takie bułeczki na śniadanie.Aż z ciekawości zważyłam i wyszło 100g ! 0_o
  • To ja poproszę o kaloryczność i zważenie takiej byłki tylko jeszcze z serem na wierzchu =]
  • Tomekkkkkkk 2013/06/10 17:58
    yhy tak Patra, a ja poproszę o zważenie bułeczki z ogóreczkiem, bułeczki z szyneczką, bułeczki z serkiem topionym itd. No proszę cię...
  • Jak myślcie ile kalorii miałaby bułka domowa tj.: mąka pszenna, drożdże, mleko, woda, sól. Bez żadnych ulepszaczy?
  • @upacount podobnie jak ta. Ulepszacze nie mają kcal a ta na zdjęciu wygląda jak z piekarni więc wątpię aby je miała.
  • Czytam niektóre komentarze i mnie na wymioty zbiera... Każdy tutaj oburzony ile ta bułka nie ma kalorii i do tego jakieś bzdury o pustych kaloriach O.o... Pustymi kaloriami możemy nazwać alkohol, bo ma wartość energetyczną a nic nie wnosi do naszego ciała, natomiast nic co zawiera węglowodany, białko czy tłuszcz nie jest nośnikiem pustych kalorii. Nasze ciało nie jest zaprogramowane do rozpoznawania makroskładników z różnych pokarmów. Ciało nie myśli w ten sposób: "O tutaj mamy węglowodany z cukierków to pójdzie na tłuszcz na brzuchu, a to są węgle z ciemnego pieczywa to wykorzystam do czegoś tam"... Otóż węglowodan to węglowodan i taka jest prawda, a jeżeli grubniecie to znaczy że za dużo jecie. Daliście się omamić temu całemu wariactwu dietetyków, zakładów farmakologicznych, wytwarzających suplementy diety i inne bzdury. Tak samo ze zdrowymi pięcioma posiłkami dziennie, albo tym, że śniadanie jest najważniejsze. Guzik prawda, poczytajcie jakąś fachową prasę, albo wyniki badań i eksperymentów wykonanych na dużych grupach ludzi, a nie sugerujcie się reklamami w tv, artykułami na stronach sponsorowanych przez koncerny o których mówiłem wcześniej albo innych dziwnych miejscach. Zwykły przykład Intermittent Fasting (z ang. okresowy post), polega to na dzieleniu doby na okno jedzenia i okno postu, przy czym okno postu w ciągu dnia nie może być krótsze niż 16h. Badania wykazały nie tylko wzrost spalania tkanki tłuszczowej (to wiąże się z tym, że ciało z rana szuka energii i jeśli nie ma jej w żołądku to bierze ją z tłuszczu, do tego dochodzą zmiany w gospodarce hormonalnej insuliny i HGH po takim poście. Poczytajcie) ale także wymierne efekty jeśli chodzi o przedłużanie życia. Trzeba otworzyć oczy i nie sugerować się tym czym faszerują nas media i strony pokroju onet.pl...
  • Białe pieczywo jest bardziej lekkostrawne niż ciemne więc dlatego przy niektórych dietach jest bardziej polecane niż ciemne (np. dieta wątrobowa).
  • Kluska, nie bułka :)
  • justusss 2015/03/05 17:50
    a bułka z biedrony ma 100 gram!!!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/05 18:39
    @justusss: Założę się, że nie zawsze ;) Raz pewnie waży 90 g, innym razem 95 g, a jeszcze kiedy indziej 105 g. Dlatego tak ważne jest oszacowywanie, a nie dosłowne sprawdzanie masy produktu i kcal.
  • Niewiedząca 2015/05/29 07:17
    Wczoraj przygotowywałam kanapki z takich bułek, kupionych osobiście przeze mnie u piekarza tego samego dnia. Jedna z nich wydała mi się podejrzanie lekka, więc postanowiłam wszystkie 3 wrzucić na wagę. Na oko były to ogromne buły, jak ta zważona powyżej i większe, po przekrojeniu wszystkie były wypełnione (żadna nie była "dmuchana" lub pusta w środku), o ile pierwsza ważyła 84g, to dwie pozostałe 35g i 30g. Spora różnica, a na oko wszystkie były identyczne, aż musiałam dla pewności zważyć dwa razy hehe. :)
  • Niewiedząca, te twoje bułki to chyba Hogwartu były :P
  • Lusiaprusia 2016/04/11 16:13
    Ludzie ogarnijcie się, bułki są po to,żeby je jeść,gdyby się ich nie jadło to organizm byłby osłabiony.
  • @Lusiaprusia
    Ja nie jem bułek i nie jestem osłabiony. Właśnie obaliłem twoją teorię.
  • Chcecie być zdrowi ? , to unikajcie jedzenia produktów zrobionych z mąki pszennej .
  • Haha moj dziadek jadl zawsze wszystko z maki pszennej i dzis ma 82 lata i jest w swietnej formie, do lekarza tylko na kontrole chodzi xD wiec jak zjem bulke dzis z maki pszennej to chyba mnie szlak nie trafi xD
  • @ljon, @PaulaMaj, moja babcia będzie miała w tym roku 94 i też je wszystko z mąki pszennej, codziennie pije mleko itp (nie je tylko smażonych potraw) i jest jak na swój wiek okazem zdrowia :)
  • Króliczę 2016/04/13 09:08
    Niektórym ciężko pojąć, że chorujemy - między innymi - od nadmiaru chemii w pożywieniu i używek, a nie od mąki takiej czy innej.

    Kurde, na tego typu stronach to strach się gdziekolwiek wypowiedzieć, bo zaraz zza krzaka wyskoczy taki strażnik i będzie dziamgał co można, a czego nie można jeść, alb jeśli jesz to - to jesteś taki i owaki. CHORE.
  • Mój dziadek nie mało pił , palił był rzeżnikiem czyli mięcho na okrągło ale pieczywa mało jadł do tego w ciągu swojego życia miał trzy żony a o dziwo dożył osiemdziesięciu dwóch lat ! Do tego miał bardzo spokojną śmierć , umarł we śnie i cóż z tego ? Dla miłośników zbóż poczytajcie sobie książkę Allana Lutza " Życie bez pieczywa "
  • Również większość ludzi na świecie ma problem z trawieniem mleka ( kazeina , laktoza ) Ja takich problemów nie mam , jestem typowym Europejczykiem z pólnocy , potomkiem wikingów :-) , ale mój ojciec po wypiciu tylko jednej szklanki mleka w niedługim czasie musiał odwiedziać ubikację .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/13 18:25
    Drogi użytkowniku Ijon - pragnę zauważyć, że Twój ostatni komentarz nie odnosi się do bułki bądź pieczywa.
  • Dla człowieka najzdrowsze jest zboże sfermentowane czyli oczywiście piwo :-)) .
  • Właśnie walczę ze sobą co by na śniadanie zjeść taką pyszną bułeczkę hehe. Dieta 3 miesiące - 20kg :)
  • kakadu.pl 2016/11/22 20:04
    Ja czegoś nie rozumiem - podane ważenie bułka pszenna 100 g ma 273 kcal, a pizza w 100 g ma 243 kcal. To jak to, pizza ma mniej niż bułka???
  • @kakadu.pl sos pomidorowy, szynka i pieczarki przy ważeniu pizzy obniżają wartość kaloryczną w 100 gramach.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę