Bułka z ziarnami

Bułka z ziarnami waży 60g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 269 kcal 161 kcal
Białko 9,4 g 5,6 g
Tłuszcz 5,1 g 3,1 g
Węglowodany 46,5 g 27,9 g
Błonnik 3,4 g 2,0 g

Bułka z ziarnami kalorie w 100g: 269kcal

Zobacz więcej: sztuka 60g bułka ziarnami

Ostatnia aktualizacja: 2015.07.09

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 42 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Wazyłam tą bułkę i ona wcale nie wazy 60 gram tylko 70.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/01/24 15:33
    @Kicia: A ktoś inny kupi podobnie wyglądającą bułkę i ona będzie ważyła 50g albo 80g i zapewniam, że będzie to całkiem normalne. To wszystko co ważymy to są produkty naturalne i takie różnice to coś oczywistego. Dla dziennego bilansu energetycznego nie ma to naprawdę żadnego znaczenia.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/24 15:35
    @Kicia: Po przeczytaniu tej odpowiedzi pojawił mi się uśmiech na twarzy. Ta bułka została zjedzona w lipcu 2009 roku ;)
    A tak na poważnie, to nawet w tej samej piekarni, piekarz nie jest fizycznie w stanie kontrolować, aby wszystkie bułki miały powtarzalny wygląd i wagę. W karcie specyfikacji produktu zawarte są poszczególne wymagania i normy, na podstawie których dpowiedzialne osoby za produkcję nimi się kierują. A to, że bułka o jednej nazwie będzie ważyła bądź wyglądała trochę inaczej w każdym mieście - to normalna sytuacja, którą należy zaakceptować.
  • hej mam prosbę ale tu chodzi o wszystkie bułeczki. Mianowicie, moglibyście dodawać dodatkowe zdięcia przekrojonych bułeczek, czasem gdy sie coś kupi i nie wie jaka to bułka to by sie przydało srodeczek bułeczki pokazac
  • Kocham te bułki. Są bardzo smaczne. W piekarni jednak nazywają się grahamki :)
  • @s: nieprawda. grahamka, to grahamka, bułka z ziarnami, to bułka z ziarnami. czasem nazywana wieloziarnistą.
  • NO wiem. Ale w piekarni jak chce je kupić to muszę prosić o grahamki, żeby je dostac.
  • grahamka jest z konkretnego rodzaju mąki a bułka z ziarnami może być z dowolnej mąki (niekoniecznie pełnoziarnistej)
  • popieram pomysł oli. warto zobaczyć fotografowaną bułkę od środka :) dołączam się do prośby
  • aj-aj-aj 2011/07/29 09:04
    Czy to możliwe, żeby moja bułka wyglądająca na większą ważyła tylko 40 gram? Miałaby wtedy tylko niecałe 120 kcal...
  • Właśnie: z jakiego rodzaju mąki jest zrobiona ta bułka?
    Pszenna, żytnia, graham?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/10 18:41
    @Lis: powyższe wartości są uwzględnione dla bułki z mąki pszennej oczyszczonej z dodatkiem ziaren.
  • Iza czyli to zwykła bułka pszenna z ziarnami? Ciekawi mnie jakiej barwy ona była w przekroju. Czy była taka jak bułka pszenna czy ciemniejsza
  • A mnie zastanawia od dłuższego czasu, czy bardziej kaloryczny jest sam środek, czy też "skórka" bułki.
  • jest to to samo ciasto, ale skórka jest posmarowana jajkiem lub pryskana wodą,poza tym skórka jest cięższa, wiec...gdybys w szklance miała nałożoną samą skórkę i taką samą ilość "moąższu" bułki to skórki będzie wagowo więcej czyli wiecej kcal! Ale.. takie myslenie jest nienormalne...
  • W skóceod chleba czy bułki są witaminy. a ja z tej bułki lubi najpierw wyjadac ziarenka :D Moje bułki które kupuję mają ich o wiele wiecej :D
  • Czy to jest bułka rodzinna?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/10 20:35
    @Justyś: z tego co pamiętam, bułka sprzedawana była pod nazwą: "bułka z ziarnami".
  • Asprod?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/09 20:35
    @kokosanka: "Asprod?" Bułkę zakupiłam prawdopodobnie w Bomi (ale też nie gwarantuję że tam, ponieważ minęło już 2,5 roku od jej zważenia). Być może Bomi miało jakąś umowę z Asprodem ? Nie mam pojęcia :)
  • czy ta bułka jest z mąki pszennej ?
  • @marty_martyna w komentarzu z 10.10.11 pani Izabela pisze, że tak - "z mąki pszennej oczyszczonej". :)
  • a czym się różni mąką pszenna oczyszczona od zwykłej mąki pszennej ?
  • @marty_martyna,

    produkty z mąki oczyszczonej są znacznie uboższe w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik. I mają wyższy indeks glikemiczny. W internecie jest mnóstwo informacji na ten temat, warto poczytać. :)
  • marty_martyna, Camille , mąka pszenna zwykła i mąka pszenna oczyszczona to przecież to samo. Można powiedzieć, że mąka pszenna zwykła jest mąką oczyszczoną, a mąka pełnoziarnista/graham nie została oczyszczona.
  • Dziękuję za odpowiedź ;)
  • Na pewno poczytam,ale też od tego jest ta stronka żeby zadawać pytania więc zapytałam
  • 9987655543211 2014/08/30 21:48
    A gdzie dostane bułki takie lub żytnie ? Sa może w takich większych sklepach?
  • czy ta bułka to inaczej bułka żytnia ze słonecznikiem? widziałam dzisiaj w sklepie bułkę na której pisze żytnia ze słonecznikiem, na innej stronce jak sprawdzałam kalorie pisze razowa z ziarnami słonecznika czy to jest to samo co to ?
  • no i że w 60 g ma 133 kcal
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/10 09:32
    @marty_martyna: Ważenie przedstawia bułkę z ziarnami. Nie znam składu, ponieważ zakupione były luzem, a dane pochodzą od jednego z producentów, który podał na swojej stronie wartości do bułek z ziarnami.
    W przypadku bułek, z reguły dostarczają od 250 - 300 kcal / 100 g.
    Warto mieć po prostu na uwadze, że im więcej znajduje się w składzie wartościowych składników w postaci mąki razowej, nasion itp - tym będą zawierać więcej błonnika pokarmowego, witamin czy składników mineralnych.
    I taka analiza powinna wystarczyć.
  • A "bułka kukurydziana" będzie mieć podobne wartości? Zakupiłam dziś coś takiego w tesco, i właśnie konsumuję z plasterkiem sera (pyszna jest!!); wygląda jak normalna bułka z ziarnami (ma słonecznik i trochę przypieczonego sera), a po rozkrojeniu jest wyraźnie żółta, "miąższ" jest miękki, trochę wilgotny i ma lekko kukurydziany posmak.

    W mojej pobliskiej piekarni mają pyszne bułki z ziarnami, cn. dwa razy w tygodniu kupuję na śniadanie. Jest sporych rozmiarów, prawie taka jak duża bułka pszenna; obficie posypana lnem i sezamem, a sądząc po kolorze i smaku, zawiera mąkę pełnozarnistą. Zajadam taką z masłem + sałatka rybna, albo z żółtym serem i do tego albo: sałata, pomidor, ogórek, oregano, albo ogórek kiszony, ketchup i prażona cebulka :)
  • Ja wazylem mniej wiecej tak samo wygladajaca bulke ( taki sam kształ , wielkosc) i ważyła 120 g :DDD
  • Pani Izo, Macieju, padło pytanie
    "A mnie zastanawia od dłuższego czasu, czy bardziej kaloryczny jest sam środek, czy też "skórka" bułki."
    W sumie mnie też to ciekawi, nie tylko skórka bułki, ale np chleba również?
    jestem z tych osób, które wolą skórki niż sam miąższ :D /jak upiekę chleb potrafię tą chrupiącą skórkę pierw obskubać :D pyszna jest!
  • @pppp: "Ja wazylem mniej wiecej tak samo wygladajaca bulke ( taki sam kształ , wielkosc) i ważyła 120 g"
    To się ciesz, masz dwa razy więcej dobrego jedzonka ;)

    @MalyKsiaze
    A ja właśnie wolę miąższ ;)
    Mnie też zastanawia, czy bardziej kaloryczny jest środek, czy skórka; mam wrażenie, że będą podobne. Skórka jest cięższa i bardziej zbita niż środek, więc pewnie będzie bardziej kaloryczna niż podobny wielkością kawałek środka; ale w przeliczeniu na 100 g może wyjść dokładnie na to samo.
    Ale chętnie poznam jakąś fachową odpowiedź ;)
  • Pani Izo, bardzo ciekawi mnie odpowiedz na to pytanie co padło wyżej...Jak to jest z tym pieczywem, czy "piętki" i skórka jest {bardziej?] kaloryczna ? nie mam na myśli np chleba który ma ziarna na skórce. Tylko tak ogólnie :)
  • @MalyKsiaze a jakim cudem? przecież bułka jest wypiekana w całości z tego samego kęsu ciasta... w jaki sposób ma mieć nierównomiernie rozmieszczoną ilość kcal?
  • @MalyKsiaze: Nie jestem Panią Izą, ale myślę, że w 100g może mieć tyle samo, choć objętościowo skórka jest bardziej ubita i tylko w patrząc w takim sensie może mieć więcej. To tak biorę trochę na logikę, jeśli się mylę, niech ktoś mnie sprostuje :D
  • chyba gdzieś już pisałam, że brakuje zważonej piętki chleba (:
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/08 17:18
    @MalyKsiaze: Nie spotkałam się nigdzie z podanymi kcal dla samej skórki z pieczywa... Wydaje mi się, że będzie dostarczać zbliżonej wartości kcal w stosunku do miąższu.
    Za to na pewno w skórce podczas pieczenia zachodzi szereg reakcji chemicznych, dzięki którym powstaje chrupiąca, zabarwiona skórka.
    W zależności od rodzaju reakcji, zmiany mogą powodować na przykład obniżenie wartości biologicznej białka w skórce. Może powstawać potencjalnie szkodliwy związek, jakim jest akrylamid Ale również dzięki powstawaniu aromatu i barwy, mogą wpływać na polepszenie stopnia strawności takiej skórki.
  • athanasejoja12 2015/07/08 22:08
    a czy kromka opieczona w tosterze na węgiel zmieni wartość kaloryczną? Pani Izo, czy węgiel w ogóle ma kalorie ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/09 07:24
    @athanasejoja12: Myślę, że taki węgiel mógłby przydać się już tylko na opał ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę